Hitta styrkan med andliga vanor

Publicerad Ändrad

Kyrkans urgamla andliga praktiker kan ge oss bättre självförtroende och vara en hjälp i att klara livets påfrestningar. Det är prästen Marit Norén övertygad om. I årets upplaga av Ärkebiskopens fastebok, Andlig bålstyrka, ger hon handfasta råd i att träna upp vår andliga bålstyrka – med utgångspunkten att tro verkligen kan göra skillnad i våra liv.

– Jag önskar att vi i kyrkan oftare vågade ge praktiska råd till människor kring hur man kan vara kristen i vardagen. Vad betyder det? Hur gör man? Och ha modet att säga till människor att det kanske kan hjälpa dem att testa de här andliga praktikerna. Liksom: ”Följ med och se, testa vad som händer!” säger Marit Norén.

I en tid då många mår dåligt och mycket känns skakigt är hon över­tygad om att tro kan få människor att må bättre och ge mer kraft till det väsentliga – och det vill hon berätta om.

– Detta stämmer både med den forskning som finns om existentiell hälsa, mina egna personliga erfarenheter och det jag ser i mitt arbete som präst, säger Marit.

För att tydliggöra hur detta fungerar använder Marit ofta be­greppet ”andlig bålstyrka”.

– På liknande sätt som fysisk bålstyrka, eller corestabilitet, hjälper oss att stå stabila och inte skada oss när vi utför mer påfrestande rörelser är andlig bålstyrka en bild för en inre existentiell stabilitet, särskilt när vi stöter på svårigheter i livet, förklarar hon.

Porträtt av kvinnlig präst. Hon har blont axellångt hår och bär glasögon.
Marin Norén ger råd kring Andlig bålstyrka Foto: Gustaf Hellsing

I boken beskriver hon hur vi först behöver släppa taget – om alltifrån materiella ägodelar till att ständigt vilja vara med där det händer – för att kunna ge plats för nya andliga vanor, som stärker vår kontakt med både Gud och våra medmänniskor.

– Det är inte meningen att vi ska träna vår andliga bålstyrka enbart för vår egen skull. Det är en grundbult i kristen tro och för mig att riktningen alltid både är inåt mot Guds röst inom mig och utåt till medmänniskan, betonar Marit.

Praktiska övningar

Boken är full av praktiska övningar som ska ge läsaren lust att testa på allt från uppmärksam närvaro, att besöka en gudstjänst eller be för någon man ogillar, till att samtala om en bibeltext, förundras över naturen eller rensa ur sitt hem på saker man inte använder. Alla praktiker är sådana hon själv har upptäckt är viktiga för att hon ska må bra och klara av livet.

– De drar mig tillbaka till grundglädjen, vilken jag ser som Guds röst i mitt liv, säger Marit. 

Detta blev extra tydligt när hon blev sjukskriven för utmattning. Hon hade utövat sådana andliga vanor tidigare, men den perioden gjorde betydelsen av dem ännu tydligare.

– Genom dessa enkla praktiker i vardagen stärktes min inre stabilitet och jag fick tag i glädjen igen, förklarar hon.

Text: Lina Mattebo

Testa övningar ur boken Andlig bålstyrka

I och med naturen

”Se på himlens fåglar.”
– Matt 6:26

Ta dig till en skogsdunge, park eller en trädgård. Eller bara stanna till längs din väg på ett ställe där det finns växtlighet. Om du inte kan ta dig till en plats utomhus kan övningen göras till exempel på en balkong eller med en krukväxt.

Stilla dig och ta några djupa andetag. Fokusera dina andetag och uppmärksamma din egen kropp i nuet på den här platsen. Rikta sedan uppmärksamheten till din omgivning.

Vad ser du? Vilka dofter kan du känna? Vad hör du? Reagerar naturen på dig på något sätt – är det kanske något djur som flyr undan eller någon fågel som varnar för dig? Ser du något småkryp som håller på med sitt? Känner du något vinddrag mot din hud? Du kan röra vid ett blad eller en trädstam och uppmärksamma hur det känns mot dina fingertoppar.

Betrakta växter och eventuella djur, vatten eller solljus med nyfikenhet. Men försök att göra det utan att kategorisera eller artbestämma allt du ser. Vad uppmärksam i nuet. Om en tanke i form av din inre röst kommer, acceptera den och släpp den vidare som ett moln på himlen eller ett löv i en bäck. Bara var tillsammans med det du har omkring dig en stund.

Vad händer i dig om du föreställer dig Guds närvaro i allt som är omkring dig? Vad känner du? Observera utan att döma, teoretisera eller kritisera.

Avsluta med att tacka naturen eller Gud eller kanske dig själv för den här stunden.

I mellanrummet

Jesus sade: ”Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv.”
– Joh 4:14

Nästa gång du befinner dig i en situation där du normalt skulle ta upp mobiltelefonen och scrolla (eller göra något annat som distraherar dig för att få tiden att gå), till exempel väntar i en kö, sitter i ett väntrum eller åker buss: motstå din impuls att distrahera dig.

Se dig i stället omkring och notera din omgivning. Vad hör och ser du? Vad känner du för dofter? Vilka människor finns runt dig?

Kan du tyst be en kort bön för dem eller inom dig önska dem en bra dag?

Låt tankarna vandra fritt.

Om övningen gjorde dig gott, upprepa den i andra situationer.

Rensa ditt hem 

"Samla inte skatter här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. 

Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara." 
– Matt 6:19–21

Gå genom ditt hem under max tio minuter. Välj snabbt tio saker du inte använder, behöver eller älskar. Lägg dem i en kartong eller kasse. Du kommer inte att ångra dig. 

Välj sedan ytterligare en sak varje dag under den kommande veckan och lägg i kartongen eller kassen. 

Vid veckans slut, skänk med tacksamhet allt innehåll till en second hand-butik, om det är saker som någon annan kan ha glädje av. Om inte, lämna dem på återvinningscentralen. 

Kom hem till ditt något luftigare hem och ta några djupa andetag.

Delta uppmärksamt i en gudstjänst

”Ty där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem.”
–Matt 18:20

Delta i en gudstjänst i en kyrka i närheten. När du kommer dit, säg hej till någon.

Under klockringningen eller vid gudstjänstens start, andas medvetet och försök vara närvarande i nuet. Om det är tillgängligt för dig, hitta din inre stillhet.

Bli medveten om din egen kropp, sätt fötterna stadigt i marken, känn hur kyrkbänken eller stolen är trygg och stabil under dig. Ta uppmärksamt in omgivningen – de andra kyrkobesökarna och kyrkorummet, de ljud du hör och de dofter du känner. Öppna dig för Guds närvaro här och nu.

Följ sedan med i gudstjänsten med nyfikenhet. Vad tänker du? Vad känner du? Om du inte känner dig bekväm med något moment, går det alltid bra att avstå från att delta i det. Observera dina tankar och reaktioner utan att döma eller kritisera.

Är det kyrkkaffe efter gudstjänsten, stanna gärna kvar. Prova att återkomma några veckor i rad.

Texterna ur boken Andlig bålstyrka, Ärkebiskopens fastebok är publicerade med tillstånd av Verbum. 

Relaterat innehåll