Välkommen till Gränna Visingsö församlingar

Här på vår hemsida skriver vi om gudstjänster och annat spännande som händer i Gränna och Visingsö församlingar.

Julkonsert i Gränna kyrka

Söndagen den 14/12 kl. 17.00

Gränna kyrkokör

Frida Andréasson, sång

Hanna Larsson, sång och piano

David Magnefelt, gitarr

Johan Lingvall, bas

Altartavlan i ord och ton

Söndagen 28/12 kl. 18.0

P-Å. Wennerberg, trumpet och berättare

Rolle Pettersson, keyboard

Foto: Anna Björklund

Den signade dag

Sånger och tankar kring jultiden

Brahekyrkan söndag 21 Dec kl. 16.30

Åsa och Anders Brolin, sång och piano

”Tänk om det varit vi som stod där och såg upp mot den jättelika stjärnan.

Om det varit vi som förundrade och upprymda skyndat mot stallet…

Ja, vart leder den stjärnan oss? Kanske till mitt hjärtas innersta rum… som visar sig vara ett enkelt stall…”

Med en blandning av traditionella och lite ovanligare julsånger, framförs julprogrammet ”Den signade dag”. Mellan sångerna ryms tankar kring julens budskap.

Åsa och Anders Brolin är syskon, kommer från Huskvarna och Ölmstad och arbetar som frilansmusiker. De har båda gått på Vadstena folkhögskolas musiklinje och därefter läst till musiklärare på Musikhögskolan Ingesund i Värmland. I sina olika temaprogram - som följer kyrkoårets och livets växlingar – delar de tankar, sånger och pianomusik

Till Dig som är gravrättsinnehavare i Gränna och på Visingsö

Under ett par års tid har begravningsverksamheten i Gränna-Visingsö pastorat arbetat med att kontrollera gravstenar, för att säkerställa vilka gravanordningar som utgör en fara för dem som vistas på våra kyrkogårdar. Arbeten är inte specifika för Gränna-Visingsö utan genomförs över hela riket till följd av beslut av CGK (Centrala Gravvårdskommittén, som har myndighetsstatus). Anvisningar, metod och normer har utarbetats av professor Kurt Johansson och fil lic Ann-Britt Sörenssen och har fastställts av CGK 2012-11-14. Arbeten i enlighet med dessa anvisningar är tidskrävande och kräver rätt väderleksförhållande och bland annat inte går att utföra när jorden är frusen, inte heller när det är allt för mjukt i backen. Därtill kommer att kyrkogårdsarbetarna även ska sköta den ordinarie verksamheten.

Nu är vi dock så långt framme att det börjar bli dags att meddela de gravrättsinnehavare vars gravanordningar inte klarar provtryckningen, det vill säga inte klarar ett tryck på 35 kilo. På Visingsö är arbetet klart och de av Er som är berörda kommer att kontaktas inom de närmaste veckorna. I Gränna kontrolleras gravstenarna kvarter för kvarter och gravrättsinnehavarna kommer att meddelas vartefter. Kyrkogårdspersonalen säkrar provisoriskt alternativt lägger ner de stenar som utgör en fara. Det är sedan gravrättsinnehavarens ansvar att inom 12 månader, efter meddelande från kyrkogårdsförvaltningen, tillse att gravanordningen säkras eller plockas bort.

Om gravanordningarna klarar provtryckningen kontaktar inte kyrkogårdsförvaltningen gravrättsinnehavaren. Detta gäller även de stenar som står snett, vilket naturligtvis inte ser trevligt ut. Dock är gravanordningen alltid gravrättsinnehavarens ägodel och ansvar och inget som huvudmannen för begravningsverksamheten, i detta fall Gränna-Visingsö pastorat, har något ansvar för.

Ni är välkomna att kontakta kyrkogårdsförvaltningen, så hjälper vi Er gärna att, mot en kostnad, säkra eller räta upp gravvårdar. För mer information kontakta pastorsexpeditionen tel.0390-561 33.

Maria R Johansson

kyrkoherde

Foto: Henrik Ydreborg

Detta händer på Visingsö

Lördagen den 4 oktober blir pilgrimsvandring i brittsommartid med Birgittatema. Start vid Brahekyrkan kl 10.00. Vandringen tar ca 3 timmar och någonstans längs vägen äter vi den medhavda matsäcken. Vid ruskväder blir det ingen vandring. Anmälan senast den 2 oktober, tel. 070-948 20 11

Dagledigträff i församlingshemmet den 8 oktober kl 15.00. Gunnel Lempke svarar för det musikaliska och Harriet Fischer delar med sig av sina erfarenheter som diakon. Andakt och fika.

Söndagen den 12 oktober kl 11.00 är tacksägelsegudstjänst med auktion på skördealster. Kumlaby kl 11.00

Lördagen den 25 oktober blir det församlingsutflykt i västerled. Avresa med färjan kl 08.30, bussen väntar i Gränna hamn. Kostnad 100.--/person och anmälan till pastorsexpeditionen, 0390-561 00, senast den 17/10

Välkommen att dela gudstjänstens gemenskap

Vårvatten