Diakon Christers Hörna

Dagens funderingar på promenaden...

Söndag den 2 augusti 2020

Dagens funderingar.

...TACK TACK TACK. Till er alla som följt dessa berättelser, härligt att ni har varit med i 101 dagar i orostider.

Solen går ner nu efter 101 dagar, men tänk i morgon är solen ny igen. Livet, årstiderna går vidare i samma utsträckning som nu. Vi lever fortfarande med smittan i våra liv. Vi lever med glädjeämnen, vi lever med varandra, närhet som ger trygghet och tillit till varandra och till Gud.

Vi måste ha tilltro att bönen hjälper oss, vi har använt böner, beskrivningar, vi har använt frustrerande ord, ord av kärlek till oss människor och bön varje dag. Det hjälper.

Jag har under dessa 101 dagar fått nya vänner, vi har inspirerat varandra att gå vidare i svåra tider, och vi har klarat det. Vi behöver varandra.

Ni som vill kan läsa igenom alla berättelser och tänka tillbaka till 24 april när vi började, allt finns samlat på Alfta-Ovanåkers Församling hemsida under Christers Hörna.

Tack att ni följt med mig på promenaden, ”Goda tankar följer er alla på vägen” 101 dagar har vi varit tillsammans varje dag kraaam!!!!

” Gud, tack för att du gett oss livsmod, glädje under denna tid med Corona, Tack för du burit oss Gud, fortsätt att bära oss genom svårigheter, tack Gud för soluppgången i morgon och varje dag, solen som ger värme, ljus och glädje, tack för att du tar emot våra böner.. Tack Gud för att du finns där vi alla är”. 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

” Foto: Ola Larsson ”

Lördag 1 augusti 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 364 ” O du Guds kärlek underbar, som ingen tanke fattat har, som dröjer kvar, då allt ska fly, bestående och evigt ny. Du lyser i den blåa skyn, i liljans glans, vid skogens bryn. Du sträcker ut ditt milda band kring stjärnors valv och hav och land. O kärleks längd och djup och höjd, lys upp vårt liv med helig fröjd, att evigt vi besjunga må den Gud som ensam älskar så”.

I dag så strålar Solen klar och inget moln den skuggar då. Psalmen innefattar allt i glädje för mig, inget skymmer Guds kärlek till oss, vi vet att Gud omsluter oss på alla sidor. Under oss, över oss, runt oss. Du Gud sträcker också ut ditt milda band runt oss alla människor på vår jord. Blir glad över den texten i psalmen.

Vi behöver dessa dagar och få vila, bada, promenad i naturen, äta gott, umgås med nära och kära en dag utan bekymmer. Vi får njuta av denna dag som Gud gett oss. Varje dag evigt ny. Vi får en dag med vila och funderingar över livet och den glädje som finns i livet, trots att detta år varit besvärligt.

Den vackra dörren som vi har tillverkat, en vacker dörr till vårt innersta boende, även där inne i vårt hem finns Gud och glädjer oss, glasen på dörren speglar Guds natur. Ja vi är omslutna var än vi är.

I dag har nu alla tagit del av mina berättelser 100 dagar i rad, i morgon kommer sista, 101 berättelser, tankar och funderingar som funnits under denna tid. Några skrev till mig i går, du får inte sluta fundera.. nej det gör jag inte, den funderande ängeln får symbolisera vikten av att sitta och fundera och tänka på livets glädjeämnen, i lugn och ro utan stress. Vi höres i morgon.

” Gud, ett stort och innerligt tack för att vi är tänkande människor och får ta del av din närhet genom livet”.

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Fredag 31 juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 524 ” Är dagen fylld av oro och bekymmer, och ovisshet gör vägen svår att gå, så stanna upp och ge dig tid att lyssna, ty kanske, kanske skall du finna då: Guds Ande bor i djupet av ditt hjärta, och av hans vishet kan du ledning få. Är sinnet tungt av ängslan, sorg och saknad, och ensamhet gör dagen kall och grå, så stanna upp och ge dig tid att lyssna, ty kanske, kanske skall du finna då: Guds Ande bor i djupet av ditt hjärta, och av hans kärlek kan du värme få”.

Vissa dagar vet man varken ut eller in, en sån dag är det i dag för mig och säkert för många fler. Åt vilket håll ska vi gå i dessa smittans tider, börjar bli lite snårigt att välja, kommer många nya budskap om hur vi ska förhålla oss till Corona, de gamla rekommendationer blandas med nya, säkert helt rätt, men kan bli mycket spretigt som trädet här, snårigt, och vilken gren är rätta vägen, åt vilket håll ska vi gå, vet inte.

” Precis som personen som står med ett finger och pekar upp mot det blå eller känner han åt vilket håll vinden blåser åt” hur ska jag veta om han pekar upp mot Gud eller...?? Vi får nog stanna upp och lyssna till Anden som ger oss värme och ledning att vi väljer rätt väg bort från kyla, oro och ensamhet,,, stannar en stund och lyssnar och ser trädet,,,, ja alla vägar är nog rätt.. kändes bra att gå vidare från trädet, kändes varmt trots kallt regn. Vi får lära oss att stanna upp ibland och lyssna.

” Gud, tack för att vi får stanna upp och lyssna, att du visar att alla vägar bär till dig Gud. Snåriga vägar ibland. Gud, då är det tryggt att veta att du leder oss till dig fast det är snårigt”.

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Torsdag 30 juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 54 ” Vinden ser vi inte, men dess röst hör vi viska eller brusa som en mäktig kör. Anden ser vi inte, men vi hör hans röst tala i vårt hjärta ord av ljus och tröst. Vinden ser vi inte, men vi ser dess spår. Vågen rörs och gräset böjs där vinden går. Anden ser vi inte, men i Andens vind blir vår rädsla borta, strömmar glädjen in. Från en värld som ingen enda av oss ser kommer Anden till oss och sin hjälp oss ger”.

Tänk vad mycket som vi inte ser, saker som gör oss gott, om vi kan ta in känslor från vinden, Anden. Vindens röst talar till oss med en susning rör upp vågor och böjer träd och gräs, det kan vara Andens röst vi hör i vinden, vi mår bra av att höra vattnets brus, vind som susar Anden som gör sig hörd.

Anden finns osynlig i oss, runt omkring oss. Tyvärr finns osynliga saker omkring oss som inte gör oss gott, som virus. Vi får fortsätta be och tro att Andens vind blåser bort det svåra och fyller våra lungor med syre. I sommartid som nu är fortfarande, sitta ute och ta djupa andetag från Andens vind. Samla kraft.

Vi öser vatten ur brunnar för att vattna vår jord för växt, likaså gör vi, öser in Andens kraft för att växa.. ”vi kan jämföra, en damm som fylls med vatten för att vi ska få kraft. När dammens vatten släpps ut i en brusande flod, behövs då mer vatten för att fylla dammen igen, som vi, vi måste hela tiden fyllas på av Andens kraft”. Håll avstånd så vi slipper det onda viruset, gå ut och andas in Anden.

” Tack Gud, för en ny morgon, Tack Gud, att vi alltid känner Andens närvaro som ger oss skydd, Syre och vila”.

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Onsdag 29 juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 27 ” var hälsad, sköna morgonstund, som av profeters helga mun är oss bebådad vorden. Du stora dag, du sälla dag, på vilken himlens välbehag ännu besöker jorden! Unga sjunga med de gamla, sig församla jordens böner kring den störste av dess söner. Guds avbild är han likväl en människa, för att varje själ skall till honom vända. Han kommer, följd av frid och hopp, att vilsegångna söka opp och hjälpa de elända, värma, närma, till varandra dem som vandra kärlekslösa”

Jaaaa.. en gammal text av Johan Olof Wallin. Ord som har i dag, samma betydelse i ett mordenare uttryck..nåväl, gick förbi min skola 21:an i Alfta där jag gick mina första tre år. Satt en god stund och tittade på skol byggnaden, blev många minnen av den tidens samhälle. På den tiden sjöng vi alltid den psalmen varje morgon innan skol arbetet började från toner av tramporgel.

Vi skulle lära oss två psalmer utantill varje vecka, tänkte tillbaka, vad jag tyckte om det. Var inte så bra i skolan, men hade lätt att lära mig utantill, och speciellt från författaren ovan, hans rim är så lätta.

Tänkte på den smitta vi har i dag, Corona. Kommer ihåg att på den tiden berättade fröken om en smitta i världen där över 1 million människor avlidit, hörde vuxna sa ordet ibland, men som liten grabb noterade jag inte så mycket på ordet Asiaten, som smittan hette då som tog så många liv. Men liknelsen är densamma.

Nu är vi mer upplysta. I dag hjälper vi människor på olika sätt, de som har det svårt, genom olika organisationer, samlar vi in pengar till många i hela världen när fattigdom och sjukdom drabbar många. Även i Sverige, kyrkan är en organisation jag själv arbetar. Vi samlar in pengar på olika sätt, för att stödja människor.

På 1800 talet, fanns kanske bara en sådan insamlingsbössa som insamlings alternativ ( se foto) utan för Kyrkan.. ja,,, det var mycket tankar, kunde bli en bok bara med dessa tankar.

Jag är i alla fall tacksam för att jag kan så många psalmer som jag lärt mig i unga år. Haft nytta av dem. Vi klarade Asiaten på slutet av -50 talet och vi klarar Corona i dag.

Precis som texten ovan, värma, närma oss varandra och hjäper varandra. Vi tar bara hand om varandra med kärlek.

”Gud, tack för den visdom vi fått från dig, tack för att vi med din hjälp Gud kan utveckla samhället. Hjälp oss nu Gud med de svårigheter vi har”.

Amen.

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Tisdag den 28 juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 747 ” Tack, min Gud, för att jag vaknar frisk och glad till en ny dag. Din är dagen, din är solen, din är jorden, din är jag. Din är dagen, din är solen, din är jorden, din är jag”.

Hela mitt vuxna liv har jag varje morgon yrvaket satt mig på sängkanten och sagt. ”Tack Gud för att jag fått uppstå till en ny dag igen”. Det kanske inte som det står i psalmen, vi vaknar frisk och glad, men vi vaknar och upplever jord och natur igen, vi får göra det bästa av den dagen och förtrösta på att Gud säger, dagen är din.

Vi tillsammans med Gud kan göra stora underverk i dag igen, med våra händer kan vi glädja någon annan människa under dessa långvariga Corona tider. Hjälpa äldre personer att handla, eller göra några andra tjänster.

Fick uppleva ett fint exempel på det i går, träffade en person som suttit ensam hemma i flera månader, mat och andra förnödenheter har jag fått hjälp med, och, skämtade hon till.. ” nu har jag även fått min Corona frisyr fixad, en frisör åker hem och friserar äldre människor” se vad vi kan göra med våra händer.

Vi får ta tillvarata dagen vi uppstått till i dag, hjälpa, stötta och bry oss om varandra. Smittan finns kvar, var försiktiga och tacka Gud att även i dag kan vi glädja varandra. Gud, din är jag.

Vi är bara bäst på att skydda oss, hålla avstånd och följa andra rekommendationer vi fått ta del av.

” Minns att Du är evigt önskad, sedd och efterlängtad, genomlyst av den tillit vi stavar Gud”.

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Måndag 27 juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 531 ” Varför gick vi bort att söka dig som alltid hos oss var? Ljuset såg vi, men vi såg ej dig som ljusets klädnad bar, visste ej att i vårt mörker allra närmast oss du var. Speglingar vi såg och följde, sökte dig i deras glans, hörde ej ditt svar som före våra rop och frågor fanns, såg ej nyckeln som vid tröskeln låg och väntade vår hand. I vårt stängda hus du sökt oss. Ingen visste du var där. Men när brödet bryts och delas vet vi plötsligt vem du är. Inte du, men vi, var borta. Du är alltid bland oss här”.

Tillbaka i bygden efter fem månader i karantän och arbete. Tänk, Gud fanns också här när jag kom tillbaka, som i psalmen vi behöver inte söka Gud, även när vi är instängda är det trösterikt att vi inte behöver söka Gud och ropa. Gud finns här, var vi än är.

Skönt att se Woxnadalen igen och redan många möten med Woxnadalsbor. Märker,,,, och det gör mig glad att människor tänker på att vara försiktiga med varandra i möten, att hålla avstånd i Corona tid, ( men en liten kram sa någon,, nja... vi kramas på håll.

Vi får hålla ut ytterligare och inte slappna av. Smittan finns kvar. Vi fortsätter att hoppas, be och längta och få krama våra nära och kära. Vi får leva efter bästa förmåga och inte glömma att Gud är nära var vi än befinner oss.

Vi i Kyrkan Alfta -Ovanåkers Församling finns också här för er i Bygden. Sitter nu vid Woxna älv och ser livets vatten och hör dess brus, med en kaffe. Prova det,, Rekomenderas!!

” Gud, tack för att du finns där vi alltid är, du ser oss, hör oss, oavsett vilka vi är, du är med oss var än vi befinner oss i livet.TACK.

Amen 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Söndag den 26 juli 2020

Dagens funderingar.

...Text: Marie Fredriksson ” Tro, jag vill känna tro. Jag vill känna morgondagen nalkas här i lugn och ro, I en vintervärld, finns det någon tro? Jag vill känna önskan om en tid så ljus som friheten. Känna tro igen. Drömmarna vi har känns som bleka höstar där har redan sommaren regnat bort. Det spelar ingen roll hur vi gråter våra tårar, svaren är en viskning i en värld långt bort. Tro, jag vill känna tro. Jag vill känna morgondagen nalkas här i lugn och ro. I en vintervärld finns det någon tro? Jag vill känna önskan om en tid så ljus som friheten. Känna tro igen. Att vilja men inte känna är nog svårt. Att se men inte höra. Du vände dig bort. Du sa: inget här är givet, för sådant är livet. I mina ord finns ingen önskan eller någon lust och längtan. Tro. Jag vill känna Tro”.

Idag på morgonen gick jag och funderade på ordet tro. Jag vill känna tro. Inget är givet så är livet. Hur vet vi att vi tror? Hur känns det? I en vintervärld finns det tro? Min tro från barndomen, är att vi alla genom dopet är troende i Kristi gemenskap.

När jag då i unga år frågade, hur vet jag att jag tror. Fick till svar: du har många kompisar som du gillar och tror på och har tillit till, Du är också kompis med Gud... vaaaa,,,Gud kan väl inte ha flera milliarder kompisar, han kan ju inte se mig... jodå Gud hittar alla!!! Det har jag tagit med mig i livet att jag behöver ha en god relation till Gud så länge jag lever. Gud som hör mina böner, hör mina rop på hjälp, hör min glädje och känner varandras närhet.. inte svårt att ha en tro då.. alltid någon som går med mig.

Som i kyrkan i Alfta, tro på Korset och uppståndelsen, tro som finns på hösten och alla andra årstider, som fotot på hösten i Ovanåker, tro i lugn och ro och känna morgondagen nalkas, då jag också känner tro. Frågor, som inte har nåt svar, då är det skönt att veta att Gud är här. Jag känner tro!!

”Gud, tack för att du är med oss, hör oss, känner oss, har en relation med oss, hjälp oss nu med från alla milliarder människor du känner, i bön och rop till dig Gud. Från oss alla, Hjälp oss att bli fri Corona viruset”
Amen”...

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Lördag den 25 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Text/Dikt: Atle Burman ” Kom blåklint, hägg och skogsviol och visa hur man drömmer, kom gräs och vide, björk, och lind, berätta hur man glömmer, glömmer allt som mörkret kan, drömmer så att den blir sann den ljusa dröm man gömmer. Kom lärka, trast och mes och fink, beskriv hur glädjen låter, kom sommarregn och visa mig att lyckan också gråter. Hjärtats språk har ingen gräns nu när Nån så nära känns som ger en livet åter. Kom Andens vind från himmelen till varje dag som randas, kom låt gudomligt syre nu med blomsterdoften blandas. Tacksamhet för varje dag, lovsång varje andetag, så vill jag sommarandas”..

Ja vi sommarandas, Andens vind från himlen som blandas med blomster doften. Vi behöver känna glädje av dessa ting under sommar, sol och regn, trots mörka tider med smitta, plus andra saker vi inte kan göra som vi är vana vid, allt för att hålla oss friska.

Vi har ljuset, värmen, dofterna av gräs och blommor, vi tar vara på denna tid och hör fåglarnas sång. Resa och semestra i Sverige, gå ut i naturen. Samla på oss D-vitaminer från solen inför kommande höst och vinter.

Vara tacksam för varje dag. Höst och vinter har sin tid.. måste citera min Mormor igen när jag gnällde över att snart är vintern här” Den dagen den sorgen, lev nu”. Även när det regnade många dagar i rad och vi inte kunde spela boll. ” Gå ut och spela boll, det regnar på det goda””, vi kan också se det så, en dag i taget, trots regn finns blomdoften kvar och Andens vind från himlen, alla träd och blommor behöver regn för att växa,, precis,,, sommar regnets gråt är glädje och växt.

Vi känner doften trots kättingen som håller oss på avstånd, ”som fotot”. Vi ser varandra trots vi behöver hålla avstånd. Njut av dagens. Sol, regn, dofter, fåglarnas sång och gemenskap av varandra.

” Tack Gud, för Andens syre, vi andas in hela din härlighet Gud”!

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Fredag den 24 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Text/bön: Caroline Krook. ” Inte alltid förmår vi bekänna vår tro och ofta misslyckas vi att verka för kärleken, men vårt hopp kan vi alltid bekänna, frimodigt och utan rädsla. Vår kraft finns i vårt hopp. Just i hoppet växer tron och kärleken får livsrum. Hoppet driver oss, bär oss. Kom med ljus, kom med en strimma av hopp”.

Kom med ljus och hopp, det behöver vi i dessa Corona tider när ensamheten blir mer och mer påtaglig, framför allt bland äldre på olika boenden. De äldre får inte ta emot besök av nära och kära, vi kan förhoppningsvis vinka till varandra på avstånd.

Ensamheten finns för många människor, överhuvud taget nu när vi ska hålla avstånd. Vi behöver ljus och hopp. Vi ser ljuset, hoppet, vi ser korset i bakgrunden på fotot och vi förmår bekänna vår tro, ljus och hopp.

Vi kan ge hopp till de äldre ensamma. Det finns telefon, det finns face time, det finns Facebook, viktigt med dessa besök genom sociala medier när ensamheten kryper sig på.

Jag försöker att ge hopp genom att ha kontakt med de äldre, som en dam sa till mig. ”Vi har inga besök, vi har aldrig samlingar på boendet, så ditt samtal blir en guldkant på dagen”. En annan person sa, ” Du hjälper med Facebook och Gud”. Finns många mer påståenden från människor i ensamhet, oro och rädsla, och tänk vad vi alla kan göra mycket för dem.

Jag tror att Gud verkar också genom en dator. Gud finns överallt det måste vi hoppas och tro.

Har efter en lång tid arbetat hemifrån, nu semester som lider mot sitt slut, arbetar från och med måndag på plats i Församlingen, tyvärr finns Rekomendationer och regler kvar för att minska spridning av viruset, förstås kan jag möta människor på avstånd, men för stora gruppen äldre fortsätter det med sociala medier eftersom det är besöks förbud. Men snart hoppas vi att vi kan ha andakter och andra samlingar på boenden, vi hoppas och ber.

”Gud, tack för att du verkar genom allt i vårt samhälle, tack Gud för hoppet, Tack Gud för vår tro på dig”. 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Torsdag den 23 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Text: Ingmar Johánsson. I detta benådade ögonblick, nu när tillvaron öppnar sig. Och allt genomlyses, uppståndelsens ljus fyller rummet bekräftar dig. Se livet fördjupas, ditt dolda jag blir berört av ett evigt nu. Och allt vad du drömt om hela ditt liv får ett svar; du är sedd av Gud.
Oh, mysterium. Trons gåva är ett mysterium.
Oh, mysterium. Trons gåva är ett mysterium.
Det finns ingen skuld i förlåtelsen, se Gud bor i ditt inre rum. Och varje ny årsring, ja hela ditt liv är ett nådens mysterium.
Oh, mysterium. Trons gåva är ett mysterium.
Oh, mysterium. Trons gåva är ett mysterium.
Känn hur glädjen bubblar upp djupt inifrån. Drick från källan, livets vatten. Det liv som du fått till låns. När du tror på mig, öppnas källan inom dig det var vad han sa denne människoson.
Oh, mysterium. Trons gåva är ett mysterium”.

Ny dag, längre promenad i solen ljus, funderade på träden jag såg, och dess årsringar som finns i trädet, som vi ser tydligt, när det sågats itu, och till och med på stocken på fotot, trädet kapades för länge sedan, men ringarna syns.

Människor har också årsringar i sitt inre där Gud finns. Varje år säger vad vi upplevt, (årets ring blir säkert präglad av Corona), alla årsringar i vårt inre säger något om livet vi upplevt, och tron som finns i vårt inre, att ta vara på livet som människor gjort i alla tider, även de människor på medeltiden som byggde denna byggnad på fotot, tiden går snabbt och ändå inte.

Vi har samlat på oss många erfarenheter, som människor alltid gjort. Och även då hade träden årsringar precis som vi. Ja hela vårt liv är nog ett nådens mysterium. Vi är som trädets årsringar och våra årsringar! Vår kropp och stam, som reser sig rak och stolt mot himlen och ljuset, och grenverket öppnar sig mot ljuset och himlen där vi anar Guds mysterium. Vi håller avstånd och känner våra årsringar i oss som växer, precis som tron växer år efter år.

”Gud, tack för alla årsringar vi samlar på oss under livet, Gud, tack för allt vi får uppleva i din närvaro ,, år efter år, Tack Gud”.

Amen 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Onsdag den 22 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Text: Tomas Boström ” Genom stormar, genom dån, genom stress och media brus har vi letat efter mening och, i mörkret, efter ljus. Men en gryningsmorgon röd bortom liv och bortom död då förstår vi lite mera - pö om pö. Pö om pö får vi alla svar. Vem och varför, när och hur och var. Allt ska då förklaras. I den tid det tar så förstår vi mera - pö om pö. Vi har stått med fickan tom. Vi har dignat under krav. Vi har drömt om nya världar bortom land och bortom hav. Vi har bett om hjälp och stöd. Men där nåd besegrar nöd så förstår vi lite mera - pö om pö. Vi har kämpat och gett upp. Vi har tvekat. Vi har trott. Vi har sökt oss svar i öknar där nån helighet har bott. Men en vacker dag vår bön ska få svar - som hittelön så förstår vi lite mera - pö om pö. Vi har gjort så gott vi kan och gjort fel emellanåt. Vi har kämpat oss igenom med vår glädje, med vår gråt. Vi har undrat om vi dög. Men i morrn i gryningsglöd så förstår vi lite mera - pö om pö. Pö om pö får vi alla svar....”.

