Västerleds församlingstidning

Västerleds församlingstidning delas ut fyra gånger per år till alla hushåll inom församlingens gränser.

Ingen församlingstidning?

Västerleds församlingstidning delas ut av Postnord och landar i alla brevlådor i församlingen. Om du inte bor i församlingen men önskar få församlingstidningen i alla fall, hör av dig!

Om du inte har fått senaste numret av Västerleds församlingstidning kan du ringa till expeditionen på tel 08-445 96 10 eller skicka e-post till vasterleds.forsamling@svenskakyrkan.se så skickar vi gärna en tidning kostnadsfritt.

nr 3 2020

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Johan Gunséus

 

”Jag funderar just nu över vad den påtvingade pausen i vårt samhälle gör med oss på gott och ont. Somliga­ har mycket mer att göra i dessa tider­, men för alla är det också så att delar av livet är satt på paus. Kulturaktiviteter, resor, umgänge, middagar och kyrkan – allt är pausat på något sätt. En påtvingad inbromsning ger ett tomrum som vi ska hantera. Vad gör vi i det rummet?

Som du kan se i detta förkortade nummer av församlingstidningen präglas verksamheten av fortsatt paus i vissa delar. Vi använder vår hemsida för att uppdatera programmet med vad vi kan genomföra.” Det skriver kyrkoherde Peter Träisk i sin inledare till detta nummer.

 

nr 2 2020

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

”Sluta inte ge den hungrige­ att äta, den törstige att dricka, om än genom att swisha. Sluta inte ge den nakne kläder, besöka den som är fängslad, den som är sjuk, om än digitalt, via telefon och sms. Det finns så många sätt att älska,”, skriver Anita­ Elweskiöld i sin krönika på sidan 11.

Temat för det här numret är ”Att hålla ut” och handlar om hur vi kan fortsätta bry oss om varandra mitt under coronapandemin.
”Jag tror på sammanhållning”, säger Kina Millde, 81 år, som gärna bjuder sina vänner på kaffe i trädgården bara för att få träffas och prata. Läs mer på sidan 6–9.

Och på sidan 10 berättar vi om hur du i sommar kan bidra till både akut hjälp och mera långsiktiga psykosociala insatser som fotbollsträning, säkra lekplatser och samtalsgrupper via Act Svenska kyrkan.

Vill du lösa ett sommarkorsord eller lösa klurigheter utifrån kända psalmer ska du leta upp sidorna 12–13.

Dessutom ett helt uppslag med årets upplaga av Musik i sommarkväll som startar onsdagen den 1 juli i Västerledskyrkan.

nr 1 2020

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

”Fastan är en tid för eftertanke, en möjlighet att reflektera och ompröva”, skriver Anita Elweskiöld i sin krönika på sidan 11. Temat för det här numret är ”fasteaktionen” och handlar mycket om att visa mod. När vi ger oss tid för eftertanke, då kommer ofta viljan att ompröva och agera.
”Vi kan inte fortsätta som vi gör, vi behöver ändra vårt beteende”, säger Denice Fallsdalen. Hon har valt att ändra sitt köpbeteende och handlar numera alla sina kläder på second hand. Du möter henne på sidorna 6–9.
”På klädbytardagen kan någon annans mindre­ använda kläder bli nya för dig”, säger Monika­ ”Monne” Larsson som är med och arrangerar en klädbytardag i Alvik. Läs mer på sidan 10. På samma sida möter du Larry Madrigal i El Salvador. Han utbildar män i jämställdhet och genusrättvisa i ett land med tydlig machokultur och mycket våld. ”Män är en del av problemet och kan därför vara en del av lösningen”, säger Larry­ som jobbar i en organisation som stöttas genom­ Svenska kyrkans fasteaktion.
Dessutom hittar du ett uppslag om påsken i Västerleds­ församling och sidor om vårens musik.

nr 4 2019

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

”Vad söker du?” är temat i det här numret.
Marita Axelsson i Traneberg berättar hur hon hittade sin nya annandagstradition.”Det är en slags gemenskap, vi är både unga och gamla som förbereder julfirandet och det tilltalar mig”. Läs mer om henne på sidorna 6–8.
Lucia är en annan tradition som många uppskattar. Läs på sidan 9 om hur legenden om Lucia ger hopp för utsatta flickor i världen.
I år går Julinsamlingen till Act Svenska kyrkans arbetet för alla flickors rätt till ett värdigt liv. På sidorna 10–11 möter du 15-åriga Mariam i Kairo.
”Utbildning är ett vapen för oss flickor. Med den kan vi bestämma mer över våra liv”, säger hon.
I krönikan på samma uppslag skriver Anita Elweskiöld om julens budskap. ”I varje människas gråt, tyst eller vildsint, hörs ekot av barnets röst i julnatten, som en uppmaning att vakna och handla”.
På sidorna 14–15 får du veta varför det hängs upp små glasänglar i församlingens kyrkor.
Och så kan du dyka ner i ett helt uppslag med julens och vinterns musik i Västerled och på sista sidan hittar du programmet för första advent och julen i Västerleds församling.

