Östra kyrkogården

Östra kyrkogården invigdes i november 1860 av domprosten Peter Wieselgren. Stadsarkitekt J H Strömberg ritade kyrkogården som en oregelbunden parkkyrkogård med höjdvariationer efter natyrens förutsättningar. Den västra kullen är unik med varierad miljö, gestaltning och många praktfulla gravvårdar.

Året efter stod kapellet färdigt för att tas i bruk. Den 1 februari 1890 ägde den första eldbegängelsen rum på det då nybyggda krematoriet som låg på Östra kullen på kyrkogården. Detta var Göteborgs första krematorium. Det fanns kvar ända fram till 1951 då Kvibergs krematorium togs i bruk.

På Östra kyrkogården finns många "kända Göteborgare" begravda - köpmän, skeppsredare, industriidkare, skådespelare, konstnärer, författare, idrottsmän m.fl.

Antal gravplatser Östra kyrkogården: 17 717.
Yta: 25 ha.

Här finns också en nyanlagd askgravlund där anhöriga är välkomna att närvara vid gravsättningen och där individuella namnskyltar sätts upp efteråt på speciella trä- eller betongpelare.

Postadress: Östra kyrkogården, Nobelplatsen 5, 416 57 Göteborg