Österledskyrkan
Foto: Leif Helge

Österledskyrkan

En plats för alla åldrar

Se dig omkring i Österledskyrkan med 360 kamera

Vägbeskrivning från E18:
Följ skyltar mot Nora, Brickegården in på Österleden (243) ca 100 meter från E18

Österledskyrkan var efterlängtad när den invigdes av biskop Sven Ingebrand på Bönsöndagen 24 maj 1981. Tidigare hade distriktets verksamhet hållits i dåligt anpassade lokaler i Sandvikens centrum. Nu fick man inviga en nybyggd kyrka, anpassade efter de behov som verksamheten krävde.

Redan tidigt blev arkitektens arbete omdiskuterat. Vissa tyckte att den annorlunda formen på kyrkan, väl smälte in i de böljande kullarna som omger kyrkan medan andra tyckte att arkitekten Janne Feldt tagit ut svängarna lite väl mycket. Inne i kyrkorummet ser man dock att den annorlunda utformningen i högsta grad skapar ett spännande rum. De högt placerade fönstren släpper in vackert ljus som genom takets bågformer mjukt sprids i rummet.

Redan från start var tanken att man lätt skulle kunna möblera om kyrkorummet för att passa olika typer av gudstjänster. Detta har man tagit till vara och rummet har flera gånger under åren ändrat karaktär. Hela kyrkan har under åren varit samlingsplats för många ungdomar och under senare år har de själva varit med att bygga om och anpassa sina lokaler efter egna önskemål. Man hade också tanken att kyrkans lokaler skulle passa verksamhet med alla olika åldrar, från barntimmar till äldregrupper.

Detta har också levt vidare och idag finns i Österledskyrkan en mycket bred verksamhet, bl a öppen förskola, konfirmander, körer och stor ungdomsverksamhet. I april 2014 invigdes en tillbyggnad av kyrkan som utförts för att ge församlingens förskola Giraffen nya lokaler. På förskolan finns plats för 40 barn. Samtidigt byggdes befintliga lokaler i bottenplan om och huvudentrén flyttades ner en trappa och finns nu mot Österleden. I Österledskyrkan arbetar idag ca 15 personer som har sin huvudinriktning mot församlingens barn, ungdom och familjearbete.