Samarbete med lokala småodlare
Att handla närproducerat var en tanke som kom för över ett år sedan. Linnéa var trött på att beställa hem grönsaker som var dåliga redan när de kom. En kollega tipsade om de så kallade Reko-ringarna där lokala producenter saluför egenodlade och oftast ekologiska produkter. Det öppnade upp en möjlighet att lära känna och knyta kontakter med odlare i närområdet.
- Det känns bra att samarbeta med likasinnade och på samma gång gynna våra närodlande bönder, småodlarna. Jag tror och hoppas att det här också kommer att bli uppskattat hos våra besökare. Det är ju många fördelar med närodlat och säsongsbetonat. Grödorna vi nu köper är till stor del gamla kultursorter som har fått mogna klart på plats. Det gör att de blir mer smakrika och säkert näringsmässigt bättre. Vi slipper dessutom långa transporter och en massa bekämpningsmedel, säger Linnéa.
Vegetariskt och säsongsbetonat
Köket i Helgeandskyrkan är ett så kallat ”mottagningskök” vilket innebär att man bara får laga vegetarisk mat där. Nu blir det dessutom under sommarhalvåret huvudsakligen säsongsbetonade grönsaker.
- Som husmor i Helgeandskyrkan får man vara lite kreativ och jag improviserar gärna i min matlagning. Det är väldigt roligt att baka, laga mat och serva de som kommer hit med god mat. Vi föder omkring 50-80 munnar med mat varje vecka, stora som små. Och här får barnen prova på grönsaker som föräldrarna kanske inte vanligtvis köper i affären, förklarar Linnéa.
Utvecklat samarbete
Samarbetet med lokala odlare har kommit igång bra, och redan öppnas det upp möjligheter att skräddarsy beställningarna inför nästa säsong. Linnéa ser fram emot hur detta ska utvecklas:
- Under vintern ska vi fundera på olika grönsaker vi vill beställa och sedan odlas de åt oss – nästan som i ett andelsjordbruk. Det blir ”win-win” på det också.