Pö om pö, mer och mer, vet vi så småningom. Livet, börjar kanske bakom en ståtlig hög cypress mur, vi vet inte vad som är bakom den när vi börjar vår livsvandring. När vi kommit igenom den så ligger hela livet framför oss med nya upptäckter och erfarenheter varje dag, vi får lära oss pö om pö vad allt innebär.
Vi lär oss vårt eget liv mer och mer med allt vi går igenom, med upptäckter, glädje och gråt.

Pö om pö får vi svar, 100 tals gånger får vi svar under livet, av de saker vi lärt oss, som tillexempel nu med Corona får vi inget svar, varför, hur, när det tar slut? Vi får svar pö om pö av alla erfarenheter och bön till Gud.

Mina funderingar och tankar när jag satt vid denna fontän gick tillbaka i tiden i min ungdoms fontän i Arvidsjaur parken, vad mycket som hänt egentligen och vad mycket jag varit med om och vad mycket jag lärt mig och vad mycket svar jag fått pö om pö.

Jag tror vi alla kan sätta oss ner och skriva allt som vi gjort, skulle bli hundratals sidor när vi tänker igenom vad åren gett oss. Vi lär oss så länge vi lever om vårt eget liv, om andras liv och ett liv med Gud. Livserfarenheter och Gudserfarenheter.

” Gud tack för livet, tack för att vi får svar från dig på våra böner- pö om pö.

Amen. 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Tisdag den 21 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 888 ” Att be är att vara hos Gud, med tvivel och tro i hans famn. Att vila i det som är och lyssna på Andens röst. Att be är att lita på Gud, och vänta i stillhet på svar. Att tro på en soluppgång, när natten är tung och svart. Att be är att kännas av Gud, att vara i Gud den man är. Att formas av Andens vind, att bli vad man ämnats till”.

Som jag tidigare sagt så går jag ut på balkongen när våren slagit ut, och säger till Gud, ” tack för att jag får uppleva en vår till”. Under denna vår och sommar vi alla upplever nu har det ändrats, på grund av Corona för mig, i dag säger jag till Gud varje morgon, ” tack för att jag inte smittats”.

Under denna långa tid med Corona är det ändå fantastiskt att vi har naturen att gå ut i,, njuta av stillhet vid vatten, plocka körsbär eller handla en mjukglass. Bara få njuta av den tid vi har trots att smittan förföljer oss som en skugga. Att då få tro på en soluppgång ger oss glädje.Tacka Gud för att jag får uppleva en vår till och Tacka Gud varje dag att smittan håller sig borta, de tacken blir en bön för mig.

Vi alla får tänka på när vi är ute och avnjuter en isglass eller mjukglass, tänk att jag i det lilla har det så bra, älskad, sedd, omsluten på alla sidor av Gud, och av dina/ mina nära och kära.

Känn efter i dig själv att tron finns nu, hur vi ska förhålla oss till det svåra och se glädje i det vi har. Vi lever livet vad vi är satta till, och vet vi klarar det mesta genom bön och uppmuntrande ord som vi ger varandra! Som i psalmen vi är formad av Andens vind, att bli vad vi ämnats till. ” vi är ämnad att leva”

” Tack Gud för livet, tack för soluppgången, tack för ytterligare en dag, få njuta av livet och allt vad det hör till”.

Amen. 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Måndag den 20 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 831 ” Lägg i varandras händer fred och bär den som en fågel, och skydda den som om den var ett ljus när stormen råder. Lägg i varandras händer fred med kärleksfull förväntan. Var varsam om Guds skapelse, som bär er frihetslängtan. Lägg i varandras händer fred, som bröd vi fått att dela. I skörhet vi delar liv. Vår uppgift är att hela”.

På promenaden i dag gick jag och förundrades av alla vackra fasader på husen, och samtidigt förundrades jag av alla människor jag mötte på vägen jag gick...flög då igenom mig en tanke ”det är inte bara husen som har vackra fasader” tog mig tid att fota den spruckna trottoar stenen.

Vad finns bakom våra sprickor i fasaden, och bakom husens fasader, vi försöker dölja sprickor i fasaden, likväl som vi människor gör det. Som psalmen ovan, ” i skörhet vi delar liv. Vår uppgift är att hela”. Ser på den spruckna stenen, stenen är faktiskt vackrare med ett sprucket mönster. Är nog lika med oss människor vi är vackrare när vi upptäcker varandras sprickor som jag vågar visa utan att dölja.

Vår uppgift är att hela, bakom sprickor finns skönheten och de ärr vi har kvar påminner oss om ett bra liv där vi klarat det svåra vi upplevt, brukar tänka om mig själv när jag sitter här i Alfta Kyrka, ( min konfirmations Kyrka), kom ihåg på ungdomens tid jag gick in i Kyrkan och funderade i stillhet och tystnad, likväl som jag gör i dag på samma plats, ber och tänker då som nu att Gud helar min själ och sprickor genom sin nåd till oss.

Jag /vi behöver inte dölja, Gud ser dem ändå, likväl som vi upptäcker sprickor i varandra, och igenom dem ser vi livet, skönhet, själv tilliten. Vi kan lindra, laga sprickor, men ärren finns alltid kvar, det är en del i läkningsprocessen.

” Må du Gud, läka våra sprickor, må du Gud ge oss självtillit at vi vågar visa våra brister, och sprickor, var med oss Gud i bönen och att du delar nåden för vår läkning”.

Amen. 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Söndag den 19 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Text/ Dikt: Christer Schwartz ” När jag känner tvivel och rädsla och sorg i mitt bröst, så vet jag att Gud är min enda tröst, du är det halmstrå jag behöver hålla i så jag inte förgås av att inte känna mig fri. Du är min tröst genom bönen och du är mitt hopp när jag vet du hör den. Att ingen smärta känna när jag ber, ger mig glädje att finnas här. Alla mina systrar och bröder över hela vår jord behöver, höra dig säga Gud, att snart är det svåra över. Till glädje för hela jordens befolkning är att du Gud känner vår tro att vi tillsammmans kan be för det som är svårt. Tack Gud att du finns inom mig som mest när jag behöver dig. I alla tider är du med och låter vår tro växa där du alltid är. Känner mig fri och modig att du Gud finns till för mig och för oss alla när vår tro sviktar. Då leder du oss Gud på rätta vägen, då leder du oss Gud på rätta vägen”.

Jag tror vi blir vilsna och osäkra nu när det gått en lång tid med Corona viruset, Trädet får symbolisera mina tankar, massor med grenar, vilken gren ska jag ta i nu för att komma uppåt, vilken håller vilken brister. Alltså, vi har så många bud, vaccin är på gång i höst, eller till mitten av nästa år, ta blodprov mot anti kroppar, men du kan förlora anti kropparna om någon vecka, du kan vara smitt bärare fast du har antikroppar, blir vi immuna?

Du kan få Corona och bli smittat flera gånger, ( Har en vän som har det för tredje gången nu). Ja ja,,det finns fler bud som skulle kunna räknas upp, klart vi blir lite vilsna, vad ska vi tro på, vi vet nog inte föränn vi tar nästa gren och ser om den håller, vi har en del alternativ på trädet.

Det enda jag vet fast och stadigt är tron på Gud, vet att han alltid finns där jag är. ( filosofisk tanke) Kan låta banalt att jämföra att jag kan hoppas och tro på att Gud är mitt halmstrå, behöver be och hålla i det i bland, ett halmstrå av liv. ”Såå kan det vara”.

” Gud, tack för att du visar mig vägen när jag har för många grenar att välja på, Gud tack för min tro att få växa med den med dig”.

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Lördag den 18 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 881 ” Med öppna tillitsfulla händer tar jag emot ditt liv som ges mig nu. Jag ber om mod att leva utan ängslan och vila i den tid som Gud mätt ut. Med stilla outgrundlig längtan tar jag emot det hopp som ges mig nu. Jag ber om kraft att hålla ut i väntan till dess min Ande nått sitt hem i Gud”.

Ja vi måste fortsätta hålla ut i dessa orostider med Corona, pandemin fortgår och vi måste be om kraft och hopp att kunna vänta utan ängslan. Vi vet inte när det tar slut. Vi måste enträget hålla avstånd inte hamna i trånga situationer med andra människor, hela tiden tänka på att i största möjliga mån att skydda oss från viruset. Vi är modiga och klarar det.

Vi fortsätter att be och hoppas att i sinom tid besegra plågan,, tänker när jag går förbi detta träd... ja fåglarna håller också avstånd. Som ett höghus för fåglar.. ja vi lever nu och måste tillvara ta den tiden att se och uppleva Guds skapelse fullt ut.

Att inte gömma oss i dessa tider, det finns platser i naturen där vi kan sitta och äta en glass, fiska, bada, åka skidor på vinter, promenera, umgås med nära och kära... helt enkelt leva livet utan ängslan,,,, tacka livet för vad vi än tar oss till.

Vi kan stötta och samtala med varandra, hjälpa varandra med de rekommendationer vi får från folkhälso myndigheten, och vänta tålmodigt. HÅLL AVSTÅND.!

” Gud, vi ber dig, hjälp oss att hålla ut, hjälp oss vara modiga, hjälp oss att leva livet utan ängslan, allt detta ber vi om Gud.

Amen. 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Fredag den 17 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 942” Din skönhet som i vintern bor, du ger till oss som gåva. Din rikedom i kärlek stor vill jag i vintern lova, för frostens träd och höstens säd, som sover nu i jorden, Guds vintertid i Norden. Så lär mig glädja vinterns tid, att du oss vila låter. Låt vinterns skönhet och dess frid vårt hjärta föra åter till dig, vår Gud, som vinterns skrud nu ger på nytt till världen, till sjö och skog och gärden”.

Mycket tankar och funderingar under Corona tid för mig, minnen vad vi i livet har varit med om. Saker som påverkat oss, vem jag är, vad jag blev, min tro, hur är den? Som i Psalmen, Gud som ger oss vinterns tid till sjö och skog och gärden och låter oss vila som som hösten säd som sover.

Starka minnen tar mig många år tillbaka i tiden till sjön Fläten i Alfta Finnskog. Under många år vinterfiske i sjön, vacker natur, snö, frost och blånande is i soluppgången. Att kunna ta vara på de gåvor Gud gett oss även på vintern. Tystnad, vila, att bara vara.

Fick kunskap av människor hur jag lägger nät under isen, anglar och pimplar, allt detta på vintertid med så mycket liv och mat under Guds frusna vatten. Så glad att jag av dessa personer fått kunskap om detta hantverk. ( gillade mina skor förresten, någon kanske känner igen personerna på foton, över 50 år sedan, tips, en person svensk mästare i bandy,,”Edsbyn”).

Vi människor i dag under smittans tider får också kunskap hur vi ska hantera detta virus. Kunskap som vi kan föra över till våra barn, så här gjorde vi under denna period, vi har fått kunskap av tidigare generationer hur vi kan göra i olika situationer, fiska med nät under isen eller få kunskap om hur du skyddar dig.

Gud är alltid med, böner i alla årstider,, vet inte hur många gånger jag bad till Gud när jag frös på vintern och inte fick eld att värma mig på,, ” Gud hjälp mig att få eld” det funkade,,,,,Dessa tankar och minnen en sommar dag som denna och 25 grader varmt, alla är vi ett i Kristus i alla årstider.

”Gud, tack för all vägledning och kunskap vi fått av dig och kunskap av alla människor omkring mig”.

Amen 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Kommun

Torsdag den 16 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 817 ” Med hjärtats tillit att Guds goda makter beskyddande och trofast kring oss står vill vi tillsammans leva dessa dagar och tacksamt ta emot den tid vi får. I goda makters underbara omsorg vi väntar lugnt vadhelst oss möter här. Gud är hos oss var afton och var morgon, Guds kärlek genom varje dag oss bär”.

Var dag har sin tid är ett uttryck som håller i alla tider, att tacksamt ta emot en ny dag, vi väntar lugnt vad än som händer. Vi vet att Gud är med, vi har lärt oss att vänta, allra helst i dessa tider. Vänta och längta tills den dag vi lyckats utrota Corona viruset. Gäller då att ha tillit till att Gud bär oss varje dag som han alltid gjort.

Återigen tänker jag tillbaka när jag var barn och bodde i Arvidsjaur, huset där vi bodde hade en brant trappa på en gavel, en trappa upp till en vinds lucka där jag kunde krypa in. Gå upp till himlen och hälsa på Gud, det sa Mormor nästan varje gång jag gick upp. Satt ofta längst upp och såg på utsikten, nära våran tomt var det ett jätteupplag med kol, dit ångloken kom varje dag och fyllde tågen för att kunna elda., det såg jag tydligt däruppe i himlen, likväl om det var vinter och massor med fluffig snö nedanför som jag hoppade ner i, fantiserade att det var moln och jag hoppade från himlen, försökte återge trappan i lera så gott det gick, fick även med allt renkött som Morfar torkade på väggen.. ( mums).

Var dag har sin tid med minnen och glädje ämnen likväl som svåra saker, var dag har sin tid även i dag och vi får göra det bästa vi kan av dagen, vi är nära Gud var än vi är, till och med när jag satt i himlen och såg molnen. Ta tillvara på varje dag.

” Försökte också återge i lera, en liten tavla med Kristus tecken som då satt i vårt hem,, en böneplats för aftonbönen som Mormor hade”.

” Gud, tack för att du bär oss och är med oss alla dagar, tack Gud att vi får vänta lugnt och stilla vadhelst som händer”.

Amen. 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Onsdag den 15 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 815 ” Sanden ligger mjuk och varm, inbjuder till vila. Havet ligger spegelblankt, tiden slutar ila. Hav och strand, glimt av himmelsk hand hjälper mig att släppa kraven. Vågen sköljer rytmiskt in, enda takt som räknas. Tiden nu är bara min här kan stressen läkas. Hav och strand, glimt av himmelsk hand hjälper mig att släppa kraven. Gud som skapar sand och hav, återge mig livet. Återskapa det i mig som har blivit slitet. Hav och strand, glimt av himmelsk hand hjälper mig att släppa kraven”.

Nu i sommartid har många av oss semester, vi behöver släppa krav och hitta en plats som har oss kär. Bara vara ett med naturen, hav, strand, skog, en plats där stressen kan läkas, lugn plats i vår närhet eller någon annan plats i vårt land.

Vi alla har haft en vår som slitit i oss med allt omkring Corona epidemin, en epidemi som inte är över än. Vi behöver en paus i allt detta, tänka på annat, finna ro en stund i ledigheten. Vi behöver läkas... Mina tankar går till er alla, att vi får hålla oss friska och fortsätta tålmodigt vänta på,, ”helt enkelt bättre tider”.
Jag vet Gud hör och tar emot våra böner för hjälp mott smittan. Fortsätta be kan vi även under vår ledighet och vila.,,

Jag har nu skrivit en berättelse varje dag i 84 dagar,,,tänker avsluta när jag kommit fram till 101 berättelser i orostider. Är några kvar.. så häng med till 101... tyvärr fortsätter oron för Corona... vi måste hålla ut!!

I morgon blir det en berättelse om Arvidsjaur, himmel och Gud! I övermorgon om Fläten, ( någon kanske vet vad det är)?

”Gud, tack för möjligheten att stressa av och vila en stund i Sommartid, tack för att du fortfarande hör och känner våra böner vi lyfter fram till dig”.

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Tisdag den 14 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 532 ” Jag kom inte hit för jag tror. Jag kom hit för att jag behöver dig. Man har sagt att du är mycket god. Jag har ingen alls som hjälper mig. Käre Gud, nu vet du hur det är. Om ej jag förstår ett enda grand av din högtid, kom då som musik, eller sitt i bänken - håll min hand. Man har sagt att du är livets ord. Mer än ord jag ber om min nöd. Jesus, låt mig nu trots allt ta emot dig själv i vin och bröd”.

Jag kom hit för att jag behöver dig, inte lätt att förklara tro, hur vet vi att vi tror när vi är barn, vi vet att vi behöver någon att hålla i hand när vi har nöd. Vad vet vi om bön.... kan det vara så här. ” Du fann mig Gud och jag fick min tro, var än jag går du vakar och tröstar.

Tänk att det tog sådan tid att du mina böner hörde, mitt rop, i min bön, vad vill du Gud med mitt liv. Ge mig ett tecken på mina böner, min önskan är hur kan jag tjäna dig. På veckor, månader och år fick jag inget svar. Ilskan tog vid när jag inte fick något svar, skrek till dig Gud, HÖR DU MIN BÖN, ge mig ett tecken.

Förstenad, ledsen, gick jag hemåt med tunga steg, från den Kyrka jag satt och bad i. Då plötsligt på vägen kom det tecken och svar på min tro och mina böner, ett möte med en människa på vägen som såg min upprördhet, frågade mig efter en stund. Vill du inte arbeta i Kyrkan? Jag hjälper dig uttryckte personen. Stegen blev lätta att gå och ytterligare tecken kom efter vägen, ( Gud tänkte nog nu är det dags).satte mig en stund och tänkte det var detta Gud ville med mitt liv, men först mogna i tro och kallelse för att frimodigt tjäna dig Gud och lära känna dig. Tack för svar och tecken som för mig framåt i din tjänst här på jorden. Vi går hand i hand”.

Även som barn var det mycket tankar varje dag jag gick till skolan i Alfta, som ni ser på foton, vägen ner från Born med Woxna älven längsgående med vägen,, många år av vandring där,, lika vackert då som nu.

Vi får inte ge upp att be i dessa tider med Corona virus och andra svåra frågor,, vi måste fortsätta be, vi får svar så småningom, vi måste våga be högljutt till Gud och utrycka vår frustration. Ju hårdare vi bankar och ropar, så får vi svar och hjälp till slut.

” Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden”.

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Måndag den 13 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 255 ” Alla har brått, ingen har tid, alla har sitt att göra. Vem bryr sig om jag är rädd? Ingen har tid att höra. Gud har ju tid. Evighet, ja, tid till att lyssna stilla. Han gör mig glad när jag är rädd, när jag har gjort mig illa. Hör du mig, Gud? Fast jag var stygg, din vill jag ändå vara. Håll mig i hand! Allt blir så lätt om du är med mig bara”.

Denna psalmen kände jag inte till föränn det kom fram en tonårs tjej efter en teater föreställning vi haft i Kyrkan,, ” Du Christer, jag har hittar en psalm i psalmboken som handlar om mig, vi satte oss ner och jag läste högt. Precis så där har jag det i mitt liv,, ingen som bryr sig om mig, jo Gud, Mina föräldrar arbetar utomlands och jag bor själv i huset, när de kommer hem sitter båda framför datorn, de åker tidigt på måndag morgon och när jag vaknar är jag alltid ensam, de har lagt pengar på köksbordet så jag kan äta under veckan. Man kan säga att jag är uppfostrad genom mobilen, är ofta rädd”.

Alltså jag undrar varför vi människor alltid har det så brått och lever ett stressigt liv. När vi behöver varandra, och allra helst i dessa tider med oro för smitta, vi behöver samtala om alla våra funderingar och tankar vad än de månde vara. Trösta och bry oss om varandra.

Apropå teaterpjäsen som var handlade den om att leta Gud, ett förslag jag reser en stege ute o klättrar upp till Gud,, ää är nog ingen idé, kommer bara upp i trädet, jag vet sa en annan, jag cyklar, nej det fungerar nog inte så bra, cykeln hinner nog rosta sönder innan jag är framme, plus en del andra förslag kom det...

När vi vet att Gud finns överallt som tonårstjejen sa, Gud har ju tid att lyssna, när jag är rädd och har gjort mig illa. Hur svårt är det egentligen att tala med varandra och Gud??

” Gud, tack för att vi får hålla din hand när livet är svårt, Gud, tack för att du lyssnar på oss när livet är svårt, Gud, tack för att du tröstar när livet är svårt! Gud, hjälp oss nu i dag mot Corona smittan”.

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Söndag den 12 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 899 ” Glädjen växer i mitt hjärta, livet tar rätt väg. Allting skrattar, världen ler, jag går med lätta steg. Då får också bönen vingar, skrattet går till Gud. Tacksamheten stiger, himlen fylls med jubelljud. Bönen är en bro till Gud från hjärtats vrå. Bönen är min stig min längtan vandrar på. Bönen är en fågelsång som flyger upp mot skyn. Bönen ger mitt hjärta ro och frid. Lita på att bönen håller hela vägen fram. Glädje, oro och bekymmer tar han i sin famn. Bönen kräver inget av mig, inte ens ett ord. Allt vad jag behöver vet Gud, både smått och stort. Bönen är en bro till Gud från hjärtats vrå”.

Ja... det gäller att hitta rätt väg/spår där bönen är en bro till Gud. Spelar nog inte vilket spår jag använder till Guds bro, tror att alla går till Gud, Så härligt för oss att förstå att genom min tysta bön, så går den över bron till Gud.

Så mycket sant och positivt i denna psalm som stärker mig i dessa Corona tider, att bekymren tar Gud i sin famn. Vi behöver glädjen, skrattet och fågelsången, gå ut och veta att Gud visar oss den rätta vägen fram, vi behöver inte välja, vi behöver bara gå. Livet tar rätt väg. ” tänkte på på en trevlig sak, när jag var ung och bodde i Alfta brukade jag fiska i en örings bäck i Galven trakten,, ville se platsen igen. Men så många år sedan jag var där, svårt att hitta. Åk efter gps sa en vän,,,,äää,,, tänkte jag jag åker mot Galven,, blev lite lång och krokig väg men hittade fram,, till slut, min vän frågade senare hittade du platsen,,,ja ja utan gps tog jag rätta vägen svarade jag”, alla vägar går till Guds bro!

” Tack Gud, att vi inte behöver välja väg för att gå över bron till dig Gud, Tack för att du visar oss rätta vägen, tack för att hur än vägen ser ut, är det rätta vägen till dig. Tack Gud, Amen”! 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Lördag den 11 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 783 ” Lär mig din väg, o Gud, lär mig din väg. Ge mig ditt bistånd, Gud, lär mig din väg. Hjälp mig i tro på dig vandra din viljas stig. Bred du ditt ljus kring mig, lär mig din väg. Tvivlar och tvekar jag, lär mig din väg. Nalkas mig stormfylld dag, lär mig din väg. Lys mig, när vägen går fram genom dunkla snår, torka mitt hjärtas tår, lär mig din väg”.

Ja, livet är lite snårigt ibland, ta sig igenom snår och svårigheter är inte lätt. Vi kan med hjälp,,, vi klarar inte allt själv, som snåren på fotot kan vi skymta ett ansikte, Guds ansikte som hjälper oss genom bön och Gud visar vägen genom snåren i vårt liv. Gud visar oss vägen när vi tvivlar och är rädd, då kan vi se platsen och finna ro i skogsbrynet vid en tjärn.

Vi kan tillsammans med Gud besegra svårigheter som t,ex Corona, ångest, smärta, helt enkelt de saker som tynger oss. Tvivel är en del av tron tror jag, som en kvinna som ringde mig på arbetet. Jag har panik skrek hon,, vågar inte gå ut... kan du komma hit och prata om Gud. Nja... sa jag, jo kom jag har tappat tron på Gud. Besökte henne,, hon var såå förtvivlad att tron var borta,, Hjälp, jag tror att jag blir straffad av Gud om jag går ut, bättre att gömma mig här... efter ett samtal en stund sa jag, ursäkta mig,,, men,,, om du inte tror på att Gud finns.. Hur kan då Gud straffa dig,, lång tystnad... lång, aha sa kvinnan, kan vara så att Gud vill visa mig vägen, en ny väg.. ja just så är det nog la hon till.... Gud finns och han straffar ingen” Tvivel är en del av tron, lärde mig det av detta samtal..

” Gud, hjälp oss att visa vägen genom Corona smittans snår, Gud, hjälp oss med både tvivel och tro genom att visa oss vägen, Gud, tack för att vi alltid vet att du finns och går med oss”

Amen! 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Fredag den 10 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 795 ” Jag är alltid på väg mot en avlägsen destination bortom det vi kallar tid och rum. Detta mål ger mig mod, ger mig kraft, ger mig inspiration till att möta åren som jag nu har framför mig. Så vad jag än gör, vad jag än tar mig för ska jag aldrig släppa taget om denna osynliga hand som Gud sträckt mig. Nej, vad jag än gör, vad jag än tar mig för ska jag aldrig släppa taget om detta osynliga land som kallas himlen. ( Text: Ingmar Johansson).

Ja, vi är alla på på väg, vinter som sommar till en annan destination, söker platser där vi finner glädje och ro. Vi söker och vill uppleva nya platser i våra liv , är nog så att Gud sträcker ut sin hand och för oss till dessa platser, vi släpper inte taget.

I dag, just nu har vi begränsade möjligheter att se nya platser längre bort, vi är i karantän i vårt eget vackra land, på grund av att Corona viruset inte släpper taget, vi får eller inte släppa taget av vad vi tror på, Guds hand, Gud leder oss och visar oss nya destinationer i våra liv, för att klara av smittan.

Tror att vi flesta människor har suttit i det vi kallar karantän tidigare, tänker åter igen på barndomen när jag satt i karantän hemma några gånger, påssjukan, röda Hund, mässling är några sjukdomar som vi fick och de var väldigt smittsamma. Då blev det karantän hemma för att inte smitta andra. Då infann sig rastlöshet att inte kunna röra sig fritt ute, precis som nu i dag för att motverka smittspridning.

I min rastlöshet och otålighet är mitt starka minne av mässlingen,,, ” vi reser till en annan plats sa mormor, ( destination) vi reser upp till vinden och ser vad vi hittar där”, så spännande det var att resa dit varje dag och upptäcka allt som fanns där att utforska, varje dag en resa dit, så nära men ändå så lång resa.. ja ja, tänker nog i dag att Guds hand förde mig dit dag efter dag, se och uppleva under tiden att smittan försvann! 

”Tack Gud, att vi får följa med dig till olika destinationer, tack för din osynliga hand, tack för det osynliga land vi kallar himlen. Tack Gud, för alla upplevelser, tack för att vi klarar av att sitta i karantän och vänta till smittan utplånads, Tack”.

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Torsdag den 9 Juli 2020

Dagens funderingar. 

...”Sjön ligger tätt mot stranden Himlen oändligt blå Jag står med dig i handen Mörkret faller. Och du lyser så. Vinden vill famna skogen Havet ger vågen ro Vännen vill vara trogen. Där du vandrar vill min längtan bo. Det är kärleken som bär Min förtröstan genom livet Så jag söker dig, jag ropar överallt ditt namn Tills jag är i din famn; Vilar glad i din famn. Nära dig vill jag vara Lugn vid din varma själ.” ( Text: Kristina Lugn).

Sjön ligger tätt mot stranden himlen oändligt blå,,. Tänk vad skapelsen hänger ihop, himmel, vatten och land. Lagt som ett pussel av levande stenar, vatten och moln i skyn.

Vi söker också Gud i vinden och få vila i Guds famn. I världen nu som är full av oro behöver vi komma närmare Gud i naturen, tystnad, se pusslet i naturen, vila och finna ro i din varma själ.

Semester tider nu, möjlighet att bara sätta sig någonstans där vi hittar en lugn plats, fundera och njuta av skapelsen, skingra tankar och få ro i din själ. ”Alltså jag menar att bara sitta ner och tok glo en lång stund.. nära Gud och dig själv.. det funkar tycker jag” vi får också precis som vattnet ligger tätt mot stranden vila tätt med Gud.

”Tack Gud, för vila, närhet, glädje med dig min Gud.”

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Onsdag den 8 Juli 2020

Dagens funderingar.

...( Text: Peter Hallström). ” Håll mitt hjärta, håll min själ. Lägg mitt huvud i ditt knä. Säg att du menar och vill mig väl, håll mitt hjärta, håll min själ. Som jag väntat alla år. Du kan läka mina sår, ta mina händer och gör mig hel. Ta mitt hjärta, ta min själ. Håll mitt hjärta, håll min själ. Låt mig bara stanna här. Så allt jag ber dig, allt jag begär. Håll mitt hjärta, håll min själ, håll min själ”.

Ja, Gud, håll om oss , vårt hjärta och själ, hör våra böner vad vi begär. Det måste få kännas så för oss när vi i dessa orostider behöver all kärlek, beröring som du Gud kan ge oss.

Nu under Corona tid har jag under en lång tid inte kunnat ha samling och Gudstjänst på boende som här.. stolarna är tomma och de boende längtar och väntar efter lång tid av uteblivna samlingar. Saknar att se deras glada ansikten och deras förväntan.

Tänker som texten ovan, en dam sa, jag kommer av olika skäl och själ, bli upplyft i själen av Gudstjänsten, andra skälet bli upplyft av frågesport, skratt, umgås tillsammans och dricka kaffe,,,,Förresten allt detta är bra för SJÄLEN... så jag kommer av detta , SKÄL....( fint o bra sagt)!! Det visar att vi alla behöver varandra, relationen till varandra, tala med varandra, lyssna till varandra... har varit svårt nu med detta under lång tid, och vi vet inte när denna smitta tar slut, prova att ringa upp någon som vi tror behöver sällskap, vi kan ta en kopp fika tillsammans och tala med varandra på telefon.

Har provat,, fungerar alldeles utmärkt, vi hör och blir lyssnande och gör något tillsammans. Håll mitt hjärta, håll min själ, lägg mitt huvud i ditt knä, Gud.... vi får fortsätta längta och hålla ut, tänka vi är tillsammans med Gud och oss själva fast vi inte ser varandra,, men orden hörs!!!

”Gud, tack för att vi alla får ha en tro på dig. Gud, tack för att du vattnar min själ i min närvaro med dig, Gud, tack för alla möten och sammankomster vi får tillsammans med dig och lyssna till dina ord,, Gud, tack ”

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Tisdag den 7 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 817 ” I goda makters underbara omsorg vi väntar lugnt vadhelst oss möter här. Gud är hos oss var afton och var morgon, Guds kärlek genom varje dag oss bär. Och vill du att vi än en gång ska glädjas åt denna värld, och njuta solens glans. Allt det förgångna skall vi då lämna och ge åt dig vårt liv, vår tro, vårt allt”.

Ja vad kan vi annat än att vänta lugnt, vänta ut Corona viruset och andra svåra saker i vårt liv, att lämna det bakom oss när tiden är. Lita på att Guds kärlek bär och att vi får njuta av världen i solens glans.. vi är burna varje dag av Gud, hur än dagen ser ut för oss.

Vi kan tacka Gud även för att vi klarat svåra saker, att gå vidare med glädje i livet. Som när jag fick njursten, behövde röntga, ja njurarna ser bra ut sa läkaren men vi såg en annan förändring,,,,,efter operation och rehab en lång tid,,,friskförklarad.. när jag gick från Läkaren sista återbesöket sa han högt, Förresten Christer.... nu kan du TACKA Gud För att du fick njursten.. tänk att vi kan Tacka Gud för svårigheter och smärta som vi klarat av, och att det leder till att vi ska bli frisk, känna tro, känna glädje att Gud alltid är med oss, Guds kärlek som oss alltid bär.

Allt det svåra vi lider av nu kommer vi att klara av, med allt vad det innebär med Corona viruset, ångest, rädsla att bli smittad, förlora arbete, kraschad ekonomi etc, Vi är burna och har tillit till vår tro, så vi får glädjas en dag.... vi klarade detta...Tack!!

” Gud, Tack för att du bär oss genom livets svårigheter och glädje. Tack Gud, att vi får leva i din underbara omsorg”.

Amen. 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Måndag den 6 Juli 2020

Dagens funderingar. 

...Ps. 395 ” Hela vägen går han med mig, o, vad kan jag önska mer? Kan jag tvivla på hans godhet, när jag på han ledning ser? Himmelsk frid, gudomlig trygghet uti honom har min själ, och jag vet: vad helst mig möter, gör dock alltid Jesus väl. Hela vägen går han med mig, är på branterna mitt stöd, ger mig nåd för varje prövning, styrker mig med livets bröd. Hela vägen går han med mig”.

Livets väg kan vara som ett järnvägsspår, när vi ser spåret bakom oss och tider som gått finns minnen kvar, lite igenvuxet, men finns där när vi tänker tillbaka var vi befann oss då i livet. ”Hela vägen går han med oss, är på branterna mitt stöd”.

Tänker tillbaka till min ungdom i Arvidsjaur och Alfta, där jag bodde nära järnväg på båda orterna. Så många minnen till järnvägsspår, att promenera till de sjöar där jag fiskade,,, gick oftast ensam till dessa fiske platser 100 tals gånger. Nu när jag ser dessa spår igenvuxna i dag kommer många minnen om tankar och upplevelser sen många år tillbaka.

Kommer ihåg att de vuxna pratade om sjukdomar, men reflekterade inte så mycket om det i min ålder,, om TBC eller Polio, Polio vaccin,( lät bara läskigt att få en spruta), i dag har vi Corona, det reflekterat jag mycket om, försiktighetsåtgärder vi måste förhålla oss till, och allt om hur vi människor kan bli drabbade på olika sätt, likväl som när jag var ung och de vuxna samtalade om hur ska vi skydda oss ( sista epidemin av Polio var 1953, inte så länge sedan). Då är det tryggt att Jesus går med hela vägen och hjälper att ta oss alla igenom dessa prövningar.. så... vi klarar denna smitta också.

Vi följer Jesu spår. ( ibland hade jag tur på min fisketur, när jag skulle hemåt när någon Järnvägs arbetare sa, hoppa upp på Dressinen så får du skjuts hemåt... tack sa jag,, Tacka inte mig.. tacka Gud, fick jag till svar.
” just ja, fick jag någon fisk, jojemen min första kilosaborre fick jag i Präst tjärn i Arvidsjaur vi sex års ålder”

” Tack Jesus, att du går med hela vägen med oss i livets spår, Tack Jesus, att du hjäper alla människor igenom svårigheter under livets vandring, Tack Jesus, att du aldrig sviker oss, vi känner att du går med”.

Amen 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Söndag den 5 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 266 ” Säg mig den vägen som drager till livet, den som är en gång utstakad av Gud! Säg mig det frälsande rådet Gud givit i sina sändebuds utgångna ljud! Kära själ, jag råder dig, svarar Jesus, uppsök mig. Nu sjunger själen: Min vän har jag funnit, världens Frälsare själarnas skatt. Allt vad jag har önskat, det har jag nu vunnit, ljuset har skingrat min säkerhets natt. Fast vid Jesus håller jag till min sista levnadsdag”.

Var ska du gå? Jag ska till Bättringsvägen, var ska du själv? Olika vägval har vi att följa, de vi bestämmer själva, eller vägval vi fått av Gud.

Vi kan ha svårt att veta vilka vägval vi ska göra i livet, där kan vi människor vägleda varandra. Vi kan välja si eller så till den väg vi tycker är bäst att vandra på genom livet. Jesus säger uppsök mig, jag är skatten kära själ. Ja i dessa dagar behövs vägledning av varandra och av Gud, för att klara livet på bästa sätt att hitta Bättringsvägen i dessa Corona tider och livet i övrigt. Vi får kraft av varandra och av Gud, ( tror det är bäst för mig själv att välja den vägen med alla jag har omkring mig och av Gud).

Tror vi alla behöver vägledas, vi klarar inte allt själva. Så lugnt och bra i min själ att någon visar mig vägen med hjälp av Gud.. ” Phu,,, vad lugnt och skönt för mig att känna det”. Vi lär oss att leva med svåra saker, bara vi vet hur vi ska vandra tillsammans med dessa svårigheter, det ger oss glädje att visa att vi kan, när vi fått vägledning av Gud.

Vi vandrar genom livet förtröstansfullt och litar på den hjälp vi fått. För att vandra Bättringsvägen.

” Kära Jesus, tack för att du visar oss vägen, Tack för att vi tillsammans med dig får utforska livets alla sammanhang, tack för vår tro på dig Jesus. Vi följer den väg du visar oss”.

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Lördag den 4 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 119 ” Var hälsad sköna morgonstund, som av profeters helga mun är oss bebådad vorden! Du stora dag, du sälla dag, på vilkens himlens välbehag ännu besöker jorden! Unga sjunga med de gamla sig församla jordens böner kring den störste av dess söner. Han själv vår Herde vara vill, att vi må honom höra till och honom efterfölja, nöjda, höjda över tiden och i friden av hans rike en gång varda honom like”.

Sjunga med de gamla och samla våra böner till de äldre som är hårt drabbade av Corona. Viktigt att vi försöker greppa Gud och be om hjälp, vi sträcker oss efter dig Gud och försöker hitta taget eller symboliskt som stegen som står bakom staketet, vi vill nå dig Gud,,,, att du hör oss genom våra böner, för mänskligheten i dessa tider.

I dag 4 Juli 2020 är över 11 millioner smittade och det ökar hastigt i vissa länder,, mer smittade än hela Sveriges befolkning.. Ska det vara så här Gud, nä nu Gud får vi ta krafttag tillsammans med dig att minska virusets framfart, vi håller avstånd och allt annat vi lärt oss här på Jorden,, ta emot det vi ber om Gud, vi vet att du gör det. Vi lever i förtröstan på det.

För mig känns det bra med alla människor som gör så mycket för varandra för att minska smittan. Som tur är har vi kommit närmare varandra fast vi håller avstånd.. vi bryr oss. Vi, som jag skrev tidigare får leva med viruset, vi vet hur vi skyddar oss mot detta virus, likväl har vi lärt oss att skydda oss från andra saker i vårt liv, vi har varandra och mår bra av varandra. Som i psalmen vi får följa Gud och bli Jesus mer like.

” Gud, tack för att vi får följa dig,, tack att vi får greppa dig och be om hjälp, Tack Gud”.

Amen 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Fredag den 3 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 318. ” Min gode Gud, jag beder dig: Välsigna och bevara mig, att i din frid, till ditt behag, jag börjar, slutar varje dag. Hjälp mig att verka som jag bör i allt jag tänker, säger, gör. När jag blir frestad, låt mig då i bönen kraft till seger få. Gud, låt det sanna livets ord hos mig få falla i god jord och bära frukt i evig tid i kärlek, tålamod och frid”

I dessa orostider märker jag vad bönen blir viktig för människor, många samtal, mess, och mail får jag från människor som frågar mig. kan du be om...? många skiftande böne ämnen kommer det förfrågan om.

Jag ber, svarar jag naturligtvis, även du kan be, nja säger många, vet inte hur jag ber.? Ganska vanligt svar att få höra det. Vi får tänka att vi människor är en bön, även att vi kan utrycka den tyst, eller med ord, och den behöver inte vara lång.

Vi människor är olika till utseende, lika mycket som vi är lika. Vad än vi befinner oss på vår planet så är det milliarder människor som ber varje dag, likväl som i ett Afrikanskt land eller i Matsmyra Kapell i Alfta-Ovanåkers Församling,, ( har tillstånd att lägga ut dessa foton) alla ber till Gud, den högre makten.

I mitt förra yrke arbetade jag ofta i Turkiet, Mellan Östern, Spanien och några länder till, med olika traditioner. Men bönen förenar oss alla. Gick ofta in i en Moske och bad min bön, behövde det stilla rummet, människor undrade hur jag kan gå in där och be, du som är Kristen. Vi kan be till Gud vad vi än är. Jag är stadig i min tro på Jesu hörnstenar, så spelar ingen roll var jag ber, jag ber var än jag befinner mig. Allt är Guds hus.

Vi är tusentals människor som ber utan att vi tänker på det, kan ge exempel på det. Jag har genom åren arbetat med människor i öppenvårds grupper för missbrukare, ett tema är, Tro på en högre makt. Frågar då deltagarna, ber ni varje dag? Oftast gör ingen det. Jag tror ni ber varje dag säger jag, några exempel, ni byter däck på er bil, det går inte så bra,krånglar,,,,ni utbrister, men Herre Gud, eller, men Gud hjälp, eller bara, Jesus, finns otaliga mer exempel på bön,, Nu räcker alla i gruppen upp händerna, ja vi ber varje dag.

Sista exempel, en man som jag gick förbi i Edsbyn vars gräsklippare inte startade utbrast i frustration precis när jag gick förbi: ” Nu Läl Gud får du hjälpa till” vi är ett bedjande folk i världen och Gud tar emot dessa böner!!!! Vi fortsätter be och tacka för det goda och starka böner för att utrota Corona!

” Gud, tack för att du hör alla dessa milliarder böner vi ber varje dag och tack för du tar emot dessa böner”

Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Torsdagen den 2 Juli 2020

Dagens funderingar.

...Ps. 25 ” Högt i stjärnhimlen kan vi ej dig finna, men i mänskovimlet är du bland oss, Gud. Inte bortom havet, där är inte svaret, men i ordet, talat här till oss i dag. Barnet, blomman, vinden, hand som smeker kinden, lika nära finns du, fast vi ej dig ser. Du ur nöd o plåga ser på oss och frågar. Säg mig vill du vara med mig också där? Ja, jag vill. Där du är finns det ljus och mening, där är varje mänska älskad och förstådd ”

Vaknade till i natt och tänkte på denna psalm. Nära finns du Gud, lika nära var vi än är, så är det för mig, vi behöver inte finna Gud i stjärnhimlen, Gud finner oss var vi än är, bortom havet, likväl som Gud frågar, vill du vara med mig där i nöd o plåga..

Gud är alltid med var vi än är. Gud har sett oss, hört oss och funnit oss. Jag tror att vi inte behöver leta, som på morgonen när jag lyfter kaffekoppen så finns Gud också under koppen,, var än vi ser är Gud med.. även i glädje, i Corona tider, när livet trasslar till sig.

Då är det trösterikt att veta vi inte är ensam, Gud är med, vi behöver inte leta. Gud är med oss alla årstider, och alla platser, som fotona på vinter eller en Stad i Afrika,,

Vaknade lugnt efter detta och kände.. Tack,, nu ska jag lära mig att hantera och arbeta mot virus och andra svårigheter, leva.

”Meningen med livet är att vi ska leva livet, för att fundera på meningen med livet är meningslöst” varit en ganska rastlös tid nu under Corona smittan, men vi är tvingade att lära oss hur vi hanterar detta Virus, vi är på väg att veta hur vi ska leva med denna smitta, fortsätter vi göra allt vi lärt oss under dessa månader, så känner jag, att jag kan kliva ut ur karantän och arbeta med människomöten igen, (fast på avstånd förstås) längtar efter den dagen,, snart är den här,,, hallejulah.

” Tack Gud, för att du finns, tack Gud, för att du finns, Tack Gud, att du finns för oss”
Amen. 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Onsdag den 1 Juli 2020

Dagens funderingar.

Ps. 567 ”Med lust och glädje tänker jag på den sommartid, då Gud de sina skänker en evig tro och frid, då skapelsen har blivit Guds viljas återsken. Nu vill med fröjd jag ändå mitt hjärtas sommarsång. Jag vet att Gud skall vända i frihet allt mitt tvång. Så må Guds vänner alla som lider på vår jord ej i förtvivlan falla men tro på Kristi ord, så de kan bära korset med stadigt TÅLAMOD. Och giva Gud ära som är mot alla god”

Många tankeväckande ord i en del av verserna,, tänkte tillbaka på min barndom, när jag såg regnbågen i går kväll, när Mormor sa, skynda dig till regnbågen där den når jorden då hittar du en skatt, sprang men hittade inget förstås med det jag menar skatt, förstod senare i livet vad Mormor menade med skatt, Guds återsken genom regnbågen, närhet till Guds himmel och jord.( vilken skatt).

Och i dessa tider när många lider av viruset Corona prövas vårt tålamod, känner att vi måste lita på Gud och Orka vänta på det Gud lovat, att vända denna svåra tid till frihet,,

Det hoppet finns i min tro. Vi måste orka, Gud har gett oss evig tro.
Som fiskebåten som stävar på havet varje dag, att få fisk till föda måste vi som båtens namn, Orka och tro, att ha tålamod och vänta på mycket fisk eller vänta tålmodigt att Corona spolas bort.

Vi kommer att uthärda och leva när det är svåra tider som drabbar många, vi lär oss att leva med det och utvecklas också av det svåra som ger oss ytterligare livserfarenheter.. det är som det är nu, men vi fortsätter våra liv med mycket glädje tro och tillit till varandra, vi har lärt oss nu att hålla ut tillsammans vi människor. Vi har blivit mer ödmjuka om varandra och livet.

” Tack Gud för ditt återsken, tack för du gett oss evig tro, tack Gud, för att vi orkar hålla ut och vänta på frihet från viruset,, Tack Gud”. Amen.

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Tisdag den 30 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 91 ” Din kärlek, Jesus, gräns ej vet. Du själv oss uppenbarar den nåd som var av evighet, som är och evigt varar. Där nöd och sorg ett hjärta tär, där någon tröst och råd begär, du med din hjälp är nära. O Jesus, oss din Ande sänd, som liv från ovan föder. Den eld i din församling tänd som av din kärlek glöder. Oss alla hjälp, att vi förmår vad vi av dig för intet får med fröjd för intet giva”.

Jag brinner för mitt arbete i
Alfta - Ovanåkers Församling som Diakon, precis som i texten ovan,
”Jesus, den eld i din församling tänd . Som av din kärlek glöder” tänker att den glöden finns i alla församlingar var än vi befinner oss, likväl i Ovanåkers Prästgård eller Visby Domkyrka.

