När Sverige var katolskt på medeltiden fick ingen äta kött under fastedagarna, utan då var det fisk som gällde. Fastedagar var bland annat fredagar, hela adventstiden och de 40 dagarna före påsk, utom söndagar. Än i dag avstår katoliker från kött vissa fastedagar under året. Ortodoxa kristna fastar även från fisk, ägg och mjölk.
Maria Albihn, församlingsvärdinna i Ersbodakyrkan, bjuder här på en inläggning med sill, aubergine eller svamp, som passar både i fastan och på påskens festbord.
Inlagd sill/aubergine/svamp
1. Koka en inläggningslag
- 1 dl ättiksprit 12%
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 10 st krossade kryddpepparkorn
- 5 st
- krossade vitpepparkorn
- 2 st lagerblad
- 5 st kryddnejlikor
Koka upp ingredienserna. Låt sedan lagen kallna.
2. Lägg in sill, aubergine eller svamp
Inlagd sill
Skär inläggningssill i bitar, det finns MSC-märkt att få tag på. Lägg bitarna i den kalla lagen och låt dra i kylen i 1-2 dygn.
Inlagd aubergine
Skiva en aubergine i tjocka skivor, salta och låt stå en stund så de vätskas ur. Skölj av skivorna och koka dem väldigt snabbt, ta upp och låt kallna. Dela skivorna i ”sillstora bitar”, lägg dem i den kalla lagen och låt dra i kylen i ett dygn
Inlagd svamp
Dela till exempel skogschampinjon i ”sillstora bitar”, koka dem snabbt i saltat vatten, ta upp och låt kallna. Lägg dem sedan i lagen och låt dra i kylen i ett dygn.
3. servera eller gör en senapssås
Fiska upp bitarna ur lagen. Ät som de är eller lägg dem i en klassisk senapssås eller någon annan variant av sillrecept.
Senapssås
- 1 dl rapsolja
- 3 msk skånsk senap
- 2 msk socker
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 dl hackad dill
- Vitpeppar och salt
Blanda senap, socker och vinäger och vispa sedan i oljan droppvis. Tillsätt dillen, smaka av med vitpeppar och salt.
Text Helena Andersson Holmqvist