Foto: Royne Mercurio

Gött häng i Gosskören

– Det är lite som julafton när man börjar en ny termin och man ser att det ligger nya noter i pärmen, säger Linnar. Möt Alfred och Linnar som sjunger i Linköpings Gosskör.

Det är måndagkväll i Domkyrkans församlingshem och det är körövning för Coro Netto som är en del av Linköpings gosskör. Linnar och Alfred har smugit ifrån övningen en stund för att berätta om kören och musiken som är deras stora gemensamma intresse.

Alfred går andra året på Musikprogrammet på de Geer i Norrköping, med slagverk som huvudinstrument. 

– Att jag hittade till Gosskören är en ganska konstig historia. Pappa misstolkade inbjudan som skickades hem i brevlådan och trodde att det var en prova på-dag för att testa gosskör, men när vi kom visade det sig att det var antagningsprovet. Jag var 10 år då och har hållit på med musik sen dess. Att jag fick upp ögonen för körandet är till stor del gosskörens förtjänst. 

– Min mamma drog med mig till S:t Hans barnkör när jag var 5–6 år, berättar Linnar, som går i sista året i Folkungaskolans musikklass. Han spelar även orgel i kyrkans musikskola, fiol på Kulturskolan och ”fuskar” en del på andra instrument. 

Mamma tyckte att jag skulle sjunga och jag tyckte att det var ganska kul. När jag var 8 år så började jag i Gosskören. Först kommer man till Aspiranterna där får man lära sig grunderna. Nästa steg är Diskanterna och där behöver man vara lite mer fokuserad. Det är då man börjar med att läsa noter. När man kommer i målbrotten så får man börja i Coro Netto som är manskören.

– Det finns även en målbrottskör där man får känna in sin nya röst och lära sig hur man hanterar den, säger Alfred. I Coro Netto är det väldigt seriöst. Alla tar det på allvar och det ger resultat. Så vi är riktigt duktiga om man får säga så.

– Det går ju att börja även när man är 14 år, säger Linnar. Har man inte någon annan musikalisk bakgrund så kan det vara lite svårt i början att hänga med i teorin, men man går ju här för att lära sig. Det är inte kört om man inte börjar redan när man är åtta år.

– Vartannat år åker vi på körresor utomlands så vi har varit i Danmark, Tyskland och Polen, berättar Alfred. Då får vi sjunga i kyrkor med körer från det landet. Musiken knyter en samman. När vi skulle till Polen så sjöng vi på polska. Som tur var så hade vi en i kören som var från Polen som kunde lära oss rätt uttal.

– Sen åker vi till Rättvik vartannat år och då kommer det körer från andra länder, säger Linnar. Sist var det med en kör från Filippinerna.

– Ibland sjunger vi med tjejerna i Exaudi, berättar Alfred. När vi sjunger tillsammans så blir vi Linköpings ungdomskör. Det blir en annan klang när det är både tjejer och killar med. 

– Det är stor variation på låtar eftersom vi sjunger hela året och vid alla högtiderna, säger Alfred. Nu har vi precis gjort klart jullåtarna och snart är det dags för vårsånger. Vi gjorde ett Requiem i höstas, det var ett stort verk med många körer och röster.

– Ibland är det klassiska stycken och ibland är det lite skumma stycken, berättar Linnar. Vi har försökt oss på ett stycke utan noter. Det ser ut som ett system och så är det ritat linjer som visar om man ska upp eller ner i tonhöjd. Om man skulle sjunga starkare eller svagare och ibland så skulle man skrika. Det var konstigt och lite svårt, men kul. 

– Lovisa som är vår körledare är helt otrolig, säger Alfred. Hon har en sån bra pedagogik, det är väldigt lätt att lära sig. Allt teori och musiklära som jag fått med mig är till stor del hennes förtjänst.

– Det finns många engagerade föräldrar också som hjälper till innan konserter, säger Linnar. Dom håller koll på alla och säger: Gå på toa. Ät en macka. Få på er kåporna. Snart börjar det. Dom blir föräldrar till hela kören och så vi är tacksamma för att dom finns och hjälper och stöttar oss.

– Man får växa efterhand och ta mer ansvar för sitt eget musicerande, säger Alfred, men även att vi äldre tar hand om dom yngre, håller i lekar och ser till att dom mår bra och ser till att dom fokuserar på lärandet.

– Det är en sån gemenskap med alla killarna, säger Alfred. Vi kommer från hela stan, men vi gillar samma sak – att få sjunga och ha en bra gemenskap. Det är gött häng, helt enkelt! ■

Text & foto: Royne Mercurio (ur Liv & Längtan Nr 2 2024)

LUMOS

Välkommen till Linköpings Unga Musiker Och Sångare – LUMOS. Här hittar du 23 olika körer för barn och ungdomar i Linköping.