Pilgrimsvandring

Vandra i medeltida pilgrimers spår - kombinera historia med naturens skönhet. Välkommen att vandra Kyrkleden som sträcker sig över Tierps pastorat!

Vandra med oss 2021! Se filmen från förgående år och få en försmak av pilgrimsvandring i Tierps pastorat:

Klicka här för att komma till samlingssidan för alla filmer från våra vandringar.

Pilgrimer i vår tid

Under 1980-talet började intresset för pilgrimsvandringar på nytt att öka i Europa. Lederna Caminos de Santiago i Spanien är de mest kända med hundratusentals vandrare årligen. Antalet pilgrimer som besöker den ståtliga Nidarosdomen i Trondheim och vandrar längs befintliga vandringsleder till minne av S:t Olof ökar också stadigt för varje år. I Sverige och Norge finns i dag 5000 km pilgrimsleder.

En pilgrim skiljer sig från en vanlig turist genom att valet av resmål väljs i sökande efter andlighet. Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus, främling, och avser en person som vallfärdar till en helig plats. En äkta pilgrim färdas ofta via en särskild pilgrimsled som knyter ihop de heliga platserna med hemorten.

Kyrkleden genom Tierps pastorat 2020

Vikingaleden är en del av St Olav Waterway och består av tolv etapper, från Grisslehamn till Älvkarleby. Upplandsleden går samman med Vikingaleden vid etapp sex (Harg till Gimo). Den del av vandringen som sträcker sig över Tierps pastorat har vi valt att kalla Kyrkleden. Starten går vid lägergården Risön i Florarnas naturreservat och dagarna kommer att se ut som följande:

Vandringen går mellan Risön och Västland med start den 12/6 och slut den 14/6. Samling i Västland och transport till Risön den 11/6.

Etapp 1: Risön - Lövstabruk (16 km)
Etapp 2: Lövstabruk - Österlövsta (8 km)
Etapp 3: Österlövsta - Västland (12 km)

Terräng: Mild med blandning av grusvägar, stigar, skog och spänger.

Vi erbjuder: Frukost, matsäck, middag, sovplats (inomhus i kyrka eller församlingshem), liggunderlag, duschmöjligheter på vissa platser samt följebil som trygghet vid oförutsägbara händelser.

Antal deltagare: Max 14 personer

Packlista: Skickas ut till samtliga deltagare när anmälningstiden är över. Då bifogas även program, busstidtabeller och vägbeskrivning till Västland.

Kostnad

Pilgrimsvandringen och allt vi erbjuder är helt kostandsfritt med frivillig kollekt till pastoratets diakonala verksamhet.

Pilgrimsvandring och Covid-19

Vi har vidtagit nödvändiga åtgärder och anpassningar för att minimera risken för smittspridning under vandringen. Detta inkluderar:

• Mathantering/servering. Allt tillreds med plasthandskar och munskydd.

• Transport. Större buss där alla ska hålla det rekommenderade avståndet till näste resenär.

• Handtvätt. Tvål och vatten samt handsprit vid varje måltid, även utefter leden. Möjliggöra handtvätt vid alla fastigheter.

• Sanitetsservetter vid alla toaletter.

• Mat- och sovplats ställs i ordning att hålla rekommenderat avstånd.

• Pilgrimsledaren uppmanar gruppen att bibehålla avstånd.

Pilgrimsledare Daniel Blomstedt och Johan J:son Ljung. Foto: Kristin Schyllner

Våra pilgrimsledare

Årets pilgrimsledare är Daniel Blomstedt och Johan J:son Ljung.

Följ med pastoratets prästkandidater inom Uppsala stift när de leder pilgrimsvandringen över Kyrkleden sommaren 2020! Längs vägen varieras programmet med vandring i tystnad, musik, berättelse, samtal, meditation, andakt, bruksguidning och avslutningsgudstjänst.

Anmälan

Du anmäler dig via webbformuläret nedan. Sista anmälningsdatum är fredag den 29 maj. Vid frågor eller funderingar, kontakta Andreas Persson på telefon 0294-242 69 eller e-post andreas.e.persson@svenskakyrkan.se.