Att få arbeta med er alla människor i vår församling är fantastiskt givande. Därvid jag blivit kallad.. Tack.

Mycket tankar om Corona viruset i dag, tänker tillbaka, vad har vi drabbats av tidigare, tbc på 50-talet, Hongkong influensa, Asiaten, fågel influensa, plus någon mer i närtid, Corona smittan har vi nu haft ganska lång tid och den kommer finnas kvar ännu en tid.

Tänker då så här,, vi kanske får lära oss att leva med den, den kanske inte går att utrota.
Då måste vi människor leva med den och använda oss av de skydd vi har för att leva normalt med arbete, skola, resa osv.

Vi får förhålla oss till den, håll avstånd, samlas inte för många tätt tillsammans, helt enkelt hitta på sätt för att lura smittan att inte spridas, vi lär och vi kan leva med den.

” Jesus, tack för din glöd du gett oss i tron, Tack för att vi får arbeta i ditt namn, Tack Jesus för den uthållighet vi fått”. Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Måndag den 29 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 236 ”Guds källa har vatten tillfyllest, en gåva av strömmande liv, den äger vad alla behöver, det räcker för dig och för mig. Guds källa har frälsning till brädden, en stilla, en underbar frid, den frid som i dopet oss skänkes, den räcker för dig och för mig. Av strömmarna blommar det torra, det räcker för alla som ber”.

Sååå skönt med regn i dag efter den värmebölja vi fått uppleva, vatten av strömmande liv från Gud.

Vaknade tidigt av väldiga åsk smällar och kände hur regnet vattnade själens jord, frälsning till brädden, och tänk Guds källa räcker för dig och för mig.

Kände när jag var mitt i Stockholm City på morgonen och vattnet forsade på gatorna, känslan att se hur Corona virusets strömmade med vattnet ner i avlopps brunnar,, ”Ganska skön filosofisk tanke var det”, regnet som renar vår jord, och strömmarna av det friska rena vattnet gör så det blommar upp både i Själens jord, och markens jord.

Jag som säkert många fler börjar sin semester i dag, en period av vila och rekreation, hämta kraft i vår natur.
Våren varit extra lång med arbete, rädsla, oro, vaksamhet, och alla andra ting och rädslor, mot den pandemin vi fortfarande befinner oss i.. vi behöver vattna oss själva för att växa, i tro, bada, dricka vatten, känna det strömmande friska vattnet från Gud i oss.

Detta osynliga viruset måste försvinna på nåt sätt med Guds hjälp. ( tror att det kanske är ett av många goda förslag att bli av med viruset, Guds klara friska vatten spolar bort det).

”Tack Gud, att du alltid är med oss var vi än är. Tack Gud, för det skiftande väder vi har, av strömmande vatten, solen som värmer jorden, så det växer.
Tack Gud, att vi får växa i tro till dig!! Amen. ☀️

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Söndag den 28 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 447 ”Tack, gode Gud, för allt som finns. Först broder sol av alla ting. Vår broder låter dagen gry, ditt tecken är han i vår rymd. Tack för alla dina under. Hallejula,hallejula. Sjung, syster vatten, stäm din brunn, bred ut ditt starka hav och sjung. Hallejula. Nu faller regn på torra fält, och träden lyser, marken gläds. Tack för alla dina under. Hallejula, hallejula, hallejula.”

Som i psalmen, solen lyser, träden lyser, ljusen lyser, jorden lyser, vi människor lyser,,, listan kan göras hur lång som helst av alla Guds under. Vi kan kanske inte förstå alla Guds under.

Tänk på allt du kan, se, höra, känna, förstå, skriva läsa..osv.
Bara vi människor är fulla med under. Det Innebär också att vi klarar av svåra saker som vi råkar ut för,, Corona ska klaras av, vi kan läka och göra många ting, bara vi kan påverka skapelsen och oss själva för att överleva, vi är ett underverk och klarar själv att göra underverk, med Gud. Vi hjälps åt!

I denna värmebölja vi har i vårt land nu, i den behövs att vi hjälps åt att minimera skador på djur, natur och oss själva, dricka, ha omsorg om varandra i smittans tider och hettans tid ute.

Håll avstånd om möjligt. Vi får tänka på alla under som finns och de underverk vi har för att kunna hjälpa den nästa.
Nu är det semestertider, sommarlov, ledighet för många.

Njut av ledigheten, i er omgivning, bada, ät god mat... samla kraft inför den vackra hösten med arbete, skola, osv, Gud finns med och visar oss människor vägen. Vi människor som lyser upp vår Jord.

” Gud, tack för alla 100,000 tals underverk du gett oss. Tack Gud, för längtan att uppleva alla under som vi vill och hinner uppleva”. Amen. 🙏🌸

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Lördag den 27 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 827 ” Vägen den börjar där du står så är det att vara född av Anden.
Glädjen du känner är en gåva en hälsning från en okänd som ville ditt liv. Se hur Gudsvinden bär hur den lyfter just här. Du är älskad precis som du är. Inget är här förutbestämt nej, livet har lagts i dina händer, se hur Gudsvinden bär hur den lyfter just här, du får komma precis som du är”.

Livets har lagts i våra händer,, så sant.
I denna värme letar vi efter vind och svala kvällar, att vi själva kan framkalla vind genom en fläkt, och att vi njuter av svalka ute en skymnings kväll., är ett sätt att visa Gud och oss själva att vi klarar av det livet som lagts i våra händer.

Vi lär oss av erfarenheter vi fått på vägen av Gudsvinden som bär.
I dag får vi också erfarenheter hur vi ska bemöta smittan på bästa sätt, av egen erfarenhet, och människor som visar oss och säger hur vi ska hantera smittan på bästa sätt, de visar vägen, vi går den vägen och vi utför de råd vi fått....

Tänker när jag var tonåring och som vanligt på sommarlov i Arvidsjaur, frågade Morfar som var van fjället, med jakt o fiske.
Hur klarar jag mig själv där och inte har dig med mig? Morfar reste sig. Hämtade en kniv, torkat renkött, metrev o krok, till sist flintsten för att göra eld med, Varsågod gå upp på fjället Akkanålke. Kom tillbaka om två dagar, då ser du att du klarat det,
”men men om det kommer en Björn”?,,, svaret, lägg dig bakom en stor Sten.
( en gång i livet ville jag heta Storsten i efternamn), nåväl det gick hur bra som helst dessa dagar, fick olika råd att följa vad allt det gällde, och jag lyckades utföra det själv, fick vägen visad och förtröstan på att Gud lagt livet i våra händer.

Vägen börjar där vi alla står, vi följer Gudsvinden och vet vad mycket vi klarar, tack Morfar, vi klarar av värmen nu, vi klarar av Corona av de råd vi fått, vi utför det🌞🐻

” Gud, tack för att vi känner din vind och att du visar oss vägen, Tack, Gud att du lagt vårt liv i våra egna händer. Amen❤️

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Fredag den 26 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 947 ”Må din väg gå dig till mötes och må vinden vara din vän och må solen värma din kind och må regnet vattna själens jord och till vi möts igen må Gud hålla dig i sin hand....”

I dag värmer solen vår kind i alla fall i 30 graders värme.
Tänker ofta på möten i mitt arbete, möten med människor i deras vardag i samhället vad du än befinner dig.
Att vi får möjlighet att hålla Guds hand, en hand som finns i den oändliga himlen eller på den plats vi befinner oss på.

I mitt arbete tänker jag alltid vad viktigt det är att träffa er ute i vardagen,, precis som när jag var spring schas på Alfta Järn och åkte ut till människor på min flakmoppe med varor som människor köpt,, upptäckte då som jag upptäcker i dag, om jag går ut i samhället blir det många möten i själsliga spörsmål, från schasmoppen eller som i dag en vagn med en Kyrka.

( har ingen sådan vagn) men känns som att jag har Kyrkan med ut i alla möten, precis som 15 årig grabb med moppe. Skillnaden är inte så stor.
Vi förmedlar både med goda samtal o fysisk hjälp med saker människor behöver, vi får tänka på det alla i dessa Corona tider vad vi kan hjälpa varandra med, bara med ett samtal på telefon eller exempelvis handla mat och köra ut till de som har behov,, vi är alla oavsett Kyrka på sitt sätt.

Jesus mötte människor hela dagarna inte i en Kyrka utan ute i samhället... precis som vi alla kan göra... längtar till dessa möten igen med er fysiskt.

Ändå i dessa orostider är det många som ringer och vill prata en stund om allt... då menar jag verkligen allt, vi behöver alla ord i samtal för att känna att någon bryr sig.
Vi alla bryr sig om varandra, Kyrkan bryr sig om alla.. vi ses och höres. Håll Guds hand och låt regnet vattna er själ...

Gud, tack för att vi får hålla din hand, Gud, tack för att vi får hålla varandras händer till hjälp för varandra, Tack! Amen🙏🌞🌞💓

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Torsdag den 25 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 950 ” Men även när vägen jag vandrar bär hoppets o lyckans sigill jag bugar mig ödmjukt för livet och tackar för att jag finns till. Då knäpper jag mina händer till bön i Guds hus det skänker mig ro och förtröstan skänker mig glädje och ljus”.

Ja... tack för hoppet och att vi finns till Gud, när vi stillar oss och knäpper våra händer till bön och ber dig lyssna, lyssna till våra tack till dig och om den hjälp vi behöver av dig Gud. Tänk att vi får finnas till vi människor i din skapelse, se på allt vackert som finns i vår närhet.

Precis som dessa foton från Woxnadalen, som jag fått tagit del av, (människor som skickat dessa till mig) bara sitta på dessa platser, njuta av blomster, vatten, och bada och samtala med Gud i dessa orostider som fortfarande efter lång tid pågår med smitta,, alltså Gud hur länge ska vi gå igenom all denna oro för att bli smittad av Corona??

Nåväl vi har tålamod, även i denna värmebölja som också för många suger kraft. Vi får fortsätta följa de regler och rekommendationer vi får,, jag tänker så här.. tråkigt med alla regler, men vi har nog fått dessa regler för att någon älskar oss och att vi inte vi ska råka illa ut.

Regler för att människor bryr sig om oss. ””positiva regler” klart vi följer dessa, även när det lyser grönt vid ett övergångsställe kan du bli överkörd,, se dig för, sen gå.

Tänker också om Gud eller ni har något tips, hur svalkar jag mig nu, i denna värme.Gud vill ju inte för tillfället skruva ner värmen,,,,äää får väl tänka kyla så ordnar det säg!!

Ni alla var försiktiga och var rädda om er, se er runt och känn trygghet med varandra och tillit till Gud!
Hoppet, glädjen och förtröstan och tillit till att Corona är borta snart, Tålamod. Tänker på er alla!!

”Gud, Gud, tack för att vi finns till,,Tack för att du ser oss, och hör oss när vi ropar på hjälp.” Amen 🤗🌞🌞

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Onsdag den 24 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 755 ” Vila i mig, du ska se att allt ska bli stilla i dig, genom mig kan du bli fri. Jag finns här hos dig fast vågorna går höga kan du vila, vila, vila i mig.
Lita på mig, om du bara tar min hand leder jag dig till en lugn och skyddad strand. Jag finns hos dig fast vågorna går höga kan du lita, lita, lita på mig.” Min Gud.

Känns tryggt i denna värme vi har nu, när vågorna går höga inom oss av olika svåra saker, som Smittan, och andra bekymmer och frustrationer som följer med den.

Känns tryggt att Gud tar oss i sin hand till en till en lugn och skyddad strand för vila, bara sitta i skuggan stilla och lita på Gud.
Vi behöver blunda koppla av från tankar och funderingar som gör att det går höga vågor inom oss,,,,allt har sin tid, en dag och ett ögonblick i sänder,,,, hjälper nog att ta Gud i handen och vila.

Allt får vara som det är, vi kan bara vara här och nu. Ta vara på möjligheten, vila på en bänk i skuggan, svalka dig i livets vatten och inte glömma dricka, dricka mycket, och njuta av livet och bara låta det vara så som det är.

I Guds tystnad får jag vara ordlös stilla utan krav! Om ni kommer ihåg för en tid sedan, så bad jag Gud skruva upp temperaturen när det blåste och var kallt, ( inte längesedan)
Sorry Gud men jag menade inte så här mycket värme,,,, tror att det var meningen ändå så vi kan vara stilla, dricka, svalka oss vid den ”skyddande stranden”.

”Gud, tack för den relation vi har med dig, Gud, tack för att vi kan tala med dig och få svar, Gud, tack för att vi får hålla dig i handen, Gud, tack för möjlighet till vila och skingra tankar! Bara oändligt tack, Gud. Amen. 🌞🥰⛄️

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Tisdag den 23 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 251 ” Allt vad vi på färden kan behöva, allt för evigt har jag i min vän. Allt som här mitt hjärta kan bedröva känner han och tröstar mig igen. När långt borta tycks mig vännen kära, jag då minns hans ord : En liten tid, sen en tid igen, och jag är nära, då blir åter fröjd och frid ”

I dag en liten promenad i det ofantligt vackra sommar ljuset, vila sittandes på en stenbänk i den stilla brisen... härligt....

Många tankar sittandes på denna bänk, om människors möten jag fick i dag på promenaden, var glädje, ledsamhet, frustration, rastlöshet, på grund av Corona.

Jag tänkte allt detta stämmer in på mig också, varit ganska lång tid med smittan, och än är den inte över.
Men det jag möttes mest av var att människor var BEDRÖVADE, utlämnad till något vi inte har kontroll på.

Vem tröstar i bedrövelsen?
Tänkte direkt på denna psalm då, allt vad vi kan behöva på denna färd genom virusets härjningar är att känna att Jesus tröstar mig igen.
Han känner bedrövelsen vi känner och vi tillsammans kan trösta och läka varandra, vi med ett kort samtal på promenaden med andra människor.
Ja vi må bli bedrövade, men tröst och att vi blir sedda av varandra finns, vi kämpar vidare, tålamod, en liten tid, sen en tid igen. Och Gud är nära.

Väldigt kort promenad blev det, mest sittandes på bänken, väldigt varmt ute, för varmt för mig.., hörde mig då tyst säga, ”Kära Gud,,, skruva ner temperaturen ”. 🌞🌞🌞⛄️.

”Gud, tack för att du är med i oss människors frustration och bedrövelser. Gud, tack för att du utrustat oss med tålamod, Gud, därför klarar vi det svåra med din hjälp, Tack”Amen☀️🙏

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Måndag den 22 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 289 ”Guds kärlek är som stranden och som gräset, är vind och vidd och ett oändligt hem. Vi frihet fick att bo där, gå och komma, att säga ”ja” till Gud och säga ”nej”, Guds kärlek är som stranden och som gräset, är vind och vidd och ett oändligt hem. Och ändå är det murar oss emellan, och genom gallren ser vi på varann. Vårt fängelse är byggt av rädslans stenar. Vår fångdräkt är vårt egna knutna jag. Guds kärlek är som stranden och som gräset, är vind o vidd och ett oändligt hem”

Ja i denna sommarvärme kan vi gå och komma var vi vill, njuta av solnedgång och uppgång i Guds fria skapelse, vårt oändliga hem.

I Corona tidens smitta bör vi och kan vara ute, promenera, tänka och fundera på livet som det är just nu, på ljuset, värmen från solen, dofta in naturen, lyssna på fåglar och vinden, allt detta är Gud.

Som ett barn frågar sin Morfar när de satt i en eka och fiskade, ” kan man se Gud Morfar”? Morfar som levt ett långt liv och fått mycket vishet funderade en stund och svarade, ” mitt kära barn, var än jag ser, så ser jag Gud”.

Ändå i livet så bygger vi upp murar av rädsla, rädsla för att möta varandra, rädsla för att säga ja till Gud, eller rädsla att säga nej till Gud, i stället för att allt får vara som det är, Gud finns med varken du vill eller inte vill.
Det är som det är, bara leva i denna förtröstan. Rädsla för mörker, ändå tycker jag i natten och i mörkrets stillhet o lugn på ett öppet hav, märket vi Gud som är med i det tysta och stilla mörkret.

Var inte rädd för Corona, respektera det och be, bygg inga murar av rädsla, som Morfar sa var än jag ser så ser jag Gud, var inte rädd, riv muren o gläds åt alla nära o kära o nya vänner i Guds skapelse. ”

Gud, du som finns där vi alltid är, var ned oss i både mörker och ljus, Gud, hjälp oss att riva våra murar som skiljer oss från livet med dig,” 🙏🙏 Amen.
( ut och bada nu var försiktiga och bränn er inte i solen, skönt i mörka skuggan också🌞🌞🌺💜)

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Söndag den 21 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 256 ” Var inte rädd, det finns ett hemligt tecken, ett namn som skyddar dig nu där du går. Din ensamhet har stränder in mot ljuset. Var inte rädd, i sanden finns det spår. Han älskar dig, han väntar dig i kväll, en kväll när du förstår hans hemlöshet och hur han längtar efter dina steg. Han älskar dig, han väntar dig i kväll. Från evighet har han stämt möte här. Var inte rädd. Det finns en mörklagd hamn. Du ser den inte nu men färdas dit. En dag ska du bekänna högt hans namn, hans kärleks frid som ingenting begär. Du är på väg. En dag blir natten vit. En dag och stjärnor växer ur hans famn. Var inte rädd, det finns en mörklagd hamn. Du ser den inte nu men färdas dit ”

Lyssnar på många människors rädsla i dessa Corona tider, inte bara Corona viruset vi är rädd att få,,, rädslor också, vad händer med livet, med ekonomi, arbete, barnen, döden osv.

Ändå om vi tänker efter, det enda vi vet om livet är att en dag finns vi inte, Det är absolut det enda vi vet, vi vet inte när, men vi färdas dit!

Var inte rädd för saker och ting när vi ändå inte vet vad som händer i morgon. Rädsla kan bli ett gissel i stället för att njuta varje dag av livet och tänka o be... Allt blir bra, som vi tänker så blir det.

Snart midsommar igen, tiden går fort, vi försöker må bra dag för dag och vi får lita på alla människor och myndigheter som hjälper oss att ta sig ut från Corona smittan.

Jag känner ingen rädsla nu,, det är ingen idé när jag inte vet vad jag ska vara rädd för.
Vi väntar tålmodigt och väntar in ljusare tider och glädje och ser framåt till nästa midsommar.

Vi kan göra kortare resor, resor som vi gjorde tidigare till Hornstull som var ändstation för denna spårvagn, eller resa med buss till Woxnabruk, Alfta eller Edsbyn och njuta av de platserna en dag, livet är faktiskt härligt.. ut på picknick nu i Sommar värmen!

Vi får vara glada med nära o kära utan rädslor!! ”Tack Gud, för de rädslor du hjälper oss att ta bort, Tack för Sommaren, Tack för Glädje, Tack för min tro på dig, min Gud.” Amen 🌺🌞😊

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

 

 

Lördag den 20 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 201 ” En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar. Nu smeker vindens ljumma fläkt de fagra örtesängar. Och solens ljus och lindens sus och vågens sorl bland viden fökunna sommartiden. Sin lycka och sin sommarro de yra fåglar prisa. Ur skogens snår, ur stilla bo framklingar deras visa. En hymn går opp av fröjd och hopp från deras glada kväden, från blommorna och träden”.

Mina tankar i dagen efter midsommar afton.
Tänker på att nu börjar semester för många människor, en semester som kanske inte är lik någon annan, och annorlunda när inte våra semesterplaner inte går att fullborda, det viktigaste tror jag ändå är som det står i psalmen, finn din sommarro i vårt vackra land.

Vi behöver alla finna ro efter vårens Corona smitta som fortfarande pågår, våra kroppar har under denna tid upplevt en annan sorts STRESS, allt vardagliga med allt det vad det innebär, och på allt detta måste vi tänka på att hålla oss friska, att avstå många saker och planer, tänka på att själv inte bli drabbad av arbetslöshet, ekonomi, förändra tankemönster, för att klara allt i den nya situation vi befinner oss i.

Ja vi behöver finna en plats med ro, vila, skog, fåglar, tystnad, promenader, helt enkelt sommarro på semester inför höstens arbete, vårt fantastiska land som har allt i naturen vi behöver, vi stannar hemma i lugn och ro i Guds natur.

Själv tänker jag så här, åka på några dagsutflykter i närområdet, se nya saker där jag bor, finna lugna platser och förhoppningsvis sitta i en eka och ro, ( Ha.. ro, sommarro).

”Gud, tack för vårat land där vi kan få ro och vila, Gud, tack för ledighet i Sommartid, Gud, tack för att du visar oss alla platser där vi får vila en stund.
Gud, tack för att vi alla under denna tid oavsett om vi arbetar eller har semester, hittar ro i din trädgård” Amen.
(Glädjefull Sommar till er alla). 🌺🙏🌞❤️❤️

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Fredag den 19 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 200 ” När jag hör trastens klara sång, när lärkan jublar dagen lång högt över fält och backar, då kan jag icke tiga still. Min Gud, så länge jag är till, för livet jag dig tackar. Liksom ett träd i sol och regn, så låt min själ i Andens hägn få växa alla dagar, den sommar som av nåd jag får. Gud, låt mig bära frukt i år, den frukt som dig behagar ”

Njut av Midsommarafton och grönska i solens strålar såsom vi har längtat, att dansa med varandra i midsommarens grönska, det ger oss, tro, nåd och hopp i Guds vackra natur.

Dansa gärna små grodorna...men håll avstånd.
Vi upplever nytt liv i sommartid, blommor, träd och gräs står i blom, vi människor blommar också opp.
Viktigt att ta vara på solljusets vitaminer, de vitaminer vi behöver till höst och vinter.

Vi behöver vara rädd om den skapelse vi fått, att vårda den och vårda oss själva, i dessa orostider vara försiktiga, var nära men inte för nära.
Corona virusets plåga finns med i allt firande i midsommar varken vi vill eller inte vill, vi, du och jag måste tänka på det så vi kan fira midsommar fullt ut nästa år.
Vi ber fortsättningsvis att vi klarar det svåra som finns runt oss.

” Tänker på er alla i Woxnadalen och övriga Sverige 🇸🇪 som i dag firar Midsommarafton, och ber för er alla, att ni får vara friska, att ni får vara glädjefulla, att ni känner omsorg med varandra, att alla era nära och kära får känna kärlek och frihet.
Allt detta ber jag om! Gud, ta emot och hör denna bön” Amen.

