Händer i kyrkan nr 5 2015

Page 1

Nr 5 november - december 2015

H채nder i H채nder i kyrkan kyrkan

Teckenspr책kigt arbete i Svenska kyrkan

Vinterl채ger sid 3

Tema: Barn & unga


Foto: Prixabay

...Andakt...

I vänskap är Gud nära Nu har skolan och jobbet varit igång någon

En vän kan vara vaktmästaren i skolan, som månad. Det är vardag igen efter lov och semester. säger ”snygg keps” och frågar hur du har det. Saker händer i våra liv, så är det. Ibland händer Låter arbetet vara en stund för att prata om din sorgliga saker som känns svåra och tunga, ibland helg. händer helt nya saker som aldrig En vän kan vara hunden som hänt i våra liv förut och vi vet inte alltid är glad när du kommer hem riktigt hur vi ska göra eller vad vi Olja och rökelse från skolan, som lyssnar och har en ska tycka. Och så ibland händer alldeles toppen bra saker som gör hjärtat glatt, mjuk päls som tårarna kan falla i när du är ledsen. gör oss glada och varma i hela vänskapens sötma kroppen. Hur det än är så vet vi Stora och små, barn och unga, att livet förändras och nya saker ger själen kraft. gamla, ja alla behöver en vän. När händer. vi är små, på väg att bli stora, är det kanske extra viktigt att ha Vi människor, från att vi är Ordspråksboken 27:9 någon som lyssnar, delar mitt liv små, behöver varandra. Vi behöver och jag lyssnar också och finns nära. någon som lyssnar, förstår oss och bryr sig om. Vi behöver en vän att berätta om allt som händer Där mitt i vänskapen, med samtal om svåra, i våra liv. En vän kan vara någon som bor på roliga och nya saker, finns Gud. samma gata som du oftast leker med, som lyssnar på dina tankar och ni skrattar ihop. Pernilla Folebo diakon Strängnäs stift En vän kan vara tanten i huset bredvid. Hon som alltid säger hej när hon är ute i trädgården, frågar hur det är och ger dig ett äpple från sin trädgård. Händer i kyrkan utges av:

Material skickas till:

Göteborgs, Härnösands, Karlstads, Linköpings, Luleå, Lunds, Skara, Stockholms, Strängnäs, Uppsala, Visby, Västerås och Växjö stifts teckenspråkiga verksamheter

handerikyrkan@svenskakyrkan.se

Manusstopp: 20 november 2015 Nästa nummer utkommer i månadsskiftet december/januari 2015/2016.

Ansvarig utgivare: Camilla Jansson camilla.jansson@svenskakyrkan.se

Foto omslagsbild: Överst: Åsa Grönberg Underst: Joakim Orrvik 2


... Teckenspråkig ung i kyrkan...

Ungdomarna har tillsammans spånat på innehåll i träffarna.

Några av ungdomarna som har engagerat sig i projektet.

Teckenspråkig ung i kyrkan

Hur går det för projektet Teckenspråkig ung i kyrkan som pågick under våren 2015?

Nutid

Vi kan med glädje meddela att Teckenspråkig ung i kyrkan gett positiva konsekvenser, vilket kommer fortsätta och utvecklas under 2016 och 2017 om vi får in fondmedel för en fortsättning. För tillfället händer en hel del i Örebro som följd av projektet. Alla träffar sker i Nikolai prästgård i Örebro.

Vad gjordes under projektet?

Under projektet skickades två enkäter ut, två träffar för ungdomar respektive medarbetare i hela Sverige, flera ungdomsträffar i Örebro genomfördes och slutligen en projektavslutning. Projektet startade även Facebooksidan Teckenspråkig ung i kyrkan.

Ungdomsträffar, måndagar ojämna veckor kl 16-18. Vi samlas för gemensam fika med Strängnäs stifts konfirmander och har sedan tema tillsammans eller som egen grupp. Hittills har vi tittat närmare i Nikolai kyrka, dopet och att leva i nuet. Frälsarkransen, bibeln, pyssel och pepparkaksbak står på tur. Och 26 oktober kommer eventuellt ges möjlighet att övernatta i Nikolai kyrka! Uppemot sju ungdomar kommer till dessa träffar, vilken är en ökning från våren.

Projektets mål var:

1. Vi vet vilken typ av verksamhet som kan intressera ungdomarna och har startat upp en verksamhet i Örebro 2. Vi har ett förslag på hur de vill nätverka med andra i landet och hjälpt till att de påbörjar nätverkandet.

Reklam och utvecklingsträffar, måndagar jämna veckor kl 16-18. Här funderar vi på hur vi kan locka fler till våra ungdomsträffar. Planer på reklam är i startfasen.

3. Vi har goda kontakter och helst ett samarbete med Svenska kyrkans unga. 4. Vi vet hur ungdomarna vill ha information om Svenska kyrkans teckenspråkiga ungdomsverksamhet.

Teckenspråkssång (öppet för alla åldrar), varje

tisdag kl 17-18. Kommer att uppträda under sinneshögmässan 4 okt och adventsmässan 29 nov i S:t Nikolai kyrka i Örebro.

Resultatet

Mål 1 och 4 har uppfyllts. Förslag har getts enligt mål 2 men nätverkandet har ej påbörjas då det inte kom ungdomar från hela landet till den stora träffen och projektavslutningen. Mål 3 har inte uppfyllts då försöken som gjordes inte lyckades pga miss i kommunikationen. Utöver det fick projektet även reda på vilka brister som finns inom Svenska kyrkans teckenspråkiga arbete. Bland annat resurser och reklam utgör stora hinder. Utan en fortsättning av projektet riskerar den lilla verksamhet som startats i Örebro att försvinna och drömmen om en hållbar ungdomsverksamhet inte bli verklig.

Facebook: Teckenspråkig ung i kyrkan Medarbetare i Strängnäs stift och ideella ungdomar är nu administratörer av denna sida. Vill fler få möjligheten att göra inlägg här så skriv till sidan så fixar någon administratör det. Vi finns även på: Instagram: tspungikyrkan Hashtag: #tspungikyrkan Juni Sowell projektledare för Teckenspråkig ung i kyrkan under våren 2015 3


...Familjenytt...

Vigda

Lördag 30 maj 2015 döptes Håkan Sigge Patrik Peltola i Mosjö kyrka av Daniel Keber. Föräldrar är t h Patrik Peltola och Evelina Bjuhr. Systrarna heter fr h: Alma och Svea Peltola. Faddrarna heter fr v: Klas Mattson-Djos och Veronika Karlsson som håller lille Sigge.

Jonny Åhlander och Pia Romby har vigts den 21 augusti 2015 i Varfskapellet, Timrå. Paret tog efternamnet Romby. Vigselförrättare var Johan Selin.

Foto: Daniel Keber

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Claes Svensson

Döpta

Liliana Mederlind och Lena Johansmide har gift sig i Stadshuset Stockholm lördag den 19 september 2015.

