Lyssna

Nyhet / Publicerad 6 oktober 2020 / Ändrad 21 december 2022

Vinnarfilmens regissör: "Jag tror på att vi ska respektera alla människor utan fördomar"

"Jag är mycket glad. Det är ett tufft och krävande jobb att vara filmskapare. Att få pris är en bekräftelse och en riktigt fin gåva! Det ger ny energi, kraft och mod", menar Laurent Micheli, regissör och manusförfattare till Lolas väg mot havet som utsågs till 2020 års vinnare av Svenska kyrkans ungdomsfilmpris på BUFF, barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö.

När det gäller Lolas väg mot havet ville jag lyfta transpersoners situation och visa upp hur verkligheten kan vara för dem. Det är angeläget att vi vågar prata om ämnet. De är en minoritet, de har det tufft, de är gömda och glömda.

Laurent Micheli

- Att det är ett ungdomsfilmpris är verkligen hedrande. Jag måste erkänna att jag är positivt överraskad och förvånad över att filmen får Svenska kyrkans pris. Det visar på en öppenhet som jag inte förväntat mig. Det är häftigt och mycket rörande. Det ger hopp.

- Det är så viktigt att prata om könsroller, könsidentitet och att förmedla kunskap till unga. Att utvecklingen går framåt och toleransen i samhället kan öka är jättepositivt och betryggande. 

Svenska kyrkan använder film som ett redskap i mötet med unga och konfirmander. Vad tänker du kring det?

- Det är klokt tänkt och intressant. Med en film som Lolas väg mot havet, som lyfter komplexa frågor, är det viktigt att vara varsam och diskutera tillsammans.

På BUFF, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö, vann filmen dessutom dubbla priser. Både den unga juryn och Svenska kyrkans jury valde samma film till vinnare.

- Det känns såklart extra stort. Det värdesätter jag högt.

- När det gäller Lolas väg mot havet ville jag lyfta transpersoners situation och visa upp hur verkligheten kan vara för dem på den stora duken. Det är angeläget att vi vågar prata om ämnet. De är en minoritet, de har det tufft, de är gömda och glömda. Samhället borde i högre grad finnas till för dem och hjälpa dem.

- Jag har inte skrivit filmen för någon särskild publik. Som jag ser det finns det två dörrar som filmen öppnar. Unga kan identifiera sig med Lola. Föräldrar och äldre kan identifiera sig med pappan. Det är olika perspektiv som är viktiga.

Filmen börjar med att teckna en mörk bild, men i slutet anas en ljusning. Är det centralt för dig att förmedla hopp?  

- Ja, det ville jag göra. Jag är optimist av naturen, men jag är inte naiv. Det är ingen amerikansk ”happy end”. Jag kämpar för att saker och ting ska utvecklas i en god riktning.

Din passion i livet?

- Det är viktigt att ha en tro, det kan bära oss och få oss att kämpa. Jag tror på att vi ska respektera alla människor utan fördomar.     

Hur tänker du kring vinsten på 100 000 kronor?

- Jag ska ta reda på detaljerna och vad som gäller för Svenska kyrkans filmpris. Jag vill investera vinstsumman för att kunna fortsätta att göra filmer som jag brinner för. Just nu behöver jag en ny dator för att kunna gå vidare i arbetet med nästa film. Så detta kommer väl till pass!

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

Skrolla ner på sidan och läs även intervjun med Svenska kyrkans jury!

FAKTA

Laurent Micheli är regissör och manusförfattare till Lolas väg mot havet (2019). Han började sin bana som skådespelare. Laurent Micheli bor och arbetar i Bryssel, Belgien. Där föddes han 1982. Han är känd för kortfilmen Alice som kom 2007 och gjorde långfilmsdebut 2016 med Even lovers get the blues.  

 Här kan du läsa mer om filmen Lolas väg mot havet .

Och här finns mer om BUFF 2020 och även en intervju med filmfestivalgeneralen Julia Jarl

Katarina Herbert och Annika Nilsson rekommenderar filmen Lolas väg mot havet för visning i arbetet med unga och konfirmander från 14 år och uppåt.

Foto: Maria Lundström

Malmöjuryn eniga i valet av vinnarfilmen

- Filmen Lola mot havet är helgjuten och står för sig själv. Det är en bra film att visa unga och konfirmander eftersom den har mycket som man kan diskutera kring.” Det säger juryn bakom Svenska kyrkans ungdomsfilmpris på BUFF 2020. 

Var valet solklart?

- Ja, vi var helt eniga om att ge priset till Lola mot havet. Utan tvekan. Det underlättar att ha priskriterierna att utgå ifrån. Man kan ha dem att gå tillbaka till när man ställer sig frågan vilken film som i högst grad uppfyller dem.  

I år bestod Svenska kyrkans jury av Katarina Herbert, församlingsherde i Husie och Sankt Petri Annika Nilsson, församlingspedagog i Västra Skrävlinge församling, Fosie församling, Paul Kraus, biografföreståndare, Hypnos Theatre och ordförande för Film i Malmö samt Gilda Naumannen, filmskapare i Carbs Collective, Malmö.   

- Vi tycker filmen är användbar i åldrarna 14-15 och uppåt. Den lyfter frågan om identitet och sexuell läggning, eftersom den handlar om en transperson, men framför allt handlar den om en ung människas relationer och möten. Det finns hopp i den, menar Katarina Herbert och Annika Nilsson.

Filmen är en roadtrip där en pappa och hans 18-åring färdas mot havet. Berättelsen börjar med att huvudpersonens mamma har dött. Mamman är genom hela filmen närvarande i sin frånvaro.  

- Utanförskapet som Lola upplever är ganska cementerat. Det som jag reagerar på är den stereotypa bild den ger av medelålders män i det etablerade samhället. Ska filmen vara en fanbärare för framtiden, eller handlar den om nuet? Men den finns en öppning i mitten av filmen som bordellmamman står för, påpekar Paul Kraus.

Paul vurmar för BUFF och tycker att filmfestivalen är en god tradition:

- För många barn och unga i Malmö är BUFF deras första möte med film. Det är värdefullt.

Hedersomnämnande till spansk film

På BUFF fick La Innocencia/The Innocence av regissören Lucia Alemany ett hedersomnämnande och kammande hem det ekumeniska kyrkliga Interfilms diplom. Filmen handlar om hur tufft det är att växa upp i en liten stad med fasta ramar, traditioner och förväntningar. Huvudbudskapet är vikten av att stå fast vid sina drömmar, oavsett vad föräldrar och samhälle tycker.

Här kan du läsa om prismotiveringarna och kriterierna för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris med mera!