Glad Midsommar och lev i förtröstan på Gud🙏🌺🌸🌞🌞🌞

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Torsdag den 18 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 560 ” Var glad min själ och fatta mod. Gud vill sig än förbarma.
Han på ett kors för ond och god har öppnat sina armar.
Är nöden hård i rosengård får man ej alltid vara.
Så tro och vet att Gud är med. Han hjälper alla i fara. Visst kan vi ofta tänka så: Gud ser ej våra tårar, när världen hotfull står och människors ord oss sårar. Var viss att han dig ändå kan i rätt tid ändå hjälpen sända. ja, tro och vet att Gud är med. Han ont till gott kan vända”.

I dag mycket tankar om tro, var glad och fatta mod... inte helt enkelt att vara glad och fatta mod i dessa smittans tider.
När vi och jag med många som kommit nära vänner som har smittan, smittan har de på olika sätt, en del av dem klarar vardagen en del andra vänner drabbas hårt.

Fick fråga på uttrycket, ” allenast tro”  hjälper det och hur ska jag tro? Inte enkelt att svara på... tro att Gud är med i det svåra och ser dina tårar, tro på att bönen hjälper, tro att himmel riket finns inom dig, vila i förtröstan på att Gud vår hjälpare är med i din tro.

Det vidsträckta havet och ljus i korset, Där anar vi Gud.. att han finns med i alla dagar och i evigheters evighet.. i de möten med människor jag fått i mitt arbete kommer mycket tankar om tro, korset här på fotot tände jag varje morgon unde tsunami katastrofens tider,, idag tänder vi för Corona smittans tider.

Utifrån dessa katastrofer och andra katastrofer som drabbar oss när någon nära och kär avlider,, i alla dessa samtal kommer frågor om tro.

Tänker på min tro, hur är den? Så här upplever jag min.
OM TRO.. ” Ligger på rygg i mörkrets vågor, mörkt på himlen mörkt under mig. Mörkret drar mig ner där jag ej himlen ser, är ljuset då jag ser en strimma av en öde strand är ljuset där Guds hand.
Han drar mig ditåt i kampen mot mörkret. Kan ljuset segra, kan Gud se min nöd. Kan Gud dra mig dit där jag ej kan dö, det hoppet finns i min tro, låt Gud åt mig få bygga en bro.

Min Gud är så stark och stor, han drar mig till ljuset där jag kan få ro.
Att ingen smärta känna i Guds hand, ger mig tro om ett annat land, där änglarna lever i lugn och ro, där jag kan finna min källa till tro.

Evighetens land det heter, där kan jag gå utan att leta, jag vet att Gud finns där. Han har följt mig från vaggan till grav, nu befinner jag mig i evighetens sal.
Tack Gud att du finns inom mig, jag vet att jag behöver dig”  Tack🙏❤️

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Onsdag den 17 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 97 ”Jag behövde en nästa, var du där var du där? Jag behövde en nästa var du där? Varken tro eller ras eller namn sätter gränser, var du där? Jag var hungrig och törstig , var du där? Jag var frusen och naken, var du där? Jag behövde din hjälp, men var du där? Du kan resa långt bort, och jag är där, jag är där. Varken tro eller ras eller namn sätter gränser. Jag är där ”

I dessa Corona tider är det mycket frågor, är du där? Vi behöver alltid en nästa, särskilt under dessa tider när människor behöver hjälp med olika saker av en medmänniska, en del av de saker finns uppräknade i psalmen.

Vi måste finnas för varandra, ett samtal på telefon eller bara fråga, vad behöver du? Vi vet att framåt i tiden behöver du och jag också hjälp.
En mänsklig röst som bryr sig stärker vår självkänsla. Vi finns, fast vi är borta och inte syns så finns vi där.

Ett människomöte. Jag arbetade natt på ett härbärge under hela min utbildningstid till Diakon, många människor där som behöver att vi är där. En dam jag lärde känna,, hon betedde sig förfärligt illa mot andra människor på härbärget, försökte massor med gånger att tala henne tillrätta,,( blev mycket skäll om hur hennes beteende var).

Nåväl efter nåt år senare slutade jag på härbärget och började mitt nuvarande arbete, mötte denna damen i en centrum galleria någon månad senare...tänkte nu brakar det loss när hon riktade stegen mot mig, hon sa.. Christer kan du inte börja på härbärget igen,,, nu finns det ingen där som ens skäller på mig, vet nu att du brydde dig, hade du inte brytt dig hade du inte sagt nåt.. DU fanns där”!!

Precis som de diffusa bilderna så måste vi finnas för varandra även om vi fysiskt är långt från varandra, tänker alltid på denna dam jag berättade om, när jag sjunger denna psalm, hennes frågor var ju egentligen, Finns du där?

Molnen är färgade och inte grå om vi kan hjälpa någon som gläder både dig och mig.❤️❤️

”Gud, tack för att du för oss människor tillsammans för att stötta och hjälpa varandra i ord och handling, tack för den lärdom vi fått av andra människor att bara ”vara där” Amen🙏🙏🌻

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Tisdag den 16 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 794 ”Vi är inte här förgäves, vi kom inte utan skäl. Den som söker finner vägen, vägen för en vilsen själ. Vi är inte här förgäves. Ensamma har vi ej gått. Före oss har många vandrat samma väg i tro och hopp. Vi är inte här förgäves. Här tar vägen inte slut. Gud bär den som ständigt faller, den vars kraft har sinat ut. Jesus vandrar mitt ibland oss, ger oss mod och ger oss tröst"

Funderar på våra vägval som vi gör under våra liv, livet är kort, ändå ganska långt.
Vi är skapade till fria och tänkande individer av Gud.
Vi kan välja väg fast vi stöter på svårigheter under denna väg.
Jag tror som i psalmen här, jag söker och finner vägen och Gud bär mig om jag faller. Jag tror inte Gud finner vägen, jag... finner den väg jag vill gå, och Jesus följer med och ger mig mod.

När jag i min ungdom står vid järnvägen vid Alfta järnvägs station och funderar vad går de järnvägsspåren till, tänker hm,, är nog lättare att gå efter spåren de leder någonstans,, där började min plan och vägval i livet, följer den.. så blev det några månader senare, är ju bara gå.

Kom väl ihåg när jag gick förbi brandstationen i Alfta, ( ni skymtar den på fotot, tornet). Hejdå, nu framåt, gick förbi ,Edsbyn, Voxna, Furudal, Skattungbyn, hamnade till slut i Orsa efter samma spår, känns som jag forfarande 50 år senare är på vägen jag valt med sällskap av Jesus,, ”men han kunde inte göra nåt åt alla mygg på nätterna.”😊.

Nåväl jag tror vi alla hittar vår väg genom livet, bara vi bestämmer oss, satt i dag i ett väntrum och väntade på röntgen.
Vilken väg är det till röntgen av de alternativ som finns som vägvisning i golvet,, tänkte fråga,,, ?
men kom på att alla vägar bär till den TRO jag fått genom livets vandring.
Jag valde min väg... Du väljer din väg 💞🥾👣.

”Gud, tack att du är med på min väg, Gud, tack för att jag fick välja min egen väg, Gud, tack för att jag fick växa i Guds erfarenhet och livs erfarenhet under livets vandring””. Amen..
( Vi ber nu tillsammans att vi äntligen blir av med Corona viruset nu, nu, nu,,,är dags att Gud hör våra starka böner om detta)

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Måndag den 15 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 721. ”Trädet och grenen och frukten hör samman, Kristus är ett med sitt folk på vår jord. Grenarna dör om de skiljs ifrån stammen. Jesus ger näring och kraft i sitt ord. Vi som är grenarna- du som är stammen! Du ger oss näring grönska och liv. Glädje - det är att du själv oss förenar, låter oss växa med uppgiften här. Då kan vi mogna som levande grenar, rika på druvor och frukter och bär”.

Där ser vi alla,,, vi hör samman alla på vår jord som levande grenar.
Vi grenar blir fler och fler och vi växer med uppgiften, tänkte på denna psalm och stod en lång stund och funderade vid detta fågel bo, där modern skyddar sin fågel unge under vingarna på ryggen ( ser ni den på kortet ?)

En ny gren som behöver skyddas för att växa, från beskydd av modern som behöver ge fågelungen näring och kraft. Precis som Jesus är stammen och vi grenarna som behöver näring och kraft från Jesus.

Likväl fortsatte tankarna längre tillbaka i tiden vid Haga slott, bara 300 år tillbaka i tiden var vi grenar från Jesus, vi växer och blir fler och fler genom århundradena, fascinerande, men så är det, den friska stammen gör att vi blir fler och fler för att uppfylla det vi ska göra på vår jord.

I dessa orostider vi befinner oss i nu, behöver vi hjälpas åt med att på något sätt minska spridningen av smittan, vi är många grenar som kan be om kraft från stammen att ta oss igenom oss detta, vi grenar har klarat det tidigare genom århundraden och vi klarar det nu också..

Vi är starka tillsammans och följer de råd vi får från myndigheter och expertisen, för att utplåna Corona.. nu gäller det att utföra vår uppgift.

”Gud, tack för den kraft vi alla grenar har tillsammans, tack för du gjort oss ödmjuka att förstå det vi behöver uppfylla”. Amen🙏🌻

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Söndag den 14 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 752 ”Minns att var sekund är en liten stund av evigheten hos Gud, och när dagen lång du hör fåglars sång, hör du himmelens egna ljud. Så lev Guds nu.
Av Guds nåd får du ta mot var stund ur hans hand. Och när dagen lång du hör fåglars sång, hör du himmelens egna ljud”.

Varje morgon jag vaknar säger jag högt eller tänker, Tack Gud att jag får återuppstå till ytterligare en dag till, (vakna). Tänker på orden i psalmen, minns att varje sekund är en liten del av evigheten med Gud.

Ja.. nu ny dag, med tankar på Corona viruset och tankar på vad snabbt livet o tiden går.
Nyligen barn, på väg framåt mot livet, håller i handen där någon visar var jag ska gå, årstiderna skiftar också snabbt, nu midsommar tid och det vänder snart mot höst.

Jag ber för alla nära och kära varje dag och tackar att vi vaknade till en ny dag för att vi kan hjälpa dem som har det svårt.
Vi får gå hand i hand tillsammans genom våra vackra årstider tillsammans med Gud som är densamme.

Tänk... varje morgon, tack, Gud. Jag vaknade till en dag av medmänsklighet där ni underbara Woxnadalsbor, skänkt flera tusen kronor till ”familj Woxnadalen,” till hjälp för de som drabbats av Corona eller blivit påverkad av den.

Tack för värme, extra lätt att gå upp i dag. Var försiktiga, vi håller avstånd, vi samlas inte i grupper nära varandra, var nära men inte för nära💓.
Tänk att varje stund är en del av evigheten, håll er friska, jag vill träffas snart 💜.

” Gud, hjälp oss att vakna varje morgon, Gud hjälp, hjälp mot virus smitta, Gud, hjälp människor att känna din frid. Gud vi behöver dig”. Amen🙏🙏

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Lördag den 13 Juni 2020

Dagens funderingar, 50 dagar i rad.

Ps. 754 ”När vi i tvivel frågar oss om vi är rena toner. Då svarar Gud: Han lovar oss att Jesus allt försonar: I vattnets tecken blir du ren, som sommarsolens klara sken i himmelrikets sommar. Gud kärleks makt är frisk och stark fast år och stunder vänder. Hans Ande genomsyrar allt, vi vilar i hans händer. Då spelar skaparen och vi blir toner i hans symfoni av ljus och ljud och färger”.

Lång promenad inåt i dag.
Tankar på denna psalm om att vattnets tecken renar dig.
Ja det finns många liknelser i bibeln om vatten.
Jesus gick på vattnet, kvinnan vid Sykars brunn som gick för att hämta vatten, slänga nätet på andra sidan båten för att få mer fisk,
🐟 fisken som tecknandes i sanden som talade om att vi är Kristna,,, dopet i vattnet som gör att vi är med i Kristi gemenskap....

ja... finns många exempel i bibeln på vatten och fisken som var en basföda! Vattnet som renat oss fast år och stunder vänder, vi vet inte varför och hur stunder vänder.

Vem trodde vi skulle få ett virus på Jorden nu, och inte om 100 år, nej vi vet inte hur vändningar blir i vårt liv, vi får ta en dag i taget och tänka på de under Gud gjort och fortsätter göra.

Som bryggan vi går ut på som förenar oss med vattnet, sittandes och meta för att få fisk,och ser ut över det friska vattnet som vi är genom dopet i vattnet, förenat oss med Kristus,
” vad jag brukar höra när jag metar är.. titta på andra sidan stranden, vad fisk de får när de metar och vi får ingen,, hoppas de går hem snart så vi kan gå dit och få fisk,,, ett tips, tänker jag:

Släng kroken på andra sidan bryggan....
” vi är alla förenade i samma vatten, liv finns var än vi är vid vatten.🌞🐟❤️ ”

"Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden ”. Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Fredag den 12 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 561. ”Stilla är hans gång och säker som hans milda stjärnors gång. Våra hjärtans sår han läker, löser våra bördors tvång, när de budord vi betänker som han skrev i våra bröst, när den nåd som han oss skänker är vår tillflykt och vår tröst. Så får hjärtat tröst och minnes under livets sorg och strid; Glädje utan Gud ej finnes, utan Gud ej finnes frid”.

Stilla är hans gång,,, de orden sjöng vi på ofta vid den medeltida ruinen som finns på fotot från Gotland.

ja,, tänker så här i dessa oros tider, med stress hur ska det bli, hur länge, hur ska vi hinna med allt omkring oss.
Vi jagar upp oss själva av det virus som nu funnits en lång tid, vi böjar passa på oss själva och förundras och stressar upp oss av att inte människor håller avstånd, samlas i stora grupper, börjar kramas och kind pussas igen,, ytterligare många saker vi blir irriterade och stressade av.

Tänkte tystnad och meditation är bra, tittade genom min Psalmbok och upptäcker vad mycket som skrivits om tystnad, stillhet, vi går sakta, osv.
Vi vet att Gud är nära oss fast vi hör inga ljud, det vi hör finns i hjärtat.

Upptäcker även när jag varit ute, att många människo möten i dag sker i det tysta, vi nickar till varandra, vi ler mot varandra, möter samma människor varje dag, plötsligt blir det vänskap mellan oss och vi börjar tala med varandra.

Hände även mig under en fem dagars reatret i tystnad för många år sedan, vi pluggade många år tillsammans, hon o jag, vi var irriterade på varandra under lång tid.

Men i Tystnad promenerade vi tillsammans, vi åt i tystnad tillsammans under dessa dagar. I tystnad hittade vi varandra, såg vilka vi var, det upptäckte vi i tystnad och gemenskap, vänskapen finns fortfarande,,,, jag ser i dag dessa möten att vänskap föds i tystnad och vi hjälps åt i dessa Corona tider,,, ååååå Vad Gud ger oss glädje.
Se människan och irriteras inte av vad den gör . Det får bli min ledstjärna i livet.

”Gud, tack att du ger oss stillhet, Gud, tack för att du ger oss glädje, Gud, tack för du ger oss frid”. Amen 🙏 🙏💓

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Torsdag den 11 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 766 ”Jag tror på en Gud som är helig och varm, som ger kampglöd och identitet. En helande Gud som gör trasigt till helt, som stärker till medvetenhet. Jag tror på en Gud som gråter med mig, när jag gråter så allting är gråt. En tröstande Gud som kan trösta lik den som väntar till gråten gått åt. Jag tror på en Gud som bor inom mig och som bor i allt utanför. En skrattande Gud som vill skratta med mig”

En psalm om förtröstan - trygghet, Änglar finns men de är få, det är sällan de syns men då och då kan man upptäcka dem.

I dag kort promenad med brutna foten men lång, själslig promenad med tankar. Tänker tillbaka på min konfirmation i Alfta Kyrka och när jag gick ut ur Kyrkan, så stod en Ängel utanför, en mänsklig Ängel. De gjorde att min tro på Gud och Änglar finns.

Denna händelse har jag burit med mig hela livet. Under denna tiden i smittans förfärliga framfart.
Då kan jag tänka tillbaka till den kämpaglöd jag fick.

Precis som psalmen, Gud ger oss kampglöd, Gud är med överallt, gråter med mig, skrattar med mig och finns alltid inom mig.
Tacksam att jag gråter ofta o skrattar ofta.

I dagens samhälle när många som lider eller vi alla har det svårt på sitt sätt, av Corona smittan.
Gud kan trösta, vi kan trösta varandra, vi kan gråta tillsammans och skratta tillsammans, vi har vår kämpaglöd, som vi använder till att besegra det svåra.

Vi är modiga, glöm inte det. Vi ser resultat snart och ljuset syns och vi kan skratta tillsammans, ”Corona släng dig i väggen ” vi människor är starkare och modigare.

”Gud, tack för kämpa glöd, tack för änglar, tack för gråt, tack för skratt och tack Gud att du följer vår väg” Amen 🌻💜

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Onsdag den 10 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 522 ”I Guds tystnad får jag vara ordlös, stilla utan krav. Klara rymder, öppna dagar; här en strand vid nådens hav. I Guds kärlek vill jag vila, vet mig önskad, älskad, sedd. Övar mig i barnets tillit, prövar höjd och djup och bredd”.

Ja nu gäller att pröva tillit till Gud och vila i Guds tystnad, kämpa som de händer som håller Gud i ett stadigt grepp, att inte släppa taget, hålla sig i karantän tillexempel som huset i skogs brynet!! Tänker särskilt på det i dag när jag ser att Gävleborg och Ovanåker just nu är svårt drabbad av viruset Corona. Tänker på oss i Woxnadalen, och all övrig mänsklighet kämpa, håll avstånd, lita på varandra lita på Gud, att Gud hör våra böner i det tysta.

Jag ber och hoppas, att vi ser ljuset och ett slut på detta. Det hoppet finns i min tro. Känner också i allt det svåra att sammanhållning det finns i Woxnadalen mellan människor, vi är kända, att klara allt tillsammans. Tillit, glädje, hopp, ödmjukhet och sammanhållning tröstar oss i dessa tider.

Den blomster tid är nu här med liv bland växter och djur. Gå ut och plocka liljekonvaljer eller några andra blommor i naturen, luften frisk och vi behöver den, men jag önskar att ni är försiktiga när ni går ut, jag vill att ni alla ska få vara friska, så vi möts igen.

Pröva er fram som det står i psalmen som barnet som prövar höjd, och djup och bredd. ”Jag längtar att fiska, sittande i en båt och meta”. Då håller jag avstånd.

I dag önskar jag från djupet av mitt hjärta och ber om hopp och tillit till oss alla ♥️♥️🌻

”Gud, ge mig Sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, jätte mycket mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Tisdag den 9 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 173 ”O Gud, det är en hjärtans tröst att mötas i din Kyrka, där får vi glädjas åt din röst och hämta frid o styrka. När ordets kraft vi känner här och vi ditt lov ur hjärtat bär, det är en lust och glädje. Ge oss, o Gud din Ande god, som på din väg oss leder, som ger oss ljus och kraft och mod och nådigt oss bereder”.

I dag blir promenaden om jag jämför med i går,, längre , än 500 meter. Men mina funderingar o tankar bär mig 100 mil bort, i den Kyrka som ni ser i min födelse ort Arvidsjaur, redan som mycket ung präglades jag av ordet o predikningar om samhälle och vad vi alla bör göra för att inte synda.

Ja ja,.. vad är synd tänkte jag.
När jag gick ut från Kyrkan log jag hela tiden, tyckte det var såå roligt det Prästen sa, något av det dåliga hade inte jag gjort, gick glädjefull ut när jag såg de andra besökares bekymrade miner. (6 år och fick nåden).

Ja ordet och bönen har betydelse , men det behöver inte vara i en Kyrka, går lika bra på en klippa vid havet eller var helst vi befinner oss. Tänker mycket tillbaka på den tidens Kyrka och den Kyrka vi har i dag, hur den tack och lov har förändrats.

I dessa Corona tider är vi mer öppna mot alla människor och att Gud älskar oss alla människor oavsett, vad vi är. Vi är alla Guds barn.

Tacksam för allt och alla jag möter i dessa smittans tider, att vi hjälps åt med att prata med varandra om detta ( ordet), vi ber tillsammans om hjälp på avstånd från varandra eller en bön på bussen om känslor, ord och handling, vi kan göra något tillsammans i våran världs vida Kyrkan.

Vi är Kyrkan tillsammans, ”klart att det kan vara trevligt att dela gemenskap i kyrkan” men viktigt att vi alla är Kyrka tillsammans och kan be om kraft att klara detta. DU och JAG!!

”Egentligen för mig finns bara en synd. Att Hindra Kärleken”
det innefattar allt på vår Jord, kärleken till Gud och kärleken från Gud, och Kärleken mellan oss!!
Kärlek, Gemenskap med varandra ska hindra till exempel den svåra smitta vi har i världen nu!

” Tack för kärleken Gud. Tack för att du älskar oss Gud. Tack för att vi får be om förlåtelse och hjälp Gud.” Amen ❤️❤️🤗

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Måndag den 8 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 11 ”O store Gud, när jag den värld beskådar som du har skapat med ditt allmaktsord, hur där din visdom väver livets trådar och alla väsen mättas vid ditt bord. Då brister själen ut i lovsångsljud, o store Gud, o store Gud”.

Satt uppe en stund i natt och funderade på denna psalmen o nynnade lite under tiden på den, den psalm som är mest spelad i världen, vi är en del av den, livets trådar ihop vävda med varandra, den världsvida Kyrkan som jag är en del av genom mitt arbete och ni alla är också en del av den Väven i Kyrkan.

Orden och bönen sammanväxt med övriga skapelsen. Vi tänder ljus och ber, vi stöttar varandra, är rädd om naturen, allt vi gör i olika sammanhang är att vi sprider evangeliet, vi i kyrkan med ord och vi alla i samhället med allt som vi gör med händer, ord och handling..
Ja ja.. ”nattens fundering”

Blev promenad även i dag, ut till balkongen, en fördel i alla fall med fot brott. Blev mindre stressigt,,,,( nja,, lite fel, kan nog inte sluta stressa,,,blev mera hjärn arbete i stället).

Tänder ett ljus för er i dag och ber att vi blir förskonade från Corona viruset, som nu härjar mer i Woxnadalen. Under tiden gå ut i naturen och se på hur många olika nyanser av grönt det finns, inga sociala kontakter umgås med grönskan. Räkna gröna färger, är rena meditationen.

Tack för de böner ni bett gör mig efter olyckan i går.. stärkte mig... ta hand om varandra och alla er nära o kära!?🦋💜

”Gud ge mig sinnesro, att acceptera det jag inte kan förändra. Mod att förändra det vi kan, och förstånd att inse skillnaden” Amen🙏💕💕

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Söndag den 7 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 506 ”Din klara sol går åter opp, jag tackar dig, min Gud. Med kraft och mod och nyfött hopp jag höjer glädjens ljud. Din sol går opp för ond och god, som alla som för mig. O, må jag så i tålamod och kärlek likna dig”.

