Foto: Johannes Frandsen/Ikon

Vegetarisk matlagning

I flera av Västerleds församlings verksamheter serveras vegetarisk mat och fika under hela året. Under fastan görs det ännu mer. Här kan du läsa mer och ladda ner ett recepthäfte med vegetarisk matlagning!

Ladda ner häftet Vegetarisk matlagning

Vegetariskt under fastan

Många förknippar fasta med mat och i en del religioner är matfasta en självklarhet under vissa perioder av året.
I vår tradition är strikt matfasta inget krav men många väljer ändå att fasta från till exempel kött. Här kommer inspiration och tips från oss!

Fem anledningar att äta mer vegetarisk mat:

1. Det är bra för miljön

Köttproduktionen står för nästan
en femtedel av världens totala utsläpp av växthusgaser.
Djurhållning är extremt resurs-krävande, det behövs stora ytor och massor av vatten för djuren och dess betesmarker.

2. Det är snällt mot djur

I många länder behandlas djur på ett dåligt sätt.
Även om vi i Sverige har ett starkt djurskydd så är det ändå svårt att tänka att livet för ett slaktdjur är helt igenom bra.

3. Det är nyttigt

Det finns väldigt lite i växtriket som är onyttigt. Med en varierad och genomtänkt kost får vi garanterat i oss tillräckligt med näringsämnen.
Dessutom löper vegetarianer mindre risk för att drabbas av en rad olika sjukdomar som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer.

4. Det är billigare

Att grönsaker, rotfrukter och baljväxter är relativt billig mat känner du säkert till. Om du dessutom handlar efter säsong och köper obehandlade baljväxter går det att få det ännu billigare.
Vad du kanske däremot inte känner till är att det finns sojafärs som är billigare än köttfärs och havregrädde som är billigare än ”vanlig” grädde.

5. Det är enkelt

Kan du laga mat kan du laga vege-tarisk mat. Det behöver inte vara svårt. Det finns massor av inspiration på internet och i kokböcker. Alla ersättningsprodukter som finns är bra! Du kan enkelt ta dina favoritrecept och byta ut det animaliska mot liknande växtbaserade produkter.