Lokalförsörjningsplan 2024 Ryssby-Åby pastorat

Enligt kyrkoordningen ska varje pastoral enhet ha en lokalförsörjningsplan (LFP) som ska fastställas av kyrkofullmäktige, och kyrkorådet ska minst var 4:e år pröva om den ska ändras.

Lokalförsörjningsplan Ryssby-Åby pastorat
Kortfattad version      

VARFÖR LFP? Enligt kyrkoordningen ska varje pastoral enhet ha en lokalförsörjningsplan (LFP) som ska fastställas av kyrkofullmäktige, och kyrkorådet ska minst var 4:e år pröva om den ska ändras. LFP omfattar både församling – och begravningsverksamheten och ska innehålla:

  • Kyrkofullmäktiges mål för lokalförsörjningen

  • Verksamhetens utveckling samt behov av mark, byggnader och anläggningar

  • Bestånd av mark, byggnader och anläggningar

  • Konsekvensanalys 

LFP inventerar de fastigheter och den mark som pastoratet äger/nyttjar. LFP lyfter fram renoveringsbehov, nyttjandegrad och omkostnader kopplade till varje fastighet/mark i dagsläget. Målet är att pastoratet ska äga/ha tillgång till fastigheter som verksamheten har behov av (varken fler eller färre) samt att dessa ska ha så låga ekonomiska omkostnader som möjligt och drivas på ett hållbart klimatanpassat sätt. 

Omvärldsanalys.

Ryssby- Åby pastorat är en inflyttningsbygd och båda församlingarna växer i antal människor innevånare. Det gör att behovet av verksamhet och diakoni växer. Då inte alla är medlemmar i Svenska Kyrkan ökar dock inte de ekonomiska förutsättningarna i samma grad. Därför är det viktigt att spara pengar där det är möjligt.

Pastoratets vision (FIN).

Ryssby-Åby pastorat vill aktivt kunna bedriva gudstjänstliv, undervisning, diakoni och mission i pastoratets båda församlingar. 

Pastoratets verksamhet.

Under hösten 2023 hade pastoratet 13 fast anställda medarbetare, samt timanställd och säsongsanställda (sammanlagt 16 st). Nio medarbetare hade sina kontor i Läckeby och sju st. i Rockneby. Pastoratet hade följande verksamhet i gång under 2023: Dagverksamhet för föräldralediga och småbarn, Barngrupper för olika åldrar, Barnkörer, Ungdomsgrupp, konfirmandundervisning, Unga ledare, Samtalsgrupp, Bibelgrupp (Alpha), Dagträffar, Kyrkokörer, Enskilda samtal, Gudstjänster och andakter, Kyrkliga handlingar, Föreläsningskvällar/frukostar/öppen vuxenverksamhet. 

Under mätperioden ht 22-vt 23 genomfördes i pastoratet 954 bokade gemenskapstillfällen, utifrån ovan nämnda verksamheter. Av dessa ägde 52 % rum i lokaler som finns i Ryssby församling, och resterande 48 % i Åby församling.  Den lokal som oftast nyttjats är Åbygården i Läckeby.  

Begravningsverksamheten innefattar nedsättning av stoft, skötsel av grav- och parkmiljö på kyrkogårdarna samt administration kopplad till dessa uppdrag. Antalet nedsättningar av stoft på pastoratets kyrkogårdar har varit mycket jämnt över tid. Det görs ca 30 nedsättningar varje år i pastoratet. Av dessa sker 54 % på Ryssby kyrkogård och 46 % på Åby kyrkogård. Under mätperioden 2018–2022 skedde 145 nedsättningar. 40 % av dessa var urnor som nedsattes i enskild gravplats. I 35 % av fallen skedde nedsättning av stoft i gemensam minneslund. 33 % var kistgravar och för 2 % nyttjades den nyinvigda askgravlunden på Åby kyrkogård. Pastoratet har gott om kyrkogårdsmark, som både kan nyttjas i den ordinarie verksamheten och vid kris/krig. Det gäller för både Åby - och Ryssby kyrkogård. 

Pastoratets ekonomi.

Pastoratet har under en längre tid varje år gått med ett visst ekonomiskt överskott. Det har gjort att man kunnat lägga undan en del pengar till investeringar och sparande. 2022 bröts den ekonomiska kurvan då pastoratet gjorde ett underskott. Då pastoratet väntas få fler invånare under de kommande åren, och då lönenivåerna förväntas höjas, är den ekonomiska prognosen för pastoratet dock god. 

Av pastoratets totala kostnader 2022 motsvarade fastighetskostnaderna 17 %. (inklusive löner och avskrivningar). Utslaget på m2 är fastighetskostnaderna 677 kr/m2 eller 626 kr/medlem. Räknar man i stället på kostnad utifrån antalet sammankomster får man följande resultat 

(i prästgården får inga sammankomster ske):

Åby kyrka: 4 049 kr/sammankomst            Ryssby kyrka: 1714 kr/sammankomst

Åbygården: 2417 kr/sammankomst            Mariagården: 1106 kr/sammankomst

Pastoratets fastigheter.

Pastoratet äger följande fastigheter: Ryssby kyrka, prästgården i Ryssby, Mariagården i Ryssby, Åby kyrka och Åbygården i Åby. Kyrkorna har en kulturhistorisk särställning. 

