Foto: Jenny Sigeman/IKON

Aktuellt hos kyrkogårdsförvaltningen

Här hittar du information om vad som är på gång på våra kyrkogårdar under året: Just nu pågår ett murprojekt på församlingens kyrkogårdar.

Just nu pågår det ett murprojekt på Åmåls församlings kyrkogårdar

Syftet med murprojektet är att göra murarna mer säkrare, samt bibehålla de olika murarnas karaktär.

Först ut är murarna i Fröskog. Vi har tagit oss an den östra entrén samt de magnifika stödmurarna som håller jordmassorna på plats i den så kallade ”slänten”.

Sten för sten, synas, utvärderas och läggs på sin plats. Att restaurera en mur tar tid. Mottot är – Var sten har sin plats! Om inte exakt så nära nog. Att restaurera en mur är både en prövning mentalt som fysisk och kräver stor närvaro.

Foto: Nils Strand

Vi kommer att fortsätta med murarna runt Fröskog kyrka men även påbörja arbetet med murarna runt Mo kyrka, för att sedan gå vidare med resterande murar i församlingen.

Vi som arbetar med murarna är:

Nils Strand och Tobias Stålhandske.

Har ni några frågor så kontakta gärna Nils på: 0532-60 78 31 eller kom förbi och se vårt arbete.

(Publicerad 2021-05-18)

Under vinterhalvåret ägnas det tid till serva och reparera våra maskiner och ställa ordning våra lokaler. Det är en bra tid att fälla träd samt träd-, och buskbeskärningar. Vi snöröjer och underhåller våra huvudvägar på kyrkogårdarna. Och vi ser till att vi får den kompetens vi behöver.

Våren: När våren kommer så ska det vårstädas på alla våra 10 kyrkogårdar. Vaktmästarna på kyrkogårdarna gör rent och snyggt på alla allmänna planteringar och gångar. De ser också över de verktyg och utrustning som finns att låna på kyrkogården. Granris och gravdekorationer kommer att tas bort från skötselgravarna. Under våren ska det också planteras. Våra säsongsarbetare börjar.

Utbildning, motorsåg i skylift Foto: Kyrkogårdsförvaltningen Åmål

Sommaren: Nu kommer sommarblommorna och då är det dags att plocka bort vårblommorna. Nu börjar gräset växa så det blir mycket gräsklippning, trimmning, plockning av blommor, vattning. Skötsel på gravar med skötselavtal.

Höst: Under hösten kommer det riktigt tunga arbetet med lövhantering. Det läggs mycket arbetstid på att samla ihop löven på våra 10 kyrkogårdar. Till hjälp har de lövblåsare som är ryggburna. Det är ett tungt jobb helst så ska det vara torrt väder. Sommarblommor ska bort. Under hösten ska även ljungplantor sättas ut, och inför allhelgonahelgen läggs det ut granris på gravplatser där gravrättsinnehavaren har beställt det. Och efter allhelgonahelgen så slutar våra säsongsarbetare.