Kyrkan stöd i krisen

Agnes Norman, aupair i Paris.

Agnes Norman, aupair i Paris. Foto: Svenska kyrkan i Paris

[2012-03-28 12:10]

Svenska kyrkan i Paris är en mötesplats för många unga svenskar. Men det är också ett ställe dit många vänder sig med problem. Josefine Karlsson, 20 och Agnes Norman, 19 kom till Paris för att arbeta som aupairer. När de hamnade i kris blev Svenska kyrkan ett andra hem.

Svenska kyrkan i Paris ligger i stadsdelen Courcelles, ett stenkast från den vackra parken Monceau. Här brukar Agnes Norman sätta sig ibland och iaktta människor.

– Det är en av de saker jag älskar mest med Paris, det händer saker hela tiden. Och i vartenda gathörn ser man kaféer och boulangerier.

Gick till kyrkan varje dag
Agnes verkar ha funnit sig tillrätta i Paris. Våren är i antågande, körbärsträden på väg att slå ut i blom. Men tittar hon tillbaks ser det inte lika ljust ut. Hon fick jobb hos en otillräknelig fransyska som vid krissituationer lämnade Agnes ensam med dottern. Vid ett sådant tillfälle ringde Agnes Svenska kyrkans journummer.

– Jag hade besökt Svenska kyrkan ända sedan jag kom till Paris för att det är så avslappnad stämning där. När det krisade kändes det otroligt tryggt att kunna ringa dit och prata om det som hänt.

Nu har situationen i familjen lugnat ned sig, men Agnes fortsätter att gå till Svenska kyrkan. Ibland för att prata av sig, men oftast för att fika och umgås. Under vissa perioder har hon besökt kyrkan nästan varje dag.

– Jag känner mig mer hemma där än hos min aupairfamilj. Personalen kommer med kloka reflektioner på ens problem och det kan också vara skönt att bara få sitta och klaga lite när man är trött på allt det franska, säger hon och skrattar.

Ingen annan att prata med
I Svenska kyrkan har Agnes fått flera nya vänner, en av dem är Josefine Karlsson från Ängelholm. Hon kom också i kontakt med församlingen efter problem med sin aupairfamilj. Under en månad fick Josefine sova på familjens vardagsrumssoffa, trots att de hade lovat henne ett eget rum. När hon tröttnade på att ha sina saker i en resväska och aldrig få vara för sig själv började hon söka efter en ny familj. Mamman råkade se det på aupairförmedlingens webbsida och slängde ut henne på stört.

– Hon kastade skor på mig och ville inte betala mig. Det var jättejobbigt, speciellt i den situation jag befann mig i – ny i en stor stad där man inte hunnit skaffa sig riktiga kompisar och inte hade någon att prata med.

Josefine tog in på ett hostel men hittade en ny familj bara efter ett par dagar.

– Jag hade tur, allt löste sig ganska snabbt. Men i den stunden var det skönt att ha Svenska kyrkan där man kunde prata av sig och få stöd. Det fanns ju inte riktigt någon annan, visst kunde jag ringa min familj i Sverige men det är inte samma sak som att sitta bredvid någon och prata.

Många råkar illa ut
Elna Wahlgren Lundqvist, kyrkoherde i Sofiaförsamlingen i Paris, berättar att den diakonala verksamheten bland unga till stor del handlar just om att finnas tillgänglig för samtal. Det är inte ovanligt, menar hon, att unga aupairtjejer råkar illa ut.

– Ibland får de som inte har någonstans att ta vägen sova här en natt eller två. Vid akuta situationer händer det att vi lånar ut pengar till flygbiljett så att de kan komma hem.

Det händer också att det kommer ungdomar med djupare problematik, de som mått dåligt redan hemma i Sverige, och ”flytt” utomlands för att plugga eller jobba.

– Då försöker vi ställa upp med samtal och stötta så gott det går. Men märker vi att personen inte kommer vidare försöker vi istället hitta rätt kompetens så att personen får kvalificerad hjälp.

Josefine Karlsson arbetar idag hos en familj där hon trivs. Ändå besöker hon Svenska kyrkan nästan dagligen. Hon brukar hjälpa till i kaféet och har lärt känna personalen.

– I en så stressig stad som Paris är det skönt att komma till ett ställe där det är så avslappnad stämning och man kan vara sig själv .

Anna Jonasson

Kontakta redaktionen

Kommentera:

Du kan bidra!

Rikskollekt på påskdagen den 8 april går till för Svenska kyrkan i utlandets arbete. Svenska kyrkan i utlandet finns där, när den behövs. Därför är din gåva viktig!

Svenska kyrkan i Paris

På väg till Frankrike? Läs om vad Svenska kyrkan i Paris erbjuder på församlingens webbplats.