Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Gravskötsel

Visst vill man vårda minnet av sina anhöriga. Om man inte hinner, kan eller orkar ta hand om graven själv, så kan vi hjälpa till.

Skötsel av en enskild grav, upplåten med gravrätt, bekostas inte av begravningsavgift eller kyrkoavgift. Som innehavare av graven kan du välja att sköta den själv eller ge oss skötseluppdraget.

Varför kostar det pengar att få graven omskött?

I Begravningslagen står det att gravvården med tillhörande rabatt ska skötas av gravrättsinnehavaren och att allmänna ytor på kyrkogården ska skötas inom begravningsavgiften. Sedan Svenska kyrkan skildes från staten år 2000 är gravrättsinnehavaren själv skyldig att ansvara för skötsel och vård av graven, då detta inte ingår i begravningsavgiften

Prislista 2020 gravskötsel Åmåls församling

Priserna gäller kyrkogårdarna i Åmål, Mo, Tösse, Tydje, Ånimskog, Edsleskog samt Fröskog.

Man kan välja mellan två olika typer av avtal.

Ettårsavtal. Nytt avtal kommer automatiskt varje år för godkännande.

Avräkningsavtal. En summa motsvarande minst 10 ggr och högst 25 ggr årssumman +15% för att täcka ekonomiska förändringar insättes på församlingens fondkonto. Avräkning görs med årsavgiften mot det erlagda beloppet. Årsavgiften kan under avräkningstiden ändras. En insättning på ex.vis motsvarande 10 år räcker minst 10 år. Gravrättsinnehavaren underrättas i god tid innan kapitalet har förbrukats. Förvaltningen tillämpar förskottsinbetalning och beställningar skall inkomma före utgången av april.

Grundskötsel innebär att gravplatsen hålls i ordnat och värdigt skick. I grundskötseln ingår i den omfattning som behövs avseende gravplatsens utformning vårstädning, vattning, rensning av rabatt, klippning av häck inom gravplats, gräsklippning, riktning av gravvård samt krattning och randning av grusgravar.

Vårplantering innebär beroende på gravplatsens utformning plantering av c:a 8 st. penséer eller violer. Planteringen utföres i slutet av april om vädret tillåter.

Sommarplantering innebär beroende på gravplatsens utformning plantering av 4-6 st blomplantor. Valet av blommor görs av kyrkogårdsförvaltningen och kan variera på gravplatserna och från år till år.

Höstplantering innebär höststädning av gravplatsen och plantering av 2 st ljungplantor några veckor före Allhelgonahelgen.

Granris innebär läggning av granris på gravplatsen före Allhelgonahelgen.

Krans innebär läggning av granriskrans på gravplatsen före Allhelgonahelgen.

Gravljus +Tändning innebär att kyrkogårdsförvaltningen står för ett ljus samt tändning per gravplats och dygn.

ÅRSAVGIFTER 2020
Grundskötsel av grav.............................................................    574
Grundskötsel av grav med stenram och/eller grus........    748
Vårplantering............................................................................    140
Sommarplantering..................................................................    220
Höstplantering..........................................................................   150
Granris.........................................................................................   178
Krans...........................................................................................    205
Helårsskötsel av grav............................................................   1460
Helårsskötsel av grav med stenram och/eller grus......    1640
Vattning........................................................................................  300
Gravljus + tändning.....................................................................   60
Arbetskostnad person/timme övrigt arbete.....................   360

Prislista gravskötelavtal i utskriftsvänligt format

Ordningsföreskrifter för kyrkogårdarna i Åmåls församling

Kyrkogårdarna är de dödas vilorum. Och en plats vi delar med varandra.
Det är inte tillåtet att beträda planterade områden, andras gravplatser eller andra områden som kan skadas.
Kopplade hundar, i husse eller mattes sällskap är välkomna, men rastning av hundar är förbjuden på kyrkogården.
Avfall ska läggas i befintliga avfallskärl.
Redskap, vattenkannor och vaser som tillhandahålls av kyrkogårdsförvaltningen, skall efter användande ställas tillbaka på för dem avsedda platser. Privata redskap, vattenkannor, vaser mm som inte är i bruk, får inte förvaras inom kyrkogården. Påträffas sådana får de tas bort av vaktmästaren.
Vaser av glas och porslin får inte användas.
På gravplats får blommor och kransar av levande växter nedläggas. Gravlyktor och ljushållare får tillfälligt placeras vid gravplatsen. Andra lösa föremål i form konstprodukter som plastblommor, plastsnurror, kransar av metall, plast el dyl får inte användas, i sådana fall äger personalen rätt att ta bort föremålen. Marschaller får inte utsättas.

Välkommen att kontakta oss för mer info och beställning.

Kyrkogårdsförvaltningens expedition

Öppet mån-tors kl. 09.30-13.00
Besöksadress: Nygårds kapell, Västra kyrkogården, Hovslagaregatan 3, Åmål.
amal.kyrkogardsforvaltningen@svenskakyrkan.se

Välkommen att kontakta oss om du har frågor som rör gravsättning, gravskötsel, kyrkogårdsfrågor, gravrättsfrågor m m.