Foto: Jon Tyson/Unsplash

Berättelser

Gemenskap, samtal och omsorg. Möt olika röster i Örgryte pastorat som berättar om sin vardag och sitt engagemang, när livet känns bra eller när det är tufft.

Röster från Örgryte pastorat

En kvinna och kort i olika färger på ett bord.

En kortlek för livet

Öppna kort är en modell för att prata om livets stora frågor. ­– Det handlar om att normalisera existentiella frågor och att hjälpa oss att prata med varandra oavsett var i livet vi befinner oss, menar samtalsledaren Emma Naqvi på Frivilligcentralen Knuten.

En bild av Rebekka Thiele

Från Köln via Betlehem till Göteborg

Rebekka Thiele från Köln är 21 år och ung resurs i Härlanda församling. Hon uppskattar att finnas med i församlingslivet och få jobba med många olika saker.

Personer sitter runt ett bord och skrattar.

"Glädje, värme och gemenskap"

I Kålltorp finns Frivilligcentralen Knuten. I ett land där många upplever ensamhet finns här en plats för glädje, värme och gemenskap.

Sorgegrupp: När livet stannar upp och du inte hittar vidare.

Det finns samtalsgrupper för den som är i sorg men också grupper med speciell inriktning för den som förlorat en närstående som tagit sitt liv. Sjukhuskyrkan i storgöteborg samverkar kring samtalsgrupper av det sistnämnda slaget.

Ett par fötter på marken där det ligger löv i olika färger.

Ensam tillsammans

Härlanda församling inbjuder till mötesplatsen Ensam tillsammans. - Det kan vara svårt att prata om ensamhet, men här finns en trygg plats, berättar Helene Ericsson, diakon.

Porträttbild på en tårögt leende kvinna i en kyrka.

Inte ensam i sorgen

Att få dela sina tankar och upplevelser med andra i en liknande situation är ett värdefullt sätt att bearbeta sorgen. Det menar Eva, Gull-Marie och Anders som leder samtalsgrupper om sorg.

Sju personer sitter på stolar och sjunger.

Kravlös sånggemenskap i Våga sjunga

Våga sjunga-kören i Härlanda är en kör för alla, oavsett förkunskaper. "Jag är med här för att det ger mig en sån härlig känsla. Jag går härifrån både glad och avslappnad" berättar körsångaren Lena.

En man spelar gitarr och i bakgrunden syns deltagare som sjunger.

En värmande sångkur

Att sjunga tillsammans är en kur för hälsan, menar Peter Johansson, gitarrist i Härlanda församling som leder allsången Sångkuren. Här finns också möjlighet till samtal och gemenskap.

Bild på en person med blont hår som spelar piano.

"Man måste få leka lite som vuxen"

På Frivilligcentralen Knuten i Kålltorp finns öppna gruppen Spela & Sjung. Här spelar nybörjare och erfarna kända låtar med tre-fyra ackord. "Människan måste ha vattenhål, komma bort från prestation och få leka lite som vuxen" säger deltagaren Lotta.

Ett diakonsmycke hänger över en rutig skjorta med namnskylt.

Någon som lyssnar

Jonas Olander är sjukhusdiakon på Östra sjukhuset. Han och hans kollegor i Sjukhuskyrkan möter människor som vistas på en plats dit de flesta kommer när livet inte är som vi önskar det.

H.I.G.H. vill göra skillnad

Under fasteperioden pågår Act Svenska kyrkans fasteaktion ”Dela lika under samma himmel”. Gruppen H.I.G.H i Härlanda församling samlar människor som vill engagera, inspirera och påverka för en mer rättvis och hållbar värld.

Kollage med ljuslykta vid kyrkans mittgång samt två personer i meditation i kyrkorummet.

Tystnadens heliga rum

Kristen djupmeditation är en möjlighet att komma till ro i en vardag som ofta brusar på. – För mig handlar det om att få vara i tystnad och stillhet i Guds hus, berättar Agneta, en av deltagarna i Härlanda kyrka.

Världens mat på Frivilligcentralen Knuten

En plats för delande

Sitt ner en stund hos Frivilligcentralen Knuten i Kålltorp. Här delar besökarna mat och gemenskap, kläder och prylar i Gratisbutiken, engagemang och kreativa idéer. 

En person i prästkläder välsignar och håller sin hand över dopkandidaten.

"Det finns en plats där alla är välkomna"

Att bli döpt som vuxen kan vara ett stort steg för många. Men Trolla säger att det gick ganska lätt att hitta rätt, sedan tanken på dop vuxit fram. – För mig är kyrkan en trygg plats där alla är välkomna. Det vill jag vara med och bidra till, säger Trolla.

En grupp barn sitter på golvet och tittar mot tre vuxna som gör rörelser med händerna.

Minikyrkan bygger en stabil grund

I Sankt Pauli församling är det Minikyrka sex gånger om året. Då bjuder församlingen in till samling för barn i förskoleålder. 

Diakoni är att se människan

Vad är egentligen diakoni - och vad gör en diakon? Det är min utgångspunkt när jag träffar de nyanställda diakonerna Jonas och Malin. Och det blir ett samtal som handlar om att vara den som ser och lyssnar.

Händer som gör skillnad

När Härlandakretsen träffas sätts händer i bruk för att göra skillnad för människor som har det svårt. Även om många delar handarbetsintresset, är det inte nödvändigt att kunna sy eller sticka för att vara med. Kaffe och gemenskap är lika viktigt.

En hand håller fram en tallrik med spenatsoppa.

Ska du hänga med på sopplunch?

