Foto: Øyvind Lund

Fyra nya präster till Karlstads stift

Nyhet Publicerad Ändrad

Söndagen 22 januari var det prästvignings- och mottagningsmässan i Karlstads domkyrka. Då välkomnades fyra nya präster för tjänstgöring i Karlstads stift.

Till präst vigdes:

  • Mikael Erikhans, som kommer tjänstgöra i Grava församling
  • Hanna Isaksson, som kommer tjänstgöra i Hagfors pastorat
  • William Mackenrott, som kommer tjänstgöra i Nordmarkens pastorat

Arvid Lundtoft, som tidigare vigts till pastor i ett annat samfund, mottogs för tjänst i Svenska kyrkan. Han kommer tjänstgöra i Kristinehamns pastorat. 

Här nedan får du lära känna våra nya präster lite bättre. 

Mikael Erikhans

Vad var det som lockade dig att vilja bli präst?

Jag har länge känt att kyrkan är platsen för mig. Sedan jag konfirmerade mig har jag på olika sätt varit engagerad i kyrkan. Först som konfirmandledare, sedan som sommarvikarie. 2005 gick jag Svenska kyrkans grundkurs i Sigtuna och har sedan dess utbildat mig eller jobbat inom kyrkan.

Att bli präst har hela tiden funnits hos mig som en längtan och känsla i kroppen. Men det tog många år innan jag bejakade det. I ärlighetens namn gjorde jag nog länge motstånd och tänkte att jag kunde göra annat viktigt i kyrkan också, men präst kändes så stort och värdigt på något sätt. Till slut så kunde jag inte göra annat än att bejaka den där känslan.

Mikael Erikhans Foto: Øyvind Lund

Tre egenskaper som gör dig till en bra präst

  • Jag är nyfiken på människor.
  • Jag är en god lyssnare.
  • Jag tycker det är viktigt att människor ska känna sig trygga.

Vad gjorde du innan du utbildade dig till präst? Tar du med dig något från det in i prästrollen?

Jag har som sagt varit aktiv inom kyrkan i många år och är utbildad församlingspedagog sedan 2010. Sedan dess har jag arbetat som församlingspedagog, mest i Karlstad. Den erfarenheten och kunskapen kommer jag att ha nytta av även i min framtida roll som präst. Det är en sak att ha mycket kunskap om Bibeln, kyrkan och traditionerna men något helt annat att faktiskt lära ut och förmedla den kunskapen. Här kommer min utbildning och mina år som församlingspedagog att vara till stor nytta och hjälp både för mig själv och dem jag möter.

Vad gör du på din fritid?

Jag har tre biologiska barn 9 år, 7 år och 5 år gamla. Jag har även tre bonusbarn, den yngste av de bor fortfarande hemma han är 21 år. Utöver det har jag faktiskt också tre bonusbarnbarn!

Så mycket av min fritid kretsar kring att vara med barnen eller delta på deras aktiviteter. Annars är datorspel och sällskapsspel ett stort intresse som jag ägnar det mesta av min lediga till. Jag gillar också att laga mat, något som jag ofta och gärna gör där hemma. 

Hanna Isaksson

Vad var det som lockade dig att vilja bli präst?

Jag började jobba i kyrkans barnverksamhet 2009 och efter några år kände jag att jag vill något mer. Intresset för bibelberättelser blev större och samtal om tro. Jag kände att jag vill följa de barn och ungdomar jag arbetat med längre än till de fyllt 18 år. Tänk att få döpa deras barn när de blir vuxna. Nu är de första konfirmanderna föräldrar, så det kan bli verklighet.

Hanna Isaksson Foto: Øyvind Lund

Nämn tre egenskaper som gör dig till en bra präst

  • Jag är positiv,
  • omtänksam och
  • trygg.

Vad gjorde du innan du utbildade dig till präst? Tar du med dig något från det in i prästrollen?

Jag har jobbat med barn och ungdomar i kyrkan och tar absolut med mig pedagogiken in i min nya roll som präst. Jag vill fortsätta att jobba med pedagogiska frågor som präst, det ger så mycket!

Vad gör du på din fritid?

Jag är engagerad i mina barns fritidsintressen, pysslar om mina hundar, hästar, katt och sköldpadda. Promenerar i skogen. Odlar jordgubbar, grönsaker och potatis till självhushåll.

William Mackenrott

Vad var det som lockade dig att vilja bli präst?

Jag har alltid varit intresserad av existentiella frågor, om livets riktning mål och mening. Genom mina familjeförhållanden har kyrkan alltid varit en hemvist för mig, och därför har jag funnit svar i kyrkans tro, och goda förebilder i dess gemenskap. När jag blickade framåt på var livet skulle ta vägen efter gymnasiet upplevde jag starkt att mina förmågor och intressen var väl förenade med rollen och uppdraget som präst, och efter att ha påbörjat mina teologistudier har jag inte haft något tvivel om att det var rätt väg att gå.

William Mackenrott Foto: Øyvind Lund

Nämn tre egenskaper som gör dig till en bra präst

  • Jag är genomreflekterad och trygg i mina övertygelser.
  • Jag är intresserad av människor och deras livsberättelser.
  • Jag är tycker om att kommunicera och undervisa. 

Vad gjorde du innan du utbildade dig till präst? Tar du med dig något från det in i prästrollen?

För mig innebär börja som präst att (äntligen) lämna rollen som elev och student. Det jag tar med mig mest från tiden innan universitetsstudierna är de musikaliska färdigheterna och, framför allt, scenvanan och jag fått från min gymnasieutbildning på Stage and Perform. Dessa färdigheter har varit till stor hjälp för mitt personliga sätt att uttrycka mig, och i min gestaltning av kyrkans liturgi.

Vad gör du på din fritid?

Musicerar, öva teater, lyssna på ljudböcker, figurmåla, spela brädspel och digitala spel.

Arvid Lundtoft

Vad var det som lockade dig att vilja bli präst?

Jag har varit pastor i Missionskyrkan och Equmeniakyrkan sen 1994. Under åren 2015–2022 arbetade jag som verksamhetschef på Hela människan i Kristinehamn. Jag slutade som pastor och gick till Hela människan för att jag tyckte det bara blev ord från mig och ingen verkstad. Nu har jag testat verkstaden i cirka åtta år. När möjligheten till att dels få fortsätta arbeta med diakoni och sociala frågor samtidigt som jag nu kan kolla om tiden i verkstaden har förändrat mina ord, jamen då tog jag chansen och kollade möjligheten att bli präst i Svenska kyrkan. Mycket är ju också det nära samarbetet jag har haft med just Svenska kyrkan genom Hela människan som gav mig lusten att återvända i tjänst.

Arvid Lundtoft Foto: Øyvind Lund

Nämn tre egenskaper som gör dig till en bra präst

Det som jag hoppas gör mig till en bra präst är nog

  • min ärlighet,
  • min yrkeserfarenhet och
  • min kamp med tron och kyrkan genom livet!

Vad gör du på din fritid?

När jag ska göra något som ger mig ork och där tiden bara försvinner för mig då blir det fotografering, musik och sen att få jaga lite vilt i skogen är aldrig fel heller!

Relaterad information

Biskop Sörens predikningar och tal

Här kan du se, höra eller läsa ett urval av biskopens predikningar och tal.