Lördag 3 oktober 2015 döptes Milton Ulf Gustav Andersson i Hidinge nya kyrka av Daniel Keber. Föräldrar är Sebastian Hägerström och Matilda Andersson. Faddrarna heter fr v: Daniel Hägerström, f h: Martina Andersson och Monika Andersson.

Avlidna Ulla-Britt Nilsson, Malmö, avled den 25 april 2015, i en ålder av 81 år. Ingegerd Johansson, Mullsjö, avled den 6 september 2015, i en ålder av 83 år. Maria Szymanska, Lund, avled den 7 september 2015, i en ålder av 57 år.

Foto: Privat

Tage Stenlund, Skellefteå, avled den 17 september 2015, i en ålder av 81 år. Tage var dövpräst i Luleå stift 1990-1998. Roine Ahlgren, Uppsala, avled den 22 september 2015, i en ålder av 72 år.

Den 11 oktober 2015 döptes Milo Elias Fernando i Ljungs kyrka av Barbro Lilja Brattgård. Föräldrar är Johanna Bjelkholm och Sampath Udugampalage. Faddrar till Milo är Patrick Bjelkholm och Zandra Åsenlund.Zandra hade inte möjlighet att närvara vid dopet.

Jorma Hämeenniemi, Köping, avled den 4 oktober 2015, i en ålder av 69 år. Bo Björklund, Knutby, avled den 13 oktober 2015, i en ålder av 79 år. 4


Foto: Åsa Grönberg

...Dövas dag...

Välbesökt gudstjänst i Leksands kyrka i samband med dövas dag.

Svenska kyrkan på Dövas Dag En vacker och solig hösthelg var det Dövas

På söndagen firade vi gudstjänst på teckenspråk i Leksands vackra kyrka. Det blev en stor församling på 55 personer. Barbro Lilja Brattgård var den teckenspråkiga prästen och predikade utifrån Svenska kyrkans logga med guldfärgen och den röda färgen. Guldet som står för Guds närvaro i våra liv och den röda färgen för tankarna till kärlek och offer. Det var härligt att fira gudstjänst med så många döva!

dag i Leksand. Många döva och teckenspråkiga besökare kom till Tegera Arena för att delta i olika workshops, träffa vänner och mingla bland utställarna som ville visa sin verksamhet.

En av dessa utställare var Svenska kyrkan. Barbro Lilja Brattgård och kyrkvärdarna Lillemor Rosell Olsson och Göran Persson samt jag själv, stod i kyrkans monter och mötte många nyfikna och intresserade besökare. Vi berättade om kyrkans teckenspråkiga verksamhet, visade bibeltexter på datorn som översatts till teckenspråk och svarade på frågor om kyrkan. Dessutom visade vi vår tidning ”Händer i Kyrkan” och fick många positiva synpunkter på tidningen. De som inte tidigare fått HiK skrev upp sin adress, och får nu också tidningen skickad till sig.

År 2016 är Dövas dag i Göteborg. Vi hoppas verkligen att Svenska kyrkan är på plats då, med utställning och med gudstjänst. En kyrka mitt bland människorna, är en levande kyrka. Precis som den teckenspråkiga kyrkan!

Foto: Åsa Grönberg

Foto: Åsa Grönberg

Åsa Grönberg

Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet fanns Barbro Lilja Brattgård ledde söndagens gudstjänst i med bland utställarna vid dövas dag. Leksands kyrka. 5


...Tim & lucy...

Foto: Privat

Foto: Privat

Tim & Lucy längtar till julen

Lucy: Nu är det snart jul, va kul!

Lucy: Ja alla får vara glada! Men i alla fall måste vi tänka på alla fattiga barn. Tänk på alla familjer som flyr. Hur ska vi hjälpa dem?

Tim: Ja då blir det dags för julteater. Pax för att vara Vis man.

Tim: Ja det är jätteviktigt! Och viktigt att tänka på djur och natur också. För det gjorde Jesus, han var Världens frälsare, inte bara människornas.

Lucy: Okej det får du gärna för jag ska vara huvudpersonen Maria. Tim: Men jag har så fina kläder och fina presenter till Jesus. Titta guld!

Lucy: Och det är så mysigt med djuren i krubban och alla barn som kommer för att titta på vår teater. Hoppas att det kommer många barn!

Lucy: Ja men det är just det som är poängen, att Jesus var fattig och föddes i ett stall bland alla djuren.

Beata Sandell

Tim: Javisst så var det också, men han kom till de rika också.

Välkommen till Utbildnings- och seminarieeftermiddag lördagen den 14/11 2015 kl 12.00-15.00 i Nikolai församlingshem i Örebro Program (med reservation för ändringar): 12.00 Inledning med gemensam lättlunch 13.00 Föreläsning, information och samtal kring situationen i Tanzania, Eritrea och Etiopien 15.00 Avslutning Kostnad: Ingen Anmälan: bengtikyrkan@gmail.com eller sms eller tal 073-500 00 81 senast 11 november

Välkomna! 6


Foto: Catharina Sundqvist

Foto: Catharina Sundqvist

Foto: Catharina Sundqvist

...Glimtar från Skara stift...

Överst: Biskop Åke Bonnier inviger den stora Frälsarkransen på stifts-gården Flämslätt. Underst: Karin Enerbäck, Johan Alte- Barbro, Katarina, Clarie , Agne och Barbro är mycket nöjda ryd och Anna Apell kan känna sig mer med den nya Frälsarkransen på stiftsgården. än nöjda över Frälsarkransen.

Frälsarkransen invigd på Flämslätt Nu har den stora Frälsarkransen på stiftsgården Flämslätt invigts. Den är omkring 11 meter i diameter och pärlorna har tillverkats med hjälp av pilatesbollar, lampkupor och ihoplimmade träbitar. Johan Alteryd, vaktmästare på Flämslätt, har lett det praktiska arbetet. Utifrån pilatesbollar, lampkupor och ihoplimmade träbitar har gjutformar skapats. Sedan har cement hällts i och de totalt 18 pärlorna har skapats. De sitter ordentligt på plats i betongfundament och vid varje pärla finns en skylt som berättar om vad den symboliserar. – Imponerande, fint. Frälsarkransen säger verkligen något om livet som det är, med alla sina upp och nedgångar, som kärlek, öken, sorg, bekymmerslöshet och så vidare, säger Barbro Fröjdh och Claire Almqvist där de går runt och beundrar den stora Frälsarkransen.

– Vår förhoppning är att den ska användas av människor med olika behov och kännedom om Frälsarkransen. Både av de som redan vet lite om den och de som är allmänt nyfikna, säger de. Kransen går både att tillämpa i livet och i tron, och kan sägas förena tro och liv. Den är tänkt som ett ”radband”, en hjälp i bön, reflektion och meditation. Bakom den står Martin Lönnebo, tidigare biskop i Linköpings stift. – Frälsarkransen är ett modernt tilltal, i varje pärla finns alltid något mer att upptäcka, säger Anna och Karin. Det var biskop Åke Bonnier som invigde Frälsarkransen på Flämslätt. Innan dess hade prästen Christina Lövestam invigningsföreläst om ”Livets pärlor” i kyrkan. Catharina Sundqvist

Idén till en stor Frälsarkrans på Flämslätt fick prästerna Anna Apell och Karin Enerbäck, som båda arbetar på Skara stift och Flämslätt, för ungefär ett år sedan. 7


Foto: Åsa Grönberg

...Glimtar från Västerås & Linköpings stift...

