Västerleds församlingstidning

Västerleds församlingstidning delas ut fyra gånger per år till alla hushåll inom församlingens gränser. Här kan du också läsa tidningen digitalt!

Här kan du läsa församlingstidningen!

Västerleds församlingstidning delas ut av Postnord och landar i alla brevlådor i församlingen. Du kan också läsa tidningen digitalt genom att klicka på omslagsbilderna nedan.

Om du bor i församlingen och inte har fått senaste numret av Västerleds församlingstidning kan du ringa till expeditionen på tel 08-445 96 10 eller skicka e-post till vasterleds.forsamling@svenskakyrkan.se så skickar vi gärna en tidning kostnadsfritt.

Nr 3 2022

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

”Ja må du leva” är temat på några sidor i detta nummer. Inte så konstigt eftersom både S:ta Birgitta kyrka och Västerledskyrkan fyller jämnt i december och firar med en kulturvecka och en kyrkvecka i höst. Läs om programmet på sidorna 10–11.

”Jag gillar att befinna mig där det blåser lite. Där folk har olika hållningar”, säger Owe Wikström som kommer till ett författarsamtal under Kulturveckan i oktober. Du möter honom i en intervju på sidorna 6–10.

Under allhelgonahelgen håller Esbjörn Hagberg ett föredrag om sorg i Västerledskyrkan. ”En människas sorg behöver inte jämföras med någon­ annans­. Det viktiga är att få sörja­, att sorgen får ta sin tid och sin plats”, skriver han i en personlig text på sidorna­ 12–13.

På sidorna 14–15 hittar du ett helt uppslag med konserter och musikmässor under oktober och november.

Nr 2 2022

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

Temat för det här numret är Dopet. ”Det var starkt, fint och hade en nästan mystisk­ känsla av djup mening”, skriver Peter Träisk på sidan 2 om hur det var när 85-årige Joakim döptes.

På sidan 6 kan du läsa om dagen när Lola, snart fem månader, döptes­ i Västerledskyrkan. ”Det var en av mina bättre upplevelser i livet”, säger mamma Malin.

”Jag blir också utmanad i dopet, jag kan inte bara luta mig tillbaka och tänka att nu tar Gud hand om mig utan jag behöver också agera för mina medmänniskor på något sätt.” Det säger Anna Höök som hjälper flyktingar från Ukraina. Läs mer på sidorna 12–13. Och på sidan 13 kan du läsa om hur Act Svenska kyrkan hjälper flyktingar på plats i Ukraina.

Längtar du efter härliga musikupplevelser? På sidorna 14–15 hittar du hela konsertprogrammet för Musik i sommarkväll som startar den 15 juni.

Nr 1 2022

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

I moster Sigrids kök fick vi röd hallonsoda. Jag var barn då, och tillsammans med mina syskon delade vi. Tre glas på rad och lika mycket i varje. Det var enkelt att dela lika.

Nu har det blivit så mycket mera komplext. Hela världen flyttar in i köket, där vi ska dela lika. Hur gör vi? I den här tidningen finns det lite enkla tips som du hittar på sidorna 4-5.

Jag tänker på Jesu liknelse om den barmhärtige samariern. Den samariske mannen räddade inte hela världen, men han stannade vid vägen och hjälpte en människa. Han såg vad som kunde­ göras för att lindra någons nöd.

Medmänsklighet blir ett mycket närgånget ord. I ett möte människa till människa sker det. Väldigt enkelt och konkret får vi en möjlighet att hjälpa och vi kan välja att göra det. 

Jag tänker att vi använder ordet medmänniska lite slarvigt om alla människor över huvud taget. Utifrån berättelsen om den barmhärtige samariern är vi av födsel och ohejdad vana människor. Däremot blir vi medmänniskor i ett ögonblick när vi väljer att handla barmhärtigt.
Det fina är att alla kan stanna vid sin livsväg och hjälpa­ en människa. Det är då vi förvandlas till medmänniskor. 

