Foto: Simon Sjögren

Pilgrimsstigen

En plats för reflektion och välmående

Pilgrimsstigen


Vår tanke med pilgrimsstigen är att få en kontakt med ordens betydelse och väcka en fundering. Våra deltagare som arbetstränar i Villa Skärgården har fått varsitt ord att fundera över och vad det betyder för dom. De har sedan tänkt ut en symbol till sitt ord som de fått göra en betongplatta av. Varje ord har tre plattor (förutom delande, det fanns inte plats), en platta med symbolen, en med pilgrimsordet och en med en enkel avgjutning av löv. Dessutom har varje ord fått ett eget material runtom. T.ex. Frihet betydde för vår deltagare att befinna sig vid havet och känna sig fri som en fågel – hon valde vingar som symbol och sand runt plattorna som får symbolisera en strand.

Tanken är också här att man kan ta av sig skorna och kanske känna med fötterna på de olika underlagen. Ibland får man kanske stå på en platta och känna försiktigt om det är hårt och kantigt (läs blåmusslor). Man går långsamt och försiktigt på denna stig, pausar när man vill och klappar kanske de mjuka lammöronen eller känner försiktigt på den taggiga bolltisteln. Kanske vill man ta en paus och sätta sig på bänken mitt i rabatten och bara andas och njuta av blommorna.

Pilgrim

Ordet pilgrim betyder främling. En resande person som befinner sig på främmande mark, bland främmande människor. Så som livet kan upplevas ibland med uppförsbackar och nedförsbackar, vägskäl och dimma där man kanske inte ser handen framför sig.

Att vara pilgrim handlar om att söka frihet, enkelhet och långsamhet i det liv lever här och nu. Att sträva efter bekymmerslöshet, andlighet och delande. Och att söka tystnaden i en vardag som ständigt omger oss av brus.

Pilgrimsstigens bänk Foto: Simon Sjögren

Frihet – Motsatsen är fångenskap. Det finns mycket som kan snärja mig och bli ett hinder för det liv jag verkligen vill leva. Vad är frihet för dig?

Enkelhet – Spara, vårda och reparera. Inte ständigt konsumera och köpa nytt. Hur kan jag leva mer efter den principen? Kan lyx vara tid, upplevelser och enkelhet?

Tystnad – ...hur låter den?
Hur ofta hör vi tystnaden? Den försvinner i vardagens ljud- och bildbrus och om det någon gång blir tyst, då infinner sig i stället - tomheten. Hör jag mitt inre?

Bekymmerslöshet – Var kan du uppleva dina stunder av bekymmerslöshet? Är det en fysisk plats eller kanske när du gör något särskilt? Markera ut dina rastplatser och återkom dit ofta.

Långsamhet – Den som vill så ett frö behöver gå igenom hela processen i väntan på skörd, från bearbetning av jorden, bevattning och gödsling via tillväxt och blomning. Kanske är det mest långsamväxande trädet som ger vackrast blomning?

Andlighet – I naturen växer vår tro och tillit till det oförklarliga. Vem kan låta bli att förundras över magin i ett litet frö som gror, växer och blommar och så småningom bär frukt bara det ges de rätta förutsättningarna. När ger du dig tid och plats att fundera över livets stora frågor? Tid för eftertanke och möta ditt inre?

Delande – En viktig ingrediens som ger balans i vår vardag. Utan det mänskliga delandet är vi ensamma öar i ett ensligt hav, men när vi delar glädje och motgång, triumfer och misslyckanden med varandra, får livsvandringen en helt ny dimension. Kan delande göra oss hela?