Vad heter egentligen den blomman? En tecknar ”fel” och en tecknar ”jo”… Men till sist blev alla överrens och blommorna fick rätt namn.

Vi minns sommarens blommor Hösten är här och vi minns tillbaka på sommaren och alla vackra blommor. Men kommer vi ihåg vad de heter?

Johannesört och de övriga blommorna, med rätt bild.

Hoppas vi nu minns detta till nästa sommar, då blommorna är tillbaka på äng och mark.

Som start på höstens träffar i St Olovsgården i Köping, friskade vi upp minnet gällande sommarens blommor. Med gemensamma krafter lyckades vi para ihop Gulsporre, Rölleka,

Åsa Grönberg

Utflykt till ett slott

Foto: Privat

Utflykt till Tullgarns slott en solig dag. 8


Foto: Privat

...Glimtar från Lunds stift...

Det var många frågor till Annettes föredrag.

Peppar Peppar Torsdagen den 1 oktober var det säkerhetsdag

Foto: Beata Sandell

för äldre som heter ”Peppar peppar”. Döva bjöds in , tolkar bokades och cirka 30 personer anmälde sig, några ända från Göteborg. Jesper Aspegren kåserade och Annett Rosenlind berättade särskilt om dövas säkerhet.

Foto: Beata Sandell

Annettes föredrag med teaterinslag var fascinerande.

Publiken till Jesper Aspegrens föredrag.

Utanför föreläsningssalarna stod många bord uppställda med säkerhetsanknytning: där fanns polis och HRF. Tolkcentralen visade skrivtolk och KGD (krisgrupp för döva) hade det första bordet av alla. Vi fikade och umgicks också, en spännande dag!

Foto: Privat

Beata Sandell

Erik och Beata vid KGD:s (krisgrupp för döva) bord. 9


...Ungdomsläger...

Ungdomsläger på Ven Utdrag ur Akas dagbok FREDAG 28 augusti Idag åkte vi tåg från Stockholm till Lund och under resan klev våra vänner från Örebro på samma tåg i Mjölby. I Lund blev vi hämtade minibuss till Landskrona i ösregnet. Där stod färjan som tog oss över till ön Ven. Regnmoln avtog och solen tittade fram.

Emile

håller

i keps

en på

Venbå te

Det tog cirka 30 minuter med färjan. Väl framme tog vi varsin gul cykel, några tog tandemcyklar och cyklade till Prästgården som låg ca 2 km från hamnen. Jättefina landskap på vägen! Efter middag hade vi namnlekar och lärde känna varandra och det var mycket skratt. Juni ledde skojiga lekar. Juni och Yasmine cyklade tandem till Prästgården.

10

n.


...Ungdomsläger...

LÖRDAG 29 augusti Först cyklade vi till Tycho Brahe museum. Förutom museum med mätinstrument för rymden fanns en lekplats med gamla leksaker. Till exempel slå ner varandra från stocken med en kudde. Sen cyklade vi ner till stranden och grillade. Det blåste lite och var svårt att få fyr på grillen. Men några badade! Svårt att få fyr i blåsten - Beata och Lova. (Maja och Amanda i bakgrunden.)

Vi cyklade på norra kanten av ön och sedan till minigolf. Sen cyklade vi hem, åt middag och tittade på filmen Cirkeln.

Lova och Saga leker gammaldags lek. Mats testar historisk lek - obs! stocken snurrar runt.

Heja Amanda! (Saga i bakgrunden.)

Emile, Chanel och Amanda utanför Tycho Brahe museum.

11


...Ungdomsläger...

Klara att cykla till gudstjänst: Saga, Mats, Emile, Aka, Yasmine Juni och Kerstin.

Förresten var vi på ett område mittemot SÖNDAG 30 augusti Frukost som vanlig, sen hjälptes vi åt att Tycho Brahe observatoriet där det låg en dövskola förut. städa efter oss på prästgården. Vi cyklade ner till hamnen och lämnade åter cyklarna. Åt glass medan vi väntade på färjan. I Lund åt vi hamburgare på MAX innan vi åkte tåg till Stockholm.

Cyklade till Vens gamla sten kyrkan Sankt Ibb som låg högt på kullen. Magnifik utsikt! Kyrkan byggdes år 1200. Där på kyrkogården låg även två systrar som var döva och vi vet inget om dem. Kanske någon känner till deras historia?

TACK till Lunds, Strängnäs och Stockholms stift som såg till att vi med ungdomar fick träffas och göra roliga saker tillsammans!!! Hoppas att det blir MÅNGA läger framöver! Text & foto: Anna-Karin Hansen

I kyrkan höll Beata och Kerstin en mässa. Chanel, Amanda och jag satt på Tycho Brahes egen privata plats längst fram i kyrkan som hade fin dörr till sittplatserna.

Härlig utsikt över sundet vid St Ibbs kyrka.

Efter mässan cyklade vi tillbaka till prästgården och lastade våra väskor i bilarna och gjorde egna mackor att äta på tåget. Dags att åka hem.

Spännande gravsten, det har funnits döva här förut! 12


...Teckenspråkig verksamhet på nätet...

Följ oss gärna på nätet Hemsidor

Växjö stift: www.svenskakyrkan.se/vaxjostift Verksamhet - Dövkyrkan

Göteborgs stift: www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift Minoritetsspråk - Teckenspråk

Nationell nivå: www.svenskakyrkan.se Teckenspråk i övre vänstra hörnet

Härnösands stift: www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift/ teckensprak

Bloggar

Karlstads stift: www.svenskakyrkan.se/karlstadsstift

Stockholms stifts diakoniprojekt: www.teckensprakigdiakoni.blogspot.com

Linköpings stift: www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift Det här gör Linköpings stift – Minoritetsspråk – Teckenspråkigt arbete

Växjö stift: www.kyrkteckenivaxjostift.blogspot.se

Skara stift: www.kyrktecken.blogspot.com

Facebook

Göteborgs stift: Svenska kyrkans teckenspråkigt arbete i Göteborgs stift

Finspångs församling: www.svenskakyrkan.se/finspang/dovkyrkan

Härnösands stift: www.facebook.com/infotecken

Luleå stift: www.svenskakyrkan.se/luleastift Teckenspråkig verksamhet i vänsterspalten

Järfälla församling: www.facebook.com/teckenjarfalla Lunds stift: Teckenspråkig kyrka i Lunds stift

Lunds stift: www.svenskakyrkan.se/lundsstift Det här gör vi i Lunds stift - Teckenspråk och hörselfrågor

Luleå stift: Luleå stift teckenspråk (öppen grupp) Skara stift: Barbro Lilja Brattgård (teckenspråkig verksamhet) Skara stift, Svenska kyrkan (stiftets sida)

