Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Biskopens valspråk

Biskop Johan Tyrbergs egna kommentar om sitt valspråk

Biskop Johan Tyrbergs vapen.

"Jordens salt är mitt valspråk och motto. Det påminner mig om att Jesus i Matteus kap 5 vers 13 säger att vi är Jordens salt. Vi har en uppgift och en roll i världen och för världen. Saltet har många uppgifter och betydelser. Oftast tänker vi på det som smakförstärkare. Låt oss vara det. Liksom saltet inte gör någon nytta i saltkaret, utan behöver spridas i maten, så behöver vi spridas i samhället och bland människor.

Om saltet saknas märks det. Så kan det märkas att något saknas om man inte tar hänsyn till människans andliga behov. Liksom saltet kan göra skillnad även i små kvantiteter, ska vi inte förtvivla när gruppen som samlas till bön och gudstjänst blir liten. Vi kan göra skillnad ändå.

Saltet är nödvändigt för livet. Utan salt kan cellerna inte binda vatten och vi torkar ut. Så tror jag det är med kyrkans roll, vi behövs för livets skull."