Littsöndag på Gammlia 21 mars

Poeten David Väyrynen och författaren Anna Pella gästade årets Littsöndag på Västerbottens museum. Samtalen går fortfarande att se via Youtube.

Littsöndagen ägde rum på Västerbottensmuseum – på en plats där berättelser bor och mänskligt liv satt sina spår. En plats där tiden blir tydlig och det mänskliga synligt. Och det är samma. Samma berättelser, samma frågor vi ställer. Och samtidigt är varje berättelse och fråga fångad i en tid, i en kropp, i ett nu.

PROGRAM, söndag 21 mars 2021:

Du kan se författarsamtalen i efterhand på Youtube via sensus.se/youtube-live

13.00 Författarsamtal med David Väyrynen

Om väntan och aktion. Poeten David Väyrynen samtalar med universitetspräst Susanne Dahl med utgångspunkt i nyskrivna texter om ödmjukheten i väntan och om vardagens handlingar som håller oss vid liv. Se författarsamtalet på sensus.se/youtube-live.

13.00 Högläsning för barn

Skådespelaren Karin Larson läser ur Anna Pellas böcker om Funkisfamiljen. Rekommenderas från 6 år.

14.00 Författarsamtal med Anna Pella

Operation dödsviktigt i bokserien om Funkisfamiljen handlar om barns tankar och känslor kring död och sorg. Anna Pella är författare, föreläsare och förälder till barn med oviss framtid. Hon samtalar med Anna Ruther, präst och gruppledare i nätverket Familj och sorg. Se författarsamtalet på sensus.se/youtube-live.

Litterär gudstjänst i sveriges radio p1, 28 mars

Gudstjänsten med David Väyrynen, Emma Örnberg, David Wahlén och Susanne Dahl spelas in i samband med Littsöndag och sänds i P1, söndag den 28 mars, kl 11.03.

Littsöndag är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Sensus Studieförbund, Funktionsrätt Västerbotten, Funktionsrätt Umeå, ABF Umeåregionen och Västerbottens museum.

David Väyrynen Foto: Daniel Olausson

David Väyrynen (född 1983) från Hakkas, Gällivare kommun, är diversearbetare, kommunpolitiker och ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. För boken Marken har David erhållit prestigefyllda stipendiet Rubus Arcticus av Region Norrbotten och NSD:s kulturpris 2017 med motiveringen ”Diktar kraftfullt, likt en gudlös laestadianpredikant, om de gamla värdena som håller stånd mot konsumtionssamhället”.

Anna Pella och hennes dotter Agnes. Foto: Eva Lindblad

Anna Pella arbetar som journalist och fotograf med inriktning mot familjeliv och funktionsnedsättning. Hon ligger bakom böckerna Funkisfamiljen.

Böckerna om Funkisfamiljen handlar om Vide samt syskonen Mio och Tintin. Mio har en sällsynt diagnos, kan inte kan gå eller prata och blir ofta allvarligt sjuk. ”Operation dödsviktigt” är seriens tredje bok och utkom i januari 2020. Den handlar om barns tankar om döden.

De tidigare böckerna heter ”Operation slutstirrat” och ”Operation rädda sommarlovet”.

I Anna Pellas uppmärksammade bok ”När du ler stannar tiden” berättar hon om hur det är att leva med en dotter med en svår medfödd hjärnskada. Anna Pellas egen familj är förlaga till barnboksserien Funkisfamiljen.

Förra året utsågs hon till Folke Bernadottes stiftelses stipendiat för år 2020.

Se en kort film med Anna Pella:

För mer information:

Åsa  Bergius