Påskvandring - station 3

Hej! Du har kommit till den tredje stationen i vår påskvandring. Det finns 9 stationer allt som allt här i närområdet.

Det har blivit skärtorsdag…

… och det är kväll. Jesus och hans lärjungar, som är hans närmaste vänner, har samlats för att äta påskmåltid.

Foto: Yvonne Davidsson

Mitt under måltiden berättar Jesus att han skulle bli tillfångatagen, dömd och dödad men att han skulle bli levande igen. Han berättar också att en av hans närmaste vänner ska förråda honom. Lärjungarna blir oroliga och förvirrade, de förstår inte riktigt vad Jesus menar. Lärjungen Petrus lovar att alltid finnas där och stötta men Jesus säger – innan tuppen gal kommer du ha sagt att du inte känner mig tre gånger.  

Under måltiden tog Jesus ett bröd, bröt det och sade - Tag detta, det är min kropp. Så tog han bägaren med vin, tackade Gud och sa drick av den alla, detta är mitt blod som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse. När ni äter brödet och dricker ur bägaren gör det till minne av mig. Detta var den första nattvarden och den firas på samma sätt i kristna kyrkor över hela världen än idag när man delar bröd och vin.

Efter påskfesten går Jesus och lärjungarna till en trädgård som heter Getsemane och där förråder lärjungen Judas Jesus med en kyss. Jesus förs bort och fängslas, lärjungarna som är mycket rädda följer efter på avstånd. Några människor pekar på Petrus och undrar om inte han var en av dem som var med Jesus men Petrus svarar flera gånger - Jesus, jag känner ingen Jesus. Jag var inte med honom. Peka inte på mig. Sedan gal tuppen.

Den här tavlan heter Nattvarden och målades på 1400-talet av en konstnär som hette Leonardo da Vinci.

Vad är det som ska bort?

Spara bokstaven till bilden du väljer bort, den kommer tillsammans med sju andra bokstäver bilda två ord när du gjort alla stationer.