Vandring för vänskap - Årets Krister Stendahl Memorial Lecture
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kan skuld vara en produktiv kraft?
 
"Guilt as a productive force in the transformation of Jewish-Christian Relations" blir temat för årets Krister Stendahl Memorial Lecture som hålls av professor Katharina von Kellenbach.
Katharina von Kellenbach är professor i religionsvetenskap vid St. Mary's College of Maryland. Hon är mest känd för sin banbrytande bok Anti-Judaism in Feminist Religious Writings och har forskat och undervisat om feminism och religionsdialog.
Hon har det senaste året varit ledare för ett stort forskningsprojekt vid universitetet i Bielefeld, kallat Felix Culpa? Guilt as a Culturally Productive Force.
Projektet är interdiciplinärt och undersöker skuld som produktiv kraft i lösningen av väpnade konflikter. Stendahlföreläsningen kommer att utgå från hennes arbete inom detta projekt.
Skuld är ett ämne professor von Kellenbach behandlat i sin bok The Mark of Cain: Guilt and Denial in the Lives of Nazi Perpetrators (2013). Förintelsen är också ett centralt tema i hennes forskning.
Vi är mycket glada att att Katharina von Kellenbach tackat ja till att hålla årets Krister Stendahl Memorial Lecture, som äger rum den 31 oktober kl 15 i Bringsalen på Ersta Konferens. Den arrangeras som vanligt i samarbete med Paideia.
 
Sommarläsning?
 

Varför inte ägna några timmar i hängmattan åt att fördjupa dina kunskaper om religion och religionsdialog?

I Centrum för religionsdialogs lokaler finns ett litet specialbibliotek inriktat på religionsdialog, religionsteologi, litteratur om världsreligionerna samt närliggande ämnen. Biblioteket inrymmer ett tusental titlar – främst tryckta böcker men även artiklar, utbildningsmaterial och dokumentärfilm. Större delen av beståndet utgörs av material på svenska och engelska.

Bibliotekskatalogen ligger på nätet och du hittar den här. Man kan söka på författare, titel och på ämnesord. Om du vill låna en bok, hör av dig först per mail eller telefon (se nedan) så du vet att vi är på plats.