Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Stockholms domkyrkoförsamling Besöksadress: Stortorget 1, 11129 Stockholm Postadress: BOX 2122, 10313 STOCKHOLM Telefon: +46(8)7233000 E-post till Stockholms domkyrkoförsamling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kan man bli utbränd av empati?

I dag blir många utbrända av sitt engagemang i andra - varför? Forskning visar att vår inlevelseförmåga i andras lidande kan vara en bidragande orsak. Onsdag 27 september talar vi om senaste hjärnforskningen och hur vi ska ta hand om oss själva för att hålla i längden. Favorit i repris!

KAN MAN BLI UTBRÄND AV EMPATI?

Luther präglades av kallelsen. De engagerande jobb som i dag liknar ett kall kan leda till s k empatitrötthet. Inom människonära yrken som vården, polisen och socialtjänsten slits många inifrån. Ny forskning visar att vi kan bli utbrända av det egna dåliga samvetet, när vi inte kan göra det vi så starkt känner att vi vill göra för andra.

Hur kan vi utbildas för att hålla i längden? Vad innebär det att både vara empatisk och bry sig om sig själv? En programpunkt i repris på mångas begäran.

Medverkande: Lars Christiansen, präst, terapeut och lärare för blivande präster, talar om en nytolkning av Luthers kallelsetanke och om några nya forskningsrapporter som tar upp "tjänande" yrken och utmattning i relation till självmedkänsla.

Agneta Lagercrantz, journalist och författare, berättar om ny forskning som skiljer på empati och medkänsla. Empati kan leda till samvetsstress som visat sig vara den största orsaken inom människonära yrken för att drabbas av utbrändhet. Läs Agnetas artikelserie Samvetssress  från i våras på Idagsidan i Svenska Dagbladet.

Datum: Onsdag 27 september
Tid: 18.00, kyrkkorv till självkostnadspris
Plats: Nicolaisalen, Själagårdsgatan 13, Gamla stan