Foto: Elliot Elliot

Han fick hjälp att leva livet i må bra-zonen

Publicerad

Bättre sömn och färre kilon. Men framför allt: En djupare känsla av mening. Genom Livsstilsverktyget fick Håkan Nilsson hjälp att koppla kroppshälsan till de existentiella frågorna.

Synen på hälsa förändras. Att kropp och psyke hör ihop är numera en självklarhet inom vården, åtminstone i teorin. Sakta men säkert tar sig också de existentiella perspektiven in i hälsoarbetet. De som handlar om de stora livsfrågorna.

Ett av de mest omfattande exemplen på utvecklingen är Livsstilsverktyget. Det är en forskningssatsning som innefattar 50 000 svenskar. Den bygger på vetenskapliga studier som visar att existentiella och andliga frågor spelar en avgörande roll för hur vi mår, ända ner på cellnivå. Till exempel kan man se direkta effekter på kortisol och andra stresshormoner, som minskat blodtryck. 

Metoden utgår från ett onlineverktyg där användaren slussas från frågor om konkreta problem kring kost och motion, till att få reflektera kring mer djupgående resonemang. Syftet är att förstå hur de olika områdena hör ihop och att få hjälp att forma sitt liv efter den insikten.

Håkan Nilsson har testat livstilsverktyget

– Jag mår bättre på många sätt. Jag är ingen robot, alla känslor har sin plats. Men jag tycker att jag tillbringar den största delen av mitt liv i må bra-zonen.

Han är 62 år. Bakom sig har Håkan Nilsson en lång karriär inom it. Han har arbetat på koncernnivå i flyg- och sjöfraktsbranschen, ett yrkesliv som inneburit resor över hela jorden. Numera driver han eget.

Det existentiella frågorna är inte nya. Håkan Nilsson säger att han i många år haft en holistisk syn på tillvaron, där både avkoppling och vårdandet av relationer ingått. 

– Någon frågade mig hur jag skapar ”work-life balance”. Men jag delar inte upp tiden i arbete och övrigt liv, utan i aktiviteter som ger respektive stjäl energi. Jag försöker minimera det sistnämnda. 

Från bok till verktyg

Vägen till Livsstilsverktyget gick via boken Hela livet. Den är skriven av Anders Rosengren, läkare och Livsstilsverktygets utvecklare, och beskriver bland annat tankarna bakom det digitala redskapet. Håkan Nilsson fångades av det han läste.

– Kunskapsintensiva böcker är ofta torra och tekniska. I Hela livet skildras forskning om till exempel stamceller genom ett reflekterande berättarjag. 

Att Håkan Nilsson tog steget från bok till verktyg har också med livsfasen att göra. Både hans mamma och pappa, som genom livet var fysiskt och socialt aktiva, fick dåliga sista år. 

– Det gjorde att jag började fundera mycket mer på hälsofrågor och på sambandet mellan till exempel hjärnhälsa och tarmhälsa. Dessutom blev jag farfar för två år sedan. Det gör att jag ser generationernas gång och reflekterar mer över livet.

Och visst fanns det sådant som trots Håkan Nilssons tidigare hälsoinsikter kunde bli bättre. Som det där med vikten. Håkan Nilsson valde ämne utifrån principen ”här är det inte riktigt bra i mitt liv”.

– Efter att jag drabbades av en jobbig artros har jag gått upp ett antal kilo. Sömnen var ett annat område där jag önskade förändring. 

Det är görandet som är tricket

Håkan Nilsson uppskattar att metoden är ämnesorienterad och beskriver Livsstilsverktyget som ett bibliotek av ämnen där man kan ta olika vägar längs hälsolandskapet beroende på var man är just då. Han uppskattar också att det inte bara handlar om ren informationsöverföring utan att man får frågor att reflektera kring. 

– Ett citat jag bär med mig sedan tidigare är ”knowing what to do and doing what you know”. Kunskap är viktigt, men den spelar ingen roll om jag ändå sitter hela kvällarna och dricker rödvin och smaskar chips. 

Det är görandet som är tricket, säger Håkan Nilsson. 

I början ställde han in appen så att han fick en påminnelse i veckan om att använda verktyget. Han har då gjort två eller tre teman åt gången. Nu blir det något mer sällan.

Ger det resultat eller inte? Det är den givna frågan inför nya hälsometoder. Klassiker i genren är bilder tagna före och efter en lyckad bantning. När det gäller mer existentiellt orienterade förändringar är resultatfrågan svårare, säger Håkan Nilsson. 

– Livsmening är inte kvantifierbart. Men verk­tyget har hjälpt mig att vara reflekterande kring vad som ger mening inte bara för stunden utan på längre sikt. Verktyget är också en metod som vidgar blic­ken till sammanhang utanför en själv, säger han. Det handlar inte bara om att jag själv ska bli si och så mycket snabbare. 

– Jag har kommit till insikt om att det som är bra för den enskilde människan ofta är bra för hela planethälsan. 

Forskningsatsning via Göteborgs universitet

Den som använder sig av Livsstilsverktyget ingår i forskningssatsningen som bedrivs vid Göteborgs universitet och som leds av Anders Rosengren. Håkan Nilsson säger att det känns bra att bidra till något större gott. Eftersom han har en it-profession i botten är han medveten om de säkerhetsrisker som kan finnas när man ger bort data. 

– Här känner jag ingen oro för att uppgifterna ska missutnyttjas. Genom min it-bakgrund begriper jag också styrkan i så kallad Big data. Med det stora statistiska underlag som Livsstilsverk­tyget har blir studierna meningsfulla.

Text: Kristina Lindh

Relaterat material

De existentiella frågorna påverkar dina molekyler

Människan är mer än en maskin som ska smörjas med 10 000 steg om dagen. En ny bok skildrar det existentiella perspektivets betydelse ända ner på cellnivå.

Livsstilsverktyget

livsstilsverktyget.se är ett digitalt redskap för att förebygga och förhindra livsstilssjukdomar. Sajten är utarbetad av forskare vid Göteborgs universitet och ger strategier för att hantera bland annat stress, ensamhet, mat och motion. Verktyget för samman livsfrågor med konkreta vardagstips.