Lunds domkyrkoförsamling: www.lundsdomkyrka.se Teckenspråk i övre högra hörnet

Strängnäs stift: Svenska kyrkans Teckenspråkiga Arbete i Strängnäs stift

Skara stift: www.svenskakyrkan.se/skarastift Teckenspråkig verksamhet

Teckenspråkig ung i kyrkan: Teckenspråkig ung i kyrkan

Stockholms stift: www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift

Uppsala stift: Svenska kyrkans teckenspråksverksamhet i Uppsala stift

Järfälla församling: www.jarfallaforsamling.se Strängnäs stift: www.strangnasstift.se En flerspråkig kyrka Teckenspråk

Växjö stift: Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet i Växjö stift (öppen sida) Teckenspråkig kyrka Växjö stift (vänsida) Teckenspråkig verksamhet Växjö stift (grupp)

Uppsala stift: www.svenskakyrkan.se/uppsalastift På andra språk - Teckenspråk

Instagram

Gottsunda församling: www.svenskakyrkan.se/ gottsunda Teckenspråkig verksamhet

Göteborgs stift: svktspigbg

Heliga Trefaldighets församling i Gävle: www.svenskakyrkan.se/heligatrefaldighet Teckenspråk

Härnösands stift: infotecken

Visby stift: www.svenskakyrkan.se/visbystift

Uppsala stift: teckenuppsalastift

Västerås stift: www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Teckenspråkig ung i kyrkan: tspungikyrkan #tspungikyrkan

Järfälla församling: teckenjarfalla

13


...mötesplatser... Domkyrkorna i

Växjö

Göteborg

Härnösand

Skara

Västerås

Karlstad

Visby

Uppsala

Teckenspråkiga Mötesplatser november- december

Strängnäs

Linköping

Stockholm

Luleå

Lund

Med reservation för ev. ändringar Göteborgs stift Fred 30/10 Göteborg Brämaregårdens församlingshem kl 10.00-12.00 Öppen förskola, fika till billig pris Sönd 1/11

Göteborg Repet kl 13.00 Minnesgudstjänst och kyrkkaffe

Tisd 10/11

Göteborg Masthuggskyrkan kl 18.30 Pilgrimsmässa på teckenspråk. Möjlighet till fika finns en timme innan.

Onsd 11/11

Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff

Fred 27/11

Göteborg Brämaregårdens församlingshem kl 10.00-12.00 Öppen förskola, Julpyssel, fika till billig pris

Sönd 29/11 Uddevalla Bäve kyrkan kl 13.00 Gudstjänst adventmys

Onsd 4/11 Falkenberg Dövföreningen kl 18.00-20.00 Fika och tema: Nya Testamentet Västra Frölunda Åkerhus kl 11.00 Mässa och kyrkkaffe

Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff

Sönd 29/11 Göteborg Adventgudstjänst kl 13.00 och adventfika

Onsd 4/11 Uddevalla Bäve kyrkan kl 11.30 Gudstjänst Gemenskapsträff

Månd 9/11

Onsd 25/11

Sönd 6/12 Varberg Församlinghem kl 13.00, ingång på baksidan. Gudstjänst och kyrkkaffe Onsd 9/12 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Luciafest och julegröt 50 kr anmäla till Camilla senast 1/12. Torsd 10/12 Halmstad Kärlekens kyrka kl 11.30 Gudstjänst och julbord Fred 11/12 Göteborg Brämaregårdens församlingshem kl 10.00-12.00 Öppen förskola Julfika

Fred 13/11 Göteborg Brämaregårdens prästgård Öppen förskola kl 10.00- Lörd 12/12 12.00 Fika till lågt pris Sönd 15/11 Varberg Församlinghem kl 13.00, ingång på baksidan. Gudstjänst och Månd 14/12 kyrkkaffe

Torsd 19/11 Halmstad Kärlekens kyrka kl 11.30 Tisd 15/12 Gudstjänst och soppa Sönd 22/11 Göteborg kl 11.00-15.00 Julpyssel och fika. 50 kr för fika och material. 14

Falkenberg Julgudstjänst kl 13.00 Sen julbord med HLDF Västra Frölunda Åkerhus kl 11.00 Mässa och fikamys Göteborg Masthuggskyrkan kl 18.30 Pilgrimsmässa på teckenspråk. Möjlighet till fika finns en timme innan


...mötesplatser... Sönd 13/12 Karlstad Vikenkyrkan kl 1.003 Gudstjänst

Onsd 16/12 Uddevalla Bäve kyrkan kl 11.30 Julfest Lörd 26/12 Göteborg Repet kl 13.00 Julgudstjänst och julfika

Linköpings stift

Behöver ni besök från kyrkan? Samtal med någon? Ta kontakt med oss! Camilla Jansson 073-773 89 25 (bara sms) Gun Bothén 073-773 89 30 (tal/ sms)

Alltid på en tisdag Finspång, Mariagården kl 17.00 -18.45 kvällsträffar för döva och dövblinda. Varje tisdag fram till v 50 Daglediga/Pensionärsträff Finspång Mariagården kl 13.30. Varje onsdag fram till v 50

Härnösands stift Lörd 7/11

Örnsköldsvik Gullängets kyrka kl 13.00 Gudstjänst Kyrkkaffe

Onsd 11/11

Östersund Marielunds kyrka kl 11.00 Gudstjänst Kyrklunch

Teckenkafé Finspång kl 10.00- 11.30 varannan fredag fram till v 50 Torsd 5/11 Linköping Tomaskyrkan kl 16.00 ”Gud och spaghetti” teckentolkad familjegudstjänst

21-22/11 Härnösand Gudstjänstverkstad Onsd 9/12

Östersund Marielunds kyrka kl 11.00 Gudstjänst Kyrklunch

Sönd 8/11

Lörd 12/12 Sundsvall Kyrkans hus kl 12.00- 18.00 Luciafest Lörd 12/12

Torsd 19/11 Norrköping Strömbacken kl 10.00 gemenskapsträff

Örnsköldsvik Gullängets kyrka kl 13.00 Gudstjänst Kyrkkaffe

Sönd 22/11 Linköping Domkyrkan kl 11.00 teckentolkad högmässa

Livets trådar Gemenskapsträff med bibelsamtal och handarbete. Församlingsgården kl 11.00-14.00 9 november, 7 december

Lörd 28/11 Finspång Prästgården/St. Maria kyrka kl 14.00 gammeldags julförberedelse Sönd 29/11 Finspång Mariagården kl 13.30 Julandakt, adventskaffe

Karlstads stift Fred 6/11

Säffle kyrka kl 15.15 Mässa

Sönd 6/12

Sönd 8/11 Degerfors kyrka kl 12.30 Högmässa

Norrköping St. Johannes kyrka kl 11.00 teckentolkad gudstjänst

Sönd 13/12 Linköping Tomaskyrkan kl18.00 Luciatåg, teckentolkad

Fred 20/11 Kristinehamns församlingshem kl 14.00 Mässa

Torsd 17/12 Norrköping Strömbacken kl 10.00 gemenskapsträff

Lörd 21/11 Trefaldighetskyrkan kl 13.00 Mässa

Sönd 20/12

Sönd 22/11 Karlstad Vikenkyrkan kl 13.00 Högmässa Fred 4/12

Norrköping St. Johannes kyrka kl 11.00 teckentolkad gudstjänst

Säffle kyrka kl 15.15 Gudstjänst

Linköping Domkyrkan kl 11.00 högmässa teckentolkad Obs: Kollekten går till Dövas Afrika Mission

Torsd 24/12 Finspång Mariagården Julafton Julandakt – julgröt…

Sönd 6/12 Degerfors kyrka kl 12.30 Gudstjänst

Övriga aktiviteter meddelas genom e-mail/brev.

Fred 11/12 Kristinehamns församlingshem kl 14.00 Gudstjänst Lörd 12/12 Arvika Trefaldighetskyrkan kl 13.00 Gudstjänst 15


...mötesplatser...

Luleå stift

Skara stift

Sönd 6/12 Piteå Furubergskyrkan kl 11.00 Tillsammansgudstjänst - En gudstjänst där två språk möts - teckenspråk och talad svenska. Predikan om Johannes döparen se bibeltexten på Luleå stifts hemsida Adventsfika efter gudstjänsten Medverkande: Bittan Johansson Sofia Nilsson Jan Nyström Anna Yttergren Sönd 20/12

Skellefteå Sunnanå kyrka kl 11.00 Tillsammansgudstjänst En gudstjänst där två språk möts - teckenspråk och talad svenska

Söndg 8/11 Borås Hässleholmens kyrka kl 11.00 Mässa kaffe Tisd 17/11 Trollhättan Lextorpskyrkan kl 12.00 Gudstjänst Soppa Föredrag ”Som hemma fast utomlands” Prästen Göran Sagen berättar om Svenska kyrkan i utlandet Sönd 22/11

Dala kyrka kl 11.00 Mässa. Kaffe och smörgåstårta på Fyrvaktaren 60 kr. Vi ser bonadsutställningen. Välkomna från hela Skara stift. Anmälan till Barbro Lilja Brattgård senast 19/11

Sönd 29/11 Trollhättan Götalundens kyrka kl 14.00 Mässa Grötfest Anmälan till Barbro Lilja Brattgård senast 24/11

Lunds stift Sönd 1/11

Lunds stiftskansli kl 10.00- Månd 30/11 Borås Krematoriet kl 14.00-16.00 14.00 Medlemsdag med lunch, Vi Studiebesök Gudstjänst i Hoppets tillverkar änglar med hemlig gäst, medlemsmöte. Anmäl dig till Beata kapell senast 25/11! Sönd 6/12 Lidköping Sigfridskyrkan kl 11.00 Mässa, kaffe Sönd 1/11 Lunds Domkyrka kl 14.00-15.00 Minnesgudstjänst Månd 7/12 Västra Tunhem Kyrkstugan kl 18.00-21.00 Vi binder julkransar Sönd 8/11 Kristianstad Heliga till självkostnadspris. Ta med eget Trefaldighetskyrkan kl 15.00 fika och gärna sekatör. Max 20 Minnesgudstjänst med fika personer. Andakt i Västra Tunhems kyrka. Anmälan till Barbro Lilja Lörd 14/11 Lunds Helgeandskyrkan Brattgård senast 1/12 Familjeträff kl 10.00 fika 10.30 föredrag med Lennart Björklund: Torsd 17/12 Skövde kl 18.00 Gudstjänst Vår plats i syskonskaran kl 11.40 Julgröt och pyssel Gudstjänst kl 12.30 lunch. Alla välkomna! Anmälan senast 8/11 till Sönd 27/12 Trollhättan Götalundens kyrka kl Beata 0709-103053 11.00 Gudstjänst Julkaffe Sönd 13/12 Malmö St Matteus kyrka LUCIA med samkväm i samarbete med Konfirmandgruppen träffas måndagar kl 16.0018.00 i Kyrkans hus Kungsgatan 23 i Vänersborg dövföreningen. OBS anmälan till dövföreningen Svenske! Lörd 26/12 Lunds Domkyrka kl 14.00 Julgudstjänst med julfika

Stockholms stift Sönd 15/11

ANDAKTER PÅ SÄRSKILDA BOENDEN (dessa andakter är för boende på Dalen och Sparven): Dalen-Lindängelund torsdagar kl 14.30: 12/11 17/12 Gråsparven-Lund fredagar kl 14:30: 13/11 18/12

Eds församlingsgård Lövstaväg 6 Upplands-Väsby Familjegudstjänst kl 11.00 teckenspråkstolkad Information om dövskolan Asmara i Etiopien

Lörd 28/11 Katarina kyrka Adventsmässa kl 11.00

16


...mötesplatser... Sönd 29/11 Jakobsberg Maria kyrka Adventsmässa för små och stora kl 11.00 talad svenska/teckenspråk Därefter Jullunch/julgröt, skinksmörgås, kaffe/ te, saffranskaka barnhörna med aktiviteter Anmälan senast den 17 november, genom att sätta in avgiften 45 kr/person. 0-8 år = gratis Postgiro 100524-8 märk teckenspråk Jul+namn på alla ätande Sönd 13/12 Jakobsberg Maria kyrka Julspel/ Mässa kl 11.00 teckenspråk/talad svenska Kyrkfika

Strängnäs stift Teckenspråkig ung i kyrkan i Nikolai prästgård Örebro Månd 9/11, 23/11, 7/12 kl 16.00-18.00. Kontaktperson Daniel Keber Teckenspråkig konfirmandgrupp i Nikolai prästgård Örebro Månd 9/11, 23/11, 7/12 kl 16.00-18.00 Kontaktperson Gun Carlzon Teckenspråkig Gudstjänst i Eskilstuna Tisd 17/11, 15/12 Fors församlingshem kl 11.00 och därefter lunch 40 kr Du som vill åka med från Örebro anmäl dig senast 1 ve. före till Gun Carlzon Kostnad 50 kr för resa Teckenspråkssång i Örebro Tisd i Nikolai prästgård kl 17.00-18.00. Kontaktperson Juni Sowell 072-546 62 44 eller juni.sowell@svenskakyrkan.se

Sönd 10/1-16 Frälsningsarmén, Bangatan 1 Bibelsamtal kl 16.00 enkel måltid samarbete mellan Svenska Kyrkan och Frälsningsarméns teckenspråkiga arbete Träffpunkt Skärholmen Onsd 11/11, 25/11, 9/12 Trygghetsboendet Ekholmsväg 50-66 skärholmen kl 13.00-15.00 kontaktperson: diakon Lillemor Lindahl

Teckenspråkigt Babycafe i Nikolai prästgård Örebro Torsd Obs! Fr.o.m. hösten -15 jämna ve. 12/11, 26/11, 10/12 kl 10.00-13.00 Obs! Stängt ve 44 29/10. Avslutning 10/12. Kontaktperson Gun Carlzon

Huddingeträffen Onsd 11/11, 9/12 Klockargården Huddinge kl 13.00-15.00 Samtal och gemenskap kring kaffebordet

Sopplunch i Nikolai prästgård Örebro Torsd kl 12.00-13.00 Soppa, smörgås, kaffe och kaka 50 kr. Teckenspråkig personal finns på plats Kontaktperson Gun Carlzon

Träffpunkt Pilträdet Månd 9/11, 7/12 Pilträdets servicehus, Kungsholmen kl 15.00-16.00 samtal och gemenskap kring kaffebordet

Teckenspråkig samtalsgrupp om Frälsarkransen i Nikolai prästgård Örebro Torsd kl 13.30-14.30 5/11, 3/12. Kontaktperson Pernilla Folebo

Träffpunkt Maria kontakta diakon Lillemor Lindahl l

Teckenspråkig gudstjänst i S:t Nicolai kyrka Örebro Sönd 1/11, 29/11 kl 14.00 därefter i Nikolai prästgård kyrkfika 20 kr Fred 25/12 kl 9.00 Julotta

Kreativ träff Månd 23/11, 14/12 Maria kyrka Vasaväg 25 Jakobsberg kl 10.00-15.00 Välkommen till kreativ gemenskap. Lunch till självkostnadspris Barn- ungdom- och familjeaktiviteter: Onsdagar kl 9.30-15.00 Maria kyrka, Vasaväg 25, Jakobsberg, Öppna förskolan

Uppsala stift

Sönd 29/11 Maria kyrka, Jakobsberg, JTUK ungdomsklubb kl 11.00-15.00 ålder: 14-18 år

Tisd 3/11 Uppsala Observera att träffen den 3/11 är inställd på grund av utflyk ten till Skärholmen den 28 oktober

Tema och program för Öppen förskola, Familjedagar och JTUK: kontakta Helene Brolund och Anna-Karin Hansen

Fred 13/11 Uppsala Tunabergskyrkan kl 14.00 Nattvardsgudstjänst Tisd 17/11 Uppsala Kyrkans lokal i Gränby centrum kl 14.00 Gemenskapsträff Vi får besök av sjukgymnasten Åsa 17


...mötesplatser... Tisd 1/12

Torsd 17/12 Djurås Himmilsgården kl 14.00- Uppsala Kyrkans lokal i Gränby 16.00 Gemenskapsträff Grötlunch. centrum kl 14.00 Gemenskapsträff Åsa Jultema tillsammans med Lotta Tillenius från Frälsningsarmén

Fred 11/12

Uppsala Tunabergskyrkan kl 14.00 Gudstjänst Litet julbord efter gudstjänsten Anmälan till Kristina Åkerman senast den 4 dec

Växjö stift Sönd 8/11

Tisd 15/12 Uppsala Kyrkans lokal i Gränby centrum kl 14.00 Gemenskapsträff Onsd 11/11 Julavslutning

Visby stift

Alsterbro kl 11.00-ca 14.30 Vardagsträff Lunch 50 kr Anmälan till Jessica senast 9/11 Samåkning från Nybro kl 11.00

Sönd 15/11 Växjö Teleborgs kyrka kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Sönd 15/11 Väskinde Josefs kapell kl 13.00 Visuell mässa kyrkkaffe

Torsd 19/11 Nässjö Mariagården kl 11.00-ca 14.30 Vardagsträff Lunch 50 kr Anmälan till Jessica senast 17/11

Sönd 27/12 Väskinde Josefs kapell kl 13.00 Visuell mässa Kyrkkaffe

Sönd 22/11 Kalmar S:t Johannes kyrka kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Västerås stift Torsd 5/11 Leksand St Persgården kl 18.00 Vi äter en lättare måltid och har ett program. Åsa Fred 13/11

Jönköping Gräshagskyrkan kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Onsd 25/11 Växjö/Alvesta kl 11.00-ca 14.30 Vardagsträff Lunch 50 kr Anmälan till Jessica senast 23/11

Köping St Olovsgården kl 13.00- 15.00 Gemenskapsträff Soppa. Åsa

Onsd 2/12 Nässjö Mariagården kl 11.00 Vardagsträff med julspel Lunch 50 kr Anmälan till Jessica senast 27/11

Torsd 19/11 Djurås Himmilsgården kl 14.00- 16.00 Gemenskapsträff med andakt. Åsa

Sönd 6/12

Onsd 25/11 Mora Andreasgården kl 12.00- 14.00 Gemenskapsträff med andakt Soppa. Åsa

Växjö Teleborgs kyrka kl 13.00 Adventsgudstjänst Julgröt skinksmörgås 20 kr

Sönd 13/12 Jönköping Gräshagskyrkan kl 13.00 Adventsgudstjänst Julgröt Sönd 29/11 Västerås Domkyrka kl 11.00 Första skinksmörgås 20 kr advent Gudstjänst Kyrkkaffe. Åsa tolkar. Tisd 15/12 Algutsboda församlingshem kl 11.00 Vardagsträff med Torsd 3/12 Västerås Karlslunds äldreboende kl julspel Lunch 50 kr Anmälan till 13.00 Gudstjänst och kaffe. Jessica senast 11/12 Åsa tolkar Lörd 5/12 JULFEST St Persgården kl 13.00- 17.00 Leksand. Inbjudan kommer. Åsa

Sönd 20/12 Kalmar S:t Johannes kyrka kl 13.00 Adventsgudstjänst Julgröt skinksmörgås 20 kr

Fre 11/12

Anmälan till Jessica på sms 0709-19 01 51

Köping St Olovsgården kl 13.00- 15.00 Gemenskapsträff Soppa. Åsa

Onsd 16/12 Mora Andreasgården kl 12.00- 14.00 Gemenskapsträff Grötlunch. Åsa

18

Välkomna till Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet!


Foto: Börje Olsson

...Mötesplatser...

Gruppen samlad utanför Hyssna gamla kyrka.

Utflykt till Hyssna En underbar söndag i september gjorde döva från Borås en utflykt till Hyssna församling. Först såg vi det gamla lilla vackra muséet som ligger nära den gamla kyrkan i Hyssna. Muséet är helt fullt av vackra gamla bruksföremål och väl värt ett besök.

Efter en stärkande kaffetår hemma hos Börje Olsson firade vi gudstjänst i Hyssna gamla kyrka och avslutade dagen med lunch och föredrag på Kvarnen i Hyssna.

Foto: Barbro Lilja Brattgård

Barbro Lilja Brattgård

Jan-Ove Bjurling, Borås, med en av sina senaste tavlor. 19


En lördag i juni var det dags för damernas dag i Ramkvilla.

Smyckestillverkning stod på programmet och till vår hjälp hade vi Charlotte och Marianne från företaget Lizette of Sweden. De hade med sig massor av material att välja bland och inspirerade deltagarna att formge sina egna smycken. Jessica Lindberg

Foto: Petra Örlegård

Foto: Petra Örlegård

Foto: Petra Örlegård

...Glimtar från Växjö stift...

Foto: Anita Hellöre

Foto: Anita Hellöre

Smycken, älgar och speedway

En brittsommarvarm lördag i september åkte vi till Målilla älgpark – det var dags för herrarnas dag. Vi började med att fika innan det var dags att träffa älgarna. Vi lyckades se nästan alla parkens älgar och fick möjlighet att både mata och klappa flera av dem. Sötast var de små älgkalvarna.

