Foto: Arkiv, Magnus Aronsson

Intellektuell hederlighet

Lena Andersson författare, Sven Milltoft kyrkoherde, psykoanalytiker, Folke Tersman professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Söndag 15 oktober kl 13.00–14.30, Storkyrkosalen.

Varför är ministrarna på Twitter, undrar Björn Werner i Svenska Dagbladet. Det som skrivs där är ”omodererat, dekadent och titt som tätt plundrat av trollkontonas barbariska horder”. De borde snarast överge plattformen som han menar är bättre ämnad för provokatörer och estradörer, sämre för regeringens och medborgarnas företrädare. På dessa har vi rätt att ställa större krav på intellektuell hederlighet.  

Detta är något som är av stor betydelse inte bara inom politiken utan även inom vetenskap, pedagogik, filosofi och religion. Vad är intellektuell hederlighet? Finns det några generella kriterier eller förebilder? Kan man lära sig intellektuell hederlighet och vad finns det i så fall för pedagogiska metoder? Är intellektuell hederlighet i vetenskap samma sak som i religion och politik? Vilka konsekvenser kan bristen på intellektuell hederlighet få?

MEDVERKANDE
Lena Andersson författare
Sven Milltoft kyrkoherde, psykoanalytiker 
Folke Tersman professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet

Samtalet leds av Carl-Reinhold Bråkenhielm, professor emeritus

Söndag 15 oktober kl 13.00–14.30, Storkyrkosalen