Två byggarbetare renoverar insidan av en byggnad.
Foto: HEKS/EPER

Tusentals jordbävningsdrabbade har nåtts – men mer stöd behövs

Nyhet Publicerad

Förödelsen blev enorm efter de jordbävningar som drabbade Syrien och Turkiet i februari. Våra insatser genom ACT-alliansen har varit livräddande, samtidigt som stora behov kvarstår.

Drygt 2 500 barn har fått tillgång till kit med varma kläder, filtar och material för lek och fritid. 4 350 familjer i det hårt drabbade Aleppo har erhållit hygienkit och matkorgar. Detta är exempel på vad som åstadkommits hittills tack vare insamlade gåvor. Act Svenska kyrkans insatser via lokala partner på plats i Syrien har nått många människor som hamnat i stor utsatthet till följd av de jordbävningar som skakade regionen i februari.

Kvinnor och barn särskilt utsatta

Kvinnoledda hushåll har blivit vanligare då många män återvänt till sina hemtrakter för att reparera sina hem. Väldigt många kvinnoledda hushåll har tagit sin tillflykt till de skyddsanläggningar som byggts upp. 
 
– Liksom i de flesta katastrofer är kvinnor och barn särskilt utsatta, inte minst i Syrien som redan innan jordbävningen var en av världens största humanitära kriser. Att nå ut med stöd till dessa grupper har därför varit en prioritet, inte minst i de skyddsanläggningar som satts upp för de drabbade, säger Rania Salameh, humanitär handläggare på Act Svenska kyrkan. 
 
Act Svenska Kyrkan arbetar kontinuerligt för att motverka all typ av våld som drabbar kvinnor i oproportionerligt hög utsträckning, inklusive könsbaserat våld. I Damaskus och Daraa har bland annat runt 100 gravida eller ammande kvinnor fått ta del av hälsogenomgångar och särskilda kit för mödrar med spädbarn. I Aleppo, Homs och Littoral har vi genom partner på plats distribuerat nödvändiga basprodukter till drabbade familjer som sökt sig till skyddsanläggningar. Över 3500 familjer har nåtts av detta stöd. Dessutom delas dricksvatten, madrasser, lakan, och blöjor kontinuerligt ut. För att få till en långsiktig och varaktig positiv förbättring har återuppbyggnad av förstörda skolor och andra byggnader påbörjats, och volontärgrupper har, liksom små lokala organisationer, fått tillgång till lån.  
 
– Alla dessa insatser har spelat en jätteviktig roll för att mildra konsekvenserna och minska lidandet för de som förlorat sina hem, säger Rania.

Ett stort plåttak med blå himmel ovanför och stadsmiljö i bakgrunden.
Ett nytt tak som tillkommit tack vare samarbetet inom ACT-alliansen. Foto: HEKS/EPER

Stor förödelse kräver fortsatta insatser

Med facit i hand från jordbävningskatastrofen står det klart att över 1 700 byggnader blivit totalförstörda och att 5 700 byggnader står delvis förstörda i Syrien. Fler än 600 skolbyggnader har skadats, varav några måste rivas och byggas upp på nytt. Sju sjukhus och 145 vårdcentraler ligger också helt eller delvis i ruiner. Den syriska valutan har tappat värde, och mat- och energipriser är särskilt höga i jordbävningsdrabbade områden, då mat- och energiproducenter också påverkats av skalven. Dessutom gjorde kraftiga regnfall i mars att skyddsanläggningar drabbades av översvämningar som försvårat situationen ytterligare. 
 
Många familjer i Syrien miste familjemedlemmar till följd av jordbävningen och flera barn har lämnats föräldralösa. Behovet av psykosocialt stöd är därför enormt, speciellt för de drabbade barnen. 
 
Fler insatser är nödvändiga. Act Svenska kyrkans katastrofinsatser pågår på flera platser i världen och din gåva används där den behövs mest. Ge din gåva via formuläret eller genom om att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet.