CGK:s material för gravvårdssäkerhet

Centrala Gravvårdskommittén, CGK, har tagit fram riktlinjer för gravvårdssäkringsarbetet. Finns att ladda ner kostnadsfritt.

Församlingarna är skyldiga att se till att begravningsplatsen är en säker miljö, både för besökare och för anställda. Gravvårdar som är dåligt förankrade kan utgöra en fara och det har förekommit att människor skadats allvarligt av vältande gravstenar.

Centrala Gravvårdskommittén, CGK – ett nätverk med representanter från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation – Föreningens Sveriges Kyrkogårdschefer, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund samt stenindustrin som har tagit fram riktlinjer för gravvårdssäkringsarbetet. CGK rekommenderar att gravvårdar över 30 cm ska provtryckas vart femte år.

CGK: Huvudmannens och gravvårdsfirmans ansvar vid montering PDF

CGK: Montering och provning av gravvårdar för entreprenörer och privatpersoner PDF

CGK: Instruktion för provning av gravvårdssäkerhet PDF

CGK: Beräkningsmodell Göteborg - en vägledning PDF

En hand håller i ett certifikat som tillåter det som brukar kallas heta arbeten.

Arbetsmiljön inom begravningsverksamheten

I sin roll som arbetsgivare har huvudmän för begravningsverksamheten ett arbetsmiljöansvar för de arbetstagare som arbetar där. De ska också på ett systematiskt sätt förebygga ohälsa och olycksfall i enlighet med arbetsmiljölagen.

Olika skrifter från arbetsmiljöverket ligger på en stötdämpande matta ihop med plasthandske.

Utbildningar arbetsmiljö

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar inom såväl fysisk som organisatorisk och social arbetsmiljö.