Hallonsodan i moster Sigrids kök och de tre glasen till mig och mina syskon har ändå någon slags relevans även om världen har blivit större. I både stort och smått är det till slut som Stig Dagerman skriver i dikten som börjar ”Jorden kan du inte göra om …” och slutar ”en hungrande människa mindre betyder en broder mer.”

Det skriver kyrkoherde Peter Träisk i sin inledare till detta nummer.

Nr 4 2021

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

”Bryt en tradition” är temat i det här numret. Författaren och föreläsaren Christina Stielli tycker att vi ska utmana och ifrågasätta våra jultraditioner. Hon bestämde hon sig för att fira jul ensam och menar att det gäller att inte fastna i att tycka synd om sig själv och våga fira jul på ett annat sätt. ”Om man känner sig ledsen eller nere eller ensam, så ska man alltid göra något för någon annan, då lättar det som gör att man kan få ångest­ och bli lite upptagen av sig själv och sin egen sorg”.

Daniel Back, ansvarig för socialt arbete i Frälsningsarmén Templet, tycker också det är viktigt att utmana föreställningarna om hur jul ska vara. Han menar att det finns något väldigt ”julnära” i att fira jul med utsatta personer som har stora behov. Möt Christina och Daniel i reportaget på sidorna 6–11.

På sidorna 12–13 kan du läsa om årets julinsamling som handlar om att bryta skadliga traditioner.

Dessutom ett uppslag med julens och vinterns musik i Västerled och på sista sidan hittar du programmet för julen i Västerleds församling.

Nr 3 2021

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

Det här extra tjocka numret handlar mycket om kyrkovalet som hålls den 19 september.

Erik Rosén i Olovslund är 20 år och röstar­ för andra gången i kyrkovalet. Han är konfirmandledare och en av ledarna för församlingens killgrupp. Han vill veta mer om de grupper som ställer upp i valet och säger att han kommer att lägga sin röst på någon som engagerar sig i ungdomsfrågor. Läs mer om Erik på sidorna 6–8.

På sidan 9 berättar valgeneralen Anki Bondesson varför det är är viktigt att kyrkans medlemmar röstar i kyrkovalet.

Vad handlar valet om? Får jag rösta? När kommer röstkorten? På sidorna 10–11 hittar­ du svar på frågor inför kyrkovalet. På fyra sidor­ därefter kan du läsa om de sju nomineringsgrupperna som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Västerleds församling.

På sidorna 16–17 kan du läsa om vad som händer i församlingen under hösten.

Och så finns det ett uppslag om höstens musik i Västerled och Västerleds kammarkör som firar 70 år.

Nr 2 2021

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

Temat för det här numret är ”Pilgrimsvandra” och handlar om ett vandringssätt som allt fler upptäcker.

”Natur och fågelsång, hav och stränder talar till oss liksom vägens damm som möter våra fötters steg. Vi kan tolka det religiöst eller så kan vi bara vila i det och låta det finnas otolkat som själens fridfulla vandring med kroppen”, skriver Peter Träisk i sin inledande text på sidan 2.

Merja Aahtila i Abrahamsberg började pilgrimsvandra för drygt tio år sedan.
”Min yngste son sa att jag fått ett större­ lugn. I stället för att jag måste göra saker hela tiden så gör jag en sak i taget”, berättar hon. Läs intervjun med Merja och hennes vandringstips i Västerled på sidorna 6–10.

På sidan 11 hittar du ett sommarkorsord som också tar avstamp i pilgrimsvandring. Och på sidorna 12–13 berättar vi om hur du kan hjälpa utsatta barn i Filippinerna.

Dessutom ett helt uppslag med Musik i sommarkväll och på sista sidan berättar Alfred­ Persson vad konfirmandtiden betydde för honom­.

Nr 1 2021

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Johannes Frandsen/Ikon

 

”Mitt i denna pandemifasta av avstående infaller även i vår kyrka, som vanligt, fastan fram till påsk. Den är traditionellt en tid då man avstår något för att uppnå ett högre syfte.

En del avstår viss mat under fastan för att påminnas om Guds rika gåvor som jorden bär fram. I vår tradition är det vanligare att i fastetiden avstå något materiellt för att påminnas om andras behov som är större än ens egna. Därför samlar vi in pengar till dem som behöver dem bättre än vi gör.

