Annelundskyrkan

Foto: Studio Lennart

Annelundskyrkan är sedan våren 2002 rikt utsmyckad med målningar av ljungbykonstnären Sven Ljungberg. Utöver korets rika utsmyckning finns på sidoväggarna elva målningar från Golgatavandringen.

Annelundskyrkan uppfördes 1972 på Skogskyrkogården i Ljungby, efter ritningar av länsarkitekt Hans Lindén. Ursprungligen var kyrkan tänkt som ett nytt gravkapell eftersom det gamla gravkapellet, öster om kyrkan, var för litet. Under byggnadsskedet ändrades planerna och den invigdes som kyrkobyggnad. Dess båtliknande exteriör skall symbolisera Noaks ark. Ovanför entrén finns också en stiliserad fisk, en gammal kristen symbol, utförd av konstsmeden Tommy Wremp, Angelstad. Inne i kyrkan finns utsmyckningar av Eva Spångberg och Åke Wremp.

Ursprungsillustrationerna för Sven Ljungbergs Golgatavandringsmålningar finns i Bo Setterlinds diktverk "Via dolorosa", från 1963.

Genom målningen i koret har konstnären Sven Ljungberg återgett sin bild av paradiset som det avbildas på Bibelns första blad i Eden. "Målningarna andas lugn och harmoni. I paradiset finns inga motsättningar. I paradiset finns inte den gnagande längtan som förgör utan allt är klart, rent och harmoniskt. Djuren vilar sida vid sida och människan är placerad i mitten. Hon är skapelsens krona och råder med ansvar över Guds skapelse. Gud är närvarande på ett påtagligt sätt i sin skapelse. Det var så han ville ha det innan syndens splittring smugit sig in i skapelsen. Människan vandrar sida vid sida med sin Skapare. Över allt vilar himmelen och universum. Gud är den som väver samman allt. Han har gett oss liv men han har också placerat ut stjärnorna och råder över universum, världsalltet."

Annelundskyrkan används både för begravningar och gudstjänster.
Önskar du en guidad visning av kyrkan, kontakta oss per telefon
0372-671 00.

Ombyggnation under 2014
På grund av  ombyggnation som ska ske i Annelundskyrkan och anslutande lokaler till den, kommer kyrkan vara stängd under tiden januari – december 2014.

För begravningar hänvisas till Gravkapellet, Ljungby kyrka och Mariakyrkan. Annelundsgården kommer vara tillgänglig för minnesstunder under hela byggnationstiden, det kommer dock att finnas perioder då framkomligheten utanför Annelundsgården är begränsad.

Som tidigare informerats, handlar projektet om att vi ska åtgärda ett antal brister i tillgängligheten till Annelundskyrkan, åtgärda arbetsmiljöbrister vid verkstadsarbete, förbättra expeditions-/och kontorsutrymmen samt utöka kistförvaringen så att vi kan ta emot alla kistlagda inom Ljungby kommun.

Stängt

På grund av ombyggnation stängs Annelundskyrkan enligt följande.

1 - 24 januari 2014
öppen endast för begravningar.

24 januari - december 2014
stängd för all aktivitet inklusive begravningar.

Ljungby församling

Församlingsexpedition Lidhult
telefon 0372-671 80
Öppen för telefon och besök
Helgfri fredag kl 10.00 - 12.00.

Besöksadress:
Läsestugan,