Pilgrimsvandring

Vandra i medeltida pilgrimers spår - kombinera historia med naturens skönhet. Välkommen att vandra Kyrkleden som sträcker sig över Tierps pastorat! Sommaren 2021 vandrar vi mellan den 18 juni till 20 juni. Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Vandra med oss 2021! Se filmen från förgående år och få en försmak av pilgrimsvandring i Tierps pastorat:

Klicka här för att komma till samlingssidan för alla filmer från våra vandringar.

Kyrkleden över Tierps pastorat 2021

St Olav Waterway är ett unikt internationellt projekt. Målsättningen är att märka ut den första pilgrims- och vandringsleden i världen som går genom skärgårdsmiljö, mellan öar och över hav.

Vikingaleden är en del av St Olav Waterway och består av tolv etapper. Upplandsleden går samman med Vikingaleden vid etapp sex. Den del av vandringen som sträcker sig över Tierps pastorat har vi valt att kalla Kyrkleden och är uppdelad i följande etapper:

ETAPP 1: Risön - Lövstabruk (16 km)
ETAPP 2: Lövstabruk - Österlövsta (8 km)
ETAPP 3: Österlövsta - Västland (12 km)
TERRÄNG: Mild. Blandning av grusvägar, stigar, skog och spänger.

Vi vandrar sommaren 2021 mellan den 18 juni till 20 juni. Samling i Västland och transport till Risön torsdag den 17 juni.

VI ERBJUDER: Frukost, matsäck, middag, sovplats (inomhus i kyrka eller församlingshem), liggunderlag, duschmöjlighet på vissa platser samt följebil som trygghet vid oförutsägbara händelser.

ANTAL DELTAGARE: Max 10 personer, först till kvarn gäller. Antal deltagare kan komma att ändras beroende på restriktioner.

PACKLISTA: Skickas ut till samtliga deltagare när anmälningstiden är över. Där bifogas även program, busstidtabeller och vägbeskrivning till Västland.

KOSTNAD: Pilgrimsvandringen och allt vi erbjuder är helt kostnadsfritt, med frivillig kollekt till pastoratets diakonala verksamhet.

ANMÄLAN: Du anmäler dig via formuläret nedan. Sista anmälningsdatum är
söndag den 13 juni. Vid frågor vänligen kontakta Andreas Persson på
telefon 0294-242 69 eller e-post andreas.e.persson@svenskakyrkan.se.

Med anledning av Covid-19

Vi har vidtagit nödvändiga åtgärder och anpassningar för att minimera risken för
smittspridning under vandringen. Detta inkluderar:

MATHANTERING: Allt tillreds med plasthandskar och munskydd.

TRANSPORT: Större buss där alla håller rekommenderat avstånd.

SANITET: Möjlighet till handtvätt och handsprit vid varje måltid och utefter leden. Sanitetsservetter vid alla toaletter.

AVSTÅND: Mat- och sovplats ställs i ordning med rekommenderat avstånd. Pilgrimsledarna uppmanar gruppen att hålla avstånd under vandring.

Pilgrimsledare 2021: Johan J:son Ljung och Daniel Blomstedt.
Pilgrimsledare 2021: Johan J:son Ljung och Daniel Blomstedt. Foto: Kristin Schyllner

Våra pilgrimsledare

Årets pilgrimsledare är Daniel Blomstedt och Johan J:son Ljung. Följ med pastoratets två prästkandidater när de leder vandringen sommaren 2021! Längs vägen varieras programmet med vandring i tystnad, meditation, berättelse, musik, samtal och andakt.

I Lövstabruk får vi lyssna till orgelkonsert samt gå en guidad vandring i vallonbruket. Det blir även en kvällskonsert i Österlövsta kyrka. Pilgrimsvandringen avslutas med mässa i Västlands kyrka.

Anmälan

Du anmäler dig via webbformuläret nedan. Sista anmälningsdatum är söndag den 13 juni. Vid frågor eller funderingar, kontakta Andreas Persson på telefon 0294-242 69 eller e-post andreas.e.persson@svenskakyrkan.se.

Fyll i dina uppgifter nedan - vi kontaktar vi dig för vidare information.

Pilgrimer i vår tid

Under 1980-talet började intresset för pilgrimsvandringar på nytt att öka i Europa. Lederna Caminos de Santiago i Spanien är de mest kända med hundratusentals vandrare årligen. Antalet pilgrimer som besöker den ståtliga Nidarosdomen i Trondheim och vandrar längs befintliga vandringsleder till minne av S:t Olof ökar också stadigt för varje år. I Sverige och Norge finns i dag 5000 km pilgrimsleder.

En pilgrim skiljer sig från en vanlig turist genom att valet av resmål väljs i sökande efter andlighet. Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus, främling, och avser en person som vallfärdar till en helig plats. En äkta pilgrim färdas ofta via en särskild pilgrimsled som knyter ihop de heliga platserna med hemorten.