Foto: Anita Hellöre

När vi hade gått runt hägnen var det dags för lunch – det blev grillad korv och hamburgare. Mätta och nöjda åkte vi vidare till hembygdsparken i Målilla, närmare bestämt till deras speedwaymuseum. Där fick vi höra flera berättelser från speedwayens värld innan vi avslutade med fika. Jessica Lindberg 20


Foto: Jessica Lindberg (samtliga)

...Glimtar från Växjö stift...

Deltagarna samlade runt vår egentillverkade altartavla.

Överst: Vi fick ett smakprov av Bibeläventyret på lördagen. Underst: Dramagruppen bidrog med sina tankar i gudstjänsten.

Gemenskapshelgen ”Böckernas bok” Kring 30 deltagare samlades på Ädelfors

och förbönen; dramagruppen skrev manus och övade in olika roller, bildgruppen valde vilka bilder som skulle ingå i bildspelet som avslutning av gudstjänsten. Sex av deltagarna bildade en teckenkör och övade in några psalmer.

folkhögskola, Holsbybrunn, helgen 9-11 oktober för den årliga gemenskapsträffen med varierat program. Skolan är en av Sveriges största anläggningar för fortbildning med tillhörande internat för vuxna och består av många rödmålade hus runt den stora huvudbyggnaden.

Som sista punkt på kvällens program delades vi in i fyra grupper som skulle fundera på vad som är viktigt i livet och vilka bilder och texter som kan kopplas till det. Sedan fick vi rita och teckna dem med färgpennor på ett stort stycke vitt tyg som skulle sättas upp som altartavla till morgondagens gudstjänst.

Programmets första punkt var presentation för varandra med hjälp av bilder som beskrev deltagarnas gudsbild. Namnbrickor på bröstet hjälpte också till att lära känna varandra. Direkt efter kvällsfikat var det fotboll Sverige mot Lichtenstein som en fin avslutning av dagens aktiviteter, i alla fall för karlarna, medan damerna satt och pratade med varandra över en extra kopp kaffe.

Under söndagsförmiddagen var det frågesport med frågor uppsatta inne i huvudbyggnaden. Alla deltog med liv, lust och stor inlevelse, speciellt ungdomarna. Efter fikapausen strömmade vi in i kurslokalen som nu blivit fint pyntad och iordningsställd för en tacksägelsegudstjänst, ledd av Daniel Keber, dövprästen från Örebro. Alla deltagare var med och deltog på olika sätt under gudstjänsten, vilket var underbart att se. Det var teckenkör, bildspel, drama, berättelser och annat som vi fick uppleva tillsammans. Innan vi gick för att avnjuta sista måltiden tillsammans var det gruppfoto med altartavlan i centrum. Under kyrklunchen var det prisutdelning för dem som vann frågesporten. Första och andra pris gick till Örebroungdomar medan tredjepriset hamnade i Nässjö.

Deltagarna fick uppleva en frostig början

på lördagen, som visar att vintern är nära förestående. När frukosten var avverkad tog Bibeläventyrsgruppen vid. Gun Carlsson, Camilla Jansson, Sofie Stridh och Juni Sowell berättade om Böckernas bok, Bibeln, med hjälp av speciella rörelser som gör så att vi lättare kan komma ihåg de viktigaste händelserna genom den bibliska historien. Tyvärr hann vi inte med hela Gamla testamentet, men vi får kanske någon gång i framtiden se slutet på den mäktiga berättelsen?

Efter en lång och trevlig lunch var det dags för förberedelser inför morgondagens gudstjänst. Vi fick välja vilken grupp vi ville delta i, som till exempel kyrkvärdsgruppen som tog hand om de praktiska detaljerna kring gudstjänsten

Anita Hellöre

21


Ing-Marie

Kristina

Barbro L-B

Daniel

Gun C

Foto: Magnus Aronson

Foto: Magnus Aronson

...medarbetare...

Pernilla

Uppsala stift

Karlstad stift Box 186, 651 05 Karlstad Stefan Nordenson, Präst Mobil: 0727-345 436 stefan.nordenson@svenskakyrkan.se

Barbro Lilja Brattgård, Präst Tel: 0511-262 22 & Mobil: 0709-101 766 barbro.l.brattgard@svenskakyrkan.se

Strängnäs stift

Teckenspråkigt arbete, Nikolaig 8, 702 10 Örebro Txt: 019-17 11 52 & BT: volontar.nikolai@sip.nu

Växjö stift Box 527, 351 06 Växjö

Jessica Lindberg, Stiftskonsulent Telefon: 0470-773 889 & SMS: 0709-190 151 Bildtelefon: 0406748629@t-meeting.se Skype: jessica.lindberg5 jessica.lindberg@svenskakyrkan.se

Daniel Keber, Stiftspräst Mobil: 070-340 59 87 & Tel: 0152-234 90 daniel.keber@svenskakyrkan.se Gun Carlzon, Stiftspedagog Mobil: 070-644 68 69 & Tel: 0152-234 91 gun.carlsson@svenskakyrkan.se

Anita Hellöre, stiftskonsulent SMS/MMS/video: 0709-105 874 Skype: anitahellore anita.hellore@svenskakyrkan.se

Pernilla Folebo, Stiftsdiakon Mobil: 072-726 59 70 & Tel: 0152-234 93 pernilla.folebo@svenskakyrkan.se

Göteborgs stift Dövkyrkan i Göteborgs stift, Masthuggs församling, Carl Johans kyrkoplan 1, 414 55 GÖTEBORG Besök: Repslagareg 5

Juni Sowell, projektledare Mobil: 072-546 62 44 juni.sowell@svenskakyrkan.se

Camilla Jansson, Diakon Mobil: 073-773 89 25 Bildtelefon: 0406340578@t-meeting.se camilla.jansson@svenskakyrkan.se

Linköpings stift

Margareta Ridderborger, Präst i Finspång Mobil: 073-154 06 20 margareta.ridderborger@svenskakyrkan.se

Anita

Kenth

Västerås stift Box 7, 721 03 Västerås Åsa Grönberg, Stiftskonsulent Mobil: 0703-786 180 asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Skara stift Box 173, 532 23 Skara

Jessica

Antonio

Antonio Silano, Pedagog Mobil: 070-256 55 18 Mariagården, Box 22, 612 21 Finspång antonio.silano@svenskakyrkan.se

Kristina Åkerman, Präst Mobil: 0733-212 108 & Telefon: 018-430 37 74 G:a Uppsala förs, Box 897, 751 08 UPPSALA kristina.akerman@svenskakyrkan.se

Stefan

Margareta

Kenth Björk, Handläggare flerspråkighetsfrågor kenth.bjork@svenskakyrkan.se

Ing-Marie Lundberg, Stiftskonsulent Tj-ledig 50% SMS: 0704-955 269 & Tel: 026-170 444 BT: uppsalastift@t-meeting.se & Fax: 026-170402 Gävle kyrkliga samf, Box 1423, 801 38 GÄVLE ing-marie.lundberg@svenskakyrkan.se

Åsa

Juni

Camilla 22

Gun B

Beata

Kerstin

Martina


...medarbetare...

