Foto: Peter Pasalic Östborg/Svenska kyrkan Karlstads stift

Blåbärssoppa i biskopsgården

Nyhet Publicerad Ändrad

Ett tjugotal personer firade i helgen med blåbärssoppa i biskopsgården i Karlstad. Det var biskop Sören Dalevi som bjudit in alla som genomfört Kyrkans klassiker hem till sig för fika och en guidad tur.  

Under söndag 5 mars bjöds det på blåbärssoppa i biskopsgården i Karlstad för alla som genomfört och skickat in Kyrkans klassiker. Klassikern lanserades av Kyrkans tidning vid årsskiftet 2021–22, och i Karlstads stift har vi dessutom skapat Kyrkans lilla klassiker med ännu lägre trösklar.  
 
– Det var roligt att få komma på besök till biskopsgården, som jag gått förbi många gånger men aldrig varit inne i tidigare. Det var också väldigt kul att få möta andra som antagit samma utmaning som jag och att se att Kyrkans klassiker faktiskt hjälpt andra att komma till tro, säger Sabina Gomez Jansson, en av de som genomfört klassikern.

Kyrkans klassiker handlar om att under ett år upptäcka kyrkans tro och liv. Genom att genomföra vissa aktiviteter, till exempel gå på ett antal gudstjänster och läsa vissa bibelställen, får du hjälp att utforska kristen tro.

Bibelstudier tillsammans

Sabina Gomez Jansson genomförde klassikern delvis tillsammans med församlingsrådet i Kristinehamn, där hon är förtroendevald. De använde delar av sina möten som bibelstudier med att samtala om texterna som finns med i urvalet i Kyrkans klassiker.  

Sabina Gomez Jansson har under det senaste året genomfört Kyrkans klassiker, och var en av de som bjöds på blåbärssoppa i biskopsgården. Foto: Peter Pasalic Östborg/Svenska kyrkan Karlstads stift

– Det har varit väldigt intressant att få prata om bibeltexter regelbundet, både med människor som har liknande kunskapsnivå som jag och med sådana som är mer teologiskt kunniga. Jag tycker också att det varit givande att be regelbundet. Jag har börjat be högt vilket också gjort att jag ber om andra saker och på ett lite annat sätt, säger Sabina och fortsätter:  
– Jag bär också med mig att det inte måste vara så krångligt, att det går att hitta gudstjänster på tider som passar i mitt och min familjs vardagsliv. Kyrklig klassiker har varit som en inre pilgrimsvandring för mig!

Utmaningen fortsätter  

Biskop Sören Dalevi, är glad över hur Kyrkans klassiker tagits emot och över att få höra de berättelser som gästerna delade med sig av över blåbärssoppan.

– Jag tycker att Kyrkans klassiker är ett ypperligt initiativ. Det är ett sätt för den som är nyfiken att lära sig mer och en möjlighet att få in nya vanor.  Jag tror att vi i kyrkan måste uppmuntra många olika sätt att nå ut och möta människor i deras vardag, säger biskop Sören Dalevi.

Kyrkans klassiker, och Kyrkans lilla klassiker finns fortfarande att göra och fylla i. Man kan genomföra Kyrkans klassiker ensam eller tillsammans med andra. Materialet går också att använda till exempel i konfirmandundervisning eller annan verksamhet i Svenska kyrkan.

– Jag tycker att första året ger mersmak. Om du hoppar på nu, eller inte riktigt hann färdigt innan tillfället i år kan du skicka in din talong när du är färdig, så återkommer vi med nytt datum för träff i biskopsgården 2024. 

Relaterad information

Kyrkans klassiker

Upptäck kyrkans tro och liv under ett kalenderår, gör Kyrkans klassiker. Det handlar om att be, läsa bibeln, fira gudstjänst och träna sin omtanke om andra. När du gjort klassikern välkomnas du till biskopsgården, där det bjuds på blåbärssoppa.