En stor mängd tända gravljus i granris.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Allhelgonahelgen i församlingarna

Under allhelgona tänker vi på dem som vi älskade, men som inte längre lever kvar hos oss. Vi påminns om livets skörhet. Det kan vara bra och viktigt att få samtala om. Våra medarbetare finns tillgängliga i öppna kyrkor och ute på kyrkogårdarna vid tillfällen under helgen. Välkommen att tända ett ljus på en grav. Eller bara promenera runt bland gravarna i ett vackert landskap av ljusglimtar och begrunda livets gång.

Välkommen till öppna kyrkor och kyrkogårdar

Församlingarna ordnar särskilt för besök på alla våra elva kyrkogårdar fredag 4 november kl. 12-17 (utökad tid och även lördag på vissa håll). Det kommer vara öppna hus/kyrkor, stilla levande musik, station där barnen får dekorera ett gravljus, värmestationer med brasa & värmande dryck, möjlighet till samtal, i lite varierande utbud på de olika platserna. Varmt välkommen då eller annan tid under helgen när det så passar, att tända ljus, minnas och hedra de döda.

Välkommen också till minnesgudstjänsterna

Fredag 4 november

18:00 Ytterlännäs k:a

Lördag 5 november

11:00 Bjärtrå k:a
18:00 Dals k:a
18:00 Gudmundrå k:a
18:00 Nordingrå k:a (start i kyrkoruinen 17:30)
18:00 Skogs k:a

Söndag 6 november

11:00 Torsåkers k:a
16:00 Ullångers k:a
18:00 Nora k:a
18:00 Styrnäs k:a
18:00 Vibyggerå k:a

Du är inte ensam i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för de som blir kvar. I kyrkan finns plats för sorg, och stöd för dig som lever vidare. Ibland kan det handla om att tända ett ljus och sitta en stund i stillhet. Många gånger kan det kännas värdefullt att dela sorgen med någon som lyssnar och förstår. Det kan vara i en sorgegrupp eller i ett enskilt samtal med en präst eller diakon. Välkommen att ta kontakt!

Vad är skillnaden mellan allhelgona och halloween?

Både allhelgonahelgen och halloween uppmärksammar de döda, men det görs på väldigt olika sätt. 

Alla helgons dag

Alla helgons dag firas alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Det är en dag för att uppmärksamma alla helgon, kända som okända.

Ett barn skriver en hälsning till sin morfar på ett gravljus.

Alla själars dag

Alla själars dag infaller söndagen efter alla helgons dag. Traditionellt är det den dag då vi minns och hedrar våra döda närstående.

Animation där en person lutar sig fram och vinkar till en annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för de som blir kvar. I kyrkan finns plats för sorg, och stöd för dig som lever vidare.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.