nr 3 2019

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

Det här numret har temat ”Orgelfest” och handlar om ett instrument med många toner och röster och som har en tydlig koppling till kyrkan. I år fyller orgeln i Västerledskyrkan 50 år och det firas under Västerleds orgelfest. På sidorna 6–9 möter du Gunilla Sundin som ska vara clown i en orgelcirkus i kyrkan.

– Orgelfesten handlar om att både barn och vuxna ska få upp ögonen för det fantastiska instrument som orgeln är. Orgeln är verkligen som en hel orkester, säger hon.

På sidorna 10–11 berättar Michelle Öhman hur hon lärde sig spela orgel i kyrkan och Andreas Hellkvist förklarar sin kärlek till hammondorgeln.

– Orgeln svarar så häftigt när man spelar, uppbyggnaden liknar på många sätt en kyrkorgel, säger han.

Läs också om hur Katekumenatet kan vara en väg till tro och möt några nya medarbetare i församlingen.

Dessutom ett helt uppslag med höstens musik i Västerled och på sista sidan hittar du hela programmet för orgelfesten.

nr 2 2019

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

”Bara vädret blir bra” är temat i det här numret. Visst är det lätt att skruva upp förväntan inför­ sommarens lediga dagar. Det är nu allt ska bli bra – inte minst vädret.

Möt skådespelaren Rikard Svensson i ett samtal om förväntningar, utebliven semester – och tacksamhet. ”Med hjärnan kan vi tänka­ ut många saker men hjärtat bryr sig inte om när livet­ inte blir perfekt”, säger han. Du möter honom­ på sidorna 6–9.

”Med rimliga förväntningar på livet kommer också rimliga krav på oss själva och på varandra. En större ödmjukhet inför att den värld vi lever i faktiskt fortfarande ger oss det vi behöver”, skriver­ Anita Elweskiöld i sin tänkvärda krönika på sidorna­ 10–11.

Läs också om Inga Karlsson som hyr ut ett rum i sin villa till Abbas Mohewi genom projektet Nya Rum och Margareta Sundell som tycker det är viktigt människor känner sig sedda när de kommer till kyrkan.

Dessutom ett helt uppslag med alla sångare och musiker som kommer till Musik i sommarkväll i Västerledskyrkan.

nr 1 2019

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

Fastan genomsyrar det här numret av församlingstidningen. Vi har samlat ihop en massa tips och förslag på vad du kan göra i Fastekalendern som du hittar på mittuppslaget. Ta ur kalendern ur tidningen och häng upp på kyskåpet!
Kalendern är också en bra påminnelse hur du kan bidra till Fastekampanjen som pågår mellan­ 3 mars och 14 april. I Västerleds församling är det många som vill bidra till Svenska kyrkans internationella­ arbete. Cecilia Ibanez bjuder till exempel på en välsmakande soppa under en sydamerikansk kväll.
”Det är roligt att ge lite av min tid som kan betyda något för andra”, säger hon. Du möter henne på sidorna 6–7.
Vill du hellre laga maten själv? ”I samband med fastan blir det mer aktuellt med vegetarisk mat och att avstå från kött”, säger Klara Gustavsson som tillsammans med Elin Östberg bjuder­ in till en vegetarisk matlagningskväll.
Läs mer på sidorna 10–11.
Dessutom hittar du sidor om påskens drama och ett uppslag fullmatat med vårens alla musikupplevelser i församlingen.

nr 4 2018

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Bild: Helena Goldon/IKON

 

Vi möter lilla Graces blick på omslagsbilden och det är lätt att tänka: ”Hur kommer hennes framtid att se ut? Hur kan vi hjälpa till?”

Det här numret har temat ”En flicka är född”. På sidorna 6-8 möter du föräldrarna till Grace­ som berättar varför det är så viktigt att deras flicka fått en födelseattest.

På sidan 9 berättar byledaren Yusuf i Tanzania att han tagit avstånd från könsstympning och försöker påverka andra att göra det också. ”Är det något jag önskar för samhället så är det att kvinnor får samma rättigheter som män”, säger han.
”En sportslig chans till ett gott liv borde varje människa få”, skriver Anita Elweskiöld i sin krönika. Och det kan vi bidra till genom att ge ett bidrag till Svenska kyrkans julkampanj som också har temat ”En flicka är född”.

