Foto: Jocke Lagercrantz

De kom för kärlekens skull

Publicerad

Det hela är enkelt, spontant och gärna lite hemligt. En del kommer tillsammans med vänner och familj, andra alldeles själva. I jeans och vinterskor, med spets och diamanter. Det är drop-in-vigsel i Karlstads domkyrka. Tio par gifter sig ­under den siffermagiska kvällen 2022-02-22. Alla får de sin egen halvtimme. Först planeras ceremonin, sen genomförs den. 

Varje vigsel blir personlig

Enkelt och lite kul. Ett coolt datum. Jag friade och Jocke sa ja.

Första och yngsta paret ut är Matilda Andersson, 25, och Joakim Sjölin, 28, från Värmlandsbro. Med döttrarna Zoey och Ellie.

– Jag har alltid velat gifta mig, Jocke var mer skeptisk. Han tyckte det var bra som det var. Men så kom barnen. Som familj känns det tryggt att vara gift. 

Det var Matilda som såg annonsen, en drop-in-­vigsel lät som ett bra alternativ. 

– Bröllop men utan alltför mycket ståhej. Jag tycker inte om att stå i centrum och få massa uppmärksamhet. Nu blev det våran grej, inte alla andras.

Enkelheten och datumet avgjorde. 

– Det känns kul. Ett coolt datum. Jag friade och Jocke sa ja.

I största hemlighet, årets värsta vinterdag, packar de in barnen i bilen och kör de fem milen från hemmet i Värmlandsbro till domkyrkan i Karlstad. 

Zoey, 19 månader, och Ellie, 2 månader, blir både vittnen och näbbar när prästen Kerstin ­Almegård viger och välsignar föräldrarnas kärlek.

– Vi ville ha med barnen, det här gör man bara en gång i livet. Men att komma in med vagn och bilbarnstol, jag vet inte, men det är ju lite charmigt.

Skönt att få göra på sitt sätt.

– En helt vanlig tisdag, med en extra ring på fingret. Det känns fint. 

Till sommaren blir det fest. Och på sikt ett gemensamt efternamn. 

Text: Helena Söderqvist