Emma Aspegren, informationsassistent

Grattis, säger vi till Emma Aspegren, informationsassistent i Åkerbo församling. I måndags tävlade du i frågesportprogrammet "Vem vet mest". Framgångsrikt får man lov att säga. Du gick till final och den vann du också.

2013-01-21
Du sopade banan med dina motståndare. Var har du fått dina kunskaper från?
- Ända sedan 10-årsåldern har jag haft ett stort intresse för humaniora, särskilt språk och historia. Efter gymnasiet läste jag kulturvetarprogrammet med inriktning på litteraturvetenskap. Det ger en bred allmänbildning. 

Har du förberett dig på något särskilt sätt?
- Man kan egentligen inte förbereda sig, ämnena är så vitt skilda. Men visst, jag har försökt läsa på inom områden där jag har vissa kunskapsluckor.

Vilka då?
- Film och modern musik.

Faktiskt var jag mindre nervös än vad jag trott jag skulle vara.

Var det nervöst att tävla?
- Faktiskt var jag mindre nervös än vad jag trott jag skulle vara. Jag fokuserade hårt på att klara de första frågorna. Plötsligt var jag i final. Då kunde jag slappna av och känna mig glad.

Hur var stämningen under inspelningen?
- Alla var väldigt positiva och uppmuntrande. Rickard Olsson var mycket sympatisk.

"Vem vet mest"-programmen spelas in långt i förväg. Deltagarna får inte avslöja hur det gått för dem. Har det inte varit svårt att hålla det hemligt?
- Svårast var det i september i samband med att jag kom hem från inspelningen i Göteborg, då fick jag många frågor av vänner och bekanta.

Hur gör man för att få vara med?
- Man skickar en intresseanmälan till redaktionen. Har man tur blir man uppringd och får svara på ett antal uttagningsfrågor. Beroende på resultatet kan man bli kallad till inspelning.

Text: Katarina Sandström Blyme