Lyssna

Nyhet / Publicerad 5 mars 2020

Fisk till fest och fasta

”Byt kött mot fisk!” är inte bara ett nutida kostråd utan hur gemene man åt under fastan förr i Sverige. Här är ett recept som funkar i fastan, både för den som äter fisk och för den som vill avstå även från fisk.

När Sverige var katolskt på medeltiden fick ingen äta kött under fastedagarna, utan då var det fisk som gällde. Fastedagar var bland annat fredagar, hela adventstiden och de 40 dagarna före påsk, utom söndagar. Än i dag avstår katoliker från kött vissa fastedagar under året. Ortodoxa kristna fastar även från fisk, ägg och mjölk.

Maria Albihn, församlingsvärdinna i Ersbodakyrkan, bjuder här på en inläggning med sill, aubergine eller svamp, som passar både i fastan och på påskens festbord.

Inlagd sill/aubergine/svamp

1. Koka en inläggningslag

  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 10 st krossade kryddpepparkorn
  • 5 st
  • krossade vitpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 5 st kryddnejlikor

Koka upp ingredienserna. Låt sedan lagen kallna.

2. Lägg in sill, aubergine eller svamp

Inlagd sill

Skär inläggningssill i bitar, det finns MSC-märkt att få tag på. Lägg bitarna i den kalla lagen och låt dra i kylen i 1-2 dygn.

Inlagd aubergine

Skiva en aubergine i tjocka skivor, salta och låt stå en stund så de vätskas ur. Skölj av skivorna och koka dem väldigt snabbt, ta upp och låt kallna.  Dela skivorna i ”sillstora bitar”, lägg dem i den kalla lagen och låt dra i kylen i ett dygn

Inlagd svamp

Dela till exempel skogschampinjon i ”sillstora bitar”, koka dem snabbt i saltat vatten, ta upp och låt kallna. Lägg dem sedan i lagen och låt dra i kylen i ett dygn.

3. servera eller gör en senapssås

Fiska upp bitarna ur lagen. Ät som de är eller lägg dem i en klassisk senapssås eller någon annan variant av sillrecept.

Senapssås

  • 1 dl rapsolja
  • 3 msk skånsk senap
  • 2 msk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl hackad dill
  • Vitpeppar och salt

Blanda senap, socker och vinäger och vispa sedan i oljan droppvis. Tillsätt dillen, smaka av med vitpeppar och salt.

Text Helena Andersson Holmqvist

 

Fler artiklar ur Spira:

  1. White får rita Umeås nya krematorium

    Publicerad 13 juni 2025

  2. Nu sitter kyrkoherde Juul vid ratten

    Publicerad 2 juni 2025

    Med 50-talsrock i högtalarna och 30 år som präst i bagaget rullar Fredrik Juul in i Umeå. Lär känna nya kyrkoherden under en cruising genom stan.

  3. Dopets hemlighet – himlen öppnas och vattnet bär

    Publicerad 2 juni 2025

    Prästen Joel Hultdin hämtar vatten från havet när han ska döpa konfirmander på Norrbyskär. – Vatten är ett så otroligt konkret livgivande element.

  4. Så ändrade Maria sin syn på barndop

    Publicerad 2 juni 2025

    ”Nej, jag vill inte döpa mitt barn” tänkte Maria Olsson först. Efter samtal och funderande kom hon på nya tankar.  – Märtas dop blev jättefint, en bild av gemenskap.

  5. Doppar handen i vatten för att minnas sitt dop

    Publicerad 2 juni 2025

    – Tron behöver förkroppsligas, säger Louise Amkoff.  Hon var en av dem som tecknade ett kors i pannan med dopfuntens vatten under en påskmässa i Backens kyrka.