Act Svenska kyrkans fasteaktion pågår just nu med temat ”Under samma himmel.” Ur kampanjmaterialet hämtar jag följande: ”Coronapandemin tvingar miljoner människor till ett liv i extrem fattigdom och hunger. Behoven är stora och kommer dessutom att öka. Tillsammans sprider vi hopp och gör skillnad.”

Det blir också en god påminnelse om att livet har mycket att ge oss. Vi kan också ge. Det är vår tro och vårt hopp, att en dag efter pandemi och existentiell fasta, ska ett nytt liv uppstå, liksom Kristus uppstod från döden den där påskdagen.” Det skriver kyrkoherde Peter Träisk i sin inledare till detta nummer.

Nr 4 2020

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Phosworks/Ikon

 

”I vår församling upplever jag en kreativitet som vill finna vägar som kan göra livet så bra som möjligt. När vi inte kan fira gudstjänst eller ha konserter på vanligt sätt blir det tydligt hur mycket mötesplatserna i kyrkor betyder i vanliga fall. Jag hoppas att du kan ta del av sändningarna över vår hemsida.

Jag vet att ensamheten är stor just nu när vi inte kan mötas som vanligt i våra församlingslokaler. Jag vet ändå att många ber för dig som nu inte kan komma som vanligt till kyrkan. Det är en osynlig omsorg som lever
i det tysta.

Femhundra körsångare i vår församling kan inte framträda i kyrkorna så som de brukar göra. Jag vet vad den gemenskapen betyder i vanliga fall. Vi saknar körsången! Jag vet att det övas ändå och en dag ska vi få lyssna igen.

Över tvåhundra konfirmander får nu sin undervisning digitalt och det är så tydligt att vi uppskattar gemenskapen som är betydelsefull och att mötet med varandra och ledarna är viktigt.

”Bryt en tradition” är temat för Act Svenska kyrkans julinsamling i år. Pengarna går till arbetet med att bryta destruktiva traditioner av våld i nära relationer.

Men bryt inte kyrkans goda tradition av gudstjänster, sång och mötesplatser trots att vi har pausat lite i år.
Vi vill skydda livet, vi vill göra livet gott! Vi hoppas att vi snart kan mötas och fira gudstjänster, höra sången och dela gemenskapen igen.
Tack för att du är med i det vägvalet!” Det skriver kyrkoherde Peter Träisk i sin inledare till detta nummer.

Nr 3 2020

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Johan Gunséus

 

”Jag funderar just nu över vad den påtvingade pausen i vårt samhälle gör med oss på gott och ont. Somliga­ har mycket mer att göra i dessa tider­, men för alla är det också så att delar av livet är satt på paus. Kulturaktiviteter, resor, umgänge, middagar och kyrkan – allt är pausat på något sätt. En påtvingad inbromsning ger ett tomrum som vi ska hantera. Vad gör vi i det rummet?

Som du kan se i detta förkortade nummer av församlingstidningen präglas verksamheten av fortsatt paus i vissa delar. Vi använder vår hemsida för att uppdatera programmet med vad vi kan genomföra.” Det skriver kyrkoherde Peter Träisk i sin inledare till detta nummer.

 

Nr 2 2020

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

”Sluta inte ge den hungrige­ att äta, den törstige att dricka, om än genom att swisha. Sluta inte ge den nakne kläder, besöka den som är fängslad, den som är sjuk, om än digitalt, via telefon och sms. Det finns så många sätt att älska,”, skriver Anita­ Elweskiöld i sin krönika på sidan 11.

Temat för det här numret är ”Att hålla ut” och handlar om hur vi kan fortsätta bry oss om varandra mitt under coronapandemin.
”Jag tror på sammanhållning”, säger Kina Millde, 81 år, som gärna bjuder sina vänner på kaffe i trädgården bara för att få träffas och prata. Läs mer på sidan 6–9.

Och på sidan 10 berättar vi om hur du i sommar kan bidra till både akut hjälp och mera långsiktiga psykosociala insatser som fotbollsträning, säkra lekplatser och samtalsgrupper via Act Svenska kyrkan.

