Utställning med föremål från Wallinrummet

Utställning i sakristian t.o.m 14 mars

I år firar Adolf Fredriks kyrka 250-års jubileum och det uppmärksammar vi bland annat med att ha en serie utställningar i vår sakristia. Först ut är en utställning med föremål från Wallinrummet från den period då Johan Olof Wallin var kyrkoherde här i församlingen. Utställningen har öppen under kyrkans öppettider (utom vid kyrkliga handlingar) och kommer att vara uppe t.o.m 14 mars.
Varmt välkomna!


Johan Olof Wallin föddes 1777 i Stora Tuna socken och dog 1839 under ett besök i Uppsala. Förutom att ha varit kyrkoherde i Adolf Fredriks församling (1813-1818) blev han domprost i Västerås, Pastor primarius i Stockholm och ärkebiskop. Han var även var medlem i Svenska Akademien. J. O. Wallin är kanske mest känd som den som skapade 1819 års psalmbok. Av psalmbokens 500 psalmer skrev han själv 140 psalmer och bearbetade drygt 200.

Här i Adolf Fredriks kyrka finns ett rum, Wallinrummet, där hans skrivmöbel ännu står. Wallinrummet ligger en trappa upp i kyrkan. Vid orgelläktaren hänger ett textilt konstverk som Sofie Widén skapat 1959. Motivet är inspirerat från en av de psalmer som J. O. Wallin skrev under sin tid som kyrkoherde i Adolf Fredriks församling.

Psalm 120 vers 4 ;
”Hans kyrka, i sitt frö så späd, skall växa till ett skuggrikt träd, som sina grenar sträcker ut kring jordens rund till tidens slut.”
Andra kända psalmer av Johan Olof Wallin är bland annat:
Den blomstertid nu kommer (199)
Din klara sol går åter opp. (176)
Vänligt över jorden glänser (34)
Var hälsad, sköna morgonstund (119)