"Det kändes lite bättre när jag gick därifrån"

Under augusti och september månad lyfter Västermalms församling det diakonala arbetet. Vi har samlat några berättelser från människor i församlingen. Berättelserna representerar sådant som diakoner dagligen möter i sitt arbete.

Kyrkans diakonala uppdrag handlar om socialt arbete, på Kristi uppdrag. ”Diakoni är uppdraget till kyrkan grundad i Kristi kärlek, att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta varandra i utsatta livssituationer”.

Det kändes lite bättre när jag gick därifrån

Jag är ensamstående och har två barn. Jag jobbar inom vården så man är ju inte direkt högavlönad. Pengarna räcker knappt till det nödvändigaste. Varje gång det behövs nya kläder och skor är det kämpigt.

Hon, diakonen alltså, var så lugn och det kändes faktiskt som hon förstod. Det kändes lite bättre när jag gick därifrån.

Jag hade hört att man kanske kunde få hjälp från kyrkan när det gällde ekonomin. Jag tyckte att det var skämmigt att gå dit och fråga. I alla fall gjorde jag det och jag fick träffa en diakon och berätta om min ekonomi och min situation. Hon, diakonen alltså, var så lugn och det kändes faktiskt som hon förstod. Det kändes lite bättre när jag gick därifrån. Från kyrkan fick jag lite pengar för att vi skulle kunna göra något trevligt under sommaren. Diakonen förstod liksom att det var viktigt för barna att kunna säga till sina kompisar att man gjort något kul på lovet. Nu har vi varit på  Gröna Lund. Mina barn hade inte varit där förut. De hade jätteroligt och jag kände mig som en bra mamma som kunde låta mina barn få en rolig upplevelse.

 

 

En länk vidare

Församlingens diakoner kan ge stöd till dig i livets olika situationer bland annat genom samtal och de har tystnadsplikt. Diakonerna är också en länk vidare mellan olika vårdinstanser, organisationer och myndigheter-de ger en röst åt dem i samhället som är extra utsatta.

Västermalms församling erbjuder en miljö där människor kan hitta sin förmåga att växa vidare*. Vi har gåvor som har skänkts och stiftelser som vi förvaltar till behövande i församlingen. För dig som är folkbokförd i Västermalms församling finns det möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd. Under 2018 ser förutsättningarna olika ut i församlingsdelarna. Vi träffar alla som ansöker och du behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan.

Det finns stunder när vi behöver någon att samtala med  Ibland ställs vi inför nya utmaningar eller svåra val i livet. Ibland försöker vi bara få ihop tillvaron.
Det finns stunder när vi behöver någon att samtala med. I församlingen finns det utrymme för samtal med någon som har tid att lyssna.

Du når diakonerna i Västermalms församling på telefon 08-650 49 00.


*Församlingen erbjuder dig olika platser för att skapa inre harmoni genom våra samtalsgrupper, föreläsningar (föreläsningar på tisdagar om kristen tro eller föredrag som berör våra liv), stilla mässor, retreater, meditationer och rum för bön och återhämtning. Vi har gemenskap för vuxna varannan fredag (ojämna veckor) då vi ser på film tillsammans eller samtalar kring ett tema som vi själva bestämmer. Soppluncher på Arbetargatan och Lilla Essingen på onsdagar. Välkommen in till vårt café i S:t Görans kyrka på tisdagar för att umgås, prata och fika. Där finns det möjlighet till enskilt samtal, att tända ljus eller sitta i stillhet. En lördag i månaden delar vi en måltid (50 kr) tillsammans i församlingshemmet på Stora Essingen innan vi firar Stillhetens mässa i Essinge kyrka (kl.17.00). Om du vill fortsätta gemenskapen efter gudstjänsten på söndagar i Kungsholms kyrka serveras soppa och bröd i församlingshemmet ojämna veckor.

Utställning

Under vecka 35 kan du se utställningen med alla bilder och texter i S:t Görans kyrka.