Vill du lösa ett sommarkorsord eller lösa klurigheter utifrån kända psalmer ska du leta upp sidorna 12–13.

Dessutom ett helt uppslag med årets upplaga av Musik i sommarkväll som startar onsdagen den 1 juli i Västerledskyrkan.

Nr 1 2020

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

”Fastan är en tid för eftertanke, en möjlighet att reflektera och ompröva”, skriver Anita Elweskiöld i sin krönika på sidan 11. Temat för det här numret är ”fasteaktionen” och handlar mycket om att visa mod. När vi ger oss tid för eftertanke, då kommer ofta viljan att ompröva och agera.
”Vi kan inte fortsätta som vi gör, vi behöver ändra vårt beteende”, säger Denice Fallsdalen. Hon har valt att ändra sitt köpbeteende och handlar numera alla sina kläder på second hand. Du möter henne på sidorna 6–9.
”På klädbytardagen kan någon annans mindre­ använda kläder bli nya för dig”, säger Monika­ ”Monne” Larsson som är med och arrangerar en klädbytardag i Alvik. Läs mer på sidan 10. På samma sida möter du Larry Madrigal i El Salvador. Han utbildar män i jämställdhet och genusrättvisa i ett land med tydlig machokultur och mycket våld. ”Män är en del av problemet och kan därför vara en del av lösningen”, säger Larry­ som jobbar i en organisation som stöttas genom­ Svenska kyrkans fasteaktion.
Dessutom hittar du ett uppslag om påsken i Västerleds­ församling och sidor om vårens musik.

Nr 4 2019

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

”Vad söker du?” är temat i det här numret.
Marita Axelsson i Traneberg berättar hur hon hittade sin nya annandagstradition.”Det är en slags gemenskap, vi är både unga och gamla som förbereder julfirandet och det tilltalar mig”. Läs mer om henne på sidorna 6–8.
Lucia är en annan tradition som många uppskattar. Läs på sidan 9 om hur legenden om Lucia ger hopp för utsatta flickor i världen.
I år går Julinsamlingen till Act Svenska kyrkans arbetet för alla flickors rätt till ett värdigt liv. På sidorna 10–11 möter du 15-åriga Mariam i Kairo.
”Utbildning är ett vapen för oss flickor. Med den kan vi bestämma mer över våra liv”, säger hon.
I krönikan på samma uppslag skriver Anita Elweskiöld om julens budskap. ”I varje människas gråt, tyst eller vildsint, hörs ekot av barnets röst i julnatten, som en uppmaning att vakna och handla”.
På sidorna 14–15 får du veta varför det hängs upp små glasänglar i församlingens kyrkor.
Och så kan du dyka ner i ett helt uppslag med julens och vinterns musik i Västerled och på sista sidan hittar du programmet för första advent och julen i Västerleds församling.

Nr 3 2019

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

Det här numret har temat ”Orgelfest” och handlar om ett instrument med många toner och röster och som har en tydlig koppling till kyrkan. I år fyller orgeln i Västerledskyrkan 50 år och det firas under Västerleds orgelfest. På sidorna 6–9 möter du Gunilla Sundin som ska vara clown i en orgelcirkus i kyrkan.

– Orgelfesten handlar om att både barn och vuxna ska få upp ögonen för det fantastiska instrument som orgeln är. Orgeln är verkligen som en hel orkester, säger hon.

På sidorna 10–11 berättar Michelle Öhman hur hon lärde sig spela orgel i kyrkan och Andreas Hellkvist förklarar sin kärlek till hammondorgeln.

– Orgeln svarar så häftigt när man spelar, uppbyggnaden liknar på många sätt en kyrkorgel, säger han.

Läs också om hur Katekumenatet kan vara en väg till tro och möt några nya medarbetare i församlingen.

Dessutom ett helt uppslag med höstens musik i Västerled och på sista sidan hittar du hela programmet för orgelfesten.