Ja, nu är tiden på året när solen i stort sett är uppe hela dygnet, det stämmer för mig i alla fall att jag får mer kraft och mod.
Tror också att vi blir mer tålmodiga av ljuset, att vi i dessa dagar av smitta håller ut, lång tid,,,, för mig, tror jag att vintern varit mer otålig att kämpa sig igenom.

Solen går opp för alla människor oavsett var vi är och vilka vi är. Just nu längtar jag sååå mycket efter er alla att ses. Glad i alla fall att så många av er hör av sig under den tid som varit med Corona, hoppas också framgent,,,🙏💜det ger mig hopp att hålla ut, längtan är också bra att vara utrustad med. ( längtan är nog också ett sinne).

Fotot på min bostad i Ovanåker gör mig tårögd bara jag ser den på foto....åååååå,,, vad jag längtar💕.

Lite eller stor skillnad på promenaden i dag, bröt foten på tre ställen och nu gipsad några veckor framåt, 😢 ont, men finns större problem.. jag fortsätter gå promenader, men blir nog rätt korta med kryckor.

Tankar och funderingar fortsätter som vanligt. Ps... (valde lila gips Andens färg) 😊!!
Vi ska, måste, hoppas, be att vi alla nu vinner mot detta virus..

”Gud, jag ber för alla som bor i Woxnadalen, Gud, ber också för alla människor i vårt land, Gud, jag ber också för hela mänskligheten, Ber för vår Kyrkoherde Lena och alla medarbetare, Gud, inför ditt ansikte lyfter jag fram alla våra tankar, böner och behov .. Gud ta emot dem” ❤️ Amen

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Lördag den 6 Juni 2020 

Dagens funderingar.

Ps. 936 ”Gud jag sätter mitt hopp till dig, du min Gud, jag förtröstar på dig. Gud jag sätter mitt hopp till dig, du min Gud, jag förtröstar på dig. Gud lär mig dina vägar”.

Sveriges Nationaldag, regn och ruskigt väder på promenaden, skönt ändå att gå, finns en fördel med regn denna Nationaldag, såg inga folksamlingar och firande ute, fördel i dessa orostider att hålla avstånd för att minska smitt spridning i vårt land.

”Tänker finns nog en anledning att Gud stänker vatten på oss i dag”
Vi måste ha tålamod och fortsatt väntan i hela Världen, faran med viruset lurar bakom varje hörn fortfarande , vi ställs på prov att hålla ut.

Blev rörd och glad i dag när jag upptäckte denna frukt och grönsakshandlare som också firade Sveriges Nationaldag med en svensk flagga, ägare från ett sydeuropeiskt land utbrast, heja Sverige.
Kändes som Sveriges Nationaldag förenade hela världens befolkning, vi alla tillsammans får hjälpas åt och ta del av Guds frukter, njuta av frukten tillsammans och hålla ut!

Vi Förtröstar på dig Gud och vet att du Hjälper. Corona viruset ger fortfarande oro, men samtidigt stort hopp att smittan ger vika.
För mig känns det tudelat, oro och stort hopp,, känns bra att det inte bara är oro längre, vi klarar det!!!

”Ge mig Sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, och massor med mod så jag kan förändra det jag kan, och stort förstånd att inse skillnaden” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Fredag den 5 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 610 ”Jesus satt i båten. Den var hans predikstol. Folket stod på stranden, och där var vind och sol”

Som vanligt på promenaden, spontana funderingar om hur långt vi ska gå för att komma fram till en port, kliva ut genom porten och stänga den, lämna virus o smitta bakom oss....
jaa är nog som att gå längs muren att gå tålmodigt till vi kommer fram till porten och ut till ett ljusare samhälle!

Porten finns där, vi ser den inte nu men vi färdas dit. Ni ser alla det öppna fridfulla landskapet bakom muren!
Där Jesus sitter i båten och använder den som predikstol.
”Filosofiska tankar om det, men frid när vi tålmodigt vandrat fram och hittat vägen bort från Corona”

Känner stort hopp för Kyrkan och Världen, vi behöver inte predikstolar för att få ut budskap genom ord,, nej orden kan sägas överallt!

Båten, perrongen vid tåg station, biltaket, på en höjd, en klippa, var helst du befinner dig i det brusande samhället, precis som Jesus gjorde,,
Kyrkan har växt under dessa oros tider, vi vågar vara ute och hjälpa till, stötta, förmedla evangelium i ord och handling.. som Jesus gör!

Åååå... vad upplivad jag blev av dessa tankar i dag, vet av alla möten jag får på promenaden från människor som säger,, ”tack för Kyrkan, märks tydligt nu att ni är en del av samhället med erat arbete, ni är där människor är”.
Kan det bli bättre?
Nej tror inte det, fler och fler människor lyssnar til Kyrkans budskap genom predikningar på sociala medier, Halleluja och i samhällets predikstol!

Fin avslutning på promenaden leende på alla positiva tankar,
”vi är alla predikanter genom dopet”.

”Gud, tack för att vi får sprida evangelium i dessa tider.
Gud, tack för att vi har hoppet till ett fridfullare Samhälle.
Gud, tack, för att vi får glädjas och se porten och gå ut från dessa svåra tider. Gud, bara TACK”!! Amen ❤️🌺

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Torsdag den 4 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 704 ”Din trofasta kärlek aldrig oss lämnar. Din barmhärtighet den kan aldrig ta slut. Den är ny varje morgon, ny varje morgon. Stor är Din trofasthet min Gud, stor är Din trofasthet”.

I dag promenad i Staden, upptäcker nya saker och nya tankar mitt i det brusande samhället.
Förändrats mycket sedan jag gick i Stan för 7 veckor sedan, massor med människor, avslutningar på Gymnasierna, utspring, skrik och fyrverkerier, glädje för alla i denna viktiga stund.

Tänkte när jag såg alla värdefulla ungdomar, aj aj... var försiktiga i dessa smittans tider, Studentflak syntes inte, men dessa värdefulla ungdomar kom på andra kreativa lösningar, vi hyr bussar som är täckta, ( blev egentligen ingen skillnad), hoppas dessa värdefulla människor är försiktiga...
vi alla människor är värdefulla...
vi behövs för varandra i dessa orostider, precis som min oro över dessa händelser jag såg i dag med dessa värdefulla ungdomar, släkt och vänner.. Oops,,,vad många.

Behövde få lite tystnad och sitta och fundera över detta, satte mig i St: Johannes kyrka och mediterade över Jesu ord, ” Känn ingen oro, tappa inte modet” tröstande,, vi behåller modet,, ännu har vi inte vunnit kriget mot fienden Corona. Vi är modiga, vi är värdefulla, vi är älskade av Gud.
Du är viktig här och nu.

Promenerade hemåt och gladdes över att promenaden gick snabbare än om jag skulle kört min bil, ( köer av bussflak och bilar), bil kan vara genväg men blir ofta sen väg).

Nu promenerar vi, ber, mediterar och njuter av Sommaren🌞🦋

”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden” Amen !

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

 

 

Onsdag den 3 Juni 2020

Dagens funderingar.

Dikt Erik Blomberg ” Var inte rädd för mörkret för ljuset vilar där. Vi ser inga stjärnor där inte mörker är. Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där. Var inte rädd för mörkret, som ljusets hjärta bär”

Dagens promenad på kvällen och tankar på ljus och mörker.
Midsommar snart och ljuset från Solen som redan är uppe på himlavalvet, dygnet runt på vissa platser i Sverige.

Tänker tillbaka när jag började dessa promenader för 40 dagar sedan, då var kvällen mörk o kulen, Corona viruset gjorde att det var tomt på gator och torg, 40 dagar senare:
sommar, ljus och mycket människor ute, trots att virusets härjningar pågår, vi lockas fram till ljuset, trots risker, fortfarande med smitta!

Ja ja... är nog så att vi måste se ljuset trots det är mörkt på många fronter i samhället, som i dikten ser vi inte stjärnor om det inte är mörkt, likväl hur mörkt det än är ser vi om det tänds ett ljus på långt avstånd, vi dras mot ljuset och besegrar mörkret, tänker att vi kan besegra viruset nu i ljuset och värmen, lämnar det mörka o se framåt... kan vara såå,,,

Tänker på Jesus, ”Jag är världens ljus” Ja alla är vi ett i Kristus.
Jag börjar bli uttråkad o rastlös av att tänka på. Håll avstånd, Håll dig borta från större samlingar av människor, Tvätta händer, Sprita händer, använd munskydd, eller använd inte munskydd osv.

Vi kämpar vidare och håller ut, känner mig som de gamla stockarna i skogen, håller ut i alla väder, tänk om, Tänk om den stora svanen kunde lyfta mig upp till himlen och se skapelsen från ovan, som ljuset från Solen!

”Tack Gud, för ljuset, Tack för vår uthållighet, Tack för Solen och ljuset, Tack för mörker, så vi stjärnorna ser, Tack för du går bredvid oss nu! Hjälp.!! Amen🌞🌞

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Tisdag den 2 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 66 ”En såningsman går där i regn och sol. Den säd som han sår är Guds levande ord. Vårt hjärta är åkern, där orden sås ut. Det göms där o växer i okända djup”.

I dag tankar på sommaren och stundande semester, fortfarande i denna Corona smitta har vi rekommendationer att följa för att minska spridning.

Nej någon resa blir det inte i sommar, vi rekommenderas att inte åka mer än två timmar utanför vår egen region.. men en lång resa kan vi göra, det har jag tid med nu.
Uttrycket ” i de djupaste vatten så finner vi skatten” eller ” i djupet av mitt hjärta” som det står skrivet i psalmen.

Fröet planterat i vårt hjärta, det göms där och växer i okända djup. Tänkte på det när jag stod i skogen på bilden, vad finns där i detta djup, likväl som mitt hjärta i djupet av mig.
Dit kan jag göra en lång resa i sommar och upptäcka saker om mig själv som jag inte vet om... det ska jag.

I djupet av mitt hjärta finner jag skatten som Gud planterat i mig. Vi behöver hitta skatten i oss och lära känna oss själva vem är jag. Den resan tar vi tillsammans.
Men tänk på avstånd och gå in i dig själv! Okända djup att upptäcka!

”Gud, tack för att du gett oss nyfikenhet att upptäcka nya saker, Gud, tack för det frö du satt i oss, så vi kan växa som människa. Gud, tack för att vi får vara dina under”. Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Måndag den 1 Juni 2020

Dagens funderingar.

Ps. 199 ”O Jesus, du som frälsar, du är det svagas tröst. Dig, glädjesol, vi hälsar. Värm upp vårt kalla bröst.
Gjut kärlekseld i hjärta, förnya själ och håg. Vänd bort all sorg o smärta som på vårt sinne låg. Nu hör vi fåglar sjunga med mångahanda ljud..... Välsigna årets gröda och vattna du vårt land. Giv alla mänskor föda, välsigna sjö o strand. Gjut fruktbarhet av höjden ned till den vida jord. Uppfyll vår själ med fröjden och sötman av ditt ord”.

Promenaden i dag blev mycket funderingar på Kyrkan, ordet och livet! Den välkända psalmen Den blomster tid, säger mig mycket, text: Kolmodin, Gotland( Jesper Svedberg, då Kyrkoherde i Vingåker skrev många psalmer, men inte denna. Han fick denna text utan musik av Författaren, gav den till sin klockare Joen,, som enligt mig gjorde musiken,, nåväl,, är en annan historia..)

Tänker på ordet och Kyrkan denna dag, det liv som skapas i tysthet, fågeln som ruvar tyst på sitt ägg och den nykläckta ungen som sett ljuset för första gången.

” Se foto”

Underbart att se, som ett evangelium som i tysthet påverkar mig och min tro. Nu i Corona tider är det ganska tyst i kyrkorna, inga Gudstjänster, ändå har Kyrkan växt tack vare sociala medier med Gudstjänster, andakter, musik som tiotusentals människor kan se och höra i din Församling, Evangeliet får större spridning i dag under oros tider.

Tänker på Jesus predikningar, Jesus hade nog inte ens en megafon, om det samlades 4.000 människor, hur många hörde hur många såg??
Tror Jesus hade önskat sociala medier! Nåväl,, mina tankar.

Lång väg till ljuset i dessa tider, men vi ser det klart nu, därframme där livet, ljuset och glädjen lyser i änden på den långa gången där jag/vi går fram.🤗🦋

Gud, tack för att Kyrkan växer i dessa tider, Gud tack för att så många människor har möjlighet att lyssna på ditt evangelium, Gud tack för alla samtal med människor under dessa oros tider i världen, Tack för tekniken så vi i Kyrkan kan höja våra röster, TACK!! AMEN!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Söndag den 31 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 363 ”såsom hjorten längtar, törstar, söker, trängtar till ett vattendrag, så i svåra dagar när mig oron jagar, längtar också jag. Ande, fridens djupa källa, du min törst kan tillfredsställa. Ande, styr vår vilja, hjälp oss alltid skilja mellan ont o gott. Lär oss att ta vara på Guds ord, förklara vad vi ej förstått. Ande, tala, sammanför oss och i tro till syskon gör oss”

Pingstdagen i dag, Anden som är med mig som alltid egentligen!
Fortsatt funderingar om det jag skrev härom dagen.
Att jordens yta är 70% vatten, då såg jag detta rådjur, ( börjar bli kompis med dem, vi kommer närmare o närmare varandra).

Tänkte då som i psalmen, såsom hjorten längtar efter ett vatten drag, så längtar vi också efter vatten, det strömmande vattnet i oss, ( precis som planeten jorden är vi människor också 70% vatten),
” finns säkert någon tanke med det” ja ja..lågt tak på vandrings stigen av naturens löv verk, tänkte om jag och hjortdjuret går igenom så finns nog vatten på andra sidan och där finns ingen smitta...

Vi ber o hoppas, Anden min törst kan tillfredsställa, det hoppet finns i min tro, vi får inte svar på allt, men som syskon kan vi be om det.🙏

Kände glädje på promenaden i dag, vackert väder, glada människor, god lunch utomhus, och Anden jagar bort min oro, längtan efter det har vi alla tror jag!

”Gud, tack för det levande vatten som strömmar i oss. Gud, tack för Solens vitaminer, Gud, tack för glädje i din skapelse, Gud, vi ber alla tillsammans som syskon, att du Gud hjälper oss motverka oro”. Amen🦋☀️

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Lördag den 30 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 303 ”Det finns en väg till himmelen, en väg till Guds Jerusalem, den vägen är den helga tron på Jesus Krist, Guds egen son. Och vill du själv den vägen gå, så är hans ord att lita på, men tvivla ej allenast tro- det går en bro från tro till ro. Den börjar här den börjar nu, var än den går den går till Gud”

Lite lågmäld på långa promenaden i dag, tänkte på orden i denna psalm, ”det går en väg,” jag tror nog att bilden av VÄGEN är den mest brukade bilden i Kristen tro, sammanfattning av Kristen tro finns i denna Psalm, som jag föredrar. ( enkel fromhet).

Jag har nu varit på promenad nu i snart 40 dagar och skrivit om tankar för dagen, tänker på denna Corona smitta och på vägen, när tar den slut vägen och smittan?

Jesus gick ut i Öknen i 40 dagar, vi ser inte något slut i horisonten vi vet inte hur långt bort öknen sträcker sig. Vi går dag efter dag, strävar, längtar och försöker hålla ut.. vi vet nog en dag att vi kommer fram, vi vet inte bara när, vi får fortsätta hålla ut i denna svåra tid, fortsätta gå och tänka som i psalmen, det finns en VÄG ut ur detta.

Som foton jag tog i dag, trösterikt att se blomster som reser sig mot himlen och blomster smyckad trapp uppåt, vägen blir lättare att gå,, vi kommer fram och igenom detta svåra,, vi vet inte bara när,, jag kommer fortsätta gå och skriva tankar på vägen... Vi får se hur lång vägen är, vi fortsätter gå tillsammans, vi stödjer, hjälper varandra på denna väg, jag ger inte upp... följ med!

”Gud, tack för att du hjälper oss hålla ut på vägen, Tack för att du Gud följer ned på vägen, Tack Gud för vi kan lita på dig i vår tro” Amen🌻🌺

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Fredag den 29 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 195 ”långt innan hav o gjord blev till och bergen fick gestalt, från evighet till evighet är du som skapar allt. Likt dagen som förgick i går är tusen år för dig, som nattens mörker skingrat snabbt när solen höjer sig. Fort rinner tiden som en ström och sköljer alla bort. Vår levnad liknar mest en dröm, förgäten inom kort”

Tänkte, här gäller det att utnyttja det goda liv vi har, tänka och be för att få hjälp av Gud att neutralisera och motverka Corona- viruset.

Vi behöver njuta av livet och vår jord, vi har under århundraden byggt upp vår planet med hantverk från oss, som snehagen här på fotot, som exempel, byggd på ett gammalt sätt med bara gran, utnyttjat vad vår planet kan erbjuda.. mycket gjordes före vår tid här på vår planet, utvecklats för en bättre framtid.

Vår planet som är Guds hantverk, den värld som vi har möjlighet att utveckla. ( Blå planeten) som jorden kallas, beroende på att 70% är hav, vi är många människor och djur på 30% av ytan, funderar då hur mycket liv finns i vatten.....
som maneten som säkert det finns milliarder av, ja blir mycket filosofiska tankar på livet i dessa dagar när vi förfäras vad många som drabbas av smitta, inte bara Corona utan alla andra svårigheter vi blir drabbade av.

Under denna tiden med smittan förändras vi, jag känner mig mer ödmjuk för livet och andra människor, växt i tron, på vandringen under karantän tid. Känna mer glädje över allt som finns omkring oss. Glädje att finnas till...!
Se allt det vackra 🌺🌻

” Tack Gud, att vi för finnas här på din jord en kort tid, Gud, hjälp oss att Glädjas över denna tid vi får, full med liv. Tack Gud, för vishet ock kraft för att göra din värld bättre.. tack för den lärdom vi fått Gud” Amen❤️❤️

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Torsdag den 28 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 202 ”De blomster som i marken bor kan aldrig själen glömma. Hur skönt att djup bland gläntors flor se solens fingrar sömma, en vacker klädnad till den säng som vi ger namnet sommarns äng och som med solens gyllne tråd hop sömmas våd för våd”

Ja nu lever naturen upp helt och hållet med grönska, klart vatten i en sjö inlindad i Grönskans täcke, som i psalmen hop sydd våd för våd.

En lång allé att promenera igenom, vägen rak o lång skugga av träden och solen  kraftiga strålar värmer både växtligheten och oss, vi får växa.

Växa i tro i denna årstid och växa i tro i det svåra i denna vardag med spridning av virus!!

Jag upplever att vi växer i tro, vi måste det, att Gud är vår tröst och hjälp i det svåra, känna värmen både från Gud, Solens och naturens skiftningar, vi måste gå framåt, som en utstakad väg i allen som Gud sytt åt oss våd för våd!

Vi människor är fortfarande Guds barn, unga och behöver hålla Gud i ena handen och livserfarenheten i andra handen när vi nu går framåt i den uråldriga naturen 1000 tals år gammal, som ständigt får nytt liv, gäller också oss människor vi går framåt och förnyad i tro och liv, av Gud och livserfarenhet!

”Gud, ge oss glädje o livsmod att förändras, Gud, ge oss hopp i hänryckningens tid, att älska dig Gud, att älska världen och älska alla människor på vår jord, Gud, Tack” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Onsdag den 27 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 260 ”Jag kan icke räkna dem alla, de prov på Guds godhet jag rönt.
Likt morgonens droppar de falla och glimma dess lika så skönt. Jag kan icke räkna dem alla, de prov på dess godhet jag rönt”
....Jag säger detsamma som Lina Sandell säger i denna psalm, hur ska man kunna räkna alla under Gud gör.

Tänkte, ska försöka räkna de under jag ser i dag på promenaden, oops... omöjligt insåg jag snabbt, massor av under med allt liv.
Måsen som är ett under, omöjligt att räkna dem på fotot, likaså alla barn på ett fält, Guds under!

Tänker vad otroligt många människor och djur som bara i dag föds och ser den första dagen i sitt liv.
Trösterikt i dessa Corona tider att nytt liv och nya under sker ständigt med nytt liv, ( typiskt nu kom det en regnskur), som i psalmen hur ska jag kunna räkna de alla droppar som faller...inser bara till slut att alla Guds under är oräkneliga.

Bra ändå att fundera på skapelsens under, upptäcka att jag lever och vaknar och uppstår varje morgon till en ny dag med nya under❤️

Mycket funderingar också på de vänner jag har som genomlidit Corona smittan och dagligen kämpar och tränar för att bli av med de efter verkningar sjukdomen skapat, vet att de upplever också ett under att de klarat av smittan, varje ny morgon full med möjligheter.. 🤗🌻🌻

”Gud, tack för alla under, tack för dofter i naturen, tack för regnet som renar luften, tack för allt liv, tack för att du följer oss Gud, varje steg vi tar. Tack för att dina under är oräkneliga, våra tack Gud är oräkneliga, Tack.” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Tisdag den 26 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 570 ” Fördolda tröst, som all vår nöd betvingar när nådens ord oss ljus och ledning bringar och ger sin frid åt ett förkrossat bröst. Det tröstar mig när jag min skuld begråter, det gör mig viss att du, o Gud, förlåter. Hur ljuv är ej för mig din röst,/ fördolda tröst.”

Tankar i dag på promenaden om Gud i det fördolda, vi vet att Gud också tröstar oss i vår egen skugga, den levande skuggan som är större och längre än oss själva, det finns ett uttryck
” Jag är bara en skugga av mitt forna jag”.

Jag tror så här, vi är en avbild av Gud, och den levande Skuggan är en avbild av mig. (Det är ju också treenig, Den levande Guden, levande jag, den levande Skuggan).
”Filosofiska tankar, men det kan vara så”.

Gud tröstar oss när vi gjort fel, ger av sin kraft i det fördolda, Gud är alltid närvarande för mig, promenerade på en grusväg och bredvid fanns en blomsterväg.
Min skugga får nog tala om för mig, gör dig inte för stor i dessa Corona tider, håll avstånd, följ råden du får, för att inte smittas, håll skugg avstånd, tankar i ett väldigt varmt vårväder, så fridfullt att sitta i skugga och filosofera.

