Vänförsamlingen i San Salvador

Tänk vad det är gott att vi får ha vänner i en församling i en annan del av världen och kunna dela samma tro på Jesus! Den lutherska församlingen i San Salvador, La Ressurrección, är Hyltebruks pastorats vänförsamling.

Våra vänner i San Salvador har oss i sina tankar och böner, låt oss göra samma sak och be för dem! Vill du stötta deras församling och vardagliga liv finns det goda möjligheter genom att köpa något av de fina alster som finns i kyrkorna i Långaryd och Landeryd. Man kan förstås även skänka pengar. Ett tips är gåvokorten – en perfekt present till de som säger att de redan har allt!

En av verksamheterna som vi är med och stöttar heter Hoppets hus. Mellan 120 och 160 personer får varje dag möjlighet att äta, duscha och hjälp med enklare sjukvård. De får också möta evangeliet och en kyrka som arbetar mot orättvisor och fattigdom. Ungdomar på glid, missbrukare och gatubarn är några av de grupper som kommer till Hoppets hus. För att kunna bedriva verksamheten är man helt beroende av gåvor. 

Du är välkommen att hjälpa till oavsett vilken församling du bor i!

För mer information – kontakta Katarina Åkesson.

Här kommer några nya bilder, film och en hälsning från vår vänförsamling

Hej Katarina. I Calderitas går allt bra, jag besöker församlingen två gånger per vecka nu. Barnverksamheten är väldigt viktig och vi har en stor barngrupp. I San Salvador är det annorlunda, vi får inte vara så många samtidigt i kyrkan. Corona situationen har ändrat så mycket på vårt sätt att samlas. Vi såg att det även finns Corona begränsningar, de hemlösa letar fortfarande efter mat. Vi öppnade Hoppets hus igen och folk kommer bara för att få lite mat och tvätta sig och sina klädder. Vi har det svårt med pengar och vi förstår också pågrund av Covid19 att alla går igenom svårigheter nu. Kyrkorådet har bett om ett mötte med borgmästaren av San Salvador så vi kan diskutera situationen och be om hjälp till dem också men ännu har vi inte fått svar. Jag skickar lite bilder från församlingen i Calderitas. Hälsningar Christian Chavarria

Nu har ungdomarna i församlingen målat färdigt kyrkan. Visst är det en läcker gul färg. De får börja fira gudstjänst i oktober. Christian berättade att Hoppets hus har öppnat igen för de som saknar mat. 

San Salvador 01 Julio 2020

 

Kära bröder och systrar i Hyltebruks pastorat

Det är glädjande att kunna hälsa er på uppdrag av uppståndelsens lutherska kyrka i San Salvador och hoppas att ni alla har det bra i dessa svåra tider för vår värld. Vi ber till Gud för er alla och tackar för era liv.

Först och främst vill jag tacka er för era böner för våra människor i El Salvador, särskilt för era böner för våra bröder och systrar i den Salvadoranska lutherska kyrkan. Denna pandemi påverkar alla, men inte alla lider på samma sätt, de fattigaste blir alltid de mest utsatta i dessa kriser. Som kyrka måste vi reagera rättvist på denna situation.

 

 

Vårt land är, som många av er vet, ett land som är extremt sårbart för naturkatastrofer och tyvärr i år, mitt i pandemin och mitt i karantänen, var vi tvungna att uppleva två tropiska stormar som träffade vårt territorium, Amanda och Cristobal. Dessa naturfenomen orsakade allvarliga översvämningar, öde och död. 52 personer dog i översvämningarna och jordskredet, och 33 000 familjer blev hemlösa och förlorade sina grödor som började gro.

 

Denna situation tvingade många människor att fly från sina hem och glömma att vi befinner oss i en strikt karantän på grund av coronaviruset, människor gick i grupper till de olika skyddslägren och gav därmed möjligheten att bli smittad med viruset. Resultatet har varit dödligt, många människor smittade av covid19 och nu kollapsar sjukhus och människor dör på gatorna.

 

Det är mycket smärtsamt att se människors lidande. Kyrkor får inte hålla gudstjänster eller öppna sina olika sociala program som de normalt har. Det är därför som Casa Esperanza (Hoppets Hus) har varit stängt sedan 13 mars. Vi hade 90 dagar strikt karantän, och nu börjar landet öppna sin ekonomi igen i olika faser. Nu är vi i den första fasen, det finns fortfarande ingen kollektivtrafik att mobilisera. Den andra fasen börjar den 7 juli. Kyrkor kan öppnas till slutet av juli eller augusti, beroende på hur viruset beter sig.

 

Vår lutherska klinik och skola förblir stängd på grund av ett regeringsförbud. Endast statliga enheter kan delta i Covid19-fall. För all denna kris finns det också den politisering av pandemin, det finns inga riktiga uppgifter av de sjuka och det är alltid ett politisk bråk mellan de olika partierna, regeringen och den konstitutionella kammaren.


Som Salvadoranska lutherska kyrka har vi bara fått tillåtelse att ta med matpaket till drabbade människor i olika byar, behovet är alltid stort och resurserna är få, men här sker fisk- och brödundret. Mat för alla! Tack vare Gud! Där mer smärta finns, finns det alltid mer hopp.

 

Jag skickar hälsningar från hela vår församling och speciell från biskopen Medardo Gómez. Ta emot en varm hälsning med mycket tack för er kärlek och solidaritet med vårt folk.

Be alltid för oss, precis som vi alltid kommer att be för er alla.

Guds välsignelse!

Eran bror i Jesus Kristus

 

Rev. Christian Chavarría

Här nedanför ser Ni lite bilder från Vänförsamlingen som visar matpaketen som delats ut till familjerna som blev hemlösa i samband med orkanerna. Våra pengar används till detta eftersom Hoppets hus är stängt pågrund av pandemin.

Gud,
vi ber för vår vänförsamling i San Salvador.
Hjälp dem att sprida tro, hopp och kärlek mitt i fattigdomen och våldet.
Och låt oss bli smittade
av deras starka tro på dig
och på framtiden.
Amen.

Den 5 augusti 2019 invigdes vår Vänförsamlings nya kyrka i San Salvador. I samband med mässa prästvigdes också vår vän Christian Chavarria. Vi önskar dem Guds rika välsignelse.