Nr 2 2019

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

”Bara vädret blir bra” är temat i det här numret. Visst är det lätt att skruva upp förväntan inför­ sommarens lediga dagar. Det är nu allt ska bli bra – inte minst vädret.

Möt skådespelaren Rikard Svensson i ett samtal om förväntningar, utebliven semester – och tacksamhet. ”Med hjärnan kan vi tänka­ ut många saker men hjärtat bryr sig inte om när livet­ inte blir perfekt”, säger han. Du möter honom­ på sidorna 6–9.

”Med rimliga förväntningar på livet kommer också rimliga krav på oss själva och på varandra. En större ödmjukhet inför att den värld vi lever i faktiskt fortfarande ger oss det vi behöver”, skriver­ Anita Elweskiöld i sin tänkvärda krönika på sidorna­ 10–11.

Läs också om Inga Karlsson som hyr ut ett rum i sin villa till Abbas Mohewi genom projektet Nya Rum och Margareta Sundell som tycker det är viktigt människor känner sig sedda när de kommer till kyrkan.

Dessutom ett helt uppslag med alla sångare och musiker som kommer till Musik i sommarkväll i Västerledskyrkan.

Nr 1 2019

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

Fastan genomsyrar det här numret av församlingstidningen. Vi har samlat ihop en massa tips och förslag på vad du kan göra i Fastekalendern som du hittar på mittuppslaget. Ta ur kalendern ur tidningen och häng upp på kyskåpet!
Kalendern är också en bra påminnelse hur du kan bidra till Fastekampanjen som pågår mellan­ 3 mars och 14 april. I Västerleds församling är det många som vill bidra till Svenska kyrkans internationella­ arbete. Cecilia Ibanez bjuder till exempel på en välsmakande soppa under en sydamerikansk kväll.
”Det är roligt att ge lite av min tid som kan betyda något för andra”, säger hon. Du möter henne på sidorna 6–7.
Vill du hellre laga maten själv? ”I samband med fastan blir det mer aktuellt med vegetarisk mat och att avstå från kött”, säger Klara Gustavsson som tillsammans med Elin Östberg bjuder­ in till en vegetarisk matlagningskväll.
Läs mer på sidorna 10–11.
Dessutom hittar du sidor om påskens drama och ett uppslag fullmatat med vårens alla musikupplevelser i församlingen.

Nr 4 2018

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Bild: Helena Goldon/IKON

 

Vi möter lilla Graces blick på omslagsbilden och det är lätt att tänka: ”Hur kommer hennes framtid att se ut? Hur kan vi hjälpa till?”

Det här numret har temat ”En flicka är född”. På sidorna 6-8 möter du föräldrarna till Grace­ som berättar varför det är så viktigt att deras flicka fått en födelseattest.

På sidan 9 berättar byledaren Yusuf i Tanzania att han tagit avstånd från könsstympning och försöker påverka andra att göra det också. ”Är det något jag önskar för samhället så är det att kvinnor får samma rättigheter som män”, säger han.
”En sportslig chans till ett gott liv borde varje människa få”, skriver Anita Elweskiöld i sin krönika. Och det kan vi bidra till genom att ge ett bidrag till Svenska kyrkans julkampanj som också har temat ”En flicka är född”.

Här i Västerled diskuterar ledarna Elinor Fahlén­ och Eric Jansten gärna jämställdhet i församlingens kill- och tjejgrupper. Läs om deras engagemang på sidan 10.
Dessutom kan du läsa om S:ta Birgittas körtrappa, musik i Västerled och advent- och jul­tiden i församlingen.

Nr 3 2018

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

I det här numret tittar vi närmare på temat­ ”Att ta ansvar tillsammans”. Läs om Erika Rosenbaum­ som fick provtänka­ kring sina livsfrågor tillsammans med Katekumenatsgruppen, som också kallas vuxenkonfirmation. ”På Katekumenatet behövde jag inte vara rädd för att bli dömd eller missförstådd”, säger hon.
På sidan 10 förklarar Janna Bäcklund varför Katekumenatet bygger på samtal utifrån ett demokratiskt­ sätt att mötas.
Och i sin krönika på sidan 11 skriver Anita­ Elweskiöld­ att ”i kyrkan kan vi inte hävda att någon­ är viktigare än någon annan”.
Senare i höst kommer själavårdaren Lars Björklund att hålla föredrag i församlingen.
Möt honom redan nu på sidan 12 där han beskriver fem förutsättningar för att ge hoppet liv.
Dessutom hittar du ett uppslag om höstens musik i Västerled­ och en intervju med eldsjälen Stefan Einhorn om varför medmänsklighet får oss att må bättre.