Blev en mils promenad i dag för mig o skuggan!!
"Gud, tack för tröst, tack för vederkvickelse och glädje, Gud, tack för att du alltid är med oss i det fördolda, Gud, tack för att du alltid finns här” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

 

 

Måndag den 25 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 249 ”själv han är mig alla dagar nära, för var särskild tid med särskild nåd. Varje dags bekymmer vill han bära, han som heter både Kraft och Råd. Morgondagens omsorg får jag spara, om än oviss syns min vandrings stig. Som din dag, så skall din kraft och vara, detta löfte gav han mig ”

Dagens promenad bestod av många filosofiska tankar!
Alla har brått, ingen har tid att höra, alla har sitt att göra. Tänkte på när jag var barn, rusade upp från sängen för att äta frukost.
Började på en gång varje morgon ivrigt berätta för Mormor, idag ska jag spela boll, fiska, leka kurragömma, cykla, spela badminton osv, Mormor sa då tålmodigt, varje dag, en dag i sänder, eller Blott en dag ett ögonblick i sänder.

Varför stressa runt i dessa tider, min promenad har inget mål, försöker tänka att vägen är målet,,,,

Vi är i Pingst tid, hänryckningens tid. Värmen kommer, det frodas och växer i naturen, solen lyser på oss, allt i naturen blir grönt i en massa olika gröna nyanser.( kolla vad många gröna nyanser som finns). Går sakta genom det frodigt gröna, ingen brådska fram i livet, vi hinner se vad det finns bakom glasväggen, i sinom tid!

Vi vet inte hur länge vi behöver vänta på Corona smittans slut, vi tar det lugnt en dag i taget, njuter av livet, vi behöver inte komma till målet.

Tänker på det som Jesus säger.
” Den förste ska komma sist och den siste ska komma först” för mig är uppmaningen. Vänta, se livet, ha tålamod, be och arbeta....Himmel riket kommer.. eller ett utryck till från min Kära Mormor ”Den dagen den sorgen”

Ååå vad det doftar gott nu i naturen! Tack för Skapelsen!
”Gud, tack för att du ger oss styrka, tålamod, Kärlek, värme och att du lovat var med oss alla dagar” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Söndag den 24 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 791 ”Du vet väl om att du är värdefull, att du är viktig här och nu, att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du. Det finns alltför för många som vill tala om att du bör vara si och så. Gud själv han accepterar dig ändå och det kan du lita på”

Vackert och varmt vårväder i dag.. Funderade och tänkte på oss människor fast vi är lika, så är vi ändå olika, varje människa är en unik individ, i tankar, trosuppfattningar, samhälls uppfattningar, osv (listan kan göras lång).

Alla människor oavsett tro eller icke tro är Guds barn och alla välkomna till Gud. Tänkte det när jag såg porten på fotot, med de levande Hjortar, himlens port där alla människor får gå igenom. Och få en aning om himlen. ( jag går igenom den, men först en korv med bröd).

Allt detta i den jordnära vardagen kan vi upptäcka glädje och hopp, vi människor måste hjälpas åt att se hoppet, besegra Corona , besegra tillsammans andra svårigheter vi råkar ut för, och ta hjälp med böner till Gud.

I dag känns det som vi klarar allt, men vi får vara försiktiga i dessa tider att värna om varandra extra mycket, Du vet väl om att du är värdefull.

”Tack Gud, för livet, Tack Gud, för att vi är värdefulla, Tack Gud, att vi alla är fina barn”. Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Lördag den 23 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 646 ”Grip du mig helige Ande, drabba mig, låga klar. Visa vägens riktning, ge mina frågor svar. Jag har en uppgift att fylla, Kristus har bruk för mig!
Därför, helige Ande, vill jag nu tacka dig”.

Dagens promenad, så här ett par dagar efter Kristus himmelsfärd, blir Anden extra levande i våra hjärtan.
Men tron ställs på prov i dag, fast det är visst att jag har den.

Vi ser Korset, men vägen fram till Kristus kan vara snårig och svår att ta sig fram, till vår Frälsare. Tänkte på uttrycket,
”Den vägen är smal o den porten är trång som leder till livet och de är så få som finner den vägen och kan på den gå”. ( filosofiska tankar).

Jag har tron och hittar vägen och ber att Gud hjälper oss alla i de svåra tider vi lever i, vi får inte svikta i tron att Gud hjälper oss när vi ber om att vi ska få leva i en bättre värld, trots svårigheter, med smittan, och med andra svåra saker som drabbar oss igenom Corona smittan!!

Vi måste tro, vi måste hitta en väg ut och fram till Kristus. Så snåren på fotot till Korset går att ta sig igenom... !!!

Inte många människor ute i kväll på min promenad, däremot gick jag förbi ett köpcentrum , där jag räknade till 600 bilar på Jätte parkeringen, packat med människor i byggnaden,,,, Hålla avstånd... nej, vi måste lära o lyssna på rekommendationer vi får från myndigheter och Gud!!😌

”Helige Ande, upplys oss att klara det svåra som drabbar oss, visa dig i det fördolda, ge oss kraft att gå vägen till tro! Tack Helige Ande, att du har bruk för mig”. Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Fredag den 22 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 249 ”Här en källa rinner; säll den henne finner! Hon är djup o klar, gömd men uppenbar. Du Guds kärleks källa. Du ska evigt välla. Evigt hälsosam ska din flod gå fram”

Idag blev det ett par längre stopp på promenaden, varmt o härligt vår väder! Satt en god stund på dessa två ställen som ni ser på foton, mycket funderingar på livet och hur lång tid detta ska ta med Corona!!

Jag längtar verkligen upp till er alla i Woxnadalen och åter få verka i Alfta-Ovanåkers Församling på plats, mycket samtal med många på dagarna. Telefon är bra, men det verkliga mötet mellan oss människor, då känns livet meningsfullt!

Båten som gled förbi framför mig, ja kändes, kan det bli mer Kristet än så? Nej inte för mig, vatten, livets källa, liv i vatten, på vatten, ( undra vilken sida han kastade nätet på)?

Fick då en tanke som en uppenbarelse i min hjärna, tänk om
”Ni alla som är med i Familj till Familj Woxnadalen och alla andra människor i Woxnadalen!
Vi är ju flera tusen. Det skulle höras ljudligt till Gud om vi ber alla tillsammans i kväll 20.00, att Gud hör vår bön om att lindra Corona smittans härjningar.”
Jaaa, det gör vi? Är ni med? Goda tankar följer er ❤️..

”Gud, hör vår bön om hjälp, hör vår bön om att snart kunna umgås tillsammans med andra människor, utan rädsla för smitta, Gud hör alla våra personliga böner till dig!
Ta emot de böner vi ber till dig, som vi lyfter fram, Gud, Tack för livets källa och hoppet” Amen🙏🌺

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Torsdag den 21 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 303 ”Det finns en väg till himmelen, en väg till Guds Jerusalem, den börjar här den börjar nu, var än den går den går till Gud”.

I dag Kristi Himmelsfärdsdag,, en stor dag i Jesu och vår historia. När vår Frälsare beger sig till Gud, därifrån se oss alla, (så tänker jag).

Lååång skogs promenad, tankar på kraften i våra liv, Jesus kors i skogen format av träden själva. Finns många krafter som påverkar våra liv, positivt och negativt, Corona virusets kraft som drabbar oss hårt negativt, kraftledningens kraft som sträcker sig som ett kors mot himmelen är en positiv kraft, ( filosofiska tankar), men så kan det vara).

Gick kilometer efter kilometer och funderade på olika krafter som påverkar oss. Visste ändå att den största kraften i våra liv är Kärleken vi fått, den Kärleken som kommer från Jesus Kristus på Korset.

Så Kärleken till oss människor emellan är den kraft som omfattar allt på jorden, och genom den kan vi besegra allt vi behöver besegra,
”Tänkte ha... släng dig i väggen Corona virus....”

Våren är här på riktigt i vårt land, kände mig upprymd och kraftfull och Kärleksfull efter promenaden, vet att det blir ett liv efter virusets härjningar i alla människors liv på vår underbara planet.

”HALLELUJA” ”Tack Jesus för den kraft vi fått, tack Jesus för den Kärlek du gav, Tack Jesus för den Kärlek vi kan ge varandra” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Onsdag den 20 maj 2020

Dagens funderingar.

Tankar och Funderingar på promenaden.

Ps. 217 "Gud för dig är allting klart, allt det dolda uppenbart. Mörkret är ej mörkt för dig och i dunklet ser du mig”

De orden i Psalmen stärkte mig så i dag, gick och nynnade på den hela vandringen, känner mig omsluten när jag satt vid denna lummiga häck, Gud ser mig i dunklet där likaväl i de glesa stammarna, ser Gud mig. Trösterikt att veta i dessa tider.

Har skrivit mycket om tålamod och längtan och att vänta ut viruset. Är svårt med tålamod, vill att de vardagliga sakerna ska komma åter. Men valet är väntan.

Hjälp får jag från Gud i bön och att upptäcka platser där jag får ro, meditation, och vila från stressen och tankar, när denna plåga Corona får ett slut! Skönt att Gud ser mig. Säger som Broder Tuck. ”Prisa Gud”.

Upptäckte plötsligt i dag när jag jämförde tidigare dagar, med mycket människor överallt, I dag väldigt glest, tomt på nöjes ställen, tomt på restauranger, jag kunde utan människors trängsel äta på en uteservering, säkert över 100 bord tomma.

Märkligt... vi kanske har upptäckt att vi måste följa de råd Folkhälsomyndigheten råder oss människor för att inte viruset får en större spridning.

Ni alla, ta hand om varandra, njut av våren, känn dofterna i Guds natur, framför allt be att vi människor håller ut tillsammans, vi är omslutna!

”Gud tack för den klarhet du ger oss, tack att du ser oss var än vi är, tack Gud för tålamod, längtan och väntan.
Ta emot våra böner nu och alltid! Amen! "Prisa Gud" 🌺💜

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Tisdag den 19 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 773 "känn ingen oro, känn ingen ängslan. Den som har Gud, kan ingenting sakna. Känn ingen oro känn ingen ängslan. Gud din Gud, bär allt”

I dag känner jag både oro och ängslan, över den situation vi människor har i dag, Ängslan, hur lång tid det ska ta med detta virus som sprider sig över hela vår planet, ängslan över att livet är så kort på jorden för oss alla, vilka prövningar vi får ta oss igenom.

Oro för att nära o kära inte ska drabbas av detta. Oro för att människor ska förlora bostad, arbete, bli sjuka av andra anledningar som på följd av det virus som fortfarande drabbar oss hårt!

Promenaden i dag blev mycket tankar på dåtidens samhälle för hundratals år sedan.
Hur vi människor levde och verkade då. Det var nog sig ganska likt i våra tankar och förehavande i livet då som nu.

Barnen som är vår framtid och de som bygger vidare vårt samhälle måste vi vara rädda om, vi hör i bland om våra ungdomar o förfäras över dem.
Men det har sagts i alla tider. ”Även Sokrates förärades över ungdomen på sin tid. Vi vet de är vår framtid.

Nåväl mycket tankar om världens tider. Eko Templet här på fotot nu flera hundra år gammalt med sin unika akustik, fick bli min Böne plats i kväll.

Tänkte att just i kväll ska min bön eka över hela världen och till Gud. Alla ska höra flera hundra år tillbaka, även denna bastanta fler hundraåriga stam ska höra!

Gud är större än allt annat i alla tider... promenaden hemåt kändes mer rofylld, oro o ängslan bättre...

"Gud, tack för du hörde mitt rop, Tack för dagen som varit, tack för att du befriat oss från oro och ängslan” Amen🙏💜💜💜

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Måndag den 18 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 769 ”Nära vill jag leva, nära dig min Gud. I din omsorg finner själen ro. Nära vill jag leva, nära dig, min Gud. I din kärlek kan min kärlek gro”

Både regn och sol på Promenaden i dag, det vi kallar April väder, ändå detta väder när vi passerat mitten av Maj!
Känns lite modstulet ( besviken).

Längtar efter att se framåt när Corona tiden är över, när den är över.?
Ja ja... får inte ge upp och måste fortsätta be att det finns ett slut på denna plåga.
Samtidigt fladdrar funderingar på olika saker jag ser på min vandring, på perspektiv i livet. Då är denna tid med smittan begränsad, tidsmässigt kort.

Klart vi håller ut och har tålamod, denna tid, vara försiktiga, hålla avstånd "vi kan ju vinka till varandra” säga till människor vi möter, håll ut, vi vinner över detta!

Som vattnet som strilar fram år efter år, då är detta som vi genomlider som en droppe i havet. Sitt o begrunda vattnets rörelse som är fullt av liv, och dofta på syrenen som nu slagit ut efter vinters vila!
Vi vilar också och håller oss undan från smittan, sommaren kommer med nytt liv, kraaaam💜.

"Gud, tack för framtiden, tack för blommor och natur!
Tack för att min kärlek får gro i dig, tack för livet, tack för den styrka vi har, tack för vår tro” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Söndag den 17 maj 2020

Dagens funderingar.

 Ps. 61 ” Lågorna är många ljuset är ett, ljuset Jesus Kristus, lågorna är många ljuset är ett vi är ett i honom. Grenarna är många, trädet är ett, trädet Jesus Kristus”

Promenerade mot Karlbergs slott i dag och förundrades av de lummiga träden och idyllen på andra sidan kanalen.
Tänkte på denna psalm 61. Var många människor ute i dag på promenad, tänkte på att vi alla är en gren i trädet Jesus, som psalmen säger. Fotade detta ankare o tänkte hur är jag förankrad i min tro. Förankrad i mig själv, stadigt, förankrad i Samhället. Ja känns så.

Märker under denna tid med Corona smittan, att människor blivit öppnare att fundera och tänka vad vi tror på, många samtal om detta i mina möten med människor.
”Var ligger himmel riket? Var är Guds rike, Hur vet jag att jag tror? Hur vet jag att jag älskar en högre makt? Hjälper bön? Vad är Synd? Hur blir jag förlåten? Finns ett liv efter dett liv? Osv, ” skulle kunna göra om texten i psalmen.

Frågorna är många ljuset är ett, ljuset Jesus Kristus... hur som helst, bra med att fundera och tala om det.. har märkt under denna tid att många möten och en stor förändring hos människan att tala om alla livets frågor, vi får inte glömma vad vi än tillhör Svenska Kyrkan eller något annat Samfund, så är vi alla Ett I KRISTUS . Upplyft av promenaden i dag..

Vi människor bär så mycket inom oss, som vi måste tala om för att Själen finner ro, hur många gånger har vi inte hört uttrycket ” Du är en orolig Själ 🌺💜

”Tack Gud för du gav din Son Jesus till oss som människa, Tack Gud att han har förmedlat och hjälpt oss i den tro vi fått” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Lördag den 16 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps. 90 ”Leva i Världen omvänd till verklighet, vänd mot Guds framtid, följd av hans trofasthet. Mörkret du möter aldrig i ensamhet. Blott i det öppna ligger din möjlighet”

Mod och dumdristighet, mycket tankar om de orden i dag. Vad är mod, kanske hoppa i det kalla vattnet, eller gå ut på trädstammen ut över vattnet, för mig är det nog dumdristigt, Gud har skapat oss till fria tänkande människor, varefter vi själva tar beslut om vad vi gör. Gud, har utrustat oss med mod, att tänka vad är mod!

I går ringde en vän, vi pratade lite om allt, sen fråga jag vad ska du göra i kväll.” Ska ut på Krogen”, är inte det lite dumdristigt sa jag i dessa tider med Corona- smittan!
Äää.. sa han jag är modig......Ja att hoppa från brygga och riskera ramla från trädstammen är dumdristigt för mig!

Mod för mig är när jag och människor står upp för sin tro. Tro på Gud, eller tro på att kunna förbättra världen från förtryck och orättvisor, stå upp för miljön, våga utrycka och visa andra att detta tror jag på och vill förbättra, även i det lilla när människor ringer till mig och vill samtala om något som är svårt, de säger ska inte belasta dig med mitt... jag svarar alltid då vad Modig du är som kommer.. vi behöver vara modiga för att förändra världen, Mod, Tro, dumdristighet och lite dårskap, som i denna bön från, Philip Yancey :

"Och må Gud välsigna dig med tillräckligt mycket dåraktighet för att du ska kunna tro att du kan betyda något för världen, så du kan göra det andra hävdar är omöjligt för att komma med rättvisa och godhet” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Fredag den 15 maj 2020

Dagens funderingar.

Idag uppe tidigt och vandrade ut i naturen, tyst och Fridfullt!

Ps. 29 ” Kärlek från vår Gud flödar till oss ut som en källa frisk och ren. I dessa vatten klart, stilla underbart glimmar livets ädelsten”

Ja vatten är så stort behov för oss människor för att överleva, syre satt vatten. Vi kan bo vid vatten, vi kan bo på vatten, var än jag promenerar har jag vatten under mig, ” Aha, jag går på vatten” ja indirekt är det så!

Vatten som porlar som en Fjällbäck. Klart, kallt och gott, bara ta sin Kåsa och smaka. Naturen och vi behöver syre satt vatten, fräscht som fontänen här på fotot hjälper djuren i vattnet att få extra syre av de kastader som rör om sjön som den porlande bäcken.

Precis samma sak med vår skog som också ger oss friskt syre, och Solen som får den att växa. Även i dessa tider med Corona när vi behöver tillsätta extra syre för att överleva sjukdomen, våra lungor behöver rent syre och vår kropp rent vatten.

Ja mycket funderingar i dag på Guds kretslopp. Jorden är som psalmen, en Ädelsten som vi måste ta hand om på så bra sätt vi kan.

”Gud, vi ber om att vi hjälps åt att hålla din skapelse ren. Gud, vi ber om din hjälp att mildra smärtan och plågan vi har av viruset.
Gud, vi ber om att vi fortsätter på bästa sätt städa bort viruset från vår Jord!!
Gud, hjälp oss, vi ber, hjälp oss” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Torsdag den 14 maj 2020
Dagens funderingar.

Ps. 762 ” Han delar ditt liv, både glädje o smärta. Du är en Bön. Gud är en bön”
en strof från Ingmar Johanssons Psalm, som förde upp tankar på min i dag sena promenad!

I dag har många stora Kyrkoledare och andra samfund framfört böner i hela Världen. Påven, Ärkebiskopen i Sverige osv, tittade upp mot himlen och satte mig en stund och funderade på hela mänskligheten, hur mycket böner som människor i dag och alla andra dagar ber!

Om Corona Viruset som fanns med i alla Ledares böner och våra!
Du, jag vi alla är den stora människo skaran, vars kraft är oändlig i bönen, be... ”

Martin Luther sa, gå upp på din kammare och be” det gör vi och tänker på Ingmar Johanssons ord, Du är en bön. Gud är en bön❤️

Händer trevliga bra oväntade saker när jag promenerar, gick förbi två människor på vägen, kvinnan ropade när jag gick förbi.. är det Christer, ja det är du!
Vill bara säga vad fint att Kyrkan i dag lägger ut böner och Gudstjänster på sociala medier.. där vi kan ta del av detta. (Tack som svar från mig),
de sa, innan vi skiljs åt kan vi be.
Härlig samvaro!

”Gud, inför ditt ansikte lyfter vi fram alla våra böner, tankar och behov. Ta emot dem Gud.” Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Du är en bön är en psalm många har uppskattat. Här får du en engelsk översättning. Life is a prayer / Ingmar Johánsson

Onsdag den 13 maj 2020

Dagens funderingar.

Ps.53..”Livets Ande kom från ovan, kom och bär från himlen bud. Du kan ge den stora gåvan; tron på ordet, tron på Gud”.

Blöt och blåsig dag på Promenaden, men desto mer filosofiska tankar och funderingar, tänk att ena dagen kan se ut så och nästa si. Men ändå lika vackra.

Sägs att vi hör Gud och känner Gud i den stilla susningen vinden.
Livets Ande, kom från ovan, ja många extra gånger i dag titta jag uppåt, (kanske beroende på o se hur mycket regn det kom, men också efter livets Ande i det fördolda). Ja ja Filosofisk tanke. En till sån tanke om utrycker vi anar Gud i den stilla susningen.
I dag var det ingen stilla susning utan hård blåst, gick framåt lutad mot vinden och plötslig kom det en riktig vindiling som nästan kastade omkull mig, tänkte snabbt ”oj nu nös Gud” . Det finns hopp att borde inte Gud med sina krafter blåsa bort Corona viruset, något att be om?

Ena dagen dessa vackra moln, andra dagen vatten dränkt väg, skiftningar i Skapelsen hjälper oss att gå framåt, se det goda och förundras över livet.

Gud, tack för att vi anar dig i det fördolda, tack för vår styrka att kämpa oss igenom svårigheter, tack för skiftningar i vår natur, Tack för tron genom genom helige Ande som kom från himlen med bud! Amen🙏💜

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Tisdag den 12 maj 2020
Dagens funderingar.

Ps. 231 ” Oändlig Nåd mig Herren gav och än i dag mig ger”

I dag var jag riktigt hoppfull med tankar jag har. Ser ovädret torna upp sig på himlen, vackert, ja oväder på vår himmel och natur kommer ibland, vi får ta skydd en stund till det går över, översköljd av Nåd funderade jag vidare, det virus som nu drabbar oss behöver vi också skydda oss i från, dra oss tillbaka.

Ta skydd från detta virus som anfaller oss , och att vi genom en stund i livet, hålla avstånd, inte vara för nära varandra, se upp för folk samlingar, tvätta händer noga, osv. bara följa de rekommendationer vi får.

Vi tar skydd en stund och precis som ovädret går det över och det ljusnar... sååå, hoppfullt att veta, det går över. Som bänken på bilden finns ett armstöd, det räcker för att hålla i hoppet. Nåd i alla dagar som varit och än i dag mig ger, Tack Gud!

Vandringen blev lätt i dag, tog skydd en stund hörde åskan mullra, leende gick jag från skyddet ut i regnet hemåt när jag skyddat mig från det värsta ovädret...blev blöt av Nådens regn... sååå underbar promenad..
VET DET GÅR ÖVER💜💜.

”Gud, tack för ditt beskydd, tack för Nåden, tack för att vi förstår vår glädje, tack för att vi ser, hör, tänker, att vårt o ditt beskydd helar oss från det svåra!! Tack för din hjälp Gud...Amen💜

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Måndag den 11 maj 2020
Dagens funderingar.

Ps. 237 ”Vår Gud är oss en väldig Borg, på honom i all nöd och sorg, vårt hopp vi vilje bygga”

I dag känner jag hoppet starkt, stadigt som stubben som någon försökt snida till en Borg, och vägen fram, smal o lång och höga höjder klara.

Vi går framåt efter vägen smal för att inte smittas av det Virus som sköljer över oss. Vi följer råden vi får, håll avstånd!

Ändå ...har jag under senaste dagars promenader sett, att det blir fler människor på gator o torg, fler människor i trängsel på Restauranger, längre Köer för att komma in.
Mer människor i butiker, sämre på att hålla avstånd osv, vi måste fortsätta att vara aktsamma, gå den smala vägen som skyddar oss på båda sidor!

