Bilden visar 8 sångare ur gospelkören Svart på vitt som sjunger högt uppe i Svampen.
Foto: Jenny Holmberg

Svenska kyrkan satsar på dramatiska påskfilmer – från fängelsehålan på Örebro slott och från Svampen!

Påsken rör sig från mörker, sorg och ångest till ljus, glädje och tilltro. I år presenterar Svenska kyrkan i Örebro dramat på ett nytt sätt – genom att ta med örebroarna till den mörka fängelsehålan på Örebro slott och utsikten högst uppe i Svampen. Sångare ur Olaus Petri Vocalis och gospelkören Svart på vitt medverkar.

Påsken är kyrkans största helg och gudstjänsterna i stilla veckan rymmer många starka känslor. Svek, sorg, död – men också ljus och nytt liv. För att levandegöra den dramatiska berättelsen ytterligare, satsar Svenska kyrkan i år på två filmade påskhälsningar där musiken spelar stor roll.

Från botten till toppen

Bilden visar manlig sångare i mörka källarvalv.
Simon Wämmerfors och ytterligare fyra sångare ur Olaus Petri Vocalis medverkar i långfredagsfilmen. Foto: Jenny Holmberg

Från botten till toppen. Från mörker till ljus. Från Petrus ångest och vanmakt, till Maria från Magdalas förvirring och glädje.

– Eller för den delen: från oro och isolering till tilltro och nya perspektiv, säger Jenny Holmberg, kommunikatonsstrateg hos Svenska kyrkan i Örebro. Vi är många som längtar efter vändpunkten just nu, som vill ha hopp och nytt liv. Livet under pandemin har flera beröringspunkter med påskens dramatiska berättelse. Att vi i filmerna söker oss ut från kyrkorummet – till en flera hundra år gammal fängelsehåla och ett 58 meter högt vattentorn – tillför också nya dimensioner.

Renässansmusik och gospel

Sångarna ur Olaus Petri Vocalis framför renässansmusik: Salvator Mundi av Thomas Tallis. Sångarna ur Svart på vitt sjunger Oh Happy Day av Edwin R. Hawkins, i ett arrangemang av Joakim Arenius.

Filmerna publiceras i sociala medier kl 9 på långfredagen respektive påskdagen och kommer även finns här på webben. För produktion står Svenska kyrkan i Örebro i samarbete med Beckmann & Co.

Bilden visar mörka valv och två utplacerade sångare som filmas.
Långfredagens filmade häsning kommer från de mörka valven på Örebro slott. Sångare ur Olaus Petri Vocalis medverkar. Foto: Anna Wikblom