Gunnel

Helené

Anna-Karin

Lillemor

Annalena

Lis-Marie

Katarina

Carina

Johanna

Lis-Marie Rönnblom, Diakon Skellefteå pastorat Txt: 0910-77 66 71 & SMS: 072-206 31 51 Telefon: 0910-78 78 26 lis-marie.ronnblom@svenskakyrkan.se

Gun Bothén, Diakoniassistent Mobil: 073-773 89 30 gun.bothen@svenskakyrkan.se

Lunds stift

Katarina Häggmark, Diakon Skellefteå pastorat Telefon: 0910-78 79 62 & SMS: 072-722 40 25 BT:svkteckensprakkatarina@ectalk.se katarina.haggmark@svenskakyrkan.se

Beata Sandell, Präst för teckenspråk och hörsel Mobil: 0709-103 053 Bildtelefon: dovkyrkan@t-meeting.se beata.sandell@svenskakyrkan.se

Carina Evefors, Diakoniassistent Umeå pastorat Telefon: 090-200 26 18 & SMS: 072-539 10 68 BT/Txt: svkteckensprakcarina@ectalk.se carina.evefors@svenskakyrkan.se

Kerstin Dahl, diakonal verksamhet Mobil: 070-818 01 75 kerstin.dahl@live.se

Visby stift Väskinde prästgård 622 75 Visby Martina Åkeson Wollbo, Präst Telefon: 0498-270 003 & Mobil: 0727-122 702 martina.akeson.wollbo@svenskakyrkan.se

Johanna Forsgärde, Präst Umeå pastorat Telefon: 090-200 26 07 & SMS: 072-539 10 57 BT/Txt: svkteckensprakjohanna@ectalk.se johanna.forsgarde@svenskakyrkan.se

Stockholms stift

Härnösands stift

Gunnel Kjellermo, Präst Taltel/sms: 0702-164 002 gunnel.kjellermo@svenskakyrkan.se

Johan Selin, präst SMS: 0735-08 40 71 BT: johan.selin@sip.omnitor.se Skype: johanfs johan.selin@svenskakyrkan.se

Helené Brolund, Fösamlingsassistent Sms: 0707-176 072 helene.brolund@svenskakyrkan.se

Akar Holmgren, diakon Tal/SMS: 0763-97 59 35 BT: akar.holmgren@ectalk.se Skype: akar.holmgren akar.holmgren@svenskakyrkan.se

Alice Kloch, Pedagog - Föräldraledig Anna-Karin Hansen, vik pedagog Sms/whatapp/Facetime: 070-520 60 58 anna-karin.hansen@svenskakyrkan.se

Nationell nivå

Sigurdur Hafthorsson, Handläggare för flerspråkighet. Handlägger frågor kring teckenspråkigt arbete på nationell nivå sigurdur.hafthorsson@svenskakyrkan.se

Lillemor Lindahl, Diakon Taltel: 08-580 218 66 & SMS: 070-885 61 08 Skype: lillemor.lindahl1 & FB: Lillemor Lindahl lillemor.lindahl@svenskakyrkan.se

Luleå stift

Annalena Norberg, Stiftsdiakon BT/Txt: 0406340751@t-meeting.se Telefon:0910-72 57 25 & SMS: 070-190 25 17 annalena.norberg@svenskakyrkan.se Anna Yttergren, Präst Piteå kontrakt Telefon: 0911-27 41 11 & SMS: 070-169 67 01 anna.yttergren@svenskakyrkan.se Anna 23

Johan

Akar


...Kyrkskolan...

Foto: Åsa Grönberg

Barbro Lilja Brattgård och ett par små ”kollegor” förbereder en gudstjänst i Leksands kyrka.

Barnen och kyrkan Barnen är vår framtid och en viktig del av

en mjuk madrass och ett täcke i vitt linne. Dockan som nyss blivit döpt, bäddades ner i kistan. Locket lades på och pojken låtsades lägga mull med den lilla skopan. Han hämtade blommorna från Lekskåpets altare och la på kistans lock. Sen ångrade han sig och la ner blommorna i kistan istället. Han sa: ”Det är bättre att den som är död får blommorna. Vi som lever ser ju blommor hela tiden”. Länge lekte pojken vid kistan. Innan vi gick klappade han på kistans lock och sa ”Sov gott”.

kyrkan. De ska känna sig välkomna till kyrkan och ha en självklar plats där. Som Jesus sa: ”Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte. Guds rike tillhör sådana som de.” (Markus 10: 13-14)

Men hur ser det ut i våra kyrkor? Ofta hänvisas barnen till en plats längst bak i kyrkan, där det står ett bord och några plaststolar. Där ska barnen sitta tysta och lägga pussel eller rita på baksidan av överblivna kyrkorådsprotokoll. Och inte störa oss vuxna. Varför är det så? Barnen är värda en vacker lekmiljö där de får ”leka kyrka” på sitt sätt. En central plats i kyrkan som passar in och harmonierar med kyrkorummet. En plats som är rik på symboler och utsmyckningar, precis som i övriga kyrkan.

Senare fick jag veta att pojkens dagiskompis

hade dött i cancer. Detta hade hänt precis innan vi besökt domkyrkan. Då förstod jag hans omsorg vid kistan, dockan och blommorna. Att få leka begravning var pojkens sätt att bearbeta förlusten av sin kompis. Hans sätt att ta farväl.

Västerås stift har skapat ett ”Lekskåp” som

Lekskåpet finns i 30 kyrkor i Sverige från norr till söder. Bl.a. finns det i tre av våra domkyrkor: Växjö domkyrka, Linköpings domkyrka och Västerås domkyrka. Leta upp en kyrka med ett Lekskåp. Öppna skåpet, utforska och var nyfiken. Det som är bra för barn, är oftast lika bra för vuxna.

bjuder in barnen till att utforska kyrkans värld och livets frågor. Här kan barnen hitta alla de saker som används i gudstjänsten. Barnen kan klä ut sig till biskop eller präst, leka nattvard, dop, vigsel och begravning eller fritt söka sig fram i kyrkans värld. När det firas gudstjänst i kyrkan så samlas barnen vid sitt Lekskåp och har en egen mässa parallellt med de vuxnas. Barnen tittar, härmar och leker kyrka. Att leka och utforska är barnens sätt att förstå.

Åsa Grönberg

Jag besökte nyligen Västerås domkyrka

Foto: Åke Paulsson

tillsammans med en 4-årig pojke. Jag visade honom Lekskåpet och han öppnade luckorna och började utforska allt som fanns. Han tog på sig den vita prästkåpan, den färggranna mässhaken och satte en biskopsmössa på huvudet. Han tog fram den lilla dopfunten och döpte en docka, han tog kollekthåven och låtsades ta upp kollekt i kyrkbänkarna. Sen upptäckte han den lilla träkistan. Han satte sig på knä vid kistan och lyfte på locket. Däri fanns 24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.