En liten pojke gungar högt i en park vid skogen.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Stiftsgårdarna ger människor med små medel chansen att komma iväg

Nyhet Publicerad

Under 2023 arrangerar stiftsgårdarna Åkersberg i Höör och Södra Hoka i Asarum kostnadsfria läger, dagar och helgfirande för familjer och vuxna med små resurser. Ansök via diakonen i din hemförsamling.

Stort behov av att komma iväg och möta andra 

I tider där de basala livsomkostnaderna ökat minskar de egna möjligheterna att kunna åka iväg och få upplevelser. Under 2023 arrangerar stiftsgårdarna Åkersberg och Södra Hoka läger och dagar för familjer och personer som har små resurser och möjligheter att komma iväg och möta andra.  

Stiftsgårdarna erbjuder hälsodagar för seniorer, gemensamt påskfirande, må-bra-dagar, sommarläger för familjer, pensionatsdagar, sorgeläger för familjer, gemensamt julfirande samt nyårsläger för familjer.

Stiftsgårdarna står för kostnaden 

Stiftsgårdarna står för kostnaderna för vistelsen, det vill säga mat, logi, sänglinne, handdukar, program och aktiviteter samt transport mellan Karlshamn och Södra Hoka.  

Ansök via din hemförsamling 

Alla ansökningar görs via diakonen i din hemförsamling som är den som behovsprövar och skickar in ansökan till stiftsgårdarna. I första hand erbjuder stiftsgårdarna platser till dem som inte varit med tidigare. 

Om du inte vet vilken församling du tillhör hittar du den enkelt genom att söka på din adress längre ner på den här sidan.

Läger och dagar 2023 

Programmen utformas så att alla kan delta utefter sina förutsättningar. 

Hälso-dagar för seniorer 

Två gånger under året erbjuder stiftsgården Åkersberg  två dygns hälso-dagar för seniorer. Det blir en mötesplats med inspiration till rörelse, bra mat, gemenskap och glädje i livet. Frihetens Kapell och Andrum spa erbjuder lugna stunder för eftertänksamhet och återhämtning. Det är viktigt att du som deltagare klarar dina dagliga rutiner själv. Varje tillfälle har plats för cirka 10 personer. 

Tid och plats:

  • 20-22 mars, Åkersberg
  • 2-4 oktober, Åkersberg  

Ansökan: Senast en månad innan varje tillfälle.  

Påskfirande 

Gemenskapsdagar på Åkersberg för vuxna med program av varierat slag, andakter, gudstjänster och god mat i härlig miljö. Tillsammans skapar vi trivsel och delar gemenskap. Viktigt att du som deltagare klarar dina dagliga rutiner själv. Plats för cirka 20 personer. 

Tid och plats:  6-9 april, skärtorsdag-påskdag, Åkersberg.

Ansökan senast en månad innan. 

Må-bra-dagar 

Må-bra-dagarna är för vuxna upp till 65 år, främst för personer i långtidssjukskrivning/ sjukersättning, men även för dem som behöver ett avbrott i vardagen med något som ger nya intryck, upplevelser och möten.

Må-bra-dagarna fokuserar på att må bättre och få tips om rörelse, hälsa och glädjeämnen i livet. I programmet finns också promenader och andakter. Alla deltar efter sina förutsättningar. Tillsammans skapar vi trivsel och delar gemenskap. Varje tillfälle har plats för 10 personer.  

Tid och plats:

  • 9-11 maj, Södra Hoka
  • 14-16 november, Södra Hoka
  • 5-7 december, Åkersberg  

Anmälan: Senast en månad innan varje tillfälle.  

Familjeläger sommar 

För familjer med barn upp till 16 år. Hela familjen deltar tillsammans i de olika programpunkterna. Det kan innehålla lekar, tävlingar både inne och utomhus, tipsrunda, lägerbål, rita, pyssla, bad mm. Tillsammans skapar vi trivsel och delar gemenskap. Familjen bor tillsammans i rum, oftast med våningssängar. Toalett och dusch finns i korridoren utanför rummet.  Varje läger har plats för cirka 30 personer.  

Tid och plats: 

  • 4-6 juli, 3 dagar, Åkersberg
  • 17-21 juli, 5 dagar Södra Hoka
  • 24-28 juli, 5 dagar Södra Hoka
  • 8-10 augusti, 3 dagar, Åkersberg   

Ansökan: senast 28 april 2023.  

Pensionatsdagar  

Pensionatsdagarna är en mötesplats för vuxna som erbjuder ett omväxlande program där alla kan delta. Det kan vara gemenskapsprogram, morgon- och aftonböner, morgonsträck, promenader, utfärd, sång och musik, program om konst, böcker och författare med mera. Tillsammans skapar vi trivsel och delar gemenskap. Det är viktigt att du som deltagare klarar dina dagliga rutiner själv. Det finns plats för cirka 20 personer.  

Tid och plats: 12-15 september, Södra Hoka.

Ansökan senast en månad innan. 

Familjeläger för familjer som mist en anhörig 

Ett läger där familjen får vara tillsammans i samtal, aktiviteter och lek. Programmet innehåller både samlingar och aktiviteter för alla tillsammans och i smågrupper med föräldrar, barn och tonåringar var för sig. Lägret har plats för 6–8 familjer. Det ska ha gått minst 6 månader sedan dödsfallet. 

Tid och plats: 27-30 oktober, Åkersberg.

Ansökan: senast 15 juni 2023.  

Julfirande 

Gemenskapsdagar på Åkersberg för vuxna med program av varierat slag, andakter, gudstjänster och god mat i härlig miljö. Tillsammans skapar vi trivsel och delar gemenskap. Viktigt att du som deltagare klarar dina dagliga rutiner själv. Plats för cirka 30-35 personer.  

Tid och plats: 23–26 december 2024, Åkersberg.

Ansökan senast 3 november 2023. 

Nyårsläger för familjer 

Nyårslägret är för familjer med barn upp till 16 år. Hela familjen deltar tillsammans i de olika programpunkterna. Det kan innehålla lekar, både ute och inne, tävlingar, måla, pyssla, spela sällskapsspel mm. Tillsammans skapar vi trivsel och delar gemenskap. Familjen bor tillsammans i rum, oftast med våningssängar. Toalett och dusch finns i korridoren utanför rummet. Lägret har plats för cirka a 30 personer. 

Tid och plats: 3-5 januari 2024, Södra Hoka. 

Ansökan senast 3 november 2023.  
 

Relaterat innehåll

Stiftsgården Åkersberg

Stiftsgården Åkersberg i Höör är en av Lunds stifts två kurs-och konferensgårdar. Du når Stiftsgården Åkersberg på 0413-55 91 00 eller genom att skicka ett mejl till info@akersberg.se.

Stiftsgården Södra Hoka

Stiftsgården Södra Hoka i Asarum i Blekinge är en av Lunds stifts två kurs- och lägergårdar. Du når Stiftsgården Södra Hoka på 0454-195 40 eller genom att skicka ett mejl till info@sodrahoka.se.