Stockholms domkyrkoförsamling

När tornedalingarnas namn försvenskades

Många meänkielitalande tornedalingar fick försvenskade namn som föräldrarna inte alls hade valt åt sina barn. Vem skrev in dem så i kyrkböckerna? Professor em Henning Johansson berättar om felaktiga namngivningar söndag 19 november kl 13 i Storkyrkosalen.

reformation för kyrkans förtryck av svenska minoriteter

Biskop Hans Stiglund

Inte bara staten har förtryckt minoriteterna, utan också kyrkan. Många meänkielitalande tornedalingar döptes med försvenskade namn som föräldrarna inte alls hade valt åt sina barn. Vem skrev in dessa svenska namn i kyrkböckerna?
Professor emeritus Henning Johansson har hittat ett stort antal felaktiga namngivningar för meänkielitalande tornedalingar. Dessutom gjorde staten sina skallmätningar också på meänkielitalande. Svenska Tornedalingars riksförbund-Torniolaksolaiset har fått bidrag för att genomföra en förstudie av de övergrepp som staten gjorde sig skyldig till.
Medverkande: Henning Johansson, professor em, Kerstin Salomonsson, Umeå, vice ordförande i Svenska Tornedalingars riksförbund–Torniolaksolaiset, Hans Stiglund, biskop i Luleå stift som också gästpredikar i Storkyrkans gudstjänst kl 11.00 denna dag.
Värd: Sabina Koij, präst och doktorand

Datum: Söndag 19 november