Nr 2 2018

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

 

I det här numret låter vi leken breda ut sig. Varför då? Kanske för att lek är en viktig övning för själva livet.
Följ med till Västerledskyrkan och Messy Church i reportaget som börjar på sidan 6. Här möts barn och vuxna en gång i månaden för att umgås, leka, pyssla och äta tillsammans. ”Vi vill lära barnen om Bibelns berättelser på ett lekfullt och lättillgängligt sätt och koppla ihop dem med barnens egna berättelser”, säger prästen Janna Bäcklund.
På sidan 11 berättar Klara Gustafsson hur hon använder lek som metod i konfirmandundervisningen och på sidan 12 skriver Anita Elweskiöld om gudstjänsten som teologins lekfulla sida.
Och på sista sidan får du tips av Yvonne Klarström och Karin Östberg på kravlösa utelekar inför sommar och semester.
Kopplar du av till musik? Välkommen till musik i sommarkväll! Hela sommarens program hittar du på sidorna 14-15.
Dessutom hittar du läsning om konfirmation i Västerleds församling och varför fotboll kan vara livsviktigt.

Nr 1 2018

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Magnus Aronson/IKON

I det här numret kan du läsa om barnskötaren Kafi som leker med barnen på en förskola i flyktinglägret Pamir i Syd­sudan. ”Vi vill ge dem något annat att tänka på” berättar han i reportaget på sidorna 6–7. Den texten är en del av tidningens tema ”Att resa sig starkare”.
På sidorna 8–9 får du möta Hawa i flyktinglägret Batil som har sex barn att försörja och tack vare skräddarutbildningen nu har en egen liten inkomst genom att sy och sälja kläder.
Och på sidorna 10–11 kan du läsa om vad som händer i Västerleds församling under fasteinsamlingen, en insamling där pengarna går till Svenska kyrkans internationella arbete. Spana in kyrkoherdens egensnickrade kyrkholk, läs om psalmsångsdygnet och fågelskådning i fastetid – allt för att samla in pengar för att människor ska kunna resa sig starkare.
Du får också möta journalisten Marika Griehsel på sista sidan som spelat in en dokumentärfilm med människor i flyktingläger som hittar kraft att gå vidare.

Nr 4 2017

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: iStockphoto

What Would Jesus Do?
I det här numret tittar vi lite närmar på en bild av Jesus och begreppet WWJD, Vad skulle Jesus göra? Läs de kloka ungdomarnas tankar och om vad de har tagit med sig från bland annat sin tid som konfirmander, på sidorna 6–9. På sidan 12 skriver Anita om hur ”Jesus visade att kärleken till sin nästa är en motståndshandling i en omgivning där förtrycket leder till allas rädsla för alla” en intressant läsning om Jesus i dåtid som fortfarande är aktuellt i nutid. Och på baksidan av tidningen kan du läsa om Johanna som öppnar upp sitt hem i sann WWJD anda.

Du får även möta Boyet och hans storebror Ronald som växte upp på en soptipp i Manilla, Filippinerna. Idag bor det på ett barnhem med helt andra möjligheter, sidorna 10–11.

Tidningen innehåller även information om gudstjänster kring julhelgen, ett stort utbud musikgudstjänster och konserter samt mycket annat.

Nr 3 2017

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone

Höst och kyrkoval
Det här numret av Västerleds församlings-tidning är fyllt med information om kyrkovalet den 17 september. På sidan 10 finns information om bland annat vem som får rösta och hur du röstar. På sidan 12 och framåt finns information om de nomineringsgrupper som finns i Västerleds församling och vad de står för.

