Askonsdag, start på fastan

Ett kors i pannan med aska påminner om livets allvar och bräcklighet, men också om hur Gud skapar nytt liv ur döden. Korset blir ett livets tecken.

Vad är Askonsdagen?

Askonsdagen är den första dagen i fastan, som sedan pågår fram till påskafton. Efter fastlagens tre dagar av fest och förberedelser, som avslutas på fettisdagen, inleds fastan före påsk. Fastans första dag kallas askonsdagen.

Askonsdagen har fått sitt namn efter en gammal kristen sedvänja att strö aska på dem som kom till kyrkan och lyfte fram sina synder. Än i dag kan prästen ge de gudstjänstdeltagare som vill, ett kors av aska i pannan på askonsdagsmässan.

Vad är särskilt med Askonsdagsmässan?

Speciellt för askonsdagsmässan är att den som vill kan få ett kors tecknat i pannan med aska. Korset symboliserar Jesus vandring mot korset och vandringen genom död till nytt liv.

Varför får man ett kors på pannan?

När vi döps får vi ett kors tecknat i pannan med vatten, som ett tecken på förbundet mellan Gud och människa. När vi på askonsdagen får detta kors ifyllt med aska påminner det oss om livets allvar och bräcklighet, men också om hur Gud skapar nytt liv ur döden. Korset blir ett livets tecken.

Askonsdagsmässa 26 februari kl. 18.00 i Åkersberga kyrka

Präst: Johanna Gherman