Järfälla kyrka
Foto: Ester Sorri

Om Järfälla kyrka

Kyrkvägen 8, Barkarby.

Om kyrkobyggnaden

Järfälla kyrka byggdes under 1100-talets slut. Då bestod kyrkan av en låg och närmast fönsterlös byggnad utan sittbänkar. Dopfunten, huggen i sandsten av en okänd mästare från en stenhuggarskola i Mälardalen, finns kvar från denna tid. Den är dekorerad med bilder som sägs berätta om de onda makternas kamp om den odöpta själen. 

Kyrkan fick sitt nuvarande utseende på 1400-talet, och är sedan lång tid tillbaka en mycket uppskattad vigselkyrka. 

När du träder in i kyrkan möts du av en ljusbärare som fått namnet Det ekumeniska skeppet, med ett kraftigt Kristusljus i mitten. Du är välkommen att tända ett ljus under din stund i kyrkan.

Järfälla kyrkas församlingshem. Foto: Anna Steinholtz

kyrkogården

Järfälla kyrkogård är Järfällas äldsta begravningsplats. Läs mer om kyrkogårdens historia och sevärdheter här.

Församlingshemmet

Järfälla kyrkas församlingshem är ett rött trähus mittemot kyrkan, på Kyrkvägen 8. Det byggdes och invigdes1913 som ett ålderdomshem, av den nyligen instiftade fattigvårdsstyrelsen i Järfälla, på mark tillhörande fastigheten Klockarbord (den gamla klockargårdens mark).

Ålderdomshemmet skulle bli modernt och hålla hög standard, och för de gamla som flyttade dit från fattigstugan måste det ha varit rena himmelriket. Det bestod av allmänna utrymmen, elva tvåbäddsrum och fyra trebäddsrum. Huset användes som ålderdomshem ända fram till 1960, då Olovslunds gästhem stod klart. Åren 1962-75 tjänade huset som vävateljé åt textilkonstärerna Gunnar och Britta Haking.

År 1981 övergick byggnaden från kommunens till församlingens ägo. Våren 1993 invigdes den som församlingshem, efter en omfattande om- och tillbyggnad. I den tillbyggda delen har detaljer från kyrkan efter restaureringen 1968-70 tagits tillvara. Man kan där beskåda ett praktfullt dopbord, skänkt av Anna Sophia Gyllenborg (på Säby). I en samlingssal utgör de gamla kyrkdörrarna ett dekorativt inslag. 

Dopfunten är från slutet av 1100-talet. Foto: Jiang Millington

Järfälla kyrkogård

Kyrkplan 13, Barkarby

Pyramiden

Det Adlerbergska gravkoret på Järfälla kyrkogård uppfördes 1762.