Jonas Sellgren gillar hönor.
Foto: Katarina Sandström Blyme

Välkommen Jonas!

Ett gäng mjölkkor som närmsta granne. På tomten ett hönshus. Om tiden och platsen räckte till skulle Jonas Sellgren gärna omges av fler djur. Möt vår nye präst som inte bara är djurvän.

2014-08-25
- Människor, att träffa människor. Det är det bästa med att vara präst. Jag är väldigt fascinerad av människor.

- När man har den här på sig, säger han och pekar på prästkragen, öppnar det upp för samtal. Samma som händer taxichaufförer och bartendrar, de delar förresten också ut vin, skämtar han.

Präst var annars inte något självklart yrke för den unge Örnsköldsviksbon. Visserligen tyckte många i hans omgivning att han borde bli präst och som konfirmand kastade han sig ivrigt in i teologiska diskussioner.

- Men jag tyckte inte att jag var tillräckligt ”helig”. Jag hade någon slags bild av hur man skulle vara som präst och den bilden stämde inte med mig.

- Ändå började jag läsa teologi. Under studierna insåg jag att jag inte behövde vara mer än mig själv. Jag hittade tillbaka till kyrkan.

Jag är väldigt fascinerad av människor.

Under utbildningen i Linköping fann han också sin blivande fru, Ellinor.

- Jag var hennes fadder på prästutbildningen.

Ellinor valde en annan yrkesväg men Jonas har varit präst i sju år. Efter fyra år i Finspång började han 1 augusti i Åkerbo församling. Han är placerad i S:t Martin i Ekängen, ett område han känner väl till. Båda barnen går i förskola där.

- Det känns jättespännande. Jag har många idéer om hur vi kan arbeta. Men först vill jag veta vad Ekängsborna önskar ska hända i sin kyrka och församlingsgård. Vad behövs? Saknas något? Vad kan vi göra tillsammans? Finns det fler som vill vara med på olika sätt?

- Det är bara att höra av sig till mig. På telefon, mail eller Facebook.

Text: Katarina Sandström Blyme

Foto: Katarina Sandström Blyme

Läs mer om S:t Martin

Jonas Sellgren har varit  ny präst i Åkerbo församling sedan 1 augusti. Han finns i första hand i S:t Martins kyrka i Ekängen.

Namn: Jonas Alexander Sellgren.
Ålder: 35 år.
Bor: På landet i Rystad.
Familj: Hustrun Ellinor och barnen Vega och Vincent, 5 respektive 3 år.
Tidigare jobb som präst: Församlingarna Skeda-Slaka (pastorsadjunkt), Skäggetorp, Vist-Vårdnäs och Finspång.
Mer på Jonas CV: Danskspråkig. ”Pappa är från Köpenhamn”.
Tatuering: ”På min underarm finns bibelcitatet ’Herre, tänk på mig när du kommer i ditt rike’ på latin. För mig betyder det att alla är förlåtna, ALLA. Det finns ingen som inte har tillgång till Guds kärlek och förlåtelse”.
Kontakt: 013-22 66 52 jonas.sellgren@svenskakyrkan.se