Pilgrimsvandring

Vandra i medeltida pilgrimers spår - kombinera historia med naturens skönhet. En pilgrim skiljer sig från en vanlig turist genom att valet av resmål väljs i sökande efter andlighet. Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus, främling, och avser en person som vallfärdar till en helig plats.

Pilgrimsvandring 7 augusti

Vandra i medeltida pilgrimers spår och sök andlig fördjupning i mötet med Gud, naturen och medmänniskor längs vägen. Följ med på en dagsvandring söndag den 7 augusti som går från Österlövsta kyrka till Lövstabruks kyrka! Sträckan är totalt cirka 9 kilometer på skogsstigar och grusvägar. Läs mer här!

Se filmen från pilgrimsvandringen över Kyrkleden 2021!

Klicka här för att komma till samlingssidan för alla filmer från våra vandringar.

Pilgrimer i vår tid

Under 1980-talet började intresset för pilgrimsvandringar på nytt att öka i Europa. Lederna Caminos de Santiago i Spanien är de mest kända med hundratusentals vandrare årligen. Antalet pilgrimer som besöker den ståtliga Nidarosdomen i Trondheim och vandrar längs befintliga vandringsleder till minne av S:t Olof ökar också stadigt för varje år. I Sverige och Norge finns i dag 5000 km pilgrimsleder.

En pilgrim skiljer sig från en vanlig turist genom att valet av resmål väljs i sökande efter andlighet. Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus, främling, och avser en person som vallfärdar till en helig plats. En äkta pilgrim färdas ofta via en särskild pilgrimsled som knyter ihop de heliga platserna med hemorten.