Vigsel i Svenska kyrkan

Bröllop är fest! Ett minne för livet. Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt ger samma legitimitet, men i kyrkan ber vi också om Guds välsignelse över äktenskapet.

Foto: Magnus Aronson

Skapad:2008-03-07 14:00:00

Det är populärt att gifta sig utomlands. I många svenska kyrkor i världen kan man vigas, men inte i alla. Varje land har sin egen lagstiftning när det gäller vigsel.

Här hittar du information om vigsel och kyrklig välsignelse i andra länder >>

Foto: Magnus Aronson.

Skapad: 2010-04-16 15:30:00

VigselAtt välja psalmer, musik och texter till vigseln är att sätta sin personliga prägel på ceremonin. Sånger och dikter får gärna tala om kärlek mellan människor och mellan Gud och människor.

Här hittar du ett urval av psalmer, musik och texter som inspiration.

Foto: Eva Staxäng.

Skapad: 2010-04-16 14:00:00

ReportageAnna och Daniel Lagerås valde ett kyrkbröllop med bara barnen, prästen och kantorn närvarande. Den intima vigseln gjorde att de kunde koncentrera sig på den viktiga stunden då de blev äkta makar.

Enkelt och glädjerikt kyrkbröllop.

Foto: Maria Obed

Skapad: 2010-04-16 15:30:00

ReportageNär barnen flyttade hemifrån valde Ann och Ture Magnusson varandra igen, efter tjugo år tillsammans. De förnyade äktenskapslöftena för att markera början på en ny period i livet.

Den livslånga kärleken.

Tro, hopp och kärlek

Skapad: 2009-06-08 14:53:00
Kärleken är tålmodig och god.
Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst.
Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont.
Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen.
Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.
Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.
(1 Kor 13:4--7, 13)

Sök församling

Skapad: 2012-05-14 20:10:00

Välkommen att kontakta en församling om du har frågor och funderingar eller vill boka dop, vigsel eller anmäla en blivande konfirmand!

Att tänka på när man köper ringar och smycken!

Skapad: 2013-05-17 13:41:00

Det är klart att man vill ha de perfekta ringarna till den stora dagen! Men finns det kanske andra aspekter att ta hänsyn till än bara det estetiska när man söker efter den där perfektionen?

Mycket av smyckestillverkningen och guldutvinningen sker där arbetsvillkoren är dåliga och i vissa fall är fackföreningar helt förbjudna. Vid utvinning av framförallt guld används också enormt miljögiftiga ämnen så som kvicksilver och cyanid som är skadligt både för ekosystem och arbetare.

Så när du köper dina smycken tänk på att:

• fråga var råvaran till smycket kommer ifrån.
  • fråga om butiken är medlem i något internationellt initiativ så som Fairtrade, Responsible Jewellery Council (RJC) eller Jeweltree Foundation som erbjuder certifiering av den sociala och miljömässiga standarden för hela leverantörsledet.
  • fråga om smyckena är tillverkade av återvunnet eller nyutvunnet guld, då återvunnet guld är ett bättre alternativ.

Som kund kan du påverka företagens sätt att tänka genom att ställa frågorna och påpeka att det etiska perspektivet har betydelse för dig! Läs om Svenska kyrkans engagemang