Vigsel i Svenska kyrkan

Bröllop är fest! Ett minne för livet. Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt ger samma legitimitet, men i kyrkan ber vi också om Guds välsignelse över äktenskapet.

Foto: Magnus Aronson

Skapad:2008-03-07 14:00:00

Det är populärt att gifta sig utomlands. I många svenska kyrkor i världen kan man vigas, men inte i alla. Varje land har sin egen lagstiftning när det gäller vigsel.

Här hittar du information om vigsel och kyrklig välsignelse i andra länder >>

Foto: Alex och Martin/IKON

Skapad:2010-04-13 15:00:00

Att välja psalmer, musik och text till vigseln är att sätta sin personliga prägel på ceremonin. Här hittar ni ett urval som inspiration när ni planerar ert bröllop.

Läs mer om psalmer, musik och texter >>

För kärlekens skull

Skapad: 2015-06-16 11:03:00

En lista som passar i samband med vigsel - antingen vid själva ceremonin eller på bröllopsfesten.

Listmakare är David Åberg, organist och lärare på Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Även följare av kontot /svenskakyrkan på Facebook har fått bidra med sina egna sånger.

Moln i form av ett hjärta

Foto: Johanna Rosén

Tro, hopp och kärlek

Skapad: 2009-06-08 14:53:00
Kärleken är tålmodig och god.
Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst.
Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont.
Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen.
Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.
Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.
(1 Kor 13:4--7, 13)

Foto: Eva Staxäng.

Skapad: 2010-04-16 14:00:00

ReportageAnna och Daniel Lagerås valde ett kyrkbröllop med bara barnen, prästen och kantorn närvarande. Den intima vigseln gjorde att de kunde koncentrera sig på den viktiga stunden då de blev äkta makar.

Enkelt och glädjerikt kyrkbröllop.

Foto: Maria Obed

Skapad: 2010-04-16 15:30:00

ReportageNär barnen flyttade hemifrån valde Ann och Ture Magnusson varandra igen, efter tjugo år tillsammans. De förnyade äktenskapslöftena för att markera början på en ny period i livet.

Den livslånga kärleken.

Foto: Jim Elfström

Skapad:2015-05-07 10:38:00

Svenska kyrkan har cirka 3 400 kyrkobyggnader i Sverige. På vår karta kan du hitta den kyrka eller det kapell du söker.

Till kyrkokartan >>

Sök församling

Skapad: 2015-04-14 14:08:00

Välkommen att kontakta en församling om du vill boka en vigsel eller har frågor och funderingar.

Här hittar du kontaktuppgifter till din egen eller andra församlingar.

Rött hjärta med text

Foto: Magnus Aronson/IKON