Dagen då eken kom på plats

2015-07-02
Torsdag 2 juli var en alldeles särskilt välsignad dag i Askeby. Solen sken. I trädgårdens skugga lekte barn. En konstnär vandrade runt i för att få inspiration till ett konstverk som ska stå inne Askeby skola när den är färdigbyggd. I församlingsgården förbereddes en fräsch lunchsallad och inne i den svala kyrkan hängde konservatorer tillbaka rengjorda målningar.

Ute, under den dallrande solen grävdes en grop. Vaktmästarna Tommy Fransson och Roger Pettersson slet hårt i värmen, bland annat fick de baxa upp en stor sten de stötte på en bit ner i marken.

Varför gräva för hand?
- Marken där Askeby kloster låg är full av intressanta saker. Jag hoppades hitta något spännande, säger Tommy Fransson som fick nöja sig med fynd i form av en dekorerad porslinskärva. 

När gropen var tillräckligt djup kom familjerna som besökte "Sommaröppen kyrka" för att hjälpa till med eken. När eken var på plats fylldes hålet med jord från den egna komposten. Barnen Vidar och Heidi hällde vatten på den varma jorden. I framtiden kommer de kanske till Askeby en annan het och solig dag. Då har eken blivit stor och de kan söka svalka under de stora grenarna.

Vi ber för trädets växtkraft och för dem som vandrar för klimaträttvisa! 

Text och foto: Katarina Sandström Blyme

 

Läs mer om ekovandringen här.