Foto: Anna Blomquist/Svenska kyrkan Karlstads stift

Manifestation till stöd för Ukraina

Nyhet Publicerad

I samband med årsdagen av Rysslands storskaliga invasion medverkade biskop Sören Dalevi i en manifestation till stöd för Ukraina. Samma dag publicerades en debattartikel på Kyrkans tidning med fokus på fred och försoning.

Med anledning av årsdagen av Rysslands storskaliga invation av Ukraina hölls vid lunchtid den 24 februari en manifestation på Stora torget i Karlstad. Bland medverkande fanns bland andra George Andrén, landshövding, och Mykola Tkachuk, ukrainare i Värmland, tillsammans med biskop Sören Dalevi.

Biskopen talade om vad som står på spel i kriget, vad det är de kämpande i Ukraina försvarar mer än sitt hemland. Han sa bland annat:

– Vi hedrar därför minnet av alla de Ukrainare som dött det senaste året genom att stå upp för demokrati och frihet och alla människors lika värde. Att stå upp för varje människas rätt att leva den normala vardag hon vill leva, oavsett hudfärg, oavsett sexuell läggning eller vad det nu må handla om. Och sammalunda: vi motarbetar Vladimir Putins tyranni genom att leva och stå för vår normala vardag, och därmed också stå för de demokratiska ideal vårt samhälle är uppbyggt kring.

Läs hela talet här (pdf).

Samma dag publicerade även Kyrkans tidning en debattartikel som biskop Sören Dalevi skrivit tillsammans med professor Otfried Czaika, stiftsteolog på Karlstads stift. Den beskriver hur man den kristna traditionen och fredspedagogiken kan underlätta en freds- och försoningsprocess när det är dags för den. 

Läs hela debattartikeln på Kyrkans tidnings webbplats

Foto: Anna Blomquist/Svenska kyrkan Karlstads stift