Foto: @sverigessamstakyrkplatser

Varsågod och sitt!

Sveriges sämsta kyrkplatser

Sveriges sämsta kyrkplatser är namnet på det instagram-konto som Martin Jonliden och Daniel Sandström från Jönköping nyligen har startat. Deras lilla hobbyprojekt har nu fått stor medial uppmärksamhet och massvis av följare, något oväntat för de båda.

– Det är helt surrealistiskt. Det bara tog fart, säger Martin Jonliden.

I mitten av juli startade Martin Jonliden och Daniel Sandström i Jönköping ett konto på Instagram där de lägger ut bilder på Sveriges sämsta sittplatser i olika kyrkor. Kontot har på kort tid blivit en succé.  

-        Vi har intervjuats i Nyhetsmorgon, Dagen, SVT och radio. Vi var verkligen inte alls beredda på uppmärksamheten, berättar Daniel Sandström.

Martin, ursprungligen från Eksjö och Daniel från Sundsvall, träffades under utbildningen till lärare på Högskolan i Jönköping och har varit nära vänner sedan dess.

Det var en gemensam resa i Arns fotspår som blev starten för resande i kyrkor. Deras delade historieintresse och delade humor lyckades sammanstråla i detta mediala guldkorn. Nu har de 7911 följare av kontot.

-        Det är en humor som verkar gå hem väldigt brett, i statistiken kan vi se att ungefär lika många i samtliga ålderssegment uppskattar kontot. Det känns väldigt kul, säger Daniel Sandström.

Tipsen på mindre bra sittplatser strömmar in från hela landet.

-        Vi uppmanar våra följare att ta egna bilder och skicka till oss, det är jättekul att se hur det ser ut på andra platser, säger Daniel Sandström.

-        Men vi godkänner inte vad som helst som en ”sittplats”, det ska finnas bänk och gärna även dyna. Det ska se ut som att någon faktiskt menat att det är möjligt att sitta på platsen, tydliggör Martin Jonliden.

Till hösten är planen att besöka Kronobergs län.

-        Vi tar emot alla tips, säger Martin Jonliden inför stundande resan.

Faktaruta:

Kontot på instagram: @sverigessamstakyrkplatser

Följare: 7911, i skrivande stund.

Mål: att kunna kora Sveriges sämsta kyrkplats – men framför allt att få resa och skratta tillsammans.

Bildtext: Sofiakyrkan i Jönköping bjuder på sittplats med begränsade synintryck.

Text: Emilia Lindstrand. Foto: @sverigessamstakyrkplatser, publicerad i Kyrkans tidning nr 36 2020