För kärlekens skull

I september 2011 blev det tre utsålda föreställningar. 21-22 april 2012 fick de som missade "För kärlekens skull" chansen igen. Reprisen på den populära kyrkokonserten med bröderna Gärdestads musik blev en succé, som inbringade nästan 44 000 kr. Över 600 personer kom till Törnevalla kyrka. Pengarna går till Linköpings stadsmission där de kan göra stor skillnad för människor i utsatta situationer.

Sofia Liljedahl är kyrkomusiker i Åkerbo församling och den som repeterat in all körsång i "För kärlekens skull". Hon bidrog också med egen sång. Så här sade hon inför konserterna:

Blir det fullsatt i Törnevalla kyrka nu med?

- Hoppas det! Förra gången blev efterfrågan på biljetter större än vad vi räknat med. Så det känns väldigt bra att göra föreställningen igen.

Är det samma medverkande som senast?

- Sångarna, i huvudsak vuxna och barn från församlingens körer, är i stort sett de samma. En av solisterna är Amanda Andersson som kommer hem från London för att vara med igen. Orkesterns stråksektion består den här gången av lärare och elever från Motala kulturskola. Vår dirigent Jan-Helge Henriksen, som också arrangerat melodierna, har börjat repetitionsarbetet med dem.

Varför är Ted och Kenneth Gärdestads musik så populär?

- Den är melodisk och har ett innehåll som berör. Musiken är vemodig men förmedlar också mycket hopp. Vi har gjort ett urval av kända - och mindre - kända låtar som vi tycker speglar människans livsresa. Vår präst Göran Helmersson har skrivit texter som binder samman låtarna på ett bra sätt.

Har du någon egen favorit bland dem ni framför?

- Åh, det är svårt att välja...Det får bli Betlehem, den berör extra mycket. Jag går ofta och nynnar på den.

Text: Katarina Sandström Blyme

Så kan det låta...

Lyssna här på ett litet smakprov från musikgudstjänsterna i september 2011.

Elever och personal från MTU-gymnasiet i Linköping levererade suggestiv ljussättning och bra ljud, en insats som gav extra lyskraft åt konserterna.

Alla intäkter från "För kärlekens skull" går till Linköpings stadsmission och dess arbete i hela Östergötland.