Sopplunchen i Björkekärrs kyrka är en av många mötesplatser i kyrkan. I sopplunchen är gemenskapen det viktiga – en gemenskap som ofta börjar med en fråga. 

En man i keps håller och tittar upp mot en gren i äppelträdet.

Ett hållbart växande

Det började med en tanke att odla altarblommorna till kyrkan. Men intresset och idéerna slutar inte där. Tobias ser stora möjligheter i odlingsarbetet framöver.

En kvinna får en kaffekopp serverad. Två män pratar på en solig innergård.

Kakor och drömmar

På Örgrytes sommarcafé vävs drömmar, kakor och gemenskap samman. För bagaren Evan är församlingen som en familj. Hans dröm är att få fortsätta baka och att kunna hjälpa dem som har det svårt.

Tegelbyggnader, skorstenar och taggtråd.

Från mörker till ljus

Konfirmationsåret ”Från mörker till ljus” handlar om att hitta en riktning i livet och att bli en kraft för det goda. Det har konfirmanderna i Björkekärr fått fördjupa sig i. Och i augusti kunde de äntligen åka iväg till Krakow och Auschwitz-Birkenau – en resa med många starka intryck.

Rädd, räddare, räddast

Följ med på ett besök med Sjukhuskyrkan på den nya barnintensiven på Drottning Silvias barnsjukhus

Ett barn med yvigt lockigt ljust hår tittar framåt.

Kärlek är fundamentet

ABC Föräldraträffar ger föräldrar verktyg i relationsbygget, där själva fundamentet är kärlek. – Vi behöver ge barnen fem gånger mer kärlek än tillrättavisningar, säger Maria Löfdahl, diakon och gruppledare.

En glad flicka i vit klänning håller två vuxna i varsin hand.

Lovisa döptes på sin 1-årsdag

Det planerade dopet pandemiåret 2020 flyttades fram – och fram igen. Till slut bestämde Gustav Heiker Iwdal och Frida Holmgren att deras Lovisa skulle få fira dopet på sin 1-årsdag. – Att se henne stappla fram till dopfunten och att hon var så delaktig gjorde att dopet blev jättefint, säger Gustav.

Körövning i VOiCES

Och så blir man gladare!

Det är en avkoppling att ha körkvällarna, den sociala samvaron, att sjunga och skapa musik tillsammans. Att sång ska vara bra för hälsan, det har väl inte undgått någon?

Andra röster

En grupp glada människor springer tillsammans på en väg.

Håkan springer för världens utsatta

Från kinesiska muren till Antarktis. Håkan Jonsson hade fyllt 50 när han gjorde sin första maraton. Idag springer han världen runt för att uppmärksamma och samla in pengar till världens mest utsatta.

Charlotte i färgglad sjal framför solrosor.

Nätpräst Charlotte Frycklund

Charlottes arbete är att vara nätpräst i Svenska kyrkan. När hon besökte Härlanda församling en kväll i september bad jag henne berätta lite om hur det kom sig att hon blev nätpräst och vad det egentligen är. 

Vera-Linn fotad i en miljö av betong.

Dags att se barnen

Omkring 160 000 barn i Sverige uppskattas se, höra eller känna till våld i hemmet. Initiativet SE BARNEN vill nu få till en lagändring för att stärka de utsatta barnens rättigheter. – Ett barn förstår kanske inte själv att något som hänt inte borde ha hänt. Då behöver man hjälpa barnet att förstå vad våld är. Det menar Vera-Linn Lanängen, kampanjledare på SE BARNEN och som själv har lämnat en destruktiv miljö bakom sig.

Kyrkans SOS är till för att belastas

Kyrkans SOS, tar årligen emot runt 20.000 telefonsamtal och 3.000 elektroniska brev. Man hör av sig för att man i olika grad känner sig ensam, orolig, är i kris eller kämpar med suicid och behöver någon att tala med. De som tar emot dessa samtal är volontärer utvalda och utbildade för uppgiften.

En bild på Stefan Edman i sommargrönska.

Klimatet - En yttre och inre resa

Ett samhälle som faller samman, klimatflyktingar och naturkatastrofer – eller en systemförändring med omställd industri och ny teknik? Jag ringer upp miljödebattören Stefan Edman för att höra om det finns någon räddning för klimatet.

Kollage med en kvinna i grå tröja med diakonemblem och händer som knyter en känga.

Vandrar långsamt för snabbare omställning

Annika Spalde är diakonen som aldrig värjt sig för att aktivt handla för en bättre värld. Idag är Annika pilgrimsledare på Pilgrim’s Walk For Future och menar att det går att förändra världen steg för steg. Kanske är det just det långsamma tempot som paradoxalt kan leda till en snabbare omställning.

Illustration av en person som sitter framför en skärm.

Närvarande nätvandrare

Nätvandrarchatten är en möjlighet för unga att chatta tryggt med en vuxen. – I mötet vill vi vara närvarande här och nu. Det är viktigt att vi som svarar vågar stanna kvar i det mörka så länge som det behövs, berättar projektledare Linda Andersson. 

En uppslagen bibel.

Bibeln finns på många språk

Hur kan vi läsa Bibeln idag? Hur gör man om man inte kan språket eller har svårt att ta till en tung bok? Anders Göranzon, generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet, svarar på frågor.

Två fingrar är på väg att mötas.

Att få plats för sin berättelse

Jag möter Peter Nätterdal, teolog och psykoterapeut, vid Svenska kyrkans familjerådgivning. – Det är ett basalt behov vi människor har: att känna oss trygga i livet. Det handlar ofta om att få plats med sin berättelse, säger han.