En brudgum trär vigselringen på sin blivande mans finger.
Foto: Syda Productions /Shutterstock

Vigsel och bröllop

Välkommen till kyrkan för att fira er stora dag!

Boka vigsel eller ställ frågor

Säg ja till kärleken!

Vi välkomnar alla par till att boka sin vigsel hos oss, oavsett kön. Vi tror på kärlekens kraft och att alla människor har rätt att fira sin kärlek på sin speciella dag. Vi är stolta över att vara en del av en kyrka som välkomnar samkönade vigslar och vi arbetar för att skapa en inkluderande och välkomnande gemenskap för alla.

Om ni planerar att gifta er och vill ha en vigsel som är personlig och meningsfull, då kan vi hjälpa er att skapa en ceremoni som passar just er. 

Vi ser fram emot att få vara en del av er speciella dag och hjälpa er att skapa ett minne för livet. Kontakta oss idag för att boka er vigsel eller för mer information om hur vi kan hjälpa er att skapa en ceremoni som är unik och meningsfull för er båda.

Vill ni gifta er inom Svenska kyrkan, behöver minst en av er behöver vara, eller bli, medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion.

Inför vigseln

Kontakta expeditionen på tel 060-57 28 90 eller använd vårt bokningsformulär för att boka en tid för vigsel.
Därefter tar prästen kontakt och ni bokar tid för samtal, då ni tillsammans planerar vigseln och samtalar om äktenskapets innebörd.

Kyrkor

Timrå kyrka som rymmer 350 personer.
Sörberge kyrksal som rymmer 130 personer.
Vivstavarvs kapell (sommarkyrka) som rymmer 150 personer.


Två personer håller upp regnbågsflaggan mot himlen.

Hbtq i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan ska vara en inkluderande kyrka, där hbtq-personer ska känna sig trygga och välkomna. Därför jobbar vi aktivt mot diskriminering och för inkludering.

Boka bröllop

Skicka en bokningsförfrågan till oss!

Mer om vigsel och bröllop på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Liten pojke överlämnar ring på bröllop.

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Ett par står framme vid altaret för att gifta sig.

Etikett i kyrkan

Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i brudparets liv och kommer att bli ett minne för livet för både dem och gästerna. Lite etikett kan vara bra att känna till.

Vill ni gifta er utomlands?

Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.

Präst