BEAT Light 2015

2015-12-04
I fem år har ungdomskvällarna BEAT arrangerats i Linghem. Vid femårsjubileet fredag 27 november fylldes församlingsgården av 140 ungdomar. En av dem var "21-åriga" Elise Lindqvist som trollband publiken med berättelsen om sitt liv.

- Om du har en dröm, följ den. Om du längtar efter att göra något, gör det. Kom ihåg att du duger, vad än andra säger!​

Elise Lindqvists uppmaning till alla ungdomar som samlats följdes av en lång applåd. Den bröt tystnaden som lade sig i salen i samma stund som hon började berätta om sitt liv. Ett liv fyllt av övergrepp, prostitution, missbruk och misshandel.

Nästa år fyller hon 80 år. Men själv ser hon på sig som 21 år, de år hon levt nykter och i en gudsrelation.

- Som barn fick jag alltid höra att jag var ful och värdelös. När jag var fem år utsattes jag för övergrepp för första gången. När jag var 14 år flyttade jag hemifrån. Sedan följde många år som prostituerad.

Efter att nästan ha dödats av en sexköpare slutade hon prostituera sig. Men den dåliga självkänslan gjorde att hon drogs till misshandlande män. Sin fysiska och psykiska smärta dövade hon med en cocktail av lugnande medel och brännvin. Vändpunkten kom 1994 när hon hamnade på ett kristet behandlingshem.

- Jag var helt väck och förstod inte var jag hamnat. Alla var så vänliga, jag trodde de var dårar och att jag hamnat på ett mentalsjukhus.

- Min hjärna var sjuk, min kropp helt förstörd. Jag minns hur en av behandlarna satt och bad för mig och där och då mötte jag Jesus. Han kom till mig utan att jag behövde göra någonting. Det var så fantastiskt!

- Men nu får det räcka, sa Elise Lindqvist och hoppade av scenen med hjälp av talk show-värdarna Ellen Clasén och Ludvig Roth.

Den djupa koncentrationen och allvaret övergick snart i lek och skratt. BEAT-kvällarna har verkligen hittat sin form. De Unga ledarna som planerar och genomför kvällarna tillsammans med personal gör det med stort engagemang. Drama, tävlingar, andakt och lovsång, gofika, allt finns där för de yngre ungdomarna liksom församlingens konfirmander.

Temat för kvällen var ljus - BEAT LIGHT. Grattis till fem lysande år!

Katarina Sandström Blyme

Fotnot: Elise Lindqvist var gäst i Linghem även 28 november då hon medverkade i "Frukost med innehåll". Här berättade hon mer om sitt liv och om det hjälparbete hon gör för prostituerade i Stockholm. Insatsen görs i samarbete med S:ta Clara kyrka.

2013 utkom Elise Lindqvist med sin självbiografiska bok "Ängeln på Malmskillnadsgatan". Samma år gjordes en intervju med henne I tidningen Metro. Läs den här.