Ryssby kyrka nyttjas för gudstjänstliv, kyrkliga handlingar, församlingsverksamhet och gruppverksamhet. Under mätperioden nyttjades kyrkans lokaler 8 % av bokningsbar tid. Kyrkan har bl.a. behov av bättre ljud, ljudisolering mellan våningar och i trappan. Kyrkan värms upp av en bergvärmepump och håller en konstant temperatur på 20 grader C. Medel elförbrukningen de senaste fyra åren var 49 391 kWh/år. 

Åby kyrka nyttjas för gudstjänstliv och kyrkliga handlingar. Under mätperioden nyttjades kyrkan 4 % av bokningsbar tid. Kyrkan har stora behov av renovering för att bli mer funktionell och möta krav på tillgänglighet. Förvaringsutrymmen, belysning och samlingsrum för fika behöver ses över. Kyrkan värms upp av en bergvärmepump och håller en konstant temperatur på 18 grader C. Medel elförbrukningen de senaste fyra åren var 47 339 kWh. 

Mariagården (Ryssby) nyttjas för gruppverksamhet i alla åldrar samt för gemenskap i samband med kyrkliga handlingar. Räknat på bokningsbar tid nyttjas Mariagården 17, 6 % av tiden. Mariagården är i stort behov av renovering för att möta behov som verksamhet och arbetsmiljö kräver. Köket behöver moderniseras, ventilationen förbättras och förändringar behöver göras för att möta aktuella krav på tillgänglighet. Lokalerna är överlag slitna. I dagsläget nyttjas vissa rum inte alls. Mariagården värms upp av en bergvärmepump med en medelelförbrukning de senaste 4 åren på 20 789 kWh /år. 

Åbygården (Åby) nyttjas både för gruppverksamhet för alla åldrar, gemenskap i samband med kyrkliga handlingar och för personalkontor. Räknat på bokningsbar tid nyttjas Åbygårdens lokaler 17,2 % av möjlig tid (personalanvändning exkluderat). Åbygården har behov av renovering/ombyggnad gällande penty och kök. Grovutrymme saknas. Åbygården värms upp av en bergvärmepump. 2019–2022 var medelförbrukningen 33 495 kWh per år. Markstående solceller installerades 2023 och behovet av att köpa el kommer därmed att minska.

Prästgården (Ryssby) nyttjas endast som personalkontor, då lokalen inte är godkänd som för verksamhet. Huset är inte tillgänglighetsanpassat och mycket lyhört. Stora förändringar behöver göras för att uppfylla de krav som ställs för att få driva verksamhet. Prästgården värms upp av en bergvärmepump och medelförbrukningen mellan 2019 - 2022 var 18 072 kWh per år. 

Övriga byggnader och mark.

Utöver dessa fem fastigheter finns följande byggnader i pastoratets ägo.  I Ryssby: prästgårdens bussgarage, prästgårdens garage, prästgårdens magasin, kyrkans garage, ”dasset”, bårhuset och jordkällaren. I Åby: vattenmagasin, ”dasset”, förråd, personalbyggnad och bårhus. Norr om Ryssby kyrka ligger en kulle. Denna mark är pastoratets och får endast nyttjas till park och plantering. Den är ev. fornminnes skyddad. Norr om Åby kyrka ligger marken Åby Slät. Pastoratet står som taxerad ägare men inte lagfaren ägare. Gällande detaljplan säger att den får nyttjas för park och plantering.

Nuvarande och framtida behov av lokaler.

Pastoratet behöver ha lokaler i båda församlingarna men all verksamhet behöver inte dubbleras. Lokalerna behöver vara anpassade för den verksamhet som ska bedrivas, vara tillgänglighetsanpassade och klara de krav som ställs på en god arbetsmiljö. Lokaler behövs för samlingar av både mindre och större grupper. Även biutrymmen för förvaring (kall och varm) och omklädnadsmöjligheter är av betydelse. 

Åtgärdsplan.

Det är viktigt att kyrkans ekonomiska resurser går till rätt ändamål. Kyrkobyggnaderna behöver användas mer och därför förändras/renoveras för att kunna öka dess nyttjandegrad. En inventering behöver göras för att säkerställa att rätt antal m2 förråd finns för begravningsverksamheten, samt att de är ändamålsenliga. Oklara markförhållanden behöver redas ut – både i Ryssby och Åby. I Ryssby församling finns en hög grad fastighetsyta som inte nyttjas väl. Denna behöver ses över. Minst en fastighet behöver avyttras eller nyttjas för annat ändamål. De alternativ som nämns är:

  1. Sälja prästgården i Ryssby och renovera om Mariagården.  (Alt att hyra ut prästgården och dess fastigheter)

  2. Sälja Mariagården och renovera prästgården

  3. Sälja Mariagården och prästgården i Ryssby samt bygga en ny lokal på tomt nära kullen i Ryssby.

  4. Renovera en byggnad och förvandla den andra till annan församlingsverksamhet eller starta företag, t ex förskola, hospice… 

Övrigt.

I LFP lyfts flera önskemål om klimatsmarta och naturnära satsningar. Det finns önskemål om naturrum och solcellssatsningar. I dess barnkonsekvensanalys betonas att barn och unga påverkas i hög grad av de fastigheter vi har och inte har. Vikten av funktionella miljöer som både väcker kreativitet och skapar lugn är betydelsefull. Här nämns också vikten av att transporter mellan verksamheter och fastigheter fungerar och görs på ett säkert och hållbart sätt.

Utkastet till Lokalförsörjningsplanen finns i en full version och i den korfattade version som står här ovan. Vill du ha ett eget exemplar av utkastet till Lokalförsörjningplanen? Det finns utskrivna exemplar att hämta i Åbygården.

Du kan också läsa den som pdf, klicka på länken här under.