Vi är fortfarande sköra mot det starka viruset, vi måste ha tålamod, stå ut, vänta, längta, hoppas, tro, att vara aktsamma om varandra, njut av promenader!

Jag är Hoppfull, snart vinner vi över plågan! Gud är oss en väldig Borg! 💜💜

” Gud, var med oss alla, Hjälp oss att stå ut, hjälp oss med tålamod, Hjälp barnen att förstå detta som vi drabbats av, Gud, tack för din visdom, tack för du är vår Borg Gud vi hjälps åt. Amen🙏❤️

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Söndag den 10 maj 2020
Dagens funderingar.

I dag en vacker dag, lång promenad i skog och Stad. En annorlunda dag och möten i dessa tider av virus smitta. Mötte en god vän som jag inte sett på ett tag, hälsade på avstånd och gladdes åt att ses, efter det vanliga snacket om våren sa han, jag har drabbats av denna farsot Corona, klarade av den efter lång tid och måste nu få igång mina lungor..med motion. Jag känner mig rotlös och behöver skydd.💜.

Promenerade vidare och efter en stund gick jag förbi detta träd som blivit upprivet och rötterna blottats, jag bad 🙏att vännens rötter finner fäste igen och växer!
Livet måste gå vidare vi kan helas och hitta tillbaka om vi har drabbats. Vi är alla drabbade på sitt sätt av denna Farsot som vännen sa.!
Vi behöver beskydd och skydd vid våra rötter, och Skydd för att inte bli smittade, till exempel alla som arbetar inom vården.

När jag närmade mig hemmet efter dagen så ringde en man till mig!
Han sa, känner mig uppsliten o kraft lös av detta! Sitter i karantän och har inte kunnat träffa mina barn barn på 9 veckor.

Vi ber och hoppet överger oss aldrig.
Stå ut vänta ha tålamod, det finns glädje bort i tiden.
”Gud, beskydda oss, beskydda naturen, beskydda våra rötter, beskydda de som arbetar i Vården, beskydda alla människor på Jorden!
Vi behöver, hoppet, glädjen, alla våra sociala kontakter, vi behöver tron, Att lita på ditt beskydd Gud! Amen!

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Lördag den 9 maj 2020
Dagens funderingar.

"Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara..Ps.248"
I dag lite seg i kropp o tankar, kände att jag även i dag skulle promenera i skog, Syre behövs.

På vägen mot skogen passerade jag en Parkeringsplats, där låg, ja ni ser, som en Törnekrona.
Någon som tillverkat ett jättelik sådan, ja Jesus är större och finns här och ger beskydd ( så gick tankarna).

Efter att ha passerat blomsterprakten från livets träd, gick jag igenom det vackra skogslandskapet.

Har upptäckt under mina vandringar ett nytt beteende bland människor. Nu när detta Virus drabbar hela mänskligheten, vi bryr oss om varandra.
Jagar inte runt som om vi vore odödliga, helt plötsligt tar vi vara på varje sekund, glad för varje andetag, varje Soluppgång unik, ödmjuka o vänliga hälsningar, ler mot värld och människor, upplever att det aldrig varit så viktigt att få leva som nu när vi har en stark fiende emot oss.

Precis som psalmen 248 är vi alla Guds lilla Barnaskara. Vi lär oss under denna tid vad som är viktigt för oss människor, vi lär oss överleva och hjälpa andra människor att överleva. Vi den stora människoskaran behöver varandra. Jag känner faktiskt mig trygg vad vi kan åstadkomma för varandra, känns faktiskt tryggt att leva även denna tid av oro.

”Gud, tack för livet, tack för din skapelse, tack för att vi människor kan stötta varandra med din hjälp Gud! Vandra med oss under denna svåra tid Gud! Vi vet att vi behöver dig!! Var med, hjälp! Amen!”

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Fredag den 8 maj 2020
Dagens funderingar.

I dag kände jag att jag behövde extra syre, så skogen fick det bli, är faktiskt som syrgas!
Mycket funderingar i dag, på Mänskligheten och vad vi människor klarar av. Som fotot,, ja vi blir sargade o lite trasiga i Själen av den smitta vi genomlider på olika sätt.

Jag ber till Gud varje dag om att Gud vägleder Vetenskapen till alla de som försöker hitta något bot mot detta, i denna byggnad Karolinska institutet pågår dygnet runt arbete för att finna hjälp!

Vi behöver komma ut som jag gör i dag, promenera, vänta, hålla ut, en dag i taget! Naturens fönster mot världen ger mig ro, stanna titta begrunda.

Vackert och vi vet vi klarar av detta, tillsammans, stötta, höra av oss till nära o kära, det stärker oss att må bättre. I kropp o Själ.

En god vän till mig som drabbats av smittan o ligger inlagd på Söder Sjukhuset sen en tid tillbaka, skrev, tack för att jag får ta del av att läsa om dina promenader, orden stärker, vi alla har en uppgift i det svåra, ett ord kan ge oss glädje!
Jag är väldigt hoppfull för framtiden!
Vi behöver varandra!

GUD, tack för att du ger oss hopp, tack för vägledning, tack för den värme du lär oss sprida till varandra, tack för att du är där vi alltid är. Tack för Kärlek,,, att du ser oss. Amen❣️❣️

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Torsdag den 7 maj 2020

Dagens funderingar.

I dag tog jag bilen ut mot okänt mål, ville gå i skog och natur och se nya platser jag aldrig sett.
Hittar inte, men lärt mig sen barndomen när jag var ute och fiskade i bäckar, om du går vilse, leta efter en stig, den går alltid till någon plats du sen kan orientera dig från.

Hittade en stig och gick, kilometer efter kilometer utan mål, tänker på hela mänsklighetens vandring vi nu försöker hitta oss igenom på olika sätt, tankarna blir vilsna när vi ej vet hur länge vi måste gå igenom de snåriga stigarna för att besegra viruset som plågar oss!

Jag tror att Gud utrustar oss med tålamod, och väntan. Stigen har ett slut, vi ser ljuset och förstår att vi kommer fram och igenom detta!
Tänkte så när jag kom fram till en sjö och kunde se var jag var.
En skylt visade ” Välkommen till Lillsjön” en ny plats att sitta o meditera vid!

Gud, tack för att vi får gå dina stigar genom livet, känna naturens andedräkt som helar oss, känna din närvaro genom alla steg var än vi går.
Tack Gud för den vishet du ger oss,
Tack för att vi kan tänka och tro på din skapelse,
Tack för tålamod och längtan,
Tack för vår tro att du Gud ser oss, nu och varje dag! Amen🌻🌻

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Onsdag den 6 maj 2020

Dagens funderingar.

I dag är det en dag med två promenader en förmiddag i en i kväll! Känns lite neråt av många samtal med människor som inte mår bra, hur ska jag finna hopp.
Vad är det för mening med livet, var ligger himmelriket.. och många fler frågor!

Tänker tillbaka på mina stunder som gett mig hopp, ” ligger på rygg i mörkrets vågor, är ljuset då jag ser en öde strand är ljuset där Guds hand, som drar mig till ljuset” stranden ni ser, jaa Guds fotspår finns där. Ser Gud mig?

Jaaa, när jag tror att det inte finns hopp. " som en uppenbarelse från ett annat land, mötte jag en flicka med Tussilago i sin hand, jag fick en bukett den var kramad o varm, o tänkt att all kyla försvann och värmen o hoppet sig infann”

Det blå ögat får symbolisera Guds öga, Gud ser mig!! Beskyddar, Gud hör våra böner i denna svåra tid, vi ser en ljusnande tillvaro🌻💜

Meningen med livet är fantastiskt, eller som Dag Hammarsköld utrycker i boken Vägmärken!
”Meningen med livet är att vi ska leva livet, för att fundera på meningen med livet är meningslöst” vi alla, du och jag!

Njut av livet även under denna svåra Pandemi, Jag tackar Gud varje morgon när jag vaknar, TACK FÖR EN DAG TILL, önskar jag kunde ge alla en kram i dag, men skickar i varje fall en kramad bukett Tussilago, Ny dag i morgon vi höres!🌻🌻🥰

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling

Tisdag den 5 maj 2020

Dagens funderingar.

I dag blev det drygt två mil, stad och skog!!
Mycket funderingar på livet och erfarenheter vi får under åren!

Kundvagnen på fotot får symbolisera vad mycket erfarenheter vi fått,, även erfarenheter inom den Pandemin vi lever i..
vi kan fylla en hel kundvagn med saker vi lär av detta, saker vi kan ha nytta av längre fram.
Som exempel: Ödmjukhet mot medmänniskor, hjälpsamhet, ta vara på de dagar vi har av glädje.. o.sv,, likaså får vi plocka bort saker från svåra saker vi bär med oss, vi bränner upp detta,, vid den eldstad ni ser på fotot!!

Jag tänker så här om livet, från barndom och genom livets promenad, i ena handen håller jag livserfarenhet, den blir större och större och vi blir mer och mer VIS på vår vandring.

I den andra handen genom livet håller jag i Gud, min tro växer också genom livet som Guds livserfarenhet, från barndomen!
Tryggt att ha någon som håller mig i mina båda händer genom livets vandring!

Tack Gud att du alltid hållit mig i handen så jag kunnat växa i livserfarenhet, vi vandrar alla på vårt eget sätt, nu vandrar vi alla bort från detta virus, vi hjälps åt,,, Vi tror, vi har hoppet! TACK!!
Soliga Kramar, nu vandrar jag vidare hemåt! 🌺💖

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Måndag den 4 maj 2020

Dagens funderingar.

I dag blev promenaden på kvällen, haglat golfbollar eller åtminstone halva sådana,, 4 maj.. usch!
Hade min Morfar levt hade han sagt, ” ur led är tiden” ja tider förändras, många funderingar på olika tider.

Lång promenad som avslutades i Haga parken! Gustav III:s egen park, plus ruinen, som bara blev en ruin till ett stort Palats, pengarna tog slut av alla kostnader för krig.

Tänker också på alla Kyrkor och Katedraler som byggts, för att få möta Gud,,, när vi kan möta Gud på en klippa vid havet, eller varstans vi befinner oss. Vi människor tillverkar vapen för massor av milliarder för att förgöra varandra, men när vi vet att vi inte har något att sätta mot naturen eller ett osynligt virus Corona, då står vi slätt mot en osynlig fiende.

Vi kan be om Hjälp, det kan vi alla!
Jag tackar Gud, tack för att du finns där jag alltid är.
Vi måste hålla ut denna tid på jorden och tänka på alla som gått före oss,, det finns stort hopp för en vardag denna tid!

Vi är alla GUDS barn!
”Gud som haver barnen kär se till mig som liten är, vart jag mig i Världen vänder står min lycka i GUDS händer, lyckan kommer lyckan går, du förbliver Fader vår”
Kraaaaaam till er alla,, vi kämpar o står ut, be🙏🥰🥰

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Söndag den 3 maj 2020

Dagens funderingar.

” Jag skulle vilja våga tro att någon har mig kär, jag skulle vilja våga tro att Gud kan vara här, jag skulle vilja våga tro att Kärlek är den kraft som ändå Världen bär”  Ps. 219.

I dag blev det en lång promenad med paus, där jag njöt av en glass.
Så mycket människor ute på promenad, jag ser vad alla försöker hålla avstånd när de möter varandra, hoppas och ber att vi snart kan stanna till och ge varandra en kram!

Funderade på skapelsen, Jorden när jag tittade ut över vattnet, tänkte på att Jordens yta är är i stora delar täckt av vatten, och vi människor trängs på återstående yta.
På nåt sätt är vattnet oföränderligt, det är där det är,...Jordens yta förändras ständigt av människor.

Jag vågar tro på skapelsen, jag vågar tro på Gud, jag vågar tro att någon har mig kär, och att Kärlek är den kraft som ändå världen bär!
Vi måste också våga tro att bön hjälper oss i dessa dagar för att mildra den smitta världen drabbas av!

Funderade också på mötet med den Familj som var i Öjungs Kapell, tog detta foto av flickan som läste ur psalmboken, en bok hon aldrig sett, när jag ser detta vet jag att min tro på världen och mänskligheten har en stor betydelse för att bekämpa den fara vi nu har!
(har fått tillstånd av flickans Mor att lägga ut fotot) Tack!

Tack Gud för Skapelsen du gett oss! Tack Jesus för alla under. Kraaam, o Kärlek!! 🙏🦋💜

Christer Schwartz Diakon
Alfta-Ovanåkers Församling.

Lördag den 2 maj 2020

Dagens funderingar.

Tack för att det inte regnade på min promenad i dag Gud. Men du får gärna skruva upp värmen lite, är ju vår.. ja ja känner att den är på gång!

Känner på nåt sätt att ett täcke ligger över oss i natur och Stad.
Tur då att fågel livet ljuder högt och det kreativa arbetet för att sätta bo och få sina ägg kläckta och fågelungar ser dagens ljus för första gången.. härligt livet går vidare i naturen.

Inte många människor jag mötte på min promenad in mot staden i dag, kändes dystert, de jag mötte tog en omväg för att inte komma nära, de bar munskydd och rädslan för Viruset lyste från ögonen, vi är på vakt, helt rätt vi måste ha respekt för Corona.

Då som en uppenbarelse ser jag tre ungdomar som står och säljer fika till passerande människor, vilken kreativitet från dessa ungdomar.
Blev ett snack med dem och deras föräldrar, på avstånd till varandra kändes det precis som vi var nära varandra. Samtal i det brusande samhället, ( jodå fick tillåtelse att ta bild på dessa barn att lägga ut).

Glad gick jag vidare över bron på fotot och tänkte, vad möter jag på andra sidan,🌻🌻 vi får längta, vänta och ta vara på de glädje stunder vi får, jag tänker och längtar efter er i Woxnadalen💜🦋

”Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden!” Goda tankar till er alla”❤️

Christer Schwartz Diakon
Alfta-Ovanåkers Församling.

Fredag den 1 maj 2020

Dagens funderingar.

Blöt o kall blev jag verkligen i dag, men vill även promenera i dag, fundera och filosofera över pandemin!
Vi är liksom alla människor parkerade under en tid framåt, vårt utrymme begränsad av frihet att göra vad vi vill.

Måste förhålla oss till begränsningar och regler som sätts upp för oss och rekommendationer från Regering och Folkhälsomyndigheten som exempel,,, för att få bukt med denna smitta.

Vi blir på nåt sätt parkerad, precis som vi betalat en parkeringsavgift för bilen så har även vi ett pris vi får betala på grund av detta virus, Vi står bakom ett fönster och tittar ut och försöker se vad som händer.
Men vi är bra att hålla oss undan när det blir svårt!
När det blev för jobbigt för Jesus gick han ut i öknen för att vila och för att få ro.

Vi befinner nog också i ett sådant läge, drar oss undan och vilar ut till smittan är borta, vi är parkerad , men vi kan be!

Delar en upplevelse till från mitt arbete som Diakon:

” En kvinna ringde mig och vill vara med i Kyrkans ideella grupp att hjälpa till i vårt arbete! Blev glad och sa, vi måste ses och tala om detta. Jag kan inte sa Kvinnan. Jag är sängliggande alltid, mmm tänkte jag, Christer jag vet vad du tänker, jag vill vara med i gruppen och ligga här och BE för erat arbete”

Mina tankar som jag haft om att kunna vara med i gruppen fick en näsbränna av henne, finns det något viktigare än att be för andra.?

Nu är hon med i detta viktiga uppdrag!! Vi kan också be!
Var rädda om er och varandra!! Kraaam <3

Christer Schwartz Diakon
Alfta-Ovanåkers Församling.

Torsdag den 30 april 2020

Dagens funderingar.

Ingen Valborgsmässoafton eld så långt ögat kan nå. Även detta inställt, i denna pandemi, elda upp det gamla riset och se nytt komma!
Fira våren,, ja ja... nästa år kanske!

Mycket funderingar i dag på att laga o forma oss människor, som fotot på den asfalterade vägen jag gick, stannande och försökte räkna ut hur många lagningar denna väg fått genom åren.
Lapp på lapp på lapp, men det håller ihop, precis som vi, vi håller ihop dag efter dag, försöker lappa oss själva, varandra Likaså de stora formade stenarna, tänkte... ja,, jag är formad av Jesus som inte bara var Gud utan också människa som du och jag! Jesus var med på vandringen🦋💜.

” Jesus jag vandrar med varje dag, med Jesus jag aldrig känner mig svag, att se hans under stärker mig så, ja jag vill alltid med honom gå”🙏
Trevlig och nöjsam Valborg och möte med våren! Kraaam
Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Onsdag den 29 april 2020

Dagens funderingar.

Nu promenaden klar för i dag!!
Mycket tankar på livet idag, det som är friskt och det som är sjukt i dessa tider av pandemi, som ni ser här på foton jag tog i dag på dessa träd dom stod nära varandra, lång stund tog det att fundera på livet.
Ser det som blommar upp i våren, samtidigt det kala trädet utan blom och löv! Men det lever i roten! Kommer nytt,!!

Tron och hoppet verkar och en dag efter lång tid blommar det igen på platsen! Phu,, skönt, vi måste hålla ut,,
vi blommar upp igen vi människor också!!
”Tro och du ska kunna se igen”  Jesu ord som värmer i detta sammanhang!!
Vi behöver Tro och absolut hoppas,, vi väntar och ser hur vi reser oss igen från våra rötter.
Misströsta ej, vi klarar detta,!!

Ber för er alla ikväll om hopp, tillförsikt och att vi vet att många älskar oss!
Håll ut,,,, vi ber vi ber!! Kramar🤗🤗
Önskar er en fridfull natt med god sömn💤🦋

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Tisdag den 28 april 2020

Dagens funderingar på promenaden...

Usch vilket väder i dag när jag gick ut, +2 kallt regn. Ingen tanke på att gå skogspromenad.
För mycket vatten på stigar... fick bli asfalt i dag,, gick närmare 2 mil.
Blöt men ändå hoppfull... även i stan kommer tankar på när detta Virus försvinner, promenerade förbi Karolinska institutet.

Där arbetas det för fullt att hitta vaccin. Ser ändå o känner hopp om framtiden, hoppet om växt för både människor och natur!
Ett staket mitt i stan där grönskan tränger igenom, ett höghus där vardagen pågår för fullt.. nästan som vanligt. Hopp.!

För några år sedan hade jag samtal med en dam om hopp!!! ” Tro, Hopp o Kärlek.” Det uttrycket känner vi till. Hon sa, ja tron kommer och går för mig, kärleken likaså, men Hoppet finns alltid.💜
Hoppet överger oss aldrig.
Därför tänker jag att vi måste hoppas för att gå framåt. Vi vet inte hur länge vi ska vänta, finns inget datum. Men vänta och längta och Hoppas,,, snart!
För mig är bönen ett hopp.
Vi måste bli befriade från detta, be, hoppas, håll ut o längta! ”
Gud jag ber till dig varje dag, tänk att han alltid ger mig svar.
Att tacka för glädje o lycka jag vill jorden den snurrar o står aldrig still, Evighetens Gud du är. Tack för du Finns där jag alltid är!!”” Kraaam🌺🌻💜 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Måndag den 27 april 2020

Dagens funderingar på promenaden...

”Tron kan försätta berg” Sa min Mormor ofta till mig!! Hur klarar vi svårigheter i livet och hur svåra,, Corona tiden är en svårighet vi måste och ska klara av.
Du kan mer än du tror har vi säkert många hört under livet.

Tänker när jag nu promenerar igen som vanligt i naturen. Som fotona här jag tagit under dagen, hjälp hur kommer jag över den klippan... ? verkar svårt, och hur tar jag mig över vattnet till ön,?
Måste gå! På Jesus tid fanns inga större hjälpmedel att ta till, Jesus gick på vattnet eller nja... Tror att han vill säga oss ni klarar mer än ni tror,, alla svårigheter och hinder,, som Mormor sa Tron kan försätta berg.

Jesus visar vägen och ger oss människor kapacitet att klara svåra saker,, vi väntar och håller ut svårigheten Corona nu, som all mänsklighet på jorden på olika sätt är drabbad av!
Ska ta mig över vattnet först. Vi klarar det tillsammans, håll ut och hjälp varandra genom svårigheter!
Tänker på er alla, var försiktig, men kämpa! Goda tankar följer er! 

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

Söndag den 26 april 2020

Dagens funderingar på min dagliga promenad...

Lika skönt som vanligt att komma ut i GUDS natur, vi kan gå ut i ensamhet och känna luften en bit bort från vår fiende virus, finns ett utryck "Ser inte Skogen för alla träd”  tänker på det uttrycket när jag ser alla träd, ljuset bortom träden syns livets vatten, sitter på stubben o tänker på Jesu grav som är tom,, men ljuset tränger in till graven,, ljuset besegrar mörket, tittar på alla träd igen och ser ljuset bortom dem,, andas, är det då jag ser Guds hand som drar mig mot ljuset,,filosofiska tankar.. men ändå!!

Tänker på alla människor som söker ljus bortom Corona smittan, att ta oss igenom skogen, att bara få andas djupt, att andas in dofter och Andens syre som hjälper oss att finna ro.
Vi alla som hjälper varandra med det vi kan,, gå ut och känn befrielse i naturen, andas njut och be om hopp att bli av med den mörka fiende , Corona.
Vi Höres!! 🌺💜💜
Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.

 

Lördag den 24 april 2020

Hej alla Kära i Woxnadalen!!🦋 Varför skriver jag så.. Jo för att jag längtar så oerhört mycket efter er under denna tråkiga tid för oss alla, den virus som drabbat oss svårt, själv arbetar jag hemifrån i karantän.
Försöker hjälpa o stödja i den mån jag kan per telefon, Mail, Messenger och samtal på face time,, funkar rätt bra!

Vi alla i Alfta-Ovanåkers Församling, arbetar annorlunda nu,..men alltid i första hand för att hjälpa er o stötta på olika sätt, ni alla i Woxnadalen.

Jag tar alltid en långpromenad varje dag efter alla telefon samtal, tänka, andas o koppla av i GUDS natur, min Stig ni ser här, där funderar jag mycket på livet när jag går den.

Tänk ändå mitt i allt detta naturen opåverkad av virus, luften blivit högre o klarare, dofter har förstärkts, jag blir ett med skog och natur och känner att jag mår bättre, vi åker mindre bil, mindre utsläpp, under denna tid.

Naturen och luften tar igen sig, blir friskare, vi också tror jag när det svåra viruset är borta, funderar och tror vi människor blir annorlunda efter detta, mer ödmjuk för livet i olika skeenden.
Allt gott till er alla, på dagens promenad fick jag sällskap av rådjur.

Christer Schwartz Diakon
Alfta Ovanåkers Församling.