Du kan även läsa om Emma Hintze som är aktiv i församlingen och nyligen har kommit hem från ett konfirmandläger. Hon berättar om sin upplevelse av att vara ledare och hur hennes tankar går inför kyrkovalet.

Tidningen innehåller också information om aktiviteter som händer under hösten – Messy church, körer, bokcirkel, sorgegrupp och mycket annat; mer om det kan du läsa på sidorna 4–5 och 16–17.
Avslutningsvis så finns det som vanligt information om all musik som kommer att framföras i församlingens kyrkor under hösten. Missa inte det stora utbudet som erbjuds på valdagen!

Nr 2 2017

Klicka på bilden för att läsa tidningen. Foto: Mia Malcyone
Andlig utveckling

I det här numret av Västerleds församlings-tidning kikar vi närmare på FN:s barn-konvention och den del i artikel 27 som handlar om varje barns rätt till andlig utveckling.
Vi får följa med på en sagostund om Frälsarkransen tillsammans med några barn i S:t Ansgars kyrka.
En förskollärare i S:ta Birgitta kyrka berättar om hur församlingen utgår från sinnen och grundelement i samtal om tro och livsfrågor med barnen.
Barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson berättar om vuxnas ansvar att ge barn och unga medkänsla och hopp.
Även i församlingens musikverksamhet får barn möjlighet att utforska livfrågor, dels genom sångerna men även genom de samtal som uppstår spontant under till exempel ett körläger.
Detta nummer innehåller också information om vad som händer i församlingen i sommar som utflykter, gudstjänster och Musik i sommarkväll.

Nr 1 2017

Foto: Magnus Aronson

I årets första numret av Västerleds församlingstidning kan du läsa om olika infallsvinklar på ordet engagemang: Magnus Aronson är fotografen som rest över hela världen tillsammans med Svenska kyrkans internationella arbete, Ulf Stenhager som gör skillnad i världen med hjälp av en öl och Martin Luther som ansåg att en kristens människans frihet ligger i engagemang för andra. I tidningen kan du även läsa om fastekampanjen, påskveckan och musik mars till maj.

Vill du läsa tidningen kan du göra det genom att klicka här.

Nr 4 2016

Foto: Josefin Casteryd/IKON

I årets sista nummer kan du läsa om julkampanjen: Låt fler få fylla fem. Här finns även en artikel med några av barnen i församlingens förskola och en intervju med församlingens äldsta person.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 3 2016

Framsidan av Västerleds församlingstidning nr 3 2016
Foto: Henrik Betnér

Tema: Vägar. Vägen är en stark symbol för livet och har en stark koppling till den kristna tron och strävan att följa vägen till livet. Ibland räcker det att lyssna på en annan människa, för att hen själv ska våga ta ett steg mot en ljusare tillvaro. Ibland visar det sig på ålderns höst hur vägen man gått har avgjort vart man hamnat.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 2 2016

Foto: Henrik Betnér

Tema: Heliga rum. Människor som på olika sätt är engagerade i kyrkorum berättar vad platserna betyder för dem och om andra heliga rum de har i sina liv.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 1 2016

Tema: Att hjälpa en främling. Hur hjälper man människor man inte känner? Fyra av Västerleds volontärer berättar om arbetet med boendet för transitflyktingar under hösten. 

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 3 2015

Tema: Dopet. Vad är det att leva i sitt dop? Vad är egentligen ett "dopsamtal"? Kan man döpas en vanlig tisdag? Läs om Elins familj, som firade tre dop på mindre än en vecka.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

 

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 2 2015

Temat denna gång: Fattig eller rik? Läs om ett kollektiv i Nockeby, om en natt på härbärge för hemlösa och om diakoni i praktiken. Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.

nr 1 2015

Temat är Till bords. I detta nummer kan du läsa om vad du bör äta ofta eller sällan för att värna skapelse och dig själv på bästa sätt. dessutom kan du ta del av en massa bordsböner, få veta vad ekoteologi är och bli klokare på hur barnen gör gudstjänst i Västerleds församling.

Läs den här eller ladda ner den längst ner på sidan.