Här i Västerled diskuterar ledarna Elinor Fahlén­ och Eric Jansten gärna jämställdhet i församlingens kill- och tjejgrupper. Läs om deras engagemang på sidan 10.
Dessutom kan du läsa om S:ta Birgittas körtrappa, musik i Västerled och advent- och jul­tiden i församlingen.

nr 3 2018

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

I det här numret tittar vi närmare på temat­ ”Att ta ansvar tillsammans”. Läs om Erika Rosenbaum­ som fick provtänka­ kring sina livsfrågor tillsammans med Katekumenatsgruppen, som också kallas vuxenkonfirmation. ”På Katekumenatet behövde jag inte vara rädd för att bli dömd eller missförstådd”, säger hon.
På sidan 10 förklarar Janna Bäcklund varför Katekumenatet bygger på samtal utifrån ett demokratiskt­ sätt att mötas.
Och i sin krönika på sidan 11 skriver Anita­ Elweskiöld­ att ”i kyrkan kan vi inte hävda att någon­ är viktigare än någon annan”.
Senare i höst kommer själavårdaren Lars Björklund att hålla föredrag i församlingen.
Möt honom redan nu på sidan 12 där han beskriver fem förutsättningar för att ge hoppet liv.
Dessutom hittar du ett uppslag om höstens musik i Västerled­ och en intervju med eldsjälen Stefan Einhorn om varför medmänsklighet får oss att må bättre.

Nr 2 2018

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

I det här numret låter vi leken breda ut sig. Varför då? Kanske för att lek är en viktig övning för själva livet.
Följ med till Västerledskyrkan och Messy Church i reportaget som börjar på sidan 6. Här möts barn och vuxna en gång i månaden för att umgås, leka, pyssla och äta tillsammans. ”Vi vill lära barnen om Bibelns berättelser på ett lekfullt och lättillgängligt sätt och koppla ihop dem med barnens egna berättelser”, säger prästen Janna Bäcklund.
På sidan 11 berättar Klara Gustafsson hur hon använder lek som metod i konfirmandundervisningen och på sidan 12 skriver Anita Elweskiöld om gudstjänsten som teologins lekfulla sida.
Och på sista sidan får du tips av Yvonne Klarström och Karin Östberg på kravlösa utelekar inför sommar och semester.
Kopplar du av till musik? Välkommen till musik i sommarkväll! Hela sommarens program hittar du på sidorna 14-15.
Dessutom hittar du läsning om konfirmation i Västerleds församling och varför fotboll kan vara livsviktigt.

Nr 1 2018

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Magnus Aronson/IKON

I det här numret kan du läsa om barnskötaren Kafi som leker med barnen på en förskola i flyktinglägret Pamir i Syd­sudan. ”Vi vill ge dem något annat att tänka på” berättar han i reportaget på sidorna 6–7. Den texten är en del av tidningens tema ”Att resa sig starkare”.
På sidorna 8–9 får du möta Hawa i flyktinglägret Batil som har sex barn att försörja och tack vare skräddarutbildningen nu har en egen liten inkomst genom att sy och sälja kläder.
Och på sidorna 10–11 kan du läsa om vad som händer i Västerleds församling under fasteinsamlingen, en insamling där pengarna går till Svenska kyrkans internationella arbete. Spana in kyrkoherdens egensnickrade kyrkholk, läs om psalmsångsdygnet och fågelskådning i fastetid – allt för att samla in pengar för att människor ska kunna resa sig starkare.
Du får också möta journalisten Marika Griehsel på sista sidan som spelat in en dokumentärfilm med människor i flyktingläger som hittar kraft att gå vidare.

Nr 4 2017

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: iStockphoto

What Would Jesus Do?
I det här numret tittar vi lite närmar på en bild av Jesus och begreppet WWJD, Vad skulle Jesus göra? Läs de kloka ungdomarnas tankar och om vad de har tagit med sig från bland annat sin tid som konfirmander, på sidorna 6–9. På sidan 12 skriver Anita om hur ”Jesus visade att kärleken till sin nästa är en motståndshandling i en omgivning där förtrycket leder till allas rädsla för alla” en intressant läsning om Jesus i dåtid som fortfarande är aktuellt i nutid. Och på baksidan av tidningen kan du läsa om Johanna som öppnar upp sitt hem i sann WWJD anda.

Du får även möta Boyet och hans storebror Ronald som växte upp på en soptipp i Manilla, Filippinerna. Idag bor det på ett barnhem med helt andra möjligheter, sidorna 10–11.

Tidningen innehåller även information om gudstjänster kring julhelgen, ett stort utbud musikgudstjänster och konserter samt mycket annat.

Nr 3 2017

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

Höst och kyrkoval
Det här numret av Västerleds församlings-tidning är fyllt med information om kyrkovalet den 17 september. På sidan 10 finns information om bland annat vem som får rösta och hur du röstar. På sidan 12 och framåt finns information om de nomineringsgrupper som finns i Västerleds församling och vad de står för.

Du kan även läsa om Emma Hintze som är aktiv i församlingen och nyligen har kommit hem från ett konfirmandläger. Hon berättar om sin upplevelse av att vara ledare och hur hennes tankar går inför kyrkovalet.

Tidningen innehåller också information om aktiviteter som händer under hösten – Messy church, körer, bokcirkel, sorgegrupp och mycket annat; mer om det kan du läsa på sidorna 4–5 och 16–17.
Avslutningsvis så finns det som vanligt information om all musik som kommer att framföras i församlingens kyrkor under hösten. Missa inte det stora utbudet som erbjuds på valdagen!

Nr 2 2017

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone
Andlig utveckling

I det här numret av Västerleds församlings-tidning kikar vi närmare på FN:s barn-konvention och den del i artikel 27 som handlar om varje barns rätt till andlig utveckling.
Vi får följa med på en sagostund om Frälsarkransen tillsammans med några barn i S:t Ansgars kyrka.
En förskollärare i S:ta Birgitta kyrka berättar om hur församlingen utgår från sinnen och grundelement i samtal om tro och livsfrågor med barnen.
Barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson berättar om vuxnas ansvar att ge barn och unga medkänsla och hopp.
Även i församlingens musikverksamhet får barn möjlighet att utforska livfrågor, dels genom sångerna men även genom de samtal som uppstår spontant under till exempel ett körläger.
Detta nummer innehåller också information om vad som händer i församlingen i sommar som utflykter, gudstjänster och Musik i sommarkväll.

Nr 1 2017

Foto: Magnus Aronson

I årets första numret av Västerleds församlingstidning kan du läsa om olika infallsvinklar på ordet engagemang: Magnus Aronson är fotografen som rest över hela världen tillsammans med Svenska kyrkans internationella arbete, Ulf Stenhager som gör skillnad i världen med hjälp av en öl och Martin Luther som ansåg att en kristens människans frihet ligger i engagemang för andra. I tidningen kan du även läsa om fastekampanjen, påskveckan och musik mars till maj.

Vill du läsa tidningen kan du göra det genom att klicka här.

Nr 4 2016

Foto: Josefin Casteryd/IKON

I årets sista nummer kan du läsa om julkampanjen: Låt fler få fylla fem. Här finns även en artikel med några av barnen i församlingens förskola och en intervju med församlingens äldsta person.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 3 2016

Framsidan av Västerleds församlingstidning nr 3 2016
Foto: Henrik Betnér

Tema: Vägar. Vägen är en stark symbol för livet och har en stark koppling till den kristna tron och strävan att följa vägen till livet. Ibland räcker det att lyssna på en annan människa, för att hen själv ska våga ta ett steg mot en ljusare tillvaro. Ibland visar det sig på ålderns höst hur vägen man gått har avgjort vart man hamnat.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 2 2016

Foto: Henrik Betnér

Tema: Heliga rum. Människor som på olika sätt är engagerade i kyrkorum berättar vad platserna betyder för dem och om andra heliga rum de har i sina liv.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 1 2016

Tema: Att hjälpa en främling. Hur hjälper man människor man inte känner? Fyra av Västerleds volontärer berättar om arbetet med boendet för transitflyktingar under hösten. 

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 3 2015

Tema: Dopet. Vad är det att leva i sitt dop? Vad är egentligen ett "dopsamtal"? Kan man döpas en vanlig tisdag? Läs om Elins familj, som firade tre dop på mindre än en vecka.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

 

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 2 2015

Temat denna gång: Fattig eller rik? Läs om ett kollektiv i Nockeby, om en natt på härbärge för hemlösa och om diakoni i praktiken. Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 1 2015

Temat är Till bords. I detta nummer kan du läsa om vad du bör äta ofta eller sällan för att värna skapelse och dig själv på bästa sätt. dessutom kan du ta del av en massa bordsböner, få veta vad ekoteologi är och bli klokare på hur barnen